ΡΕΘΥΜΝΟ

Επιτάφιος θρήνος: οι πιστοί προσκυνούν το σώμα του Χριστού

26-04-2019 15:04
Επιτάφιος θρήνος: οι πιστοί προσκυνούν το σώμα του Χριστού

Μεγάλη Παρασκευή: σε όλες τις εκκλησίες στολίστηκε ο επιτάφιος με το σώμα του Χριστού και εκατοντάδες πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν. Στις εκκλησίες του Ρεθύμνου, οι επιτάφιοι είναι πανέμορφα στολισμένοι και απεικονίζουν το Θείο Δράμα που κορυφώνεται.

Η μεγαλύτερη έκφραση της θρησκευτικότητας της Μ. Εβδομάδας αποτελείται απ’ τον Επιτάφιο Θρήνο, ένα ανθολόγιο ύμνων γεμάτο συγκίνηση και σκηνές, που προκαλούν θλίψη, όταν κάποιος παρακολουθεί με κατάνυξη. Με τις ψαλμωδίες της Μ. Παρασκευής περνούν απ’ το νου των πιστών διαδοχικές εικόνες και γεγονότα όλης της δημιουργίας του Θεού, οι άνθρωποι, τα ζώα και πτηνά, οι προφήτες και οι Αγγελοι. Τα πάντα πάσχουν για τον ενταφιασμό της ζωής. Ο Θεάνθρωπος αναφέρεται στα Εγκώμια ως κριτής και ζωοδότης, η έκφραση της καρτερικότητας και της ανθρωπιάς.

Κύριο θέμα των Εγκωμίων είναι η ταφή, ο θρήνος της Θεοτόκου, είναι οι στοχασμοί γύρω απ’ την ταπείνωση του Θεανθρώπου απ’ τους σταυρωτές, η μακροθυμία Του, η εις Αδου Κάθοδος και η επαναφορά Του στη δόξα των πνευμάτων του Πατρός Του.

Απαντήσεις στα ερωτήματα, πόσα ακριβώς είναι τα στιχηρά ιδιόμελα των τριών στάσεων, πότε και από ποιoν ή από ποιους εγράφη ο Επιτάφιος Θρήνος και πότε καθιερώθηκε στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, δεν έχουν δοθεί με σαφήνεια. Οι περισσότεροι των μελετητών έχουν αποφανθεί, ότι εγράφη στα χρόνια της δυναστείας των Παλαιολόγων, που διήρκησε απ’ το 1258 έως το 1453, που έπεσε η Πόλη. Πολλές ασυμμετρίες στο ποίημα οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι τα Εγκώμια εγράφησαν από περισσότερους του ενός, αντιμετωπίζεται δε το ίδιο επιστημονικό πρόβλημα με αυτό του Ακάθιστου Υμνου. Το βέβαιον είναι, ότι ο Επιτάφιος Θρήνος ως εκ της γλωσσικής δομής, που είναι γραμμένος, δεν ανήκει στην χορεία των αρχαίων εκκλησιαστικών ύμνων.

Το πρώτο έντυπο, στο οποίο περιλαμβάνονταν τα Εγκώμια, τυπώθηκε στη Βενετία περί το 1550 και περιελάμβανε 176 τροπάρια, τα οποία μετά από εκατοντάδες εκδόσεις υπέστησαν “αυθόρμητες” παρεμβάσεις. Η αρχαιότερη για την Ελληνική Εκκλησία είναι η συλλογή του Θεοχάρη Δετοράκη, καθηγητή της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Παν. Κρήτης, η οποία περιέχει 187 τροπάρια από τα οποία 84 ανήκουν στην α’ στάση, τα 63 στη β’ και τα 40 στην γ’ στάση. Σε αυτά περιλαμβάνονται στο τέλος κάθε στάσης το δοξαστικό και το Θεοτοκίον, όπου επαναλαμβάνεται το πρώτο τροπάριον.

