ΚΡΗΤΗ

Καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της στρατηγικής ασφαλούς οδήγησης και πρόληψης των τροχαίων

24-04-2019 18:33
Καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της στρατηγικής ασφαλούς οδήγησης και πρόληψης των τροχαίων
  • Τι εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Γιάννης Παρασύρης

Με ένα νέο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής με επίκεντρο και συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων-κηδεμόνων, πολιτών, η Περιφέρεια Κρήτης ενισχύει τις δράσεις της στην στρατηγική που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια για την ασφαλή οδήγηση και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους του νησιού μας.

Το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη Προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης για την υλοποίηση προγράμματος προαγωγής κουλτούρας ασφαλούς μετακίνησης, σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο θα υλοποιήσει το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, τεχνογνωσία και μακροχρόνια εμπειρία σε παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε ζητήματα ασφαλούς μετακίνησης. Η εισήγηση - πρόταση στο Περιφερειακό συμβούλιο έγινε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Γιάννη Παρασύρη ύστερα από συνεννόηση του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου ήταν επίσης παρούσα η Μαρία Παπαδακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΙ Κρήτης και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας. Το έργο, όπως ανέφερε ο κ. Παρασύρης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο μήνα Μάιο, θα εξελιχθεί εντός της ερχόμενης σχολικής χρονιάς και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020. Απευθύνεται σε ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες μεταξύ των οποίων  μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπονται είναι η εκπόνηση έρευνας σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων για την ανάδειξη των εκπαιδευτικών αναγκών σε θέματα προαγωγής ασφαλούς μετακίνησης, η υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της επάρκειας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο σχεδιασμό προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, η εφαρμογή σύντομων προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στα σχολεία, η οργάνωση δράσεων για την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα πρόληψης, καθώς και η οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παρασύρη, στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σειράς στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίες σταδιακά θα καθιερωθούν και δε θα έχουν πρόσκαιρο και αποσπασματικό χαρακτήρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το έργο αναμένεται να εμπλέξει όλες τις δυνάμεις του τόπου και θα αποτελέσει σταθμό για τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας, ενισχύοντας τη μετάβαση σε μια κουλτούρα ασφαλούς μετακίνησης σε όλη την Περιφέρεια. Η επένδυση στους εκπαιδευτικούς θα διασφαλίσει τη συνέχεια των δράσεων μέσα στα σχολεία και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά με την μετάδοση της νέας γνώσης σε χιλιάδες μαθητές.

Η  Μαρία Παπαδακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΙ Κρήτης και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας υπογράμμισε την υψηλή σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος για μια χώρα που οι πρωτοβουλίες σε ζητήματα προαγωγής της ασφαλούς μετακίνησης υλοποιούνται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς, χωρίς συνέχεια και συχνά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Η ελληνική πραγματικότητα έχει να επιδείξει μεγάλο αριθμό νεαρών θυμάτων αλλά και υψηλά ποσοστά ανήλικων παραβατών, ιδιαίτερα στην επαρχιακή Ελλάδα. Η πρώτη εμπειρία στην οδήγηση στο νησί μας φαίνεται να αποκτάται πριν απο τα 10 έτη στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρώιμης ενηλικίωσης των παιδιών ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, γεγονός που δικαιολογεί την υψηλή θέση που κατέχει η Κρήτη στην Ευρωπαϊκή κατάταξη των Περιφερειών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό τροχαίων θανάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή