ΡΕΘΥΜΝΟ

Εξίσου επιβλαβής η νέα τάση «ατμίσματος» στους νέους

13-06-2018 06:20
Εξίσου επιβλαβής η νέα τάση «ατμίσματος» στους νέους

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΘΕΑΤΕΣ» ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Η αντικατάσταση του συμβατικού καπνού με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότεροι είναι οι καπνιστές που στρέφονται στο… «άτμισμα» προκειμένου να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Ωστόσο, και ενώ δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν αν ο αρχικός στόχος της διακοπής του καπνίσματος με ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει επιτευχθεί και σε τι ποσοστό, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και μια νέα τάση που κάνει την εμφάνισή της κυρίως στους νέους, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που ξεκινούν το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια καθόλου αθώα συνήθεια, για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Η Διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM αναφέρθηκε στην εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία αλλά και τη νέα συνήθεια στους νέους που προβληματίζει έντονα την ιατρική κοινότητα.

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΕ «ΛΟΓΙΚΗ» ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου η λογική πάνω στην οποία στηρίχτηκε αρχικά η δημιουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2004 στην Κίνα -μια χώρα με μεγάλη δυναμική στην παραγωγή τσιγάρων που ανέρχεται μάλιστα σε ποσοστό 30%- ήταν να αποτελέσει: «Μια γέφυρα ανάμεσα στον καπνιστή και τον μη καπνιστή. Κάποιος δηλαδή που έχει αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα και δυσκολεύεται να το κάνει απότομα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο του προσφέρει μια μικρή ποσότητα νικοτίνης που θα σταματήσει τα σωματικά συμπτώματα και την ψυχολογική εξάρτηση μέχρι να μπορέσει να το κόψει» επεσήμανε η κα Ιωαννίδου.

Ωστόσο, σχεδόν 14 χρόνια αργότερα και ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει κυκλοφορήσει ευρέως στην παγκόσμια αγορά, και στην Ελλάδα, όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου, η χρήση του τείνει να απομακρυνθεί από την αρχική φιλοσοφία, αφού όπως τόνισε η ίδια: «υπάρχουν νέοι σήμερα οι οποίοι ξεκινάνε να καπνίζουν ατμίζοντας, δηλαδή με το ηλεκτρικό τσιγάρο. Αυτό ήταν μια παράπλευρη ιστορία, διότι δεν νομίζω ότι ήταν αυτός ο στόχος εκείνων που το δημιούργησαν, όμως έγινε. Ο λόγος είναι ότι προσφέρονται διάφορες γεύσεις, κάτι που είναι ελκυστικό στους νέους και υπάρχει η αίσθηση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κάτι το οποίο δεν είναι τόσο επιβλαβές. Δεν είναι ακίνδυνο, καθώς τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες οι οποίες με την άνοδο της θερμοκρασίας, που παράγεται για να βγάλει καπνό, διασπώνται και δημιουργούν διάφορα υποπροΐοντα που ακόμη δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις έχουν στο αναπνευστικό σύστημα, ειδικά των νέων ανθρώπων» εξήγησε η κα Ιωαννίδου.

ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟ ΤΟΠΙΟ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΑΤΜΙΣΜΑΤΟΣ»

Όπως επεσήμανε η κα Ιωαννίδου, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο -όπως τόνισε- έχουν εντοπιστεί ανεπιθύμητες ενέργειες και εξήγησε: «Φανταστείτε ότι είναι κάτι νέο, έχει βγει στην αγορά και έχει γίνει πιο συνηθισμένο τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχουν γίνει κλινικές μελέτες για να μπορέσουμε να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει μετά από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και άμεσες όπως είναι ο ξηρός βήχας, ο ερεθισμός του λαιμού και του στόματος. Η νικοτίνη που περιέχουν σαφώς κάνει τις βλάβες που κάνει και το κανονικό τσιγάρο. Μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη που έχουν να κάνουν με μικρότερες ποσότητες νικοτίνης, έλλειψη πίσσας και καύσης προϊόντων χαρτιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα».

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου, ότι οι μελέτες που έχουν γίνει για τον συμβατικό καπνό «μετρούν» δεκαετίες και έχουν αποδείξει πως οι επιπτώσεις από το κάπνισμα σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Φαντάζομαι σε είκοσι, τριάντα ή πενήντα χρόνια μπορεί να λέμε το ίδιο και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επομένως οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι κάτι αθώο ή ακίνδυνο και αποτελεί ένα βήμα για να ξεκινήσουν και τον κανονικό καπνό που σίγουρα είναι ακόμη πιο επιβλαβής. Επιπλέον, από μελέτες που έχουν γίνει δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθάει πραγματικά στη διακοπή του καπνίσματος. Δεν έχει βρεθεί ότι αυτοί οι οποίοι ξεκινάνε το ηλεκτρονικό τσιγάρο κόβουν το κάπνισμα. Ακόμη και ο αρχικός στόχος, λοιπόν, δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί» ανέφερε η ίδια.

«ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ»

Η κα Ιωαννίδου, στάθηκε ιδιαίτερα στο «παράδοξο» φαινόμενο τα τελευταία χρόνια που είναι η αντίστροφη λειτουργία της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους. «Έχει αντιστραφεί η κατάσταση και αντί να είναι μια γέφυρα για να κόψεις το τσιγάρο στους νέους λειτουργεί αντίστροφα για να αρχίσουν το τσιγάρο. Είναι ένα παράδοξο φαινόμενο το οποίο έχει παρατηρηθεί τελευταία. Το άτμισμα όπως και το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους και βρίσκονται στην ίδια κατηγορία» επεσήμανε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΛΜΕ κρούει τον κώδωνα για το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών στο Ρέθυμνο

Η ΕΛΜΕ κρούει τον κώδωνα για το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών στο Ρέθυμνο

Την «περίπτωση του Ρεθύμνου» σχετικά με το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών αναδεικνύει σε επιστολή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς η ΕΛΜΕΡ ζητώντας...
Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για την κρητική ποικιλία λιάτικο στην έκθεση «Γη Μυλοποτάμου»

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για την κρητική ποικιλία λιάτικο στην έκθεση «Γη Μυλοποτάμου»

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην έκθεση παραγωγών, καλλιτεχνών και πολιτιστικών συλλόγων Γη Μυλοποτάμου, στο Πέραμα, την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018....
Χειροπέδες για το περίστροφο

Χειροπέδες για το περίστροφο

Συνελήφθησαν χθες (18.08.2018) το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Αμαρίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου δύο ημεδαποί για...
Συνελήφθη 51χρονος για κάνναβη

Συνελήφθη 51χρονος για κάνναβη

Συνελήφθη, χθες (18.08.2018) το πρωί στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης, 51χρονος ημεδαπός....
Συμπεράσματα 33ου Συνεδρίου Μυλοποταμιτών 2018 (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμπεράσματα 33ου Συνεδρίου Μυλοποταμιτών 2018 (ΒΙΝΤΕΟ)

Το  33ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών 2018 έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων που  θα συμβάλουν στην τοπική κοινωνική,...
Ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό

«Ο Μυλοπόταμος είναι μια δυναμική περιοχή που παρουσίαζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον τουριστικό, τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό» τόνισε ο...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Χάρης, Χάρις Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα