ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κατανάλωση κρέατος κάνει κακό στο περιβάλλον

23-07-2018 10:15
Η κατανάλωση κρέατος κάνει κακό στο περιβάλλον

Η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου σχετίζεται με υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα απ' ότι η καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων και δημητριακών

Η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος, παγκοσμίως, έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Κι, υποστηρίζουν ότι καθώς το οικογενειακό εισόδημα οδηγεί σε αύξησης της ατομικής κατανάλωσης κρέατος, αυτό συντελεί σε αύξηση των εκπομπών άνθρακα και μείωση της βιοποικιλότητας.

«Με την ευρεία έννοια μπορούμε να πούμε ότι τρώγοντας μεγάλες ποσότητες κρέατος κάνουμε κακό στο περιβάλλον», λέει ο Δρ Κι.

Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος, παγκοσμίως, έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, από 23 κιλά το 1961 σε 43 κιλά το 2014. Η αύξηση της μέσης ατομικής κατανάλωσης κρέατος σημαίνει ότι και η παραγωγή κρέατος αυξάνεται επίσης με ταχύτερο ρυθμό από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί κατά 76% από τα μέσα του περασμένου αιώνα, περιλαμβανομένου και του διπλασιασμού της κατανάλωσης πουλερικών, του μοσχαρίσιου κρέατος κατά 69% και του χοιρινού κατά 42%.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα τραφεί ένας πληθυσμός 10 δισεκατομμυρίων και πάνω ανθρώπων με τις σημερινές διαθέσιμες ποσότητες κρέατος στις περισσότερες υψηλού εισοδήματος χώρες χωρίς ουσιαστικές αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον», αναφέρει η μελέτη.

Με την ευρεία έννοια, η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου σχετίζεται με υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα απ’ ότι η καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων και δημητριακών. Σήμερα, η κτηνοτροφία αναλογεί στο 15% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίου του αζώτου.

Η κτηνοτροφία επίσης συντελεί στην απώλεια της βιοποικιλότητας, καθώς δάση και ακαλλιέργητες εκτάσεις μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες για να τραφούν τα οικόσιτα ζώα. Και η αποστράγγιση ποταμών και λιμνών για την άρδευση γης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια καλαμποκιού και άλλων σπόρων που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές έχει ήδη σημαντική επίδραση στους υδάτινους πόρους, σημειώνεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία από την αυξημένη κατανάλωση κρέατος. Από το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το κρέας σε μια ομάδα 120 αποδεδειγμένα καρκινογόνων παραγόντων, μαζί με το αλκοόλ, τον καπνό και τον αμίαντο.

Μαίρη Μπιμπή-in.gr

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα