ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκλογές, λειψυδρία και δασικοί χάρτες στην ατζέντα του Γιώργου Μαρινάκη

08-01-2019 14:20
Εκλογές, λειψυδρία και δασικοί χάρτες στην ατζέντα του Γιώργου Μαρινάκη

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ

Απάντηση σε όλους εκείνους, που διαδίδουν πως δεν θα είναι τελικά υποψήφιος, έδωσε μέσα από την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. Δηλώνει κατηγορηματικά πως η απόφαση για μία τέταρτη διεκδίκηση της δημαρχίας είναι ειλημμένη, δεν αποκάλυψε, όμως, ονόματα υποψηφίων συμβούλων, υποστηρίζοντας ότι θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα σε σοβαρά ζητήματα του δήμου, όπως οι δασικοί χάρτες, η διαδικασία νομιμοποίησης των ορίων των οικισμών, τα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας με κυρίαρχο το έργο του μεγάλου διυλιστηρίου στο φράγμα των Ποταμών. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μαρινάκη:

- Το ότι θα είστε και πάλι υποψήφιος δήμαρχος φανταζόμαστε ότι δεν έχει αλλάξει…

Ευχαριστώ που με ρωτάτε, γιατί κάποιοι προσπαθούν να το θέσουν σε αμφιβολία και δεν ξέρω γιατί. Είναι τελική απόφαση το ότι θα είμαι υποψήφιος, όπως είναι και προαπαιτούμενο και επόμενο της καθόδου μου ότι ο συνδυασμός που θα δημιουργηθεί θα είναι αξιόπιστος όχι από πλευράς πολυσυλλεκτικότητας, αλλά από πλευράς την επόμενη μέρα να θέσει στην κοινωνία όλους αυτούς τους ανθρώπους που να μπορούν να δουλέψουν για τους δημότες μας. Γιατί οι εκλογές δεν είναι πασαρέλα προσώπων, αλλά το αντίθετο. Ο τρόπος που δημιουργείς ένα συνδυασμό δείχνει και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το θέμα που λέγεται διαχείριση ενός σύγχρονου Δήμου που καλείται να λύσει πολλά θέματα καθημερινότητας και μεγάλα θέματα στρατηγικής φιλοσοφίας και ζητούν ένταση γνώσεων και δράσεων.

- Βέβαια όλα παίζουν ρόλο, και οικογένειες και πρόσωπα...

Ο πολίτης έχει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στις δημοτικές και τις υπόλοιπες προτάσεις που έρχεται να ψηφίσει. Αν τα κριτήρια του πολίτη δεν είναι αξιοκρατικά και έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές και τις υπόλοιπες σχέσεις που έχει σαν άτομο χωρίς να τον ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα και η κρισιμότητα του προσώπου, αυτό το εισπράττει αργότερα. Σε κακοδιαχείριση, σε αναποτελεσματικότητα, σε έλλειψη φιλοσοφίας. Κι επειδή κάθε πολίτης έχει μία ψήφο πρέπει να σκέφτεται πολύ καλά πως θα τη διαθέτει.

- Με ποιο σύνθημα κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος ο Γιώργος Μαρινάκης στις δημοτικές εκλογές;

Δεν χρειάζεται να λέμε συνθήματα αλλά να λέμε ουσία. Είχα το χαρακτηριστικό από τότε που ανέλαβα δήμαρχος να διαχειριστώ όλα τα μνημόνια, όλες τις περικοπές που έγιναν στην τοπική αυτοδιοίκηση και είχαμε παραλάβει και έναν δήμο οποίος ήταν χρεωμένος. Σήμερα φτάνουμε σε μία κρίσιμη καμπή που θεωρητικά έχουμε φύγει από όλα αυτά αλλά που πράγματι έχουμε πολλά στοιχήματα να απαντήσουμε για το μέλλον. Το Ρέθυμνο έχει ξεφύγει πλέον από τη μοίρα της μικρής πόλης. Χθες το απόγευμα ήμουν σε μία κοινωνική συνεύρεση στα Χανιά όπου διαπίστωσα με πόσο σεβασμό μιλάνε για την πόλη μας σοβαροί παράγοντες των Χανίων που ήταν παρόντες. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό το έχουμε κατακτήσει. Μην ξεγελιόμαστε όμως, έχουμε πολλά και μεγάλα θέματα να διαχειριστούμε μπροστά μας.
Ο Κλεισθένης είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο σύστημα που απαιτεί γνώση, εμπειρία και συνεννόηση, άρα θέλει ισχυρούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες που να ξέρουν και το πρόβλημα και τον τρόπο που λύνεται και να μπορούν να συνθέσουν και να επιβάλουν και στα κυβερνητικά γραφεία κάποιες προτάσεις που να υλοποιούνται σε χρηματοδοτήσεις και έργα. Είναι διαρκής η πάλη που γίνεται και αυτό θέλει ένα εξαιρετικό δημοτικό συμβούλιο.

- Είναι δεδομένο ότι κάποιοι θα αποχωρήσουν από το δημοτικό συμβούλιο για πολλούς λόγους. Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα συνεργατών σας που πιθανόν δεν θα είναι υποψήφιοι. Είστε σε θέση να μας πείτε ονόματα υποψηφίων καινούργιων;

Αυτοί οι άνθρωποι που λέγονται και γράφεται το όνομά τους και την προηγούμενη φορά έλεγαν τα ίδια. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφιερώσει την ζωή τους στο δήμο και το έκαναν με πολύ κόπο. Δεν είδαν τον Δήμο σαν λάφυρο για να προωθήσουν τις δουλειές τους. Αντίθετα κάποιοι εξ αυτών έφτασαν στα όρια της προσωπικής διάλυσης και είναι γνωστό αυτό. Να ξέρετε όμως ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σε απόλυτη διάθεση του δημάρχου. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη διαδικασία συλλογής ονομάτων. Ελέγχουμε την διαθεσιμότητα των προσώπων. Ο τελικός συνδυασμός θα ανακοινωθεί την κρίσιμη στιγμή και θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα μπορούν να πουν ευθαρσώς τους ρεθυμνιώτες εμπιστευτείτε μας είμαστε μία δυνατή ομάδα όπως πάντα οι συνδυασμοί που φτιάξαμε και είχαν ένα έντονο ποιοτικό χαρακτηριστικό, αλλά και τη δυνατότητα προσφοράς γιατί ο δήμος είναι σαν μία ποδοσφαιρική ομάδα. Θέλει και τον τερματοφύλακα και τον σεντερ φορ. Γιατί μπορεί να φτιάξεις ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι ψήφο συλλεκτικό, που θα έχει ανθρώπους που τους αγαπάει όλη η κοινωνία, να είναι εξαιρετικοί σαν άνθρωποι, αλλά να μην έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν μισή ώρα από την ημέρα τους για το δήμο. Αυτοί θα ήταν χρήσιμοι, αν υπήρχαν οι υπόλοιποι εργάτες και εκείνοι κάθε 15 μέρες που συνεδριάζουμε να έρχονταν να λένε τη γνώμη τους. Αλλά τη δουλειά την κάνουν εκείνοι που έχουν αποφασίσει και έχουν και τη γνώση και τη διάθεση και την πρόθεση να καταθέσουν τις δυνάμεις τους για το καλό του δήμου και των δημοτών και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πολλοί και ολοένα και λιγοστεύουν.

- Θα χρειαστούν όμως λιγότερα άτομα αυτή τη φορά έτσι δεν είναι;
Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι έδρες στο δήμο Ρεθύμνης μειώνονται από 41 σε 33. Θα δούμε τελικά τι θα επικρατήσει. Από το δήμο Πλατανιά γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια που λέει ότι αυτό δεν είναι σωστό, γιατί υποβαθμίζει τον εκεί δήμο. Εμείς δεν έχουμε τόση μεγάλη απόσταση μεταξύ πραγματικού και νόμιμου πληθυσμού. Βέβαια μας αποστερεί έδρες επειδή είμαστε 56 χιλιάδες πραγματικός πληθυσμός και 60.000 σε νόμιμο. Δεν είναι τεράστια η διαφορά σε μας που να αποτυπώνεται στις χρηματοδοτήσεις και να μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα αλλά σε δήμους όπως ο Πλατανιάς και η Χερσόνησος οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες, γιατί είναι τουριστικές περιοχές οπότε ο νόμιμος πληθυσμός σε σχέση με τον πραγματικό είναι κατά χιλιάδες λιγότερος.

