ΡΕΘΥΜΝΟ

«H πραγματικότητα στην υγεία δεν είναι ωραιοποιημένη»

07-12-2018 07:45
«H πραγματικότητα στην υγεία δεν είναι ωραιοποιημένη»

Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΆΝΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ - ΓΚΙΚΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΑΚΗ

Η σημερινή εικόνα στον νευραλγικό τομέα της υγείας είναι δύσκολη κάτι που είναι ιδιαίτερα αισθητό στην καθημερινότητα του ιατρικού προσωπικού, που επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος των ελλείψεων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υγεία στην Ελλάδα και στο Ρέθυμνο. Οι αυξημένες πέραν του προβλεπόμενου εφημερίες, η μεγάλη διαρροή νέων γιατρών στο εξωτερικό, οι ελλείψεις που παραμένουν στην υγεία αποτελούν τα κύρια ζητήματα που σήμερα δυσκολεύουν το έργο των γιατρών.
Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM η γιατρός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου και του Ιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου - Γκίκα σχολιάζοντας ταυτόχρονα και τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που δεν παύουν να δημιουργούν εντάσεις.

«ΩΡΑΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»
Σε ό,τι αφορά την σημερινή εικόνα στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο η κα Ελευθεριάδου επεσήμανε πως «ωραιοποιείται πολύ» και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαι δίκαιη. Δεν φταίει μόνο το είδος της διακυβέρνησης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και επιπλέον παράγοντες. Υπάρχει μεγάλη εκροή γιατρών στο εξωτερικό. Αυτό εμείς το εισπράττουμε στην καθημερινότητά μας διότι υπάρχουν θέσεις ειδικευομένων οι οποίες χηρεύουν. Δεν έρχονται νέοι γιατροί. Όλοι παίρνοντας πτυχίο φεύγουν μαζικά σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ο φόρτος της δουλειάς για εμάς έχει γίνει πολύ μεγάλος. Έτσι κατακερματίζεται η προσοχή σου και πολλαπλασιάζεται ο κόπος. Μάλιστα, αυτό το μήνα το πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου είναι πολύ βαρύ. Κατά πολύ μεγάλο βαθμό είναι αυξημένες οι εφημερίες από αυτό που και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει. Μιλάμε για κομβικά τμήματα που αν δεν διπλασιάσουν οι συνάδελφοι τις εφημερίες θα υπάρξει πρόβλημα. Φτάσαμε σε ένα πολύ κουραστικό όριο».
Αναφερόμενη ιδιαίτερα στη σοβαρή μείωση των ειδικευόμενων γιατρών τα τελευταία χρόνια, η κα Ελευθεριάδου επεσήμανε την έλλειψη κινήτρων που αφενός δημιουργεί η οικονομική κρίση και μετανάστευση νέων γιατρών, αφετέρου δε και οι φήμες που συχνά συνοδεύουν το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Η ίδια ερωτηθείσα εξήγησε: «Ένας νέος γιατρός ναι όντως δεν έχει κίνητρο να έρθει να δουλέψει εδώ. Και στο Νοσοκομείο μας με όλες τις δίκες που είναι απαράδεκτες έχει δημιουργηθεί ένα όνομα που αποτρέπει τον οποιοδήποτε νέο να έρθει. Αυτό φυσικά αδικεί την Ρεθυμνιώτικη κοινωνία διότι δεν είμαστε έτσι. Οι ξυλοδαρμοί γιατρών και οι βίαιες συμπεριφορές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις , δεν είναι αντιπροσωπευτικά όλης της κοινωνίας»
Την ίδια ώρα πολλά σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς των γιατρών τείνουν να αλλάξουν κάτι όμως που δεν είναι λίγες οι φορές, που μένει στα «χαρτιά» , όπως εξήγησε η κα Ελευθεριάδου. «Πέρυσι τέτοιο καιρό συζητούσαμε για το εργασιακό μας καθεστώς, πέρασε από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο μαϊμού και έκανε το ωράριό μας καταπληκτικό. Στην πραγματικότητα έμεινε στα χαρτιά. Στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί. Πάρα πολλά πράγματα εξαγγέλλονται, περνάνε σε νομοθετήματα και στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζονται».
Ενδεικτικό , όπως επεσήμανε η ίδια είναι ότι και στο σκέλος της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , μέσα από την δημιουργία των ΤΟΜΥ στην πράξη ο σχεδιασμός παρουσιάζει ζητήματα. «Η πόλη του Ρεθύμνου έχει 35 χιλιάδες κόσμο και έχει τέσσερις οικογενειακούς γιατρούς. Τρείς στο ΤΟΜΥ οι οποίοι συνάδελφοι είναι με σύμβαση τριών ετών και μια συνάδελφος στο παλιό ΙΚΑ η οποία είναι ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση. Αυτοί οι τέσσερις συνάδελφοι θεωρούνται ο οικογενειακός γιατρός του κορμού του δήμου Ρεθύμνου» επεσήμανε η κα Ελευθεριάδου.

«EΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ»
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων , μετά την επίθεση του Υφυπουργού Υγείας κατά του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή, όπου με ανάρτησή του στο Facebook χρησιμοποίησε υβριστικούς χαρακτηρισμούς, η κα Ελευθεριάδου επεσήμανε πως «ένας γιατρός, ένας Βουλευτής και Υπουργός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς» και πρόσθεσε: «Ο κος Πολάκης αδικεί τον εαυτό του με αυτά. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, ό,τι κάνει λοιπόν καταγράφεται και γυρίζει εναντίον του. Καταφέρεται εναντίον ανθρώπων, προκύπτει ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει και οι άνθρωποι καταφεύγουν σε μηνύσεις. Επιπλέον, διαμορφώνει συνειδήσεις, εκπαιδεύει μια ολόκληρη κοινωνία να το θεωρεί ως κάτι επιτρεπτό. Να θυμίσω τα περιβόητα που έλεγε για την χρήση όπλων και ότι αυτή είναι η παράδοσή μας. Μεγαλώνουμε παιδιά στην Κρήτη που έχουν την εικόνα ενός γιατρού, υπουργού που θεωρεί στην Κρήτη ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν πρέπει να ακούνε αυτά. Δυστυχώς αυτά τα ατυχήματα που θα προκύψουν αργότερα τα υποδέχομαι εγώ και κάθε γιατρός στα επείγοντα. Είναι εκπαιδευτικός ο ρόλος ενός δημόσιου προσώπου».

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η κα Ελευθεριάδου ερωτηθείσα για την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει η ίδια εθελοντικά τα τελευταία χρόνια υλοποιώντας επισκέψεις στα απομακρυσμένα σχολεία του Νομού και ελέγχους βαρηκοΐας στους μαθητές των σχολείων εξηγεί πως η δράση αυτή απορρέει από την αγάπη της για τα παιδιά ενώ επισημαίνει πως τα ευρωπαϊκά δεδομένα επιβάλλουν τον έλεγχο σε παιδιά. Η ίδια επεσήμανε πως μέχρι σήμερα η ίδια και συνάδελφοί της επέλεγαν να επισκέπτονται απομακρυσμένες περιοχές του Νομού, ωστόσο φέτος η δράση έχει επεκταθεί και σε σχολεία της πόλης. «Διαλέγαμε έως τώρα απομακρυσμένα χωριά γιατί θεωρήσαμε ότι είναι δύσκολο να μας φέρουν τα παιδιά για έλεγχο. Βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων η ακοή των παιδιών θα πρέπει να ελέγχεται όμως υπάρχουν παιδιά δημοτικού που ποτέ δεν έχει ελεγχθεί η ακοή τους. Αν έχουν μικρή η μεσαία βαρηκοΐα μπορεί να φτάνουν στην τετάρτη δημοτικού και δεν το καταλαβαίνουν και συχνά προκύπτουν συμπεράσματα για μαθησιακές δυσκολίες ενώ τα παιδιά στην ουσία δεν ακούνε καλά. Έχω πάει και ξαναπάει σε όλα τα χωριά. Γυρίσαμε όλο το νομό και το ξανακάναμε εκ νέου».
Η ίδια αναφερόμενη στον λόγο που η δράση αυτή επεκτάθηκε πλέον και στην πόλη του Ρεθύμνου, τόνισε πως αυτό οφείλεται στην διαπίστωση πως υπάρχουν έντονες ανάγκες και σε σχολεία της πόλης. Πρόσφατα η ίδια επισκέφτηκε το 8ο δημοτικό σχολείο , εξετάζοντας πάνω από 80 παιδιά. Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν προοπτικές για επέκταση της δράσης και επεσήμανε: «Θα ήταν καλό να ήταν πιο οργανωμένο ,υπό την ομπρέλα του ιατρικού συλλόγου ενδεχομένως. Μάλιστα με αφορμή την συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο μου ζητήθηκε να συνδράμω και να οργανωθούμε σε σχέση με τον εθελοντισμό. Μέχρι στιγμής το κάνω με δική μου πρωτοβουλία, θα μπορούσε όμως να επεκταθεί και να γίνεται υπό την ομπρέλα φορέων».

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα που προκύπτουν έπειτα από σειρά ετών δράσης η ίδια τόνισε πως έχουν διαπιστωθεί πολλές βαρηκοΐες παιδιών στη διάρκεια των ετών και έχει προσφερθεί βοήθεια στο σκέλος αυτό κάτι που όπως τόνισε: «με χαροποιεί».
Η ίδια πάντως μέσα από την δραστηριοποίησή της στα Σωματεία των γιατρών και την ενασχόλησή της με τα κοινά αλλά και τον εθελοντισμό επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Με ενδιαφέρει σαν γιατρό να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου σωστά, με επάρκεια και να δίνω το καλύτερο που μπορώ στους ασθενείς μου. Έχω την αίσθηση ότι ούσα στα όργανά μας μπορώ να βοηθάω από πολλές σκοπιές με καλή πρόθεση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Αν θέλεις να εξελίσσονται τα πράγματα πρέπει να είσαι ενεργός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αιμίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλιος, Μίλια Κόδρος, Κόδρα