ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι, υπερπροσφορά μπλοκάρουν την ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας

09-02-2019 09:56
Φόροι, υπερπροσφορά μπλοκάρουν την ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας

Η ταχύτητα της ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η μείωση της ανεργίας, η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης της οικονομίας και η απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος.

 

Η υψηλή φορολογία και το υψηλό απόθεμα προσφερόμενων προς πώληση διαμερισμάτων συνιστούν τους δύο βασικούς παράγοντες που είναι πιθανό να επιβραδύνουν την πορεία ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε σχετική έκθεσή του για την ελληνική κτηματαγορά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αυξημένη φορολόγηση των ακινήτων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάκαμψη της αγοράς. «Οι υψηλότεροι φόροι και η αποτελεσματικότερη συλλογή τους έχουν αυξήσει τα δημόσια έσοδα, αλλά έχουν επίσης καταστήσει την κατοχή ακίνητης περιουσίας ακριβότερη», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Πάντως, με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται πρόσθετες αυξήσεις στη φορολόγηση των ακινήτων, εκτιμάται ότι είναι πιθανό η αγορά κατοικίας να έχει ήδη απορροφήσει τον αρνητικό αντίκτυπο των φορολογικών αλλαγών των τελευταίων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, με την καθιέρωση του ετήσιου φόρου ακινήτων (τότε ΕΕΤΗΔΕ, σήμερα ΕΝΦΙΑ), επιβλήθηκε εν μια νυκτί αύξηση της φορολόγησης κατοικιών κατά 50%, με τη συμβολή στα έσοδα να εκτινάσσεται από το 1,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2010, σε 2,5% το 2011. Συνολικά, οι φόροι στα ακίνητα έχουν αυξηθεί από το 0,8% του ΑΕΠ το 2004, σε 2,8% του ΑΕΠ το 2016. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, ο ρυθμός πτώσης των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε από το 2013 και μετά, ενώ τα τελευταία χρόνια ο όγκος των συναλλαγών έχει σταθεροποιηθεί, έστω και σε επίπεδο της τάξεως του 8%-10% εκείνου που ήταν το 2007, στο απόγειο της αγοράς, δηλαδή από τις περίπου 170.000 αγοραπωλησίες ετησίως, σε περίπου 15.000-20.000 σήμερα.

Παράλληλα, εκτός από τον παράγοντα της υψηλής φορολογίας, η οποία αν ήταν χαμηλότερη θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάκαμψη της αγοράς, η DBRS προειδοποιεί και για πιθανή υπερπροσφορά ακινήτων. Ειδικότερα, σημειώνει ότι συνεχίζονται οι πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, ως αποτέλεσμα του υψηλού αποθέματος των ακινήτων και των υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα, ειδικά το τελευταίο στοιχείο θα μπορούσε να κρατήσει τις τιμές χαμηλά, δεδομένου ότι είναι πιθανή περαιτέρω αύξηση των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών, που θα προέλθουν από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αποτελούν το 44,7% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018).

Πάντως, ο οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος για τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς κατοικίας, που θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, καθώς κινητοποιείται η ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο, κάτι που τεκμηριώνεται και από την ετήσια αύξηση των οικοδομικών αδειών κατά σχεδόν 11% κατά το εννεάμηνο του 2018. Σημειώνεται ότι από το 1995 έως το 2008 ο οικοδομικός κλάδος αποτελούσε, κατά μέσον όρο, το 40% των συνολικών επενδύσεων στην οικονομία. Το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό είχε καταρρεύσει σε περίπου 5%.

Σε κάθε περίπτωση, η DBRS σημειώνει ότι η ταχύτητα της ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η μείωση της ανεργίας, η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης της οικονομίας και η απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το βέβαιο είναι ότι η ανάκαμψη θα είναι βαθμιαία, λόγω της υπερφορολόγησης των ελληνικών νοικοκυριών, της διατήρησης των χορηγήσεων νέων στεγαστικών δανείων σε χαμηλό επίπεδο, της υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος και των επιδεινούμενων δημογραφικών δεδομένων.

www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίνι ανασχηματισμός με Κατρούγκαλο στο Υπουργείο Εξωτερικών

Μίνι ανασχηματισμός με Κατρούγκαλο στο Υπουργείο Εξωτερικών

Τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.  ...
Α. Ξανθός: Ως τη Δευτέρα θα παραλάβουμε άλλα 50.000 εμβόλια (βιντεο)

Α. Ξανθός: Ως τη Δευτέρα θα παραλάβουμε άλλα 50.000 εμβόλια (βιντεο)

«Περισσότερες ΜΕΘ φέτος για τη γρίπη» Τι λέει ο υπουργός Υγείας για τις δηλώσεις Πολάκη...
Τα νέα όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία

Τα νέα όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία

Τι προβλέπει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών
Στην τελική ευθεία για μειωμένες εργοδοτικές εισφορές των νέων

Στην τελική ευθεία για μειωμένες εργοδοτικές εισφορές των νέων

Τρεις εγκυκλίους προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας
Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση με τον νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μικτά οι 111.000 επιχειρήσεις που αμείβουν...
Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Ενιαίο θα είναι το έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Παμφύλη, Παμφίλη Πάμφιλος Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη, Σελεύκεια