- Ποιες είναι οι εξελίξεις για τη νομιμοποίηση των ορίων των οικισμών;
Μετά από πολλές διεργασίες και αντιδράσεις επεξεργαστήκαμε την τελική πρόταση που πρέπει να γίνει υπουργική απόφαση για να πάει μετά στον έλεγχο του συμβουλίου της επικρατείας και να φτάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να βγει το προεδρικό διάταγμα για να ανοίξουμε το δρόμο για τη λύση του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή είναι χρεωμένο στο νομοθετικό τμήμα του υπουργείου και σε επαφή που είχα πριν λίγες ημέρες με την κυρία Κλαπατσέα και με την διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τη σειρά του πρωτοκόλλου δίνοντας μία προτεραιότητα και θεωρώντας κατεπείγον το θέμα. Πιστεύω ότι μόλις γίνει μία επεξεργασία, η οποία έχει γίνει ήδη από εμάς, ο έλεγχος θα είναι στην κατεύθυνση να επικυρώσουμε το κείμενο, θεωρώ ότι θα πάει για υπογραφή στον υπουργό για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζω ότι θα πάμε γρήγορα. Κάθε μέρα μιλάμε με την Αθήνα, δεν είναι υπερβολή. κάποιοι προσπαθούν και σε αυτό το θέμα να κάνουν πολιτική χαμηλών πτήσεων όμως γιατί αν δεν πήγαινε ένας φάκελος με έναν οικισμό ακόμα θα ήμασταν στο στάδιο όχι της επεξεργασίας αλλά ούτε καν τα κουτιά δεν θα είχαν ανοίξει.
Προετοιμαζόμαστε και δουλεύουμε και τους άλλους οικισμούς και μόλις έχουμε πράσινο φως θα ανοίξουμε κατευθείαν το ζήτημα για να στείλουμε και άλλους οικισμούς και φυσικά όλους εκείνους για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον. Γιατί υπάρχουν και κάποιες λίγες μεν περιπτώσεις, σε κτηνοτροφικές περιοχές, που δεν ενδιαφέρονται για το θέμα. στην ουσία υπάρχει πολύ ενδιαφέρον στο Ατσιπόπουλο, τον Αδελιανό και τον Πηγιανό Κάμπο, τα Σκουλούφια και στη Λούτρα. Είναι ενδεικτική η αναφορά μου σε αυτούς τους οικισμούς.
Όσον αφορά και τις αντίθετες αιτιάσεις πως ό,τι κάνουμε και αυτό θα καταπέσει, ξεχνάνε μία λεπτομέρεια. Ό,τι κάνουμε, θα περάσει από τον έλεγχο του συμβουλίου της επικρατείας και θα βγει προεδρικό διάταγμα. Δεν υπάρχει προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα μπορεί να προσβληθεί ως αντισυνταγματικό γιατί θα έχει περάσει από το συμβούλιο επικρατείας όλος αυτός ο έλεγχος. Είναι ο έλεγχος που δεν έγινε την προηγούμενη φορά για να πάμε γρηγορότερα.

- Τις προηγούμενες μέρες έγινε μία συνάντηση για τους δασικούς χάρτες με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Φάμελλο. Τι γίνεται συνολικά; Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

Οι δασικοί χάρτες είναι ένα θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας. Είναι ένα εγχείρημα φιλόδοξο και μας δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθούμε και να εξηγήσουμε στον υπουργό ότι είναι πραγματικά προς την σωστή κατεύθυνση αυτή η διαδικασία. είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα το ότι δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες που θα έπρεπε να έχουμε από το Σύνταγμα του 1975 δασικούς χάρτες.
Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα και ζητήματα ιδιοκτησιακά και ζητήματα χαρακτηρισμών και ζητήματα που έχουν να κάνουν με υπεραξίες, με αυθαίρετες κατασκευές με ιδιοκτησίες που το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί να της κάνει επίδικες ενώ δεν έχει τα στοιχεία για να τις διεκδικεί, Αλλά αυτό ταλαιπωρεί τους πολίτες. Αυτό είναι ένα θέμα που το εντόπισα ιδιαίτερα στον υπουργό γιατί έχω και τη νομική ιδιότητα ότι στην Κρήτη θα έπρεπε να ισχύει αυτό που ο νόμος ζητάει ότι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προνόμια στην Κρήτη για να διεκδικεί δικαιώματα και μάλιστα θα έπρεπε όταν βάζει θέμα ιδιοκτησιακό εκείνο να ξεκινάει τις διαδικασίες και όχι να βάζει τον πολίτη σε μία ατέρμονη δικαστική διαμάχη που έχει και πάρα πολλά θέματα. Ο δήμος Ρεθύμνης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του υπουργού. Και θεωρώ ότι ο κύβος ερρίφθη.

- Σε ό,τι αφορά τα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας;
Καταρχάς διαπιστώσαμε την έλλειψη ενός συντονισμού και μιας αλληλοενημέρωσης για το τι κάνει ο καθένας και να μπορέσει να ενταχθεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και να γνωρίζουμε τι έχουμε κάνει σωστά και τι έχουμε κάνει λάθος. Αυτή τη διαπίστωση δεν την αφήσαμε να μείνει μόνο διαπίστωση.
Θα συνταχθεί ένα κοινό ερωτηματολόγιο γιατί έχουν γίνει διάφορα πράγματα στην Κρήτη, έχουν ξοδευτεί χρήματα χωρίς όμως να υπάρχει σοβαρό αποτύπωμα στη λύση των προβλημάτων. Στην περιοχή του Ηρακλείου και του Λασιθίου έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο, το φράγμα το οποίο όμως δεν έχει νερό, παρότι έχει δίκτυα. Εμείς στο φράγμα των Ποταμών έχουμε νερό, αλλά δεν έχουμε δίκτυα και αυτό είναι πολύ σημαντικό και είμαι ευτυχής ότι μία επιδίωξη που την ξεκίνησα μαζί με τον ΟΑΚ καταφέραμε να την φέρουμε σε ένα λογαριασμό και εντός των ημερών θα ανοίξει ένα πρόγραμμα ειδικά για το Ρέθυμνο με 25 εκ. για το μεγάλο διυλιστήριο στο Γιαννούδι και όλο αυτό το νερό που σήμερα πετιέται στην θάλασσα θα φτάσει στις βρύσες των ρεθυμνιωτών.
Είναι θέμα ημερών να ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα. Ήδη ετοιμάζεται μία προγραμματική μεταξύ περιφέρειας και ΟΑΚ, γιατί υπήρχαν και τεχνικά θέματα ποιος θα πάρει τα 25 εκατομμύρια. Ο δήμος Ρεθύμνης δεν μπορούσε γιατί βάσει του νόμου δεν έχει διαχειριστική ικανότητα. Ο ΟΑΚ δεν μπορούσε γιατί θεωρείται ανώνυμη εταιρεία και ας είναι δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος και αναγκαστικά χρειάζεται μία προγραμματική μεταξύ ΟΑΚ και Περιφέρειας, ώστε να ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η ένταξη του έργου και η προκήρυξη για ανάδοχο. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα αλλάξει τελείως τις συνθήκες διαχείρισης του νερού στην βόρεια τουριστική περιοχή του νομού. Παράλληλα το αρδευτικό έργο του Λατζιμά και αυτό θα μπει σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μετά από πολλά χρόνια που το λένε οι υπουργοί χωρίς να το έχουν υλοποιήσει. Εγώ σαν ΕΔΕΥΑ έθεσα το θέμα ότι πρέπει πλέον να φύγουμε από την αντίληψη των μεγάλων έργων που δημιουργούν μεγάλα κόστη και μεγάλη αναστάτωση στο περιβάλλον και να γίνουν συγκεκριμένες μελέτες σε ποιες περιοχές μπορούμε πραγματικά να βρούμε νερά για τις τοπικές ανάγκες των περιοχών τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση.
Όλα αυτά τα θέματα, αν δεν τα αντιμετωπίσουμε, δεν θα έχουμε νερό. Το καμπανάκι που μας χτύπησε το περασμένο καλοκαίρι πρέπει όλους να μας ταρακουνήσει. Τώρα τα πράγματα είναι καλά και είμαστε χαρούμενοι. Ο Κουρνάς γέννησε, οι πηγές γέμισαν, τα βουνά έχουν χιόνι που θα γίνει νερό, το φράγμα υπερχείλισε. Αλλά όλα αυτά απλά μας δίνουν μία πίστωση χρόνου…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή