ΚΡΗΤΗ

«Η Κρήτη έχει τις προϋποθέσεις να καταστεί μια περιφέρεια πρότυπο»

11-01-2019 10:36
«Η Κρήτη έχει τις προϋποθέσεις να καταστεί μια περιφέρεια πρότυπο»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Α. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΤΕΑΜ FM ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ 


«Η Κρήτη μπορεί να καταστεί μια περιφέρεια πρότυπο» επεσήμανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ξεδιπλώνοντας το όραμά του για μια ισόρροπη ανάπτυξη και στοχευόμενη ενίσχυση σε ζωτικούς τομείς του νησιού που θα δώσουν προοπτικές και κίνητρα για επενδύσεις και περαιτέρω ανάπτυξη.
Στην πρώτη συνέντευξή του στο Ρέθυμνο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM και αναφέρθηκε στο πως βλέπει ο ίδιος την Κρήτη σήμερα, τις στοχεύσεις του για το νησί αλλά και την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


«Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟΥ ΡΟΛΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ»


Ερωτηθείς για την απόφασή του να διεκδικήσει τα ινία της Περιφέρειας Κρήτης στις ερχόμενες εκλογές ο κος Μαρκογιαννάκης επεσήμανε πως για τον ίδιο, μετά την πενταετή παρουσία του ως περιφερειακού συμβούλου: «η διεκδίκηση ενός πιο ενεργού ρόλου ήταν για μένα μια πρόκληση, ένας μονόδρομος». Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, εκλέχτηκα για πρώτη φορά ως περιφερειακός σύμβουλος το 2014. Αγαπάω την τοπική αυτοδιοίκηση , αγαπάω τον τόπο μου, έχω όλη τη διάθεση και τις δυνάμεις να προσφέρω. Όλο αυτό το διάστημα που ήμουν μέλος του συμβουλίου προσπάθησα με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε σημαντικά ζητήματα της περιφέρειας να αναδείξω θέματα και, να πιέζω όσο γίνεται από την πλευρά μου, ώστε να δίνονται κάποιες λύσεις. Έτσι λοιπόν διαπιστώνοντας εκ των έσω την αδυναμία της Περιφέρειας να δίνονται λύσεις και να συζητούνται ακόμα κάποια ζητήματα, η διεκδίκηση ενός πιο ενεργού ρόλου ήταν για μένα μια πρόκληση, ένας μονόδρομος αν θέλετε».


«Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΥΣ»


Ο κος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Κρήτης, ερωτηθείς ξεκαθάρισε πως η πολιτική ταυτότητα δεν αποτελεί για τον ίδιο «ταμπού» αναφερόμενος ιδιαίτερα στα πρόσωπα με τα οποία θα επιλέξει να συμπορευτεί. Μάλιστα, τόνισε: «Οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και εγώ ως υποψήφιος της περιφέρειας δεν θα μπορούσα να αρκεστώ σε φίλους ή υποψηφίους που προέρχονται από το χώρο στον οποίο ανήκω . Η Κρήτη είναι μια , είναι ενιαία , τους χρειαζόμαστε όλους, δεν χωρούν κομματικές αγκυλώσεις . Πολλές φορές έχω πει ότι ιδανικά θα ήθελα στο πλευρό μου ανθρώπους νέους -όχι απαραίτητα νέους σε ηλικία-νέους σε ιδέες οι οποίοι έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους και θα μπορούν να το κάνουν. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζομαι στο ψηφοδέλτιό μου, χωρίς να είναι για μένα ταμπού η πολιτική ταυτότητα . Δε με ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική του ταυτότητα, δε με διαφέρει που ανήκε, τους χρειάζομαι όλους. Η Κρήτη χρειάζεται να είναι ενιαία και μόνο έτσι πιστεύω ότι θα πάμε μπροστά».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπους που : «δεν είναι ούτε καν κομματικοποιημένοι, δεν είναι δήμαρχοι, δεν είναι πρόεδροι ενός τοπικού συλλόγου. Στόχος μου είναι βεβαίως και αυτοί οι οποίοι κατέχουν κάποιες θέσεις».
Επεσήμανε μάλιστα : «Aντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος . Από κει και πέρα έχω πάρει μία απόφαση. Ούτως ή άλλως εκ των προτέρων είναι μία άκρως τιμητική υποψηφιότητα για μένα η υποψηφιότητα ως περιφερειάρχη Κρήτης επομένως θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και ίσως και με αντίξοες συνθήκες για την ώρα οι οποίες πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός θα εξομαλύνονται».


«Η ΚΡΗΤΗ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ»


Σχολιάζοντας το πώς αποτυπώνεται για τον ίδιο η υφιστάμενη εικόνα στο νησί αλλά και πώς βλέπει την «επόμενη ημέρα» για την Κρήτη τόνισε : «Η Κρήτη δυστυχώς έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω» και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο. Έχω την αίσθηση ότι μεγάλη ευθύνη σε αυτό έχει ο κος Αρναουτάκης , αφού στην ουσία το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη δύο φορές δεν υλοποιήθηκε. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κρήτη και πριν την εκλογή του στοιχειώνουν ακόμα το νησί και επέλεξε ο κος Αρναουτάκης να ακολουθεί μια επιλογή διοίκησης στην οποία μοίραζε επιχορηγίες , που σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να υπάρξουν αλλά δεν προωθούν λύσεις . Αντιθέτως ενισχύουν ένα παλαιοκομματικό, αγκυλωμένο πλαίσιο στη διοίκηση στο οποίο εγώ έχω μια διαφορετική φιλοσοφία. Πιστεύω ότι η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μια περιφέρεια πρότυπο»
Έμφαση θα πρέπει να δοθεί, όπως επεσήμανε στις υποδομές και τα αναπτυξιακά έργα αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού ενώ ώθηση είναι αναγκαίο να δοθεί σε τομείς όπως η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Μάλιστα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων : «Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως το θέμα του πρωτογενούς τομέα, τα κρητικά προϊόντα που δεν έχουν την ανταποδοτικότητα που θα έπρεπε σε επίπεδο τιμών και τα κτηνοτροφικά προϊόντα αντίστοιχα. Υπάρχει ενεργειακή ανεπάρκεια και το ζήτημα των απορριμμάτων στα οποία δεν έχουν δοθεί λύσεις και αυτό που επέλεξε να κάνει ο κος Αρναουτάκης όλα αυτά τα χρόνια είναι να ασκεί μικροπολιτική».
Στο ερώτημα ωστόσο, για το κατά πόσο η Περιφέρεια είναι εκείνη που φέρει την ευθύνη για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, μεταξύ των οποίων και ο ΒΟΑΚ , ο ίδιος ανέφερε: «Ο κύριος Αρναουτάκης οπότε βγαίνει μία μελέτη ή είδηση και λέγεται ότι προχωράει ένα έργο, βγαίνει και λέει ότι εμείς το καταφέραμε ,εμείς το πιέσαμε ,είναι δική μας επιτυχία . Αντίστοιχα όταν γίνεται το αντίθετο χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας . Θα πρέπει επομένως αρχικά να αποφασίσει αν ευθύνεται η δεν ευθύνεται. Δεύτερον, θα συμφωνήσω ότι βάσει νόμου υπεύθυνη δεν είναι η περιφέρεια. Είναι όμως υπεύθυνη να απαιτεί από τα αντίστοιχα υπουργεία να γίνονται έργα υποδομών και να μην αφήνεται στο έλεος τους» .
Αναφέρθηκε, επιπλέον και στο ζήτημα της ανταποδοτικότητας τονίζοντας πως η διεκδίκηση για το νησί πρέπει να είναι διαρκής και με δεδομένο πως η συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στο ΑΕΠ είναι «πολύ μεγαλύτερη από αυτά που εισπράττει και παίρνει πίσω είτε σε μεγάλα έργα είτε σε κονδύλια» .


«ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΤΥΠΟ»


«Στοίχημα» για τον ίδιο πάντως όπως τόνισε : «είναι να δώσω στους Κρητικούς να καταλάβουν ότι η Κρήτη δεν αξίζει να είναι στη μοίρα και στην κατάσταση στην οποία είναι σήμερα. Η Κρήτη αξίζει να είναι πρότυπο και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε κι αν το καταλάβουμε όλοι θα είναι πιο εύκολο για να γίνει πράξη».


«ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟ «BRAND»


Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στο δικό του όραμα για το νησί υπογράμμισε πως : «Την Κρήτη εγώ την οραματίζομαι ως σε ένα μεγάλο Brand. Και όταν λέμε Brand πρόκειται δηλαδή για ένα προϊόν παγκοσμίως αναγνωρίσιμο από όλους, είτε είναι τουριστικό προϊόν ,είτε έχει να κάνει με τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τον πολιτισμό της , με τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα . Θα πρέπει η Κρήτη ως περιφέρεια να αναδείξει όλα αυτά για τα οποία υπερηφανευόμαστε εμείς οι Κρητικοί οι οποίοι είναι άνθρωποι περήφανοι που παράγουν που δουλεύουν και βλέπουν όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει να μην υπάρχει αντίκρισμα στη δουλειά τους και στην ανταποδοτικότητα τους».


«ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ»


Μια από τις βασικές στοχεύσεις του υποψήφιου Περιφερειάρχη , είναι όπως ανέφερε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και τα κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Κρήτη. Για το σκοπό αυτό ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες προτεραιότητες και εξήγησε: «Καταρτισμένοι επιστήμονες οι οποίοι φεύγουν να σπουδάσουν και δεν επιστρέφουν ποτέ και οι οποίοι δεν έχουν την διάθεση να επιστρέψουν γιατί πολύ απλά δε βρίσκουν τις δουλειές τις οποίες ενδεχομένως να βρίσκουν είτε στην Αθήνα, είτε πολύ περισσότερο στο εξωτερικό. Θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες προτεραιότητες. Γνωρίζω ότι είναι μικρός ο προϋπολογισμός, ότι τα έσοδα της περιφέρειας είναι περιορισμένα. Επομένως αυτό το οποίο λέω εξαρχής είναι ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε τα οποία είναι αναμφισβήτητα, θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες προτεραιότητες οι οποίες θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της Κρήτης και με βάση την ανάπτυξη θα έρθουν και όλα τα υπόλοιπα».


«ΕΝΙΑΙΑ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΙΣΟΜΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»


«Για μένα η Κρήτη είναι μία και είναι ενιαία, οι περιφερειακές ενότητες είναι τέσσερις και θα πρέπει να είναι ισομερής η ανάπτυξη» επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας πως στόχος για τον ίδιο , είναι η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί αλλά και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στο πλαίσιο αυτό. «Η δική μου δέσμευση είναι να μην αδικηθεί κανένας κάτοικος ούτε από την μία πλευρά του νησιού , ούτε από την άλλη. Τέσσερις περιφερειακές ενότητες , όλοι οι κάτοικοι τους ίδιες αξιώσεις και δεσμεύομαι γι’ αυτό προσωπικά» τόνισε ο ίδιος.
Σε ότι αφορά πάντως τις διαδικασίες για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων , ο κος Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι οι διαδικασίες και στο Ρέθυμνο έχουν προχωρήσει, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί περαιτέρω σχετικά με το χρόνο που αναμένεται να ανακοινωθούν.

 

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
ΜΛ ΚΚΕ ή ΚΚΕ (μ-λ)
Του Αντώνη Ρούλιου, Υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου ΚΚΕ
Νέα δεινά για τους αγρότες με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ 2020-2027

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιπλημμυρικά έργα αποκατάστασης των ζημιών στην ΠΕ Χανίων και νέες αθλητικές υποδομές στο Δήμο Σφακίων

Αντιπλημμυρικά έργα αποκατάστασης των ζημιών στην ΠΕ Χανίων και νέες αθλητικές υποδομές στο Δήμο Σφακίων

Ένα ακόμα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Χανίων υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης....
Η περιφέρεια Κρήτης στην ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης ενέργειας

Η περιφέρεια Κρήτης στην ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης ενέργειας

«Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί πρότυπο για την αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης», αναγνωρίζει ο Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

«Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί πρότυπο για την αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης», αναγνωρίζει ο Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στα Χανιά. ...
Βράβευση της ακτής του AnemosLuxuryGrandResort με «Γαλάζια Σημαία»

Βράβευση της ακτής του AnemosLuxuryGrandResort με «Γαλάζια Σημαία»

Για 3η συνεχή χρονιά η παραλία του ξενοδοχείου AnemosLuxuryGrandResortστην Γεωργιούπολη Χανίων κατακτά το βραβείο της «Γαλάζιας Σημαίας», ένα σύμβολο ποιότητας...
Λ. Αυγενάκηςαπό Παγκρήτια Τράπεζα:«Στηρίζουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες που βρίσκονται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες»

Λ. Αυγενάκηςαπό Παγκρήτια Τράπεζα:«Στηρίζουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες που βρίσκονται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες»

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης,στο κεντρικό...
Διευκρινίσεις για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στον υποσταθμό Βρυσών

Διευκρινίσεις για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στον υποσταθμό Βρυσών

Σε διευκρινήσεις μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην περιοχή του Αποκόρωνα σχετικά με τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που τοποθετήθηκαν στον υποσταθμό Βρυσών,...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Έρως, Έρωτας Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα, Φεύρα, Φεβρούλα, Φευρούλα, Φευρωνίτσα, Φεβρωνίτσα