ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H οικονομική ιστορία της Κρήτης μέσα από την έκθεση νομισμάτων στο Μουσείο της Ελεύθερνας

01-07-2019 17:55
H οικονομική ιστορία της Κρήτης μέσα από την έκθεση νομισμάτων στο Μουσείο της Ελεύθερνας

Πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα εγκαίνια της έκθεσης "Κρητών Πόλεις: η μαρτυρία των νομισμάτων"

Μία ξεχωριστή έκθεση εγκαινιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μουσείο της Ελεύθερνας. Πρόκειται για την περιοδική έκθεση «ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΛΕΙΣ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ», που ανοίγει τις πύλες της για το κοινό την Κυριακή 30 Ιουνίου. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου/Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο πρύτανης του Π.Κ. Οδυσσέας Ζώρας, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη, αλλά και τα στελέχη της Alpha Bank Μαρία Παπαγεωργίου – Δ/ντρια Δ/νσεως καταστημάτων Alpha Bank νήσων Αιγαίου και Κρήτης και Δήμητρα Τσαγκάρη – Υπεύθυνη νομισματικής συλλογής Alpha Bank.  Τους υποδέχθηκε όλους, όπως και πλήθος ακόμα κόσμου, ο οραματιστής του μουσείου, αρχαιολόγος και καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος τους καλωσόρισε σε μία ακόμα δράση του Μουσείου της Ελεύθερνας.

Η Έκθεση επιχειρεί, μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, να φωτίσει πτυχές της ιστορίας των πόλεων του νησιού, σε μία περίοδο που είναι λιγότερο μελετημένη και αναδεδειγμένη, αυτή των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Τα νομίσματα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των κοινωνικών εξελίξεων, ενώ η μελέτη της εικονογραφίας τους αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία, που σχετίζονται με τη θρησκεία, την οικονομία, τις λατρευτικές πρακτικές αλλά και τις επαφές, εμπορικές ή άλλες, ακόμη και με τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν τόσο μεταξύ των ίδιων των πόλεων, όσο και με τον υπόλοιπο μεσογειακό και όχι μόνον κόσμο. Μέσα και από τη μελέτη των νομισμάτων προκύπτει ότι κατά τους ιστορικούς χρόνους είχαν διαμορφωθεί στην Κρήτη πόλεις-κράτη που τις χαρακτήρισαν η αυτοχθονία, η αυτάρκεια και η τοπική ταυτότητα. Εκτιμάται ότι, κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο, στην Κρήτη λειτουργούσαν σαράντα νομισματοκοπεία.

Η Έκθεση διαρθρώνεται σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τα αρχαία νομίσματα των κρητικών πόλεων, οι οποίες ακολουθούν τον σημερινό διαχωρισμό της Κρήτης σε τέσσερις Νομούς. Η περιήγηση αρχίζει από τον Νομό Χανίων, στα δυτικά, συνεχίζει στον Νομό Ρεθύμνου και τον Νομό Ηρακλείου και ολοκληρώνεται στην ανατολική άκρη του νησιού, στον Νομό Λασιθίου.

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει ενδεικτικά τη νομισματική κυκλοφορία στην Κρήτη. Ξένα νομίσματα έφθαναν στην Κρήτη κυρίως μέσω της μισθοφορικής δραστηριότητας των Κρητών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων δυνάμεων της ελληνιστικής περιόδου, καθώς και μέσω της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί. Οι ξένες εκδόσεις αποθησαυρίζονται και αρκετές από αυτές επικόπτονται, χρησιμοποιούνται δηλαδή ως πέταλο για την έκδοση των τοπικών νομισμάτων. Μέσα από 124 νομίσματα που προέρχονται από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων) και από τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, αναδεικνύονται πτυχές της ιστορίας του νησιού κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής ανασκαφών/Kέντρο Μελέτης Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας

Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Νομισματολόγος, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank

Δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αρχαιολόγος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Επικεφαλής Διεύθυνσης Πολιτιστικών Προϊόντων, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου

Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ

Σταμάτης Ζάννος

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗΣ

Τατιάνα Βαΐτσου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:

30 Ιουνίου – 15 Δεκεμβρίου 2019

Την Έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Την Έκθεση πλαισιώνουν επίσης:

- το Coin-o-rama, μία πολυμεσική εφαρμογή που υλοποίησε το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η οποία προσφέρει στους επισκέπτες μεγεθυμένες εικόνες και περισσότερες πληροφορίες για τα νομίσματα που εκτίθενται. Επιπλέον, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να «φτιάξουν το δικό τους νόμισμα».

- η ψηφιακή προβολή της νομισματικής κυκλοφορίας στο νησί, που υλοποίησε ο Τάσος Μπέλας/ Radiant technologies.

 

Τα νομίσματα μετά την ανταλλακτική οικονομία

Μιλώντας για την έκθεση, ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης αναφέρθηκε στην νομισματοκοπεία και την κυκλοφορία των νομισμάτων στην αρχαία Κρήτη, λέγοντας: «Το χρήμα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύνολο οικονομικών αξιών που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σε όλο το φάσμα της καθημερινής τους ζωής για την αγορά αγαθών, υπηρεσιών και για την εξυπηρέτηση χρεών ή δανείων και στην αρχαιότητα και τώρα. Η ανταλλακτική αξία των πραγμάτων, υπήρχε από την αρχή της έναρξης του ανθρώπου. Σου δίνω κάτι μου δίνεις κάτι, είτε ένα γεωργικό προϊόν, είτε είναι ένα αντικείμενο, είτε οτιδήποτε άλλο.

Κάποια στιγμή όμως κατάλαβαν ότι αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί, δηλαδή, πως θα κόψεις μισό βόδι όταν δεν υπάρχει και ψυγείο… Άρα θέλανε να βρουν ένα τρόπο, ώστε αυτές οι αξίες να αποτυπώνονται όχι μόνο από τις ίδιες τις κοινωνίες, αλλά και από την πολιτεία, τους ηγεμόνες, από τις δημοκρατίες κτλ που να είναι εύκολο στην μεταφορά, όπως είναι το μέταλλο και μάλιστα το στρογγυλό μέταλλα, διότι το τετράγωνο θα τρυπούσε τις τσέπες και τα πουγκιά, να είναι διαιρετό, δηλαδή, να μπορείς να το διαιρέσεις σε μονάδες και επομένως αντίστοιχη να είναι και η αξία, να έχει ένα συνολικό βάρος, να είναι αναγνωρίσιμο, όπως και σήμερα.

Αυτές λοιπόν τις ιδιότητες κάποια στιγμή τις συγκέντρωσε το νόμισμα κέρμα (με την έννοια του κέρματος) και εκεί η πολιτεία με τρόπους κατανοητούς περνούσε από χέρι σε χέρι άρα ήταν και διαφημιστικό προϊόν για αυτόν που το έκοβε. Αποτύπωνε λοιπόν και στον εμπροστότυπο και στον οπιστότυπο κομμάτια της κοινωνικής, της θρησκευτικής, της λατρευτικής ζωής, αλλά και προϊόντα για τα οποία η πόλη που το έκοβε ή η επικράτεια της ήταν περήφανη και επομένως διαφήμιζε προϊόντα. Για παράδειγμα, εάν τα νομίσματα της ανατολικής Κρήτης είχαν τον Θεό Απόλλωνα και από την άλλη μεριά μια μέλισσα σήμαινε ότι ήταν πολύ καλό το μέλι τους, ή ένα ρόδι ή μια ελιά.

Επομένως κάθε μία πόλη από αυτές στο συγκεκριμένο προϊόν που ήταν εξαγώγιμο και έφερνε χρήμα, αποτύπωνε και το αντίστοιχο προϊόν. Επομένως λοιπόν, τα νομίσματα μιλούν για την κοινωνική, την θρησκευτική, την πολιτική ζωή, πολλές φορές δηλαδή, πόλεις που είχαν συμμαχία μεταξύ τους, η Απτέρα με την Ελεύθερνα, η Κνωσός με κάποια άλλη κτλ, αποτύπωναν τον ίδιο τύπο του Θεού, ούτως ώστε να φανεί ότι έχουν συγγένεια μεταξύ τους. Γιατί τότε το νόμισμα θα έφευγε από δω και θα πήγαινε σε μια άλλη πόλη, θα πήγαινε σε άλλα μέρη της Μεσογείου, όπως επίσης έρχονταν και νομίσματα από το εξωτερικό, δηλαδή, από την μητροπολιτική Ελλάδα, τα νησιά, την Μικρά Ασία, από την Κύπρο, από την ανατολική Μεσόγειο με ποιο τρόπο; Είτε επειδή ήταν οι αξίες που πληρώνονταν σε νόμισμα, σε εμπορικές σχέσεις, αλλά και από μισθοφόρους, οι Κρήτες ήταν πολύ καλοί μισθοφόροι, έπαιρναν λοιπόν το ξένο χρήμα και το έφερναν εδώ και πολλές φορές μεγάλα τέτοιοι θησαυροί νομισμάτων δεν ξανακόβονταν, αλλά χτυπούσαν το δικό τους το σύμβολο πάνω στο ήδη υπάρχον ξένο σύμβολο και κυκλοφορούσε μεταξύ τους».

Το πώς η σωστή προβολή και οργάνωση των μουσείων μπορεί να αναδείξει τον αρχαίο μας πολιτισμό επισημαίνει η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη μέσα από το παράδειγμα του Μουσείου της Ελεύθερνας.

«Το Μουσείο έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και εκεί μπορούμε να δούμε τι αφορά κυρίως στις ενέργειες του κ. Σταμπολίδη για την προβολή, το πώς πραγματικά όταν γίνεται σωστή προβολή των αρχαιοτήτων και των μουσείων μας, πως μπορούμε να πετύχουμε μια πολύ καλή επισκεψιμότητα και έτσι να διαχέεται η γνώση του παρελθόντος που βοηθά και για το μέλλον», σημειώνει η κα Τζιγκουνάκη, που ειδικά για την έκθεση συμπληρώνει: «Μπορούμε να δούμε μέσα από τα στοιχεία αυτά, όπου παρουσιάζονται νομίσματα από τις βασικές πόλεις της Κρήτης, αφού έχουμε περάσει πια στο στάδιο αυτής της οικονομικής διαχείρισης μέσω των νομισμάτων και όχι εναλλακτική όπως ήταν πριν, αυτά τα ίδια (τα νομίσματα) μπορούν να μας διηγηθούν και να δείξουν την εμπειρία του παρελθόντος για να κατανοήσουμε καλύτερα και τις δυσκολίες του παρόντος και έτσι να δούμε ένα καλύτερο μέλλον γενικότερα, γιατί η γνώση του παρελθόντος μας βοηθάει ειδικά σ’ αυτό. Και είναι μια εξαιρετική έκθεση που έκαναν ο κ. Σταμπολίδης με την αρχαιολόγο κα Γιαννοπούλου και την κα Τσαγκάρη από την Alpha Bank, στην ουσία την οργάνωσαν».

 

Η συμβολή της Alpha Bank

Από την πλευρά της η κα Μαρία Παπαγεωργίου, διευθύντρια διευθύνσεως των καταστημάτων Alpha Bank νήσων Αιγαίου και Κρήτης μιλώντας για την συμβολή της τράπεζας στην έκθεση σημείωσε: «Για την τράπεζα μας η Κρήτη αποτελεί προορισμός, μόνιμο και σταθερό. Το δίκτυο των καταστημάτων μας είναι εδώ. 200 άτομα προσωπικό σε όλο το νησί, είναι εδώ για να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης, αλλά δεν είναι μόνο οικονομικός προορισμός για την τράπεζα μας η Κρήτη, είναι και πολιτιστικός, είναι και κοινωνικός. Μέσα από τα προγράμματα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της τραπέζης συμμετέχουμε και στην κοινωνία και στον πολιτισμό και στην υγεία και στην παιδεία. Είμαστε κοντά στην Κρήτη και θα συνεχίσουμε να είμαστε».

Η Υπεύθυνη νομισματικής συλλογής Alpha Bank, Δήμητρα Τσαγκάρη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μουσείο της Ελεύθερνας και τον Νίκο Σταμπολίδη: «Θα πω ένα σύντομο ιστορικό πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Ήτανε Σεπτέμβριος 2016, όταν επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά την Ελεύθερνα με στελέχη της τράπεζας και μαγευτήκαμε όχι μόνο από το τοπίο, αλλά και από την ιστορία που κρύβει αυτός ο τόπος. Σε συναντήσεις που είχα μέχρι τότε με τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη μου έλεγε θυμάμαι, «όταν θα έρθεις στην Ελεύθερνα θα δεις τον Όμηρο να ζωντανεύει» και πραγματικά αυτό συνέβη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα συζητήσαμε με τον καθηγητή και μας πρότεινε να κάνουμε μία νομισματική έκθεση κάποια στιγμή σε αυτό το μουσείο, στην καρδιά της Κρήτης, όπως μας λέει.

Η Alpha Bank με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διάσωση του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού έχει επί σειρά ετών έμπρακτο ενδιαφέρον για την πολιτιστική ζωή της χώρας, όχι μόνο μέσω της οικονομικής υποστήριξης δράσεων και ενεργειών και εκδηλώσεων, αλλά και μέσω προγραμμάτων και συλλογών δικών της.

Έτσι λοιπόν ήμασταν θετικοί στο κάλεσμα και η έκθεση που βλέπετε είναι αποτέλεσμα πολύωρων συναντήσεων και συζητήσεων με τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη και την αρχαιολόγο, Μιμίκα Γιαννοπούλου, η οποία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην συνεργασία και στο στήσιμο αυτής της έκθεσης. Όλα αυτά βέβαια δεν θα είχαν αποτέλεσμα, αν δεν είχαν από την αρχή αγκαλιάσει αυτή την συνεργασία με μια ιδιωτική συλλογή οι τέσσερεις εφορίες αρχαιοτήτων της Κρήτης (την κα Τσιγκουνάκη από το Ρέθυμνο, την Ελένη Παπαδοπούλου από τα Χανιά, την Βασιλική Σηφιακάκη από το Ηράκλειο και την Χρυσούλα Σοφιανού από το Λασίθι) όλα αυτά που βλέπετε στην έκθεση, είναι ένα αποτέλεσμα εργασιών διαφόρων ειδικοτήτων, το ΙΤΕ κα άλλοι, αλλά όλα αυτά δεν θα ήταν έτοιμα σήμερα αν δεν είχαμε την έμπρακτη βοήθεια των ανθρώπων του μουσείου, το φυλακτικό προσωπικό, δηλαδή, τον Σταύρο Νικολουδάκη και την Αργυρώ Αντωνουσάκη, που μας έλυναν όποιο πρόβλημα προέκυπτε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Νίκο Σταμπολίδη».

 

Ο Σταύρος Αρναουτάκης για τις πολιτιστικές διαδρομές μέσω των ΟΧΕ

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν για την δημιουργία του μουσείου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη των συνεργειών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μόνο με τις συνέργειες, μόνο με την συνεργασία, μόνο με την συμπόρευση μπορούμε όλοι να πετυχαίνουμε. Ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι για να γίνει κάτι καλύτερο και εδώ στο κέντρο της Κρήτης πραγματικά είμαστε υπερήφανοι ο καθένας από την δική του πλευρά, αλλά αν δεν υπήρχε  η κουζουλάδα του Νίκου Σταμπολίδη δεν θα γινόταν τίποτα, γιατί έτσι είναι. Οι Κρήτες είμαστε κουζουλοί και χρειάζεται να μπαίνουν κάποιοι μπροστά και να βοηθούμε και οι υπόλοιποι, γιατί σε ότι χρειάστηκε ακόμα και οικονομικό σταθήκαμε μπροστά.

Όμως θα ήθελα να υπενθυμίσω και πάλι ότι πριν από δύο χρόνια στο Ρέθυμνο, ανέφερες το όραμα σου για αυτές τις πολιτιστικές διαδρομές. Εμείς σε συνεργασία με τον δήμαρχο κάναμε τις πολιτιστικές διαδρομές και πρέπει να πω ότι αισθανόμαστε την ικανοποίηση ως περιφέρεια Κρήτης ότι χρηματοδοτούμε μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για το Ρέθυμνο με 10 εκατομμύρια ευρώ, για να γίνουν όλα αυτά τα οποία έχει οραματιστεί ο Νίκος Σταμπολίδης μαζί με τον δήμαρχο και εμάς ως περιφέρεια. Οραματιζόμαστε, διεκδικούμε και υλοποιούμε. Αυτό είναι το τρίπτυχο που έχουμε εμείς στην περιφέρεια ως ευαγγέλιο. Ακούμε τους ειδικούς και για αυτό πετυχαίνουμε κάποια πράγματα. Εντός του χρόνου θα ξεκινήσει αυτό το μεγάλο σχέδιο. Η χρηματοδότηση είναι εγκεκριμένη, άμεσα θα υποβάλλουν οι δήμοι τις προτάσεις και εμείς από την περιφέρεια χρηματοδοτούμε.

Σε ό,τι αφορά το αρχαιολογικό μουσείο στο Ρέθυμνο, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε να γίνει «το μεγάλο οραματικό έργο».

Στις συνέργειες που απογείωσαν και το Μουσείο της Ελεύθερνας αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, λέγοντας: «Εμείς χαιρόμαστε που το μουσείο αυτό έχει γίνει τελικά σημείο αναφοράς και συνάντησης και παλαιών πολιτισμών και σπουδαίων προσωπικοτήτων, αλλά και πολλών συνεργειών μεταξύ του πανεπιστημίου, της περιφέρειας, του δήμου και φυσικά του Νίκου Σταμπολίδη, ο οποίος νομίζω ότι είναι ο κινητήριος νους όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Επειδή τα μουσεία είναι σημεία αναστοχασμού, σκέφτομαι ότι μέσα από τα νομίσματα ξεπεράσαμε την ανταλλακτική κοινωνία και οικονομία και δυστυχώς ξαναβλέπουμε την περίοδο της κρίσης να ξαναγυρνάμε σε συστήματα ανταλλακτικής οικονομίας. Αυτό είναι δείγμα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Άλλωστε το νόμισμα βγαίνει από το ρήμα «νομίζω», είναι δηλαδή, μια θεωρητική αξία που για να μπορέσει να είναι πραγματική σημαίνει ότι αυτός που την εκδίδει έχει αντίκρισμα, έχει δύναμη, έχει πλούτο. Άρα λοιπόν, μέσα από την ιστορία των νομισμάτων μαθαίνουμε ποιες ήταν οι δυνατές πόλεις, που μπορούσαν να επιβάλλουν ένα μέταλλο και να αντιπροσωπεύει αγαθά, υπηρεσίες και όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να κάνει κανείς με ένα νόμισμα.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτή η επικοινωνία των περιοχών, αυτή η αποτύπωση της οικονομικής ευμάρειας της εποχής σε ένα νόμισμα και σήμερα αυτή η έκθεση, είναι στην ουσία μία πορεία όχι προς το παρελθόν, αλλά προς το μέλλον για να δούμε τελικά πως οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ μας και πως αποτυπώνονται οι πραγματικές αξίες. Βέβαια το bitcoin που ανέφερε ο πρύτανης είναι αξία που δυστυχώς υπάρχει στην ζωή μας και είναι το νόμισμα των απατεώνων.

Εμείς μόνο ευγνώμονες είμαστε στον κ. Σταμπολίδη που καταφέρνετε και συγκεντρώνεται τόσες μεγάλες δυνάμεις, ευχαριστούμε και την Αlpha Bank που στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες και να ξέρετε ότι το Ρέθυμνο είναι μια φιλόξενη περιοχή που δεν έχει μόνο την Ελεύθερνα, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε σε πολλά σημεία και νομίζω ότι η αρχαιολογία δεν είναι τσιγκούνικη, τσιγκούνηδες είναι αυτοί που δεν την χρηματοδοτούν».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας τόνισε: «Το πανεπιστήμιο Κρήτης είναι άλλη μια φορά περήφανο με τον Νίκο τον Σταμπολίδη μπροστά, με όλη αυτή την δραστηριότητα που είναι ένα από τα καλά σημεία βιτρίνας (γεμάτης βιτρίνας).

Οι συζητήσεις με τον Νίκο Σταμπολίδη είναι πάντοτε εξαιρετικά εποικοδομητικές, έχει κάποιος να κερδίσει όταν μιλά μαζί του και προχθές συζητούσαμε και συμφωνούσαμε και οι δύο ότι η διαπίστωση δεν είναι η λύση του προβλήματος.

Η λύση του προβλήματος θέλει διαπίστωση, θέλει πρόταση, θέλει λύση, θέλει εφαρμογή, θέλει παρακολούθηση της εφαρμογής και να ξαναγυρίσεις πίσω να δεις αν όλα αυτά δουλεύουν. Θέλει δηλαδή, ένα συνεχές σύστημα, το οποίο κινείται και ρολάρει πάνω σε αυτή την αλληλουχία των δράσεων. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει και στις συζητήσεις μας να λέμε ότι η διαπίστωση έλυσε το πρόβλημα και να εφησυχάζουμε και αυτό προφανώς είναι ανασταλτικός παράγοντας για το τελικό προϊόν που είναι η λύση του προβλήματος και η εφαρμογή. Και έτσι είναι ο Νίκος Σταμπολίδης, αυτά έχει κάνει. Χαίρομαι διότι για πρώτη φορά στην ζωή μου αισθάνομαι ότι τον πρόλαβα κάπου, διότι στην σύνοδο των πρυτάνεων χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες για την έκθεση δώσαμε δώρο στους πρυτάνεις αντίγραφα των αρχαίων νομισμάτων, τα οποία ήταν απομιμήσεις από χαλκό και ενθουσιάστηκαν».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία