ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Φώτης Καφάτος: Μια μορφή που «σφράγισε» την επιστήμη της Βιολογίας

09-10-2018 12:48
Φώτης Καφάτος: Μια μορφή που «σφράγισε» την επιστήμη της Βιολογίας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Τιμήθηκε για την διαρκή προσφορά και το έργο του ο Βιολόγος Φώτης Καφάτος που «σφράγισε» την επιστήμη της Βιολογίας και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες βιολόγους στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.


Το σημαντικό επιστημονικό έργο την πολυσχιδή προσωπικότητά του αλλά και τη σημαντική παρακαταθήκη που άφησε τόσο στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του , όσο και στις επόμενες γενιές, ανέδειξαν επιστήμονες του κλάδου στη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» στο Ωδείο Ρεθύμνου.


Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, η Περιφέρεια Κρήτης-Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνου, το Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ΙΤΕ, η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης, το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνης με στόχο να τιμήσουν έναν εξαίρετο επιστήμονα και να αναδείξουν το σημαντικό έργο και την διαρκή προσφορά του στην επιστήμη εντός αλλά και εκτός συνόρων.


Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ


Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1940 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Φοίτησε στο Λύκειο «Κοραής», από όπου και ξεκίνησε η αγάπη του για τη Bιολογία. Σπούδασε Zωολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ (Cornell) το 1961 και Bιολογία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard) το 1962. ‘Ελαβε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Bιολογία το 1965. ‘Ηταν βοηθός καθηγητής στο Χάρβαρντ από το 1965 μέχρι το 1969, όταν και ανακηρύχθηκε καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, θέση που διατήρησε μέχρι το 1994. Από το 1972 μέχρι το 1982 ήταν καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1982 καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ίδρυσή του και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), του οποίου ήταν πρόεδρος μέχρι το 1993, στο ‘Ίδρυμα Τεχνολογίας και ‘Ερευνας στο Ηράκλειο Κρήτης. Την περίοδο 1993-2005 ήταν ο μακροβιότερος γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL). Από το 2005 ήταν καθηγητής Ανοσογενωμικής στο Imperial College του Λονδίνου. Υπήρξε ο θεμελιωτής του προγράμματος της χαρτογράφησης και αλληλούχισης του γονιδιώματος της Drosophila melanogaster, ενώ τη δεκαετία 2000 – 2010 υπήρξε πρωτοπόρος στην αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος του κουνουπιού-φορέα της ελονοσίας (Anopheles gambiae) στον άνθρωπο. Παράλληλα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Τα επιστημονικά του επιτεύγματα έχουν αναγνωριστεί μέσα από πολυάριθμα μετάλλια, τιμητικούς τίτλους και αξιώματα καθηγητή και μέλους σε 9 Ακαδημίες, ανάμεσα στις οποίες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, η Royal Society of London (ξένο μέλος), η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών (Μέλος) και η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών.


«ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΑΦΑΤΟ»


Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής Μανώλης Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Φώτη Καφάτου και επεσήμανε: «Για εμάς τους βιολόγους ο Φώτης Καφάτος είναι μια μεγάλη μορφή με τα επιτεύγματα που έχει κάνει για τα οποία σήμερα από τα 50 χρόνια ασχολίας του με τη Βιολογία φαίνονται σταδιακά τα αποτελέσματα. Κατάγεται από το Μοναστηράκι Ρεθύμνου και θεωρήσαμε υποχρέωση να κάνουμε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε τον Φώτη Καφάτο, αλλά κυρίως να μάθουν οι νέοι τι σημαίνει Φώτης Καφάτος και τι επιτεύγματα έχει καταφέρει στη ζωή του».


Ο Φ. ΚΑΦΑΤΟΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΡΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής Ανθρώπου στο Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων κα Παναγούλα Κόλλια στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του Φώτη Καφάτου στους επιστήμονες του κλάδου. Η ίδια υπογράμμισε: «Πραγματικά ο Φώτης Καφάτος άλλαξε το ρου της βιολογίας στην Ελλάδα και ουσιαστικά βοήθησε πάρα πολύ στο να μπορέσουν οι βιολόγοι να έχουν ένα καλό επίπεδο και ερευνητικά και εργασιακά. Ήταν ο άνθρωπος τον οποίο και εμείς ως Ένωση προσπαθήσαμε να τιμήσουμε πάρα πολύ ως επίτιμο μέλος στο σύλλογό μας και στη συνέχεια ήταν ο άνθρωπος ο οποίος βοήθησε στο πρώτο συνέδριο βιολογίας και ο άνθρωπος ο οποίος είχε την κύρια ομιλία. Αν και δεν ήταν πάντα στην Αθήνα ήταν ο άνθρωπος ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε πάρα πολύ και συνεισέφερε πραγματικά η βιολογία ως επιστήμη να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό το έργο».


ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ: ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ


Στον οραματιστή Φώτη Καφάτο , έναν άνθρωπο που χάραξε την επιστημονική έρευνα και πολιτική, στάθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο ομότιμος καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κος Σήφης Παπαματθαιάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο στις προκλήσεις της βιολογίας στον 21ο αιώνα, μέσα από άξονες στους οποίους ο Φώτης Καφάτος έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Ο κος Παπαματθαιάκης επεσήμανε: «Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Φώτη και σαν συνεργάτη, σαν δάσκαλο . Είναι ένας μεγάλος άνθρωπος , χρωστάμε πολλά σε αυτόν και εγώ προσωπικά και όλη η Κρήτη αλλά πιθανώς και όλος ο κόσμος. Ο Φώτης ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλο όραμα. Μεγάλος οραματιστής και στρατηγικός σχεδιαστής όχι μόνο της στενής επιστημονικής του έρευνας αλλά και της επιστημονικής πολιτικής. Είχε μεγάλα οράματα από το πιο μικρό και χαμηλό μέχρι το πιο μεγάλο. Επομένως ήταν και ο τρόπος με τον οποίο είδε την επιστήμη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο , στη μεγάλη εικόνα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είναι ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού συμβουλίου έρευνας που είναι ίσως ο πιο σημαντικός χρηματοδοτικός μηχανισμός αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που αφορά καθαρή βασική έρευνα που βασίζεται μόνο στην ποιότητα και την αριστεία και νομίζω αυτό τα λέει όλα. Επιπλέον ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στη Κρήτη και ήταν θεμέλιος λίθος μεταξύ άλλων και για το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήταν πολυσχιδής άνθρωπος και θα μείνει στη ιστορία ως ένας άνθρωπος που άφησε βαρύ στίγμα και όχι μόνο στη γενέθλια πατρίδα του αλλά και σε όλο τον κόσμο».


Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις για τη βιολογία στον 21ο αιώνα ο ίδιος επεσήμανε πως: «Οι προκλήσεις του αιώνα είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα μετά σε αυτά που έχουν κάνει οι άλλοι , αλλά και να χαλιναγωγήσουμε αυτά που έχουμε κάνει γιατί μπορεί να μας οδηγήσουν σε καταστροφές είτε νομικά, είτε οικολογικά , είτε ηθικά». Ο Φώτης Καφάτος , πρόσθεσε, παραμένει ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από σημαντικά επιτεύγματα της Βιολογίας , ένας άνθρωπος που σήμερα αποτελεί παράδειγμα αλλά και έμπνευση για τις νεότερες γενιές. « Η εικόνα του Φώτη Καφάτου κρύβεται πίσω από όλα όσα αναφέρω ο οποίος με μικρές ή μεγάλες συμβολές είχε ένα τεράστιο ρόλο σε όλη την πορεία της βιολογίας από το 1965 και μετά».


ΚΑΘΟΡΙΣΤΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ. ΚΑΦΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ο Φώτης Καφάτος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιοιατρικής στην Ελλάδα, ενώ ήταν ο πρωτεργάτης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας που σήμερα αποτελεί ένα από τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ.Ο πρόεδρος του ΙΤΕ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης, στην διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Φ. Καφάτου στην βιοιατρική , που σήμερα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και έχει διαρκή στόχο την αριστεία και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Σε ό,τι αφορά το Ινστιτούτο ο κος Ταβερναράκης επεσήμανε: «Ήταν το πρώτο καθαρά βιοιατρικό ινστιτούτο της Ελλάδας και μάλιστα δημιουργήθηκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις γιατί Φώτης κατάφερε να πείσει επιφανείς επιστήμονες του εξωτερικού εκείνης της εποχής , βιολόγους, ανθρώπους που δούλευαν στην βιοιατρική έρευνα να επαναπατριστούν και να έρθουν στην Ελλάδα να δουλέψουν στο νέο Ινστιτούτο. Σε αυτό το Ινστιτούτο η ερεύνα ξεκίνησε από την αρχή με γνώμονα την αριστεία , τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και αυτό είναι κάτι που το συνεχίζουμε και σήμερα και μάλιστα είναι και το μυστικό της επιτυχίας του Ινστιτούτου Μοριακής Τεχνολογίας και Βιοτεχνολογίας που είναι το καλύτερο βιοιατρικό ινστιτούτο στην Ελλάδα.Και όχι μόνο αυτό αλλά έχει αναθρέψει γενιές επιστημόνων που σήμερα μεσουρανούν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δημιούργησε σχολή βιοιατρικής έρευνας στην Ελλάδα και χωρίς τον Φώτη Καφάτο δεν θα είχαμε σήμερα αυτό τα ινστιτούτο και πολλοί άνθρωποι μεταξύ των οποίων και εγώ δεν θα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε την έρευνά μας με αξιώσεις στην Ελλάδα. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του τμήματος Βιολογίας και το ότι έχουμε σήμερα ένα τμήμα στο πανεπιστήμιο το χρωστάμε σε μεγάλο βαθμό στον Φώτη». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Βαρθολομαίος, Μπαρθόλομιου Τιτος, Τιτης, Τιτα, Τιτη