ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Φάρμακο ανακόπτει την παχυσαρκία παρά την κατανάλωση λιπαρών

13-08-2018 10:04
Φάρμακο ανακόπτει την παχυσαρκία παρά την κατανάλωση λιπαρών

Ίσως βρισκόμαστε κοντά στην επόμενη γενιά σκευασμάτων για τον έλεγχο του σωματικού βάρους

Ένα φάρμακο που ήδη χορηγείται για τη θεραπεία του γλαυκώματος μπορεί να αποτελέσει μέρος της θεραπευτικής τακτικής κατά της παχυσαρκίας, ακόμα κι αν το άτομο συνεχίζει να καταναλώνει παχυντικές τροφές.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν νέο τρόπο να ανασχηματίσουν τον τρόπο που οι πυλωροί του εντέρου επιτρέπουν στο λίπος να απορροφάται από το σώμα.

Ο Δρ Φενγκ Ζανγκ και οι συνεργάτες του εντόπισαν δύο βασικά γονίδια στα εντερικά κύτταρα που όταν τα αφαίρεσαν τα εντερικά κύτταρα «έκλεισαν» αντί να μείνουν «ανοιχτά». Τα ποντίκια που δεν είχαν αυτά τα γονίδια και έκαναν διατροφή με λιπαρά τρόφιμα για πάνω από οκτώ εβδομάδες δεν πήραν βάρος, ενώ δύο μη γενετικά τροποποιημένα ποντίκια άμεσα εξελίχθηκαν σε παχύσαρκα.

Η κατανόηση του μηχανισμού αυτού οδήγησε τους επιστήμονες σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι ήδη εγκεκριμένα για χρήση σε ανθρώπους και παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα. Έχουν έτσι βάσιμες ελπίδες ότι βρίσκονται κοντά στην επόμενη γενιά σκευασμάτων για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

«Το λίπος απορροφάται από το σώμα μέσω του εντέρου και συγκεκριμένα των λεμφικών αγγείων. Στα ποντίκια που δημιουργήσαμε, τα λεμφικά αγγεία έκλεισαν και τα σωματίδια λίπους δεν μπορούσαν να εισχωρήσουν. Έτσι τα λιπαρά αποβάλλονταν από το σώμα και τα τρωκτικά δεν έπαιρναν βάρος ακόμα και όταν έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά», εξηγεί ο Δρ Φενγκ Ζανγκ.

Πάντως η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα λεμφικά αγγεία στο έντερο παίζουν κομβικό ρόλο στο «ταξίδι» των λιπαρών από το γαστρεντερικό στην αιματική ροή, μια διαδρομή που σηματοδοτεί αν θα μετατραπούν σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ή θα αποθηκευθούν στον οργανισμό.

Οι αναστολείς της κινάσης Rho, μια ομάδα μορίων που ήδη χορηγούνται στη θεραπεία του γλαυκώματος για τη μείωση της πίεσης στο οπτικό νεύρο, όταν χορηγήθηκαν σε φυσιολογικά ποντίκια μείωσαν την κυτταροσκελετική πίεση και επίσης συντέλεσαν σε μετατροπή των ανοιχτών σε κλειστά λεμφικά αγγεία και σταμάτησαν την απορρόφηση του λίπους.

«Βάσει αυτών των εξελίξεων έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τέτοια φάρμακα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν στο πλαίσιο κλινικών ερευνών για να ελεγχθεί πως επιδρούν επί της απορρόφησης των λιπιδίων και στην απώλεια βάρους, άρα και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας», λέει ο Δρ Ζανγκ.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο των λεμφικών αγγείων μπορεί να εξασθενήσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών από τα χυλομικρά ή να επιφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες ως προς την αποβολή των υγρών ή τα ανοσοκύτταρα.

Μαίρη Μπιμπή-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία