ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για νέες επενδύσεις

12-05-2019 09:52
Καθυστερούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για νέες επενδύσεις

Προτάσεις από τον ΣΕΒ προκειμένου να εκσυγχρονισθεί η διαδικασία

Μια επίπονη διαδικασία εξακολουθεί να είναι για τους επενδυτές η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα, καθώς το θεσμικό πλαίσιο, παρότι συνεχώς μεταρρυθμίζεται, συνεχίζει να διατηρεί διαδικασίες, πρακτικές και περιορισμούς που δεν συμβαδίζουν πλέον με τις σύγχρονες πρακτικές παραγωγής των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να αποτελεί έναν από τους πλέον ανασταλτικούς παράγοντες επενδύσεων.

Τα στοιχεία μελέτης της περιβαλλοντικής αξιολόγησης που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος και της αναγκαιότητας άμεσης επίλυσής του.

Η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης νέων επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν ζητούμενο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υπερβαίνει τον θεσμικό χρόνο κατά περίπου 210-360 ημέρες κατά μέσον όρο, ανάλογα με την κατηγορία τους. Η αδειοδότηση υφιστάμενων επενδύσεων (έκδοση ΑΕΠΟ ανανέωσης ή τροποποίησής της) υπερβαίνει τον θεσμικό χρόνο από 69 έως 322 ημέρες, ανάλογα με την υποκατηγορία της δραστηριότητας και τον τρόπο αντιμετώπισης από την αδειοδοτούσα αρχή. Σε ποσοστό 40%, μάλιστα, ζητούνται εκ νέου γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή αντιμετωπίζονται ως νέες και επιβαρύνονται με τις αντίστοιχες καθυστερήσεις. Την κυριότερη κατηγορία καθυστερήσεων αποτελεί η φάση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 54% της συνολικής.

Ο τρόπος ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την κατηγοριοποίηση των έργων και δραστηριοτήτων με επιπτώσεις στο περιβάλλον στο ελληνικό δίκαιο αποτελεί σημείο παρεμβάσεων για τη βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η μελέτη του ΣΕΒ εξετάζει επιμέρους έργα και δραστηριότητες που ανήκουν στις 10 από τις 12 ομάδες της εθνικής νομοθεσίας και την αντιστοίχισή τους με εκείνα της οδηγίας. Στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας η Ελλάδα συμπεριέλαβε 151 έργα και δραστηριότητες που δεν αναφέρονται καθόλου στα παραρτήματα της οδηγίας, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται κατά 46,7% σε σχέση με την οδηγία, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Αγγλία, που έχει ενσωματώσει την οδηγία σε ποσοστό 99%. Η μελέτη εξέτασε συνολικά 398 από τα συνολικά 424 επιμέρους έργα και δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στις 10 ομάδες της ελληνικής νομοθεσίας και, αξιολογώντας τα με αντίστοιχα έργα της οδηγίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 268 επιμέρους έργα θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν, με στόχο τη μετάβαση κάποιων σε καθεστώς που δεν υπόκειται σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Αξιολογώντας δε τον μεγάλο αριθμό ΑΕΠΟ που εκδίδεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα ένα δείγμα 889, εκ του συνόλου των 8.601 που εκδόθηκαν την περίοδο 2014-2017, συμπεραίνει ότι το 90% των περιπτώσεων που εξετάσθηκαν ανήκουν στην κατηγορία έργων και δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν. Προκειμένου να εκσυγχρονισθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τρόπο που να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις και να διασφαλίζει ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος, ο ΣΕΒ προτείνει 22 παρεμβάσεις σε πέντε άξονες, επισημαίνοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξελίξεις στις τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και να ευθυγραμμιστεί με τις σύγχρονες τάσεις της κυκλικής οικονομίας.

kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύσκεψη Λ. Αυγενάκη με τους φορείς του ποδοσφαίρου για την αντιμετώπιση της βίας

Σύσκεψη Λ. Αυγενάκη με τους φορείς του ποδοσφαίρου για την αντιμετώπιση της βίας

Μία ακόμα ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα πραγματοποίησε σήμερα, με τις αρχές και τους φορείς του ποδοσφαίρου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού...
«Σαφάρι» του Υπουργείου Εργασίας κατά της αδήλωτης εργασίας

«Σαφάρι» του Υπουργείου Εργασίας κατά της αδήλωτης εργασίας

Καθολικοί, στοχευμένοι και επιτόπιοι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης...
Έως την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Έως την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Την άλλη εβδομάδα, μεταξύ της Τρίτης και Πέμπτης (27-29 Αυγούστου), θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς και τα ονόματα...
Υπουργείο Παιδείας: Στα σχολεία τα βιβλία - Θα καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις

Υπουργείο Παιδείας: Στα σχολεία τα βιβλία - Θα καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις

Η παράδοση των βιβλίων στα σχολεία έχει ολοκληρωθεί, ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των κενών στην πρωτοβάθμια και τη...
Μηταράκης: Στόχος μας η μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων

Μηταράκης: Στόχος μας η μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων

Για τη νέα επικουρική σύνταξη, αλλά και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών – εργαζομένων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μίλησε στον Σκάι ο υφυπουργός...
ΔΕΗ: Εθελουσία, κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και κυνήγι κακοπληρωτών στο σχέδιο της κυβέρνησης

ΔΕΗ: Εθελουσία, κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και κυνήγι κακοπληρωτών στο σχέδιο της κυβέρνησης

Με κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και στροφή στην πράσινη ενέργεια, εθελουσία έξοδο για εργαζόμενους και κυνήγι των στρατιωτικών κακοπληρωτών σχεδιάζει η κυβέρνηση...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή