ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία προανήγγειλε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της

10-08-2018 10:39
Η Τουρκία προανήγγειλε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της

Στο νέο ιστορικό χαμηλό των 5,55 τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο οδήγησε χθες το νόμισμα της Τουρκίας η ατυχής έκβαση των επαφών που είχαν στην Ουάσιγκτον Τούρκοι αξιωματούχοι με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση του κρατούμενου στην Τουρκία Αμερικανού πάστορα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον και να αναζωπυρώνεται η ανησυχία στην αγορά.

Ετσι, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος πριν από έναν μήνα υποβάθμισε την Τουρκία στο ΒΒ, κάλεσε χθες την Αγκυρα να λάβει μέτρα για να ανακόψει άμεσα την πτώση της τουρκικής λίρας. Παράλληλα προειδοποίησε ότι ενδέχεται να διακοπούν οι εισροές ξένων κεφαλαίων στη χώρα και η τουρκική οικονομία να γνωρίσει ανώμαλη προσγείωση. Η Goldman Sachs, άλλωστε, προειδοποιεί την Αγκυρα ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα. Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Τουρκία θα προσφύγει και πάλι στο ΔΝΤ. Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι επενδυτές θεωρούν πως ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να το αποφύγει.

Με τη χθεσινή της υποχώρηση κατά 5%, η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, ενώ στη διάρκεια του Ιουλίου υποτιμήθηκε κατά περίπου 10%. Δεν ανέκοψε την πτώση της η ανακοίνωση ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα παρουσιάσει σήμερα «το νέο οικονομικό μοντέλο» της Τουρκίας.

Εν αναμονή της ομιλίας του Αλμπαϊράκ, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κεντρικό στοιχείο της είναι η προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη στο 3% με 4% τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο. Εως τώρα μιλούσε για αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 5,5% το 2018 και το 2019. Οι ανακοινώσεις περί αλλαγής στην οικονομική πολιτική της Τουρκίας αποτελούν προσπάθεια της Αγκυρας να ανταποκριθεί στο αίτημα μεγάλης μερίδας των επενδυτών για αποθέρμανση της τουρκικής οικονομίας. Το 2017, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4%, εν ολίγοις με ρυθμό υψηλότερο από εκείνον της Κίνας και της Ινδίας. Με την ίδια συλλογιστική, άλλωστε, το υπουργείο έθεσε στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 2% για φέτος, ενώ προέβλεψε πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί κάτω από 4% φέτος από το 5,6% στο οποίο έφτασε το 2017.

Πρόκειται για τα δύο «δίδυμα ελλείμματα» της Τουρκίας, που αποτελούν και τη χαίνουσα πληγή της οικονομίας της, καθώς αυξάνουν συνεχώς την εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο. Ταυτοχρόνως, όμως, αυτά τα ελλείμματα σε συνδυασμό με τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό του 16% προβληματίζουν τους ξένους επενδυτές και τείνουν να τους εξωθήσουν σε μαζική φυγή από τους τουρκικούς τίτλους. Οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν θετική εξέλιξη την απόφαση που έλαβε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει το πρόγραμμά του.

Παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικοί, όπως προκύπτει από τα σχόλια του Τιμ Ας, αναλυτή αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management LLC του Λονδίνου. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ας τόνισε ότι «ο Αλμπαϊράκ πρέπει να εξηγήσει πώς ακριβώς σκοπεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στη διάρκεια του 2018». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «αυτοί οι στόχοι είναι πολύ καλοί, αλλά η κεντρική τράπεζα έχει θέσει στόχο το 5% για τον πληθωρισμό και δεν τον έχει επιτύχει εδώ και μία δεκαετία».

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε χθες και στον ιλιγγιώδη πληθωρισμό της γειτονικής χώρας και προέβλεψε ότι θα περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Στη σχετική του ανακοίνωση τόνισε ότι δεν διαβλέπει κινδύνους για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα «που είναι σε θέση να διαχειρισθεί μια κρίση, καθώς διαθέτει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και υγιείς ισολογισμούς». Στην αγορά επικρατούν ανησυχίες για την υπερχρέωση των τουρκικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα και τον διαφαινόμενο κίνδυνο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δεδομένης της συνεχούς διολίσθησης της τουρκικής λίρας. Σημειωτέον ότι τα ομόλογα των τουρκικών τραπεζών σημείωναν χθες σημαντική πτώση. Εχουν, άλλωστε, αποδειχθεί έως τώρα ατελέσφορες οι προσπάθειες της Τράπεζας της Τουρκίας να τονώσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων χωρίς να καταφέρει να ανακόψει την πτώση της λίρας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γνώμες

Δημήτρης Ζ. Αρχοντάκης
Η διάσωση της Παλιάς Πόλης
Νίκος Μολδοβανίδης
Τα δυο φαινόμενα
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Καλές οι βραβεύσεις αλλά έχουμε δρόμο ακόμα…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ανθούσα, Ανθούση Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θαλασσία, Θάλασσα, Θαλασσινή