ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για νέες επενδύσεις

12-05-2019 09:52
Καθυστερούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για νέες επενδύσεις

Προτάσεις από τον ΣΕΒ προκειμένου να εκσυγχρονισθεί η διαδικασία

Μια επίπονη διαδικασία εξακολουθεί να είναι για τους επενδυτές η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα, καθώς το θεσμικό πλαίσιο, παρότι συνεχώς μεταρρυθμίζεται, συνεχίζει να διατηρεί διαδικασίες, πρακτικές και περιορισμούς που δεν συμβαδίζουν πλέον με τις σύγχρονες πρακτικές παραγωγής των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να αποτελεί έναν από τους πλέον ανασταλτικούς παράγοντες επενδύσεων.

Τα στοιχεία μελέτης της περιβαλλοντικής αξιολόγησης που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος και της αναγκαιότητας άμεσης επίλυσής του.

Η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης νέων επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν ζητούμενο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υπερβαίνει τον θεσμικό χρόνο κατά περίπου 210-360 ημέρες κατά μέσον όρο, ανάλογα με την κατηγορία τους. Η αδειοδότηση υφιστάμενων επενδύσεων (έκδοση ΑΕΠΟ ανανέωσης ή τροποποίησής της) υπερβαίνει τον θεσμικό χρόνο από 69 έως 322 ημέρες, ανάλογα με την υποκατηγορία της δραστηριότητας και τον τρόπο αντιμετώπισης από την αδειοδοτούσα αρχή. Σε ποσοστό 40%, μάλιστα, ζητούνται εκ νέου γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή αντιμετωπίζονται ως νέες και επιβαρύνονται με τις αντίστοιχες καθυστερήσεις. Την κυριότερη κατηγορία καθυστερήσεων αποτελεί η φάση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 54% της συνολικής.

Ο τρόπος ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την κατηγοριοποίηση των έργων και δραστηριοτήτων με επιπτώσεις στο περιβάλλον στο ελληνικό δίκαιο αποτελεί σημείο παρεμβάσεων για τη βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η μελέτη του ΣΕΒ εξετάζει επιμέρους έργα και δραστηριότητες που ανήκουν στις 10 από τις 12 ομάδες της εθνικής νομοθεσίας και την αντιστοίχισή τους με εκείνα της οδηγίας. Στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας η Ελλάδα συμπεριέλαβε 151 έργα και δραστηριότητες που δεν αναφέρονται καθόλου στα παραρτήματα της οδηγίας, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται κατά 46,7% σε σχέση με την οδηγία, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Αγγλία, που έχει ενσωματώσει την οδηγία σε ποσοστό 99%. Η μελέτη εξέτασε συνολικά 398 από τα συνολικά 424 επιμέρους έργα και δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στις 10 ομάδες της ελληνικής νομοθεσίας και, αξιολογώντας τα με αντίστοιχα έργα της οδηγίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 268 επιμέρους έργα θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν, με στόχο τη μετάβαση κάποιων σε καθεστώς που δεν υπόκειται σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Αξιολογώντας δε τον μεγάλο αριθμό ΑΕΠΟ που εκδίδεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα ένα δείγμα 889, εκ του συνόλου των 8.601 που εκδόθηκαν την περίοδο 2014-2017, συμπεραίνει ότι το 90% των περιπτώσεων που εξετάσθηκαν ανήκουν στην κατηγορία έργων και δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν. Προκειμένου να εκσυγχρονισθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τρόπο που να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις και να διασφαλίζει ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος, ο ΣΕΒ προτείνει 22 παρεμβάσεις σε πέντε άξονες, επισημαίνοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξελίξεις στις τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και να ευθυγραμμιστεί με τις σύγχρονες τάσεις της κυκλικής οικονομίας.

kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Kυριάκος Μητσοτάκης: Από το 2020 η μείωση των φόρων

Kυριάκος Μητσοτάκης: Από το 2020 η μείωση των φόρων

Δεν θα γίνουν απολύσεις-Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ...
Συνταξιοδότηση με διαγραφή χρεών και χρόνου ασφάλισης

Συνταξιοδότηση με διαγραφή χρεών και χρόνου ασφάλισης

Τη δυνατότητα να «σβήσουν» χρέη και χρόνο ασφάλισης σε ένα από τα τουλάχιστον δύο Ταμεία όπου είχαν ασφαλιστεί έως το 2016, προκειμένου να λάβουν σύνταξη από το...
Πανελλαδικές: Τα δυσκολότερα θέματα της δεκαετίας στη Χημεία

Πανελλαδικές: Τα δυσκολότερα θέματα της δεκαετίας στη Χημεία

Την Τετάρτη τα θέματα της Φυσικής είχαν χαρακτηριστεί ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών που ήταν ελλιπή, με λάθη και απαιτούσαν πολύ περισσότερο...
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Νέα Δημοκρατία ενώνει τους Έλληνες

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Νέα Δημοκρατία ενώνει τους Έλληνες

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή στην Α’ Αθήνας 
Εκτιμήσεις για μειωμένη πληρότητα το 2019

Εκτιμήσεις για μειωμένη πληρότητα το 2019

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΕ
Δημοσκόπηση Pulse για ΣΚΑΪ: Προβάδισμα 8,5 μονάδων για ΝΔ

Δημοσκόπηση Pulse για ΣΚΑΪ: Προβάδισμα 8,5 μονάδων για ΝΔ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Τίχων, Τύχων