ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει τα 80 της χρόνια με ένα ιδιαίτερο και πλούσιο πρόγραμμα

18-07-2019 01:05
Η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει τα 80 της χρόνια με ένα ιδιαίτερο και πλούσιο πρόγραμμα
  • Το νέο πρόγραμμα παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης

Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2019/20 – εντός της οποίας η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει τα 80 χρόνια της λειτουργίας της – σηματοδοτεί μια νέα εποχή διαλόγου και αλληλεπίδρασης με το παγκόσμιο γίγνεσθαι της όπερας και, ταυτόχρονα, εστιάζει στην στήριξη της σημαντικής ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αυτή είναι η ουσία του προγράμματος που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης και για το οποίο η νέα υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε: «Είναι σημαντικό για μένα που μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου η πρώτη δημόσια παρουσία μου σχετίζεται με την παρουσίαση του προγράμματος της Λυρικής. Τα 80 κεράκια που γιορτάζει φέτος η Λυρική επιβεβαιώνουν την καβαφική ρήση ότι “Του μέλλοντος οι μέρες έρχονται μπροστά μας”».

Το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει ο Γιώργος Κουμεντάκης έχει τέσσερις πρώτες παγκόσμιες πρεμιέρες («Πάπισσα Ιωάννα», «Μέσα Χώρα», «Χορός με τη σκιά μου», «Γιώργος Λάνθιμος – The Artist on the Composer»), μια πρώτη πανελλήνια πρεμιέρα («Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας»), επτά νέες παραγωγές όπερας («Η υπνοβάτις», «Ντον Κάρλο», «Βόιτσεκ», «Πάπισσα Ιωάννα», «Μέσα Χώρα», «Βέρθερος», «Ριγολέττος»), δύο νέες παραγωγές μπαλέτου («Χορός με τη σκιά μου», «Δον Κιχώτης»), τρεις αναβιώσεις παραγωγών («Η λίμνη των κύκνων», «Η νυχτερίδα», «Το αηδόνι του αυτοκράτορα»), αλλά και συναυλίες (Αφιέρωμα στον Κώστα Πασχάλη, Τρία κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, «Η εποχή της Μελισσάνθης»), περφόρμανς («Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας»), προβολές συνοδεία ζωντανής μουσικής («Οι Απάχηδες των Αθηνών», «The Artist on the Composer») συνθέτουν το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από το φθινόπωρο του 2019 έως και το καλοκαίρι του 2020.

Στο νέο πρόγραμμα, μαζί με το σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό της ΕΛΣ, θα γνωρίσουμε και τους καρπούς της σύμπραξης με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως, μεταξύ άλλων, τους Γιώργο Λάνθιμο, Ολιβιέ Πυ, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Γκρέιαμ Βικ, Δημήτρη Καραντζά, Νίκο Καραθάνο, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι, Μπενουά Ζακό κ.ά.

 

Η «ΠΙΝΕΛΙΑ» ZEUS +DIONE

Με τον κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας, τη στιγμή της μεγάλης του εξωστρέφειας και της συσπείρωσης των υγιών δημιουργικών δυνάμεων της χώρας συνεργάζεται ο οίκος διεθνής οίκος μόδας Zeus+Dione που φέρει ως δομικό στοιχείο της ταυτότητάς του την ελληνικότητα, από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ο οίκος μόδας που δημιούργησε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη με την Μιμίκα Κολοτούρα, θα αποτελέσει μέρος της «εικόνας» της Λυρικής από τη νέα σεζόν.

Οταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, στην αρχή του χαιρετισμού του καλωσόρισε μετά την υπουργό και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «την κυρία Μητσοτάκη» μια απορία δημιουργήθηκε πρόσκαιρα στην κατάμεστη αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Λυρικής. Σύντομα αποκαλύφθηκε ο λόγος της παρουσίας της: η Zeus+Dione θα δημιουργήσει τα ρούχα που θα φορούν οι ταξιθέτες της Λυρικής καθώς και παιδική χορωδία.

Οπως αποκάλυψε ο Γιώργος Κουμεντάκης, η πηγή έμπνευσης για αυτές τις δημιουργίες θα είναι υφαντά της Ρούμελης. Καθώς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει γίνει το νέο τοπόσημο της Αττικής και έχει εγχαραχθεί στην καθημερινότητα και την ταυτότητα της νέας Αθήνας, η αίσθηση αυτή της ελληνικότητας ήρθε η ώρα να περάσει και στην εικόνα των ανθρώπων που υποδέχονται και εξυπηρετούν το μεγάλο κοινό της Λυρικής. Αντί για τις κλασικές, απρόσωπες, δυτικές στολές, θα φορούν ρούχα που φέρουν το ίχνος της Αθήνας, της Αττικής, της Ρούμελης.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα