ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επανεκκίνηση για τα «Υακίνθεια» στον Ψηλορείτη

25-07-2019 18:15
Επανεκκίνηση για τα «Υακίνθεια» στον Ψηλορείτη

Επανεκκίνηση φέτος για το φεστιβάλ πολιτισμού «ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2019» του οποίου οι εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στον μεγάλο ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη ιδρυτή και χρηματοδότη του γυμνασίου Ανωγείων. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρειας Κρήτης και η είσοδος είναι δωρεάν.
Σε συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε το φεστιβάλ από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, την ηθοποιό αι συντονίστρια των εκδηλώσεων Κατερίνα Βρέντζου, το μέλος του δ.σ. του σωματείου φίλων «Υακινθείων», Ελένη Σμπώκου και τον Μήτσο Σταυρακάκη εκπρόσωπο της ομάδας πρωτοβουλίας για την ίδρυση του συλλόγου αποφοίτων και φίλων του «Σταυράκειου γυμνασίου-λυκείου Ανωγείων».

Ο Κ. Κώστας Φασουλάκης τονισε πως: «Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να ενισχύει την παραγωγή ποιοτικών φεστιβάλ της Κρήτης, και προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουμε το φεστιβάλ «Υακίνθεια». Πρόκειται για ένα σπουδαίο και σημαντικό φεστιβάλ με ποιοτικά χαρακτηριστικά, και μάλιστα η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Καλούμε τον κόσμο λοιπόν να ανηφορίσει στον Ψηλορείτη και να παρακολουθήσει δωρεάν τις ποιοτικές εκδηλώσεις».

Από την πλευρά του ο Λουδοβίκος των Ανωγείων σημείωσε: «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια , τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, για την υποστήριξη, ευρύτερα όλους τους υποστηρικτές μας, που μας βοηθούν. Κάνουμε μια επανεκκίνηση φέτος και ξεκινάμε με ένα αφιέρωμα σε ένα σπουδαίο άνθρωπο που γέννησε η Κρήτη, που ωφέλησε τον Ψηλορείτη, που έφτιαξε ένα γυμνάσιο από το υστέρημα του το 1955, το Μιχάλη Σταυρακάκη. Πάνω σε αυτή την μεγάλη προσωπικότητα επικεντρώνουμε όλες τις εκδηλώσεις μας φέτος, με σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι έρχονται αφιλοκερδώς υποκλινόμενοι στο πρόσωπο αυτού του άντρα».

Η Κατερίνα Βρέντζου τόνισε πως «τα Υακίνθεια είναι μία διαφορετική πολιτισμική εμπειρία. Είναι μία μύηση στον πολιτισμό της φύσης. Είναι μέθεξη σε έργα τέχνης ανθρώπων. Μία συνάντηση σε ορισμένο χώρο και χρόνο με το Ιερό βουνό της Ίδης, εκεί στο πέτρινο Θέατρο του Αγίου Υακίνθου. Το μόνο που απαιτείται είναι η απόφαση ανάβασης εαυτού».

Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

«Δεν είναι το πρεπό του ανδρούς να κάνει τα διηγάται.
Οι άλλοι να τα διαλαλούν κι εκείνος να τ αρνάται.»
Β . Κορνάρος
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μεγάλο ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη ιδρυτή και χρηματοδότη του θρυλικού πλέον γυμνασίου Ανωγείων.
Ο Μιχάλης Σταυρακάκης έφυγε μαζί με έναν θείο του σε ηλικία οκτώ ετών από τα Ανώγεια, ξυπόλυτος στην Σμύρνη. Εκεί δούλεψε σε διάφορες οικογένειες Ελλήνων σαν βοηθός.
Στα 19 του χρόνια έφυγε στην Αμερική και κατέληξε στην Καλιφόρνια , να εργάζεται σε ένα εστιατόριο. Ήταν τόσο ακέραιος χαρακτήρας που ο εργοδότης του τον έκανε σε λίγο διάστημα συνέταιρο. Το αποφάσισε ένα βράδυ που ο Μιχάλης μαγείρεψε μύδια με την γνώση που είχε από τη Σμύρνη. Μύδια στο τηγάνι, αυτό έγινε το περίφημο πιάτο του εστιατορίου. Απέκτησε φίλους και κύρος και η επιχειρηματικότητα του αποδείχτηκε σπουδαία. Συνέχισε στο χώρο της εστίασης ανοίγοντας κι άλλα μαγαζιά. Το 1953 αποφασίζει να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός γυμνασίου στη γενέτειρα του, τα Ανώγεια . Ότι πιο εμπνευσμένο μέσα στην μεταπολεμική εποχή σε ένα χωριό κατεστραμμένο από τους Γερμανούς. Και ιδρύει το περίφημο "Σταυράκειο γυμνάσιο" . Ένα έργο που άλλαξε για πάντα την ιστορία του τόπου.
Στα 65 χρόνια λειτουργίας του μέχρι σήμερα, πάνω από 2000 παιδιά έχουν τελειώσει το Λύκειο και ένας μεγάλος αριθμός αυτών, πήρε πανεπιστημιακή μόρφωση. Η μεγάλη προσφορά του ευεργέτη Σταυρακάκη γίνεται πιο σπουδαία, γιατί στην βιογραφία του δεν αναφέρει από σεμνότητα αυτή την προσφορά.
Οι γιορτές των Υακινθείων εφέτος θα είναι επικεντρωμένες πάνω στην σεπτή μορφή του.

«Ένα δεντρό εφύτεψες
στο ανωγειανό περβόλι,
και τώρα καθομάστανε
στον ασκιανό του όλοι.»
Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλάφτης)

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

•Για τον ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη θα μιλήσει ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σταμπολίδης.
•Προβολή ταινίας μικρού μήκους, του γνωστού σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, αφιερωμένη στη ζωή του ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη.
•Η Ιταλίδα γλύπτρια Laura Zizzi θα φιλοτεχνήσει επί σκηνής την προτομή του αείμνηστου Μιχάλη Σταυρακάκη κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, μπροστά στα μάτια των θεατών.
•Ο Σπύρος Πλουσής (Ρόλιος) θα ανοίξει την εκδήλωση με το παραδοσιακό χιούμορ των Ανωγείων με παλιά και καινούργια πρόσωπα.
•Στη λύρα ο φέρελπις ανατέλλων αστέρας Λευτέρης Καλλέργης.
Παίζουν επίσης οι Μανούσος Καλλέργης, Θωμάς Μπολάκης, Δημήτρης Μανουσάκης.
•Συναυλία με τις Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή
•Συναυλία με το Βασίλη Λέκκα
Στο πιάνο ο Γιώργος Σαλτάρης
•Συναυλία με τον Θοδωρή Κοτονιά
Νικος Βερύκοκκος: Βιολί,
Διονύσης Θεοδώσης: κλαρίνο, Κώστας Μαυριδάκης: μπάσο.
•Συναυλία με την Μόρφω Τσαϊρέλη
•Συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων
Παίζουν επίσης οι Αντώνης Μυτακίδης και Σοφία Μαυρογενίδου.

Σάββατο 27 Ιουλίου

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας - Ιωάννης Λ. Ζώρας θα μιλήσει για τον αείμνηστο ευεργέτη.
•Προβολή ταινίας μικρού μήκους, του γνωστού σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, αφιερωμένη στη ζωή του ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη.
•Ο ηθοποιός Μιχάλης Σφακιανάκης, σκηνοθετεί και υποδύεται τη ζωή του Μιχάλη Σταυρακάκη.
Στην συνέχεια θα παίξουν οι:
•Ψαρογιώργης
•Ο Μιχάλης Σταυρακάκης (Τατάκης)
•Ψαραντώνης
•Νίκη Ξυλούρη
•Μαρίνα Δακανάλη

Κυριακή 28 Ιουλίου

•7:00 Ο Βοσκός της «Στεφάνας» Μυλτιάδης του Δαμιανοστεφανή, θα τυροκομήσει. Προσφορά του βοσκού του Ψηλορείτη στους καλεσμένους του Υακίνθου.

•Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργης Γραμματικάκης θα μιλήσει για «Ένα παράδοξο φως από την γένεση του σύμπαντος».


•«Η Αρετούσα θέλει να χορέψει». Ένα μονόπρακτο της Μάρως Βαμβουνάκη.
Με την Κατερίνα Βρέντζου στο ρόλο της Αρετούσας και σε σκηνοθεσία του Παύλου Μιχελάκη. Στο τραγούδι της παράστασης η Μελίνα Βρέντζου.
•Συναυλία με τον αρχιμουσικό Βασίλη Τσαμπρόπουλο στο πιάνο και την Νεκταρία Καραντζή στο τραγούδι.
•Συναυλία με την Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Παίζουν οι μουσικοί: Πάνος Δημητρακόπουλος, Ανδρέας Συμβουλόπουλος, Θάνος Σταυρίδης, Βαγγέλης Καρίπης, Νίκος Βεκύρης.

Παράλληλες δράσεις:
•Περιήγηση στον χώρο του Υακίνθου με την έκθεση των προϊόντων του Ψηλορείτη.
•Το τσάι του Γιώργη Σαλούστρου
•Το καζάνι της ρακής
•Το καφενείο
•Και τέλος τριάντα χαρταετοί θα πετάξουν στον αστροφέγγιστο ουρανό του Υάκινθου.
•Σε όλες τις εκδηλώσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη.
•Καλού κακού πάρτε και μια ζακέτα.

 

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα