ΡΕΘΥΜΝΟ

Καθορισμός της μελλοντικής συνεργασίας Δήμου Ρεθύμνου – «ΑΡΧΕΛΩΝ»

14-09-2018 10:14
Καθορισμός της μελλοντικής συνεργασίας Δήμου Ρεθύμνου – «ΑΡΧΕΛΩΝ»

Συνάντηση συνεργασίας με τους εκπροσώπους του «ΑΡΧΕΛΩΝ» είχε χθες ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης

Συνάντηση συνεργασίας με τους εκπροσώπους του «ΑΡΧΕΛΩΝ» είχε χθες ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης στη διάρκεια της οποίας έγινε απολογισμός της δράσης του Συλλόγου κατά τη θερινή περίοδο που βαίνει προς ολοκλήρωση, συζητήθηκαν επιμέρους θέματα που αφορούν την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta και καθορίστηκαν οι μελλοντικοί άξονες συνεργασίας με βάση τον προγραμματισμό αμφότερων των εμπλεκομένων.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος υποδέχθηκε την κα Ρεγγίνα Στεφανάτου, Γενική Συντονίστρια των Προγραμμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ και τον κ. Οδυσσέα Παξινό, Υπεύθυνο του Προγράμματος για την Κρήτης και συζήτησε μαζί τους σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, τις προτάσεις που του κατέθεσαν γραπτώς σχετικά με τη συνδρομή του Δήμου στο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος στο Ρέθυμνο, αφού, όπως είναι γνωστό, ο κόλπος του Ρεθύμνου αποτελεί τον 3ο σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta στην Ελλάδα, με έντονη δυστυχώς πτωτική στάση του αριθμού των φωλιών τα τελευταία χρόνια και επεσήμαναν ότι η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας αποτελεί ένδειξη υγιούς παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος, γεγονός που, όπως επισημάνθηκε και από τους παριστάμενους ειδήμονες, συνιστά ένδειξη του υγιούς οικοσυστήματος που έχουν οι παραλίες και η θάλασσα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου.

Όπως επεσήμαναν η κα Στεφανάτου και ο κ. Παξινός, τ’ αποτελέσματα της φετινής δράσης τους Συλλόγου, σε πανελλήνιο επίπεδο, κρίνονται θετικά αφού σημειώθηκε σημαντική άνοδος στον αριθμό των φωλιών με το Ρέθυμνο να διατηρεί μεν την πρωτιά σε επίπεδο Κρήτης, χωρίς όμως την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού των χελωνών.

Γι’ αυτό το λόγο, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν τη συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνης τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και περαιτέρω ευαισθητοποίησης ντόπιων και επισκεπτών όσο και σε τεχνικές επεμβάσεις όπως: κατασκευή και τοποθέτηση καλαίσθητου ενημερωτικού περιπτέρου για τις θαλάσσιες χελώνες σε κεντρικό σημείο της πόλης καθώς και ενημερωτικών πινακίδων στα σημεία εισόδου των λουομένων στην παραλία όπου φιλοξενούνται φωλιές ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν απλά μέτρα προστασίας των χελωνών και των φωλιών τους. Επίσης, τεχνικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένο τμήμα του δημοτικού φωτισμού της παραλίας (όπου έχουν καταμετρηθεί 105 φωτιστικά σώματα) με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης που προκαλεί αποπροσανατολισμό των νεοσσσών-νεογνών και επιβαρύνει την ωοτοκία των ενηλίκων χελωνών.

Επιπροσθέτως, οι εκπρόσωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέθεσαν την ικανοποίησή τους για τη θετική και αποτελεσματική ανταπόκριση του Δήμου Ρεθύμνης σε κάθε αίτημά τους. Αξιοσημείωτη είναι και η ενεργή συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, η οποία συνέβαλλε κατά τη φετινή περίοδο ωοτοκίας στην τήρηση των προστατευτικών διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Επιπλέον, εξέφρασαν την ελπίδα στο μέλλον να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα οι αρχές και άλλων Νομών της χώρας μας, ενώ αναφέρουν το Δήμο ως πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση, στο πλαίσιο συνδιαλλαγής τους με άλλους Δήμους της χώρας.

Ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο, δε, για την ενεργή παρουσία του στη δημόσια απελευθέρωση της χελώνας «Μαρία» εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στα Μισίρια, η οποία βρέθηκε βαριά τραυματισμένη από μια κυρία από τα Χανιά (η οποία επίσης παρευρέθηκε στην απελευθέρωση) και ανάρρωσε μετά από 5μηνη φροντίδα στο Κέντρο Διάσωσης του «ΑΡΧΕΛΩΝ», στη Γλυφάδα Αττικής.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την κα Στεφανάτου και τον κ. Παξινό για τα θερμά τους λόγια και κατέθεσε για μία ακόμη φορά το σταθερό ενδιαφέρον του Δήμου στις δράσεις τους, το οποίο επιβεβαιώνεται εμπράκτως, επί σειρά ετών, στο πλαίσιο της διαρκούς και αποδοτικής συνεργασία του Δήμου με τον «ΑΡΧΕΛΩΝ». Όπως επεσήμανε, ο Δήμος συμπεριέλαβε τις δράσεις του Συλλόγου στα Ολοκληρωμένα Χωρικά Προγράμματα (Ο.Χ.Ε.) μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η υλοποίηση των προτεινόμενων εκ μέρους τους επεμβάσεων αλλά και άλλων που θα αξιολογηθούν από κοινού και θα εκτιμηθούν ως αναγκαίες.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta συνιστά, μαζί με άλλα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ρεθύμνου και ως εκ τούτου, η προστασία της συμβαδίζει με τις ευρύτερες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του περί βιώσιμης κινητικότητας, μείωση των παραγόντων που συντελούν στην κλιματική αλλαγή κλπ.

Στόχος είναι να γίνει κοινά αντιληπτό και αποδεκτό πως η χελώνα Caretta-Caretta όχι μόνον μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει με τον τουρισμό αλλά δύναται ν’ αποτελέσει και έναν από τους λόγους προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού.

 

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Η περίπτωση Στεφανου Μάνου
Της ψυχολόγου Θεώνης Αθανασοπούλου
Για τη Μαριάννα!!!
Νίκος Μολδοβανίδης
Ηταν μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης στην Καλλιθέα

Νέα βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης στην Καλλιθέα

Μία ακόμα βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης ταλαιπώρησε τους πολίτες της Καλλιθέας.
Aλλάζει από αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο το σκηνικό του καιρού

Aλλάζει από αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο το σκηνικό του καιρού

Ματθαίος Ματθαιουδάκης του Λεωνίδα-ο λαμπερός αδάμας που φώτιζε τη ζωή μας

Ματθαίος Ματθαιουδάκης του Λεωνίδα-ο λαμπερός αδάμας που φώτιζε τη ζωή μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΚΡΙΒΟ ΘΕΙΟ –ΠΑΤΕΡΑ-ΦΙΛΟ-ΣΥΓΓΕΝΗ-ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΗ
Πάρτι με μουσικές 80’s και φέτος από το Metropolis

Πάρτι με μουσικές 80’s και φέτος από το Metropolis

Μια πετυχημένη συνταγή επέστρεψε στη νύχτα της πόλης. Βράδια με αναμνήσεις από το παρελθόν, μουσικές που αυτό επιδιώκουν και κόσμος που επέστρεψε σε αυτό που...
Διανομή τροφίμων Κοινωνικού Παντοπωλείου

Διανομή τροφίμων Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δεν χαρακτηρίστηκαν ούτε τώρα δυσπρόσιτα τα ορεινά σχολεία

Δεν χαρακτηρίστηκαν ούτε τώρα δυσπρόσιτα τα ορεινά σχολεία

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ιφιγένεια Ματθαίος, Μαθαίος, Μαθιός, Ματθούλα, Μαθούλα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