ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μαγεία της Ελεύθερνας και τα χρώματα του καλοκαιριού στα έργα της Αργυρώς Αγελαράκη

17-07-2019 17:22
Η μαγεία της Ελεύθερνας και τα χρώματα του καλοκαιριού στα έργα της Αργυρώς Αγελαράκη

Χρώματα του καλοκαιριού, από τη θάλασσα του Γεροποτάμου αλλά και τα ορεινά της Ελεύθερνας βλέπουμε στα έργα ζωγραφικής της Αργυρώς Αγελαράκη, στην έκθεση που πραγματοποιείται στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Η Αργυρώ Αγελαράκη είναι καθηγήτρια Καλών Τεχνών και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Adelphi στη Νέα Υόρκη, όπου διδάσκει τις διεπιστημονικές πτυχές της τέχνης και της επιστήμης. Είναι σύζυγος του ανθρωπολόγου καθηγητή Αναγνώστη Αγελαράκη.

Το ζευγάρι έρχεται χρόνια στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ελεύθερνας και διδάσκουν νέα παιδιά, φοιτητές, που έρχονται το καλοκαίρι στην Κρήτη από την Αμερική και το Καναδά.

Η κα Αγελαράκη, με αφορμή την έκθεσή της, μίλησε στο ραδιόφωνο του Team fm.

 • Έρχεστε ανελλιπώς στην Ελεύθερνα και εσείς και ο σύζυγος σας μαζί με τους φοιτητές σας

Είμαστε πάνω από 20 χρόνια στην Ελεύθερνα. Φέρνουμε μαθητές κάθε χρόνο και από Αμερική και από Καναδά. Εγώ τους διδάσκω ζωγραφική στον αρχαιολογικό χώρο. Τα ευρήματα πως να κάνουν στρωματογραφία και ο σύζυγος μου διδάσκει ανθρωπολογία και αρχαιολογία. Δουλεύουμε 35 -36 χρόνια σαν ομάδα.

 • Από την εποχή που ακόμα η Ελεύθερνα ήταν σε πρωτόλεια μορφή χωρίς μουσείο, χωρίς τον αρχαιολογικό χώρο ολοκληρωμένο και όμως σας είχε κινήσει τον ενδιαφέρον, ενώ δεν έχετε μια πρώτη σχέση, συγγενική παρουσία εδώ ή καταγωγή από το Ρέθυμνο. Σας ενέπνευσε η περιοχή και προφανώς η σχέση σας με το κύριο Σταμπολίδη;

Ναι. Ερχόμαστε χρόνια. Μέναμε πρώτα σε διάφορα μέρη που νοικιάζαμε, σε ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο. Και τελικά, μας άρεσε τόσο πολύ η Ελεύθερνα, πήραμε σπίτι και μένουμε εκεί.

 • Οι φοιτητές που έρχονται από την Αμερική πως βλέπουν αυτήν την εμπειρία, το ταξίδι και τη διαφορετικότητα στην εικόνα πρώτα από όλα ;

 Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν μπει ποτέ σε αεροπλάνο ή έχουν πάει μόνο Αμερική δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ευρώπη και ταξιδεύουν για πρώτη φορά μόνοι τους. Μια φοιτήτρια ήρθε πρώτη φορά από το Texas και έκανε 3 μέρες να φτάσει στην Ελεύθερνα και 3 μέρες για να ξαναγυρίσει σπίτι. Έρχονται και τρελαίνονται. Στην αρχή κάθε χρόνο έχουμε και εμείς λίγο αγωνία, πως θα φανεί στα παιδιά, πως θα δουν τη ζωή στο χωριό. Κάποιες φορές σκεφτόμαστε να κατεβούμε σε άλλο χώρο που να είναι πιο κεντρικά στο Ρέθυμνο, αλλά θέλουν στο χωριό. Τρελαίνονται με τα ζώα, τη φύση, τους χωριανούς που τους προσφέρουν τα πάντα. Τους αγκαλιάζουν, έτσι έχουν μια ωραία σχέση. Τους αρέσει ο χώρος ο αρχαιολογικός, το μουσείο και συνηθίζουν. Δεν θέλουν να φύγουν. Μάλιστα, συζητάνε για την εμπειρία τους για χρόνια. Έχουμε και φοιτητές που έχουν έρθει πριν 15 ή 20 χρόνια και που μέσω facebook, μέσω email, θα επικοινωνήσουν μαζί μας, να πουν ότι κάτι θυμούνται από τότε. Πολλοί έχουν γίνει ανθρωπολόγοι, λίγοι αρχαιολόγοι, πολλοί γιατροί.

 Και τους έχει μείνει αυτό το ωραίο του χωριού, της Ελεύθερνας,της Κρήτης.

 • Και προφανώς ο ένας το μεταφέρει στον άλλον για αυτό και όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Ναι, πράγματι. Είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για συμμετοχή.

 • Μέσα σε αυτό το κλίμα εσείς οργανώνετε την έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Ιεροπόταμος χρώματα του καλοκαιριού» στο Σπίτι του Πολιτισμού. Πως προέκυψε, η έμπνευση και η έκθεση ;

Εγώ όπου πάω κουβαλάω μαζί και τα εργαλεία μου, τα πινέλα, τα βιβλία, κάποιο πακετάκι ακουαρέλα και ζωγραφίζω. Έχω κάνει εκθέσεις στην Αμερική, και σκέφτηκα να κάνω κάτι και εδώ. Και αυτή η σειρά είναι μια σειρά και από λάδι σε καμβά αλλά και από ακουαρέλα. Τα έχω κάνει και στην Ελεύθερνα, στο χωριό, σε μικρό δωμάτιο που έχω εγώ σαν ατελιέ και στη θάλασσα στο Γεροπόταμο. Τα αρχίζω στη θάλασσα και μετά μέσα στο studio, τα δουλεύω εκεί λίγο παραπάνω. Έχω μια σειρά τώρα περίπου 50 κομμάτια.

 • Έχουμε ακούσει πολλές φορές τον καθηγητή τον Νίκο τον Σταμπολίδη να μιλάει για την ιδιαιτερότητα της Ελεύθερνας. Εσείς που το βλέπετε από δυο πλευρές, και από την επιστημονική και από την εικαστική πλευρά σαν καλλιτέχνης, είναι όντως έτσι ; Έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα η περιοχή ;

Ναι, σίγουρα. Είναι μαγεία. Είναι τα χρώματα, το πώς φυσάει ο αέρας, αυτές οι μικρές οι λεπτομέρειες. Είναι παρά πολύ ωραία. Οι τζίτζικες, τα χελιδόνια που πετάνε. Είναι όλα σαν να λειτουργούν με ένα ρυθμό κοινό.

 • Εικόνες οι οποίες λείπουν από τις μεγαλουπόλεις

 Τα παιδιά τρελαίνονται, όταν φεύγουμε από τη πόλη και ανέβουμε πάνω, κλείνουμε τα φώτα από το αυτοκίνητο, βγαίνουμε όλοι έξω, και βλέπουν τα άστρα. Είναι πάρα πολύ ωραία.

 • Είναι εικόνες που εδώ μας φαίνονται καθημερινές, αλλά στη Νέα Υόρκη πως θα κλείσεις το φως να δεις τα άστρα ; Πέρα από τη φύση και πέρα από την ιδιαιτερότητα της περιοχής, εδώ υπάρχει και ένας πλούτος απίστευτος στο συγκεκριμένο χώρο και αυτό αγγίζει την άλλη πλευρά, της επιστήμης. Σε όλη αυτή τη διάρκεια των χρονών που έρχεστε, πώς βλέπετε την εξέλιξη των ανασκαφών;

 Δουλεύουν όλοι οι αρχαιολόγοι και οι φοιτητές του κυρίου Σταμπολίδη παρά πολύ σκληρά. Τα δικά μας τα παιδιά δεν αντέχουν όπως αντέχουν αυτά τα παιδιά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι στο ήλιο από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Οι δικοί μας πάνε 5 ώρες και ούτε, δεν έχουν συνηθίσει με τη ζέστη. Τα παιδιά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έρχονται με σκοπό να δουλέψουν όσο πιο σκληρά μπορούν αυτές τις λίγες βδομάδες ή τον 1 μήνα. Οι αρχαιολόγοι που είναι εδώ χρόνια δουλεύουν σκληρά. Φέτος το καλοκαίρι τα μισά τα παιδιά τα δικά μας ήταν ανασκαφές με μένα, τα αλλά τα μισά με το Νότη στο εργαστήριο στο Μουσείο και έβλεπα έναν αρχαιολόγο, τον Κώστα που έβλεπε, έσκαβε ένα τετράγωνο που ήταν το πάτωμα ενός κτιρίου οπού έχουν πέσει και κάποια κεραμίδια και το έβλεπε το ξαναέβλεπε, έσκαβε λίγο εδώ λίγο εκεί, σκούπιζε από δω σκούπιζε από εκεί και μετρούσε. Εγώ τον έβλεπα σαν ένα ζωγράφο, έναν γλύπτη που έφτιαχνε ένα έργο, που το έβλεπε από μακριά από κοντά, λίγο από δω λίγο από κει μέχρι να φανεί και βγει μια εικόνα. Οπότε υπάρχει και εκεί αυτό το καλλιτεχνικό που λέγατε πριν.

 • Πως βλέπουν αλήθεια στην Αμερική την εικόνα της Ελλάδας μέσα από τα αρχαία μνημεία, μέσα από τις ανασκαφές μέσα από το πολιτισμό της ;

Το βλέπουν σαν όνειρο. Θέλουν να έχουν αυτή την εμπειρία γιατί έχουμε δουλέψει και ανασκαφές στην Αμερική, όπου σκάβεις σκάβεις σκάβεις και θα βρεις κάτι, ένα μικρό πραγματάκι. Εδώ λίγο απλώς κλωτσάς το χώμα και θα βρεις κάτι, ένα κομμάτι κεραμικό. Είμαστε μέσα στην ιστορία. Εγώ δείχνω εικόνες κάθε εξάμηνο και στα 2 Πανεπιστήμια, στο πρώτο μάθημα τους λέω από πού έρχομαι, τις εμπειρίες μου, τους δείχνω εικόνες από τις ανασκαφές, τα σχέδια από τα αρχαιολογικά, τα επιστημονικά και είναι κάτι που τους αρέσει πάρα πολύ.

 • Η κοινωνική ανθρωπολογία πως παντρεύεται με την Ελεύθερνα και γενικά με τον αρχαίο πολιτισμό ;

 Μέσω της τέχνης. Εγώ κάνω ένα μάθημα που λέγεται FOOD CULTURE AND ART όπου είναι ιστορία της διατροφής μέσω της ζωγραφικής. Και αρχίζουμε από σπηλιές μέχρι τα ελληνικά τα βάζα, τα ευρήματα.

 • Θα συνεχίσει όλη αυτή η προσπάθεια σας και το πρόγραμμα ;

Εγώ δεν θα σταματήσω ποτέ.

 • Τα παιδιά που έρχονται, πληρώνουν για να έχουν αυτή την εμπειρία ;

Και βέβαια. Πληρώνουν τα δίδακτρα, τα εισιτήρια τους και τη διαμονή τους. Η μια η κοπέλα που ήρθε από το Texas και έκανε 3μερες να φτάσει στην Κρήτη, έκανε 3 μέρες γιατί πήγε μέσω Φιλανδίας, Ρωσία, Αθήνα, Κρήτη με τα μισά χρήματα. Όλα αυτά τα παιδιά δουλεύουν είτε σε εστιατόριο είτε σε σουπερμάρκετ, οπουδήποτε. Δουλεύουν για να βγάλουν τα έξοδα τους, να έρθουν εδώ και να έχουν αυτή την εμπειρία.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
NO SMOKING
Νίκος Μολδοβανίδης
Οδηγώντας…
Νίκος Δερεδάκης
Νέα πλατεία στα Περιβόλια
Νίκος Μολδοβανίδης
Ευρωπαϊκές διαδρομές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜEΡΑ ΘYΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡIΟΥ ΣΚΛAΒΩΝ ΚΑI ΤΗΣ ΑΠΑΓOΡΕΥΣHΣ ΤΟΥ