ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση «κλειδί» για την πρόληψη από τις εξαρτήσεις

25-06-2019 15:09
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση «κλειδί» για την πρόληψη από τις εξαρτήσεις

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ  ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ  2019

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.  Είναι μια ημέρα που αποτελεί αφορμή για σκέψη και προβληματισμό γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων, αλλά και των συνεπειών τους.

Μια Παγκόσμια Ημέρα όμως είναι και μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε τι κάνουμε και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της χρήσης /κατάχρησης ουσιών, καθώς και άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών.

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου μέσα από την 22 χρονη πορεία του στο νομό βρίσκεται σε διαρκή επαφή με γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους και φορείς, μέσω  προληπτικών δράσεων. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας, η βελτίωση της επικοινωνίας και των ανθρωπίνων σχέσεων, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσω της ανάπτυξης υγιών τρόπων συμπεριφοράς στην καθημερινότητά μας.

Η πρόληψη περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα πριν την εμφάνιση ενός προβλήματος και αφορά την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες για να αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις και τις  δυσκολίες της ζωής. Ενδυναμώνει τα άτομα και τα συστήματα (οικογένεια, σχολείο, κοινότητα), ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται καθημερινές δύσκολες καταστάσεις, να αντιστέκονται στις πιέσεις, να αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και να επιλέγουν  θετικές στάσεις ζωής. 

Η αποτελεσματικότητά της πρόληψης αυξάνεται όταν οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται κατά  τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού ( πρώιμη παρέμβαση).

Ιδιαίτερη θέση τα τελευταία χρόνια  στο πρόγραμμα του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου κατέχει η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των εφήβων μαθητών για τις νόμιμες ουσίες (αλκοόλ), αλλά και τις νέες μορφές εξαρτητικών  συμπεριφορών (διαδίκτυο, τζόγος). Με σημείο αναφοράς τους προβληματισμούς τους, δίνεται η δυνατότητα στους εφήβους να επεξεργαστούν ζητήματα που τους απασχολούν και να λάβουν έγκυρη ενημέρωση γι΄ αυτά, έτσι ώστε να αναπτύξουν ενεργό ρόλο στην προστασία του εαυτού τους.

 

Προληπτικές δράσεις που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης των  Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε όλο τον Νομό Ρεθύμνου, από την περσινή Παγκόσμια Ημέρα έως την φετινή:

 • Ομάδα Γονέων παιδιών βρεφικής και  νηπιακής ηλικίας στην πόλη του Ρεθύμνου
        • Ομάδες Γονέων παιδιών σχολικής ηλικίας στην πόλη του Ρεθύμνου, στα   Αγκουσελιανά και
           στον Φουρφουρά.
 • Ομιλίες για Γονείς με θέματα:
  «Αγάπη δίχως  όρια και όρια με αγάπη»,
  «
  Ο ρόλος της οικογένειας  στη σχολική ζωή του παιδιού»,
  «Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων»,
   «Η αξία της επικοινωνίας στην οικογένεια»,
   «Αδελφικές σχέσεις- Αντιζηλία»,
  «Η χρήση Οθονών στη νηπιακή ηλικία»,
   « Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της χρήσης αλκοόλ».

 Οι ομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα : Δ.Σ. Πανόρμου, 3ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, 7ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, 1ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, Πειραματικό Λύκειο, 2ο Νηπ. Ατσιποπούλου και Νηπιαγωγείο Άδελε.

 • Συμμετοχή σε ημερίδα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δ. Ανωγείων για τα δικαιώματα του παιδιού. Το  Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε ομιλία  με θέμα: « Η οικογένεια  ως  τόπος ασφάλειας και προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού»
 • Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο υλικό «Σχολική Διαμεσολάβηση: ένας οδηγός για την επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο από ομηλίκους»
 • Εκπαίδευση μαθητών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης στο υλικό «Μαθαίνω - Επικοινωνώ - Συνεργάζομαι : Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο».
   
  Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις 3 τάξεις της  ΣΤ’ Δημοτικού του 2ου Δ.Σ. Ρεθύμνου από τον Νοέμβρη 2018- Μάιος 2019, από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.
 • Ευαισθητοποίηση μαθητών της Ε΄ και Στ΄ τάξης των:  Δ. Σ Πανόρμου,  Δ.Σ Πλακιά ,
  Δ.Σ Γωνίας, Δ.Σ. Αρμένων, 13ο Δ.Σ. Ρεθύμνου
  στα  θέματα: Αντίσταση στην πίεση των συνομηλίκων, Αποδοχή διαφορετικότητας και Μετάβαση στο Γυμνάσιο
 • Ευαισθητοποιήσεις έφηβων μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ρεθύμνου στα σχολεία: ΓΕΛ Ατσιποπούλου, Μουσικό Λύκειο, 2ο ΓΕΛ, 4Ο ΓΕΛ, 1Ο  ΕΠΑΛ, 3Ο Γυμνάσιο, 4Ο Γυμνάσιο, 5Ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Σπηλίου, Γυμνάσιο Γαράζου.
   Τα  θέματα αφορούσαν : Διαχείριση άγχους, Αυτοεκτίμηση, Διαφυλικές σχέσεις, Σχολικό εκφοβισμό, Πρόληψη της κατάχρησης του διαδικτύου, Πρόληψη των εξαρτήσεων, Αποδοχή της διαφορετικότητας.
 • Ευαισθητοποιήσεις έφηβων μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ε Ρεθύμνου στην πρόληψη της χρήσης αλκοόλ στα σχολεία: 2ο ΕΠΑΛ, Μουσικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Περάματος,3ο  ΓΕΛ,4ο ΓΕΛ, Γυμνάσιο Συβρίτου, Γυμνάσιο Σπηλίου, ΕΠΑΛ Γαράζου, ΓΕΛ Επισκοπής, Πειραματικό Λύκειο, 3ο Γυμνάσιο , Γυμνάσιο Πανόρμου, 1ο ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο Επισκοπής, 1ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Ατσιποπούλου
 • Υλοποίηση της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ
 • 2 ομάδες  Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών Δημοτικού (Θεατρικό Εργαστήρι), στην πόλη του Ρεθύμνου
 • Συμβουλευτική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή
 • Ανανέωση διαδικτυακού τόπου Κ.Π

 

 

 

Για το διάστημα Ιούλιος 2018- Ιούνιος 2019:

 Ευαισθητοποιήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν    445   γονείς

 Ευαισθητοποιήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν   2541  μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας

 

Για την φετινή χρονιά, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας 2019 το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε τα εξής:

 • 17 Μαΐου 2019:
  « Έφηβοι και αλκοόλ»,  2ο Μαθητικό Φεστιβάλ «Τριφωνία» του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου
  : συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης μέσω ομιλίας  σε στρογγυλό τραπέζι με  θέμα: « Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της χρήσης αλκοόλ»

 

 • 5 Ιούνιου 2019

Παρουσίαση προγράμματος εκμάθησης δεξιοτήτων « Μαθαίνω-Επικοινωνώ-Συνεργάζομαι: Η Μετάβαση στο Γυμνάσιο», που υλοποιήθηκε στους μαθητές της ΣΤ' τάξης του 2ο Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου,  το σχολικό έτος 2018-2019,  από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Δ. Σ Ρεθύμνου, στο σπίτι του Πολιτισμού.

 

 • 8 Ιούνιου 2019

Θεατρική παράσταση «Ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» και παρουσίαση του τραγουδιού «Θα Είμαι Εδώ», από τα παιδιά των θεατρικών ομάδων του Κ.Π, στο 14ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Ξανθός

Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Ξανθός

Τον τομέα που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα στον ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός κατά την κατανομή των υπευθύνων που έγινε χθες από τα...
Η πανηγυρις του ιερου ενοριακου ναου Αγιας Μαρινης Κούφης

Η πανηγυρις του ιερου ενοριακου ναου Αγιας Μαρινης Κούφης

Το τραπέζι του Κρητικού γάμου!

Το τραπέζι του Κρητικού γάμου!

Το τραπέζι του Κρητικού γάμου είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την επιτυχία ενός γαμήλιου γλεντιού....
Εθιμοτυπική επίσκεψη του ΔΣ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης

Εθιμοτυπική επίσκεψη του ΔΣ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα  Μαρία Λιονή, πραγματοποίησε σήμερα το ΔΣ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης, παρουσία και του...
Ενδυνάμωση του έργου της Πυροσβεστικής

Ενδυνάμωση του έργου της Πυροσβεστικής

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΕΠΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ- ΤΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ *Επισημάνσεις στο ΣΤΟ για μεγάλη προσοχή από τους πολίτες...
Δύσκολη χρονιά για τα τουριστικά καταστήματα του Ρεθύμνου

Δύσκολη χρονιά για τα τουριστικά καταστήματα του Ρεθύμνου

Τι λένε ιδιοκτήτες στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Διός, Δίας Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά Μακρίνα