Πολύς θόρυβος εγένετο το 2004 μετά την προβολή της ταινίας “Τα Πάθη του Χριστού” με τον Μελ Γκίμπσον, σχετικώς με την “απάλειψη” μερικών εκ των “μεγαλυναρίων”, χάριν συντομίας, προτιμηθέντων των 33 καλυτέρων από κάθε στάση. Ανοιξε διάλογος μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ορθόδοξης Ενωσης, ότι η εν λόγω “απάλειψη”, εγένετο από “απαράδεκτες παρεμβάσεις των Εβραίων”, καθ’ όσον τούτα αναφέρονταν στην “φονικήν κατά του Χριστού κακουργίαν των Εβραίων”.

Από την α’ στάσιν τρία: «Ως πικράς εκ κρήνης της Ιούδα φυλής», «Μιαιφόνον έθνος αλαζών Ισραήλ…», «Φθονερέ αλάστωρ, φόνον πλήρης λαέ…», Δύο απ’ τη β’ στάση: «Αραβιανόν σκολιότατον γένος Εβραίων…», «Καν τους εκ νεκρών επεσχύνθητε ως Ιουδαίοι…» Τέσσερα απ’ τη γ’ στάση: «Κατά τον Σολομώντα βόθρος βαθύς το στόμα Εβραίων…, Εβραίων παρανόμων…», «Συναπολούνται πάντες οι σταυρωταί σου…», και «Διαφθοράς εις φρέαρ…». Παρέμεινε στη β’ στάση ένα στιχηρό, που θεωρήθηκε θετικό για τους Ιουδαίους «Συ ως ων ζωής χορηγός, Λόγε, τους Ιουδαίους εν Σταυρώ τεθείς ουκ ενέκρωσες, αλλ’ ανέστησας και τούτων τους νεκρούς».­Αυτή και μόνον η εξαίρεση επιβεβαιώνει το ότι τα επικριτικώς αναφερόμενα εγκώμια σκοπίμως και κατόπιν κάποιας επεμβάσεως απεκλείσθησαν να ψάλλονται στον «Επιτάφιο Θρήνο»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλυκό με πρόβειο γιαούρτι στο ποτήρι #GlutenFree!

Γλυκό με πρόβειο γιαούρτι στο ποτήρι #GlutenFree!

Ένα γιαουρτογλυκό εντελώς διαφορετικό απο τα άλλα! Με πρόβειο γιαούρτι και Με gluten free μπισκοτάκια κανέλας! Μμμμμμούρλια!...
Το εργατικό κέντρο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Creta Farms

Το εργατικό κέντρο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Creta Farms

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 
Αλέκος Καραβίτης: ένας πρωτομάστορας της κρητικής μουσικής που ζει ακόμα μέσα από τις κοντυλιές του

Αλέκος Καραβίτης: ένας πρωτομάστορας της κρητικής μουσικής που ζει ακόμα μέσα από τις κοντυλιές του

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΚΤΟΥΝΤΑ Πως θυμούνται τον μεγάλο καλλιτέχνη η κόρη του Υακίνθη, η εγγονή του Χριστίνα Πολίτη και η ανιψιά του Μαρία Πορίχη -...
Διακοπή νερού στον Αδελιανό Κάμπο

Διακοπή νερού στον Αδελιανό Κάμπο

Διακοπή νερού σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στον Αδελιανό Κάμπο λόγω διαρροής στο δίκτυο ύδρευσης....
Άμεσα θα επέμβει η υπηρεσία για τον καθαρισμό στον Τίμιο Σταυρό

Άμεσα θα επέμβει η υπηρεσία για τον καθαρισμό στον Τίμιο Σταυρό

Η χθεσινή αναφορά της δικηγόρου Ελένης Τζέτζου στα σκουπίδια και τα κλαδιά στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού σχολιάζεται σε ανακοίνωση – απάντηση του δήμου...
Αποχωρεί από το νοσοκομείο ο Γιώργος Φραγκιαδάκης

Αποχωρεί από το νοσοκομείο ο Γιώργος Φραγκιαδάκης

Παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου ο Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο οποίος πήρε την απόφαση αυτή όχι για πολιτικούς...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή