ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδίζει έδαφος το "πλαστικό χρήμα" και στις συναλλαγές μικρής αξίας

14-08-2019 14:22
Κερδίζει έδαφος το

Περισσότερες και μικρότερης αξίας συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες πραγματοποίησαν οι Ελληνες το δεύτερο τρίμηνο του 2019, διευρύνοντας τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» για την πραγματοποίηση των καθημερινών τους συναλλαγών

Αν και ο ρυθμός αύξησης της αξίας των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι Ελληνες καταναλωτές στο εσωτερικό επιβραδύνεται σταδιακά, σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά που καταγράφηκαν την τριετία 2016-2018, η χρήση του για μικροσυναλλαγές διευρύνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η μέση αξία της συναλλαγής με χρεωστική κάρτα υποχώρησε το β΄ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο κατά 11,1% και διαμορφώθηκε κάτω από τα 30 ευρώ και συγκεκριμένα στα 29,06 ευρώ ανά συναλλαγή. Σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές κάρτες η χρήση τους ήταν διστακτικότερη και η μέση αξία των συναλλαγών υποχώρησε κατά 6,1% στα 46,6 ευρώ ανά συναλλαγή.

Στη διευρυμένη χρήση του «πλαστικού χρήματος» για μικροσυναλλαγές οδήγησε τόσο η αύξηση της συνολικής αξίας των συναλλαγών που ενισχύθηκε το β΄ τρίμηνο του 2019 κατά 12,8% στα 6,7 δισ. ευρώ όσο και η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών με κάρτες που ενισχύθηκαν την ίδια περίοδο κατά 27,1% στα 214,5 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών που πραγματοποιούν οι Ελληνες στο εσωτερικό της χώρας και δεν περιλαμβάνουν αυτές που πραγματοποιούν όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά ούτε και τις συναλλαγές των αλλοδαπών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν, επίσης, και τις πληρωμές μέσω κάρτας που πραγματοποιούν οι Ελληνες στο Δημόσιο, οι οποίες αυξάνονται επίσης ολοένα και περισσότερο.

Τα στοιχεία της ΕΕΤ δείχνουν επίσης ότι το β΄ τρίμηνο του έτους ο αριθμός των χρεωστικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά αυξήθηκε κατά 417.258 και ανήλθε στα 13,4 εκατομμύρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Αντίθετα, ο αριθμός των πιστωτικών μειώθηκε οριακά και έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στα 2,5-2,6 εκατομμύρια από 6,5 εκατομμύρια που ήταν το 2008, επιβεβαιώνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών δεν διαθέτει πιστωτική κάρτα είτε γιατί δεν το επιθυμεί είτε γιατί δεν μπορεί να εκδώσει με βάση τα πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών. Σημαντική διάδοση γνωρίζουν πλέον και οι προπληρωμένες κάρτες, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2019 κατά 26,4% στο 1,5 εκατομμύριο από 1,2 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ ο τζίρος τους υποχώρησε κατά 7,5% στα 112 εκατ. ευρώ.

Συνολικότερα, πάντως, η αγορά του «πλαστικού χρήματος» χάνει έδαφος σε σχέση με τους εκρηκτικούς ρυθμούς ανόδου της τελευταίας τριετίας.  Αν και μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών πραγματοποιείται πλέον το 20% της ιδιωτικής κατανάλωσης και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί μετά την επιβολή των capital controls και την υιοθέτηση μέτρων όπως το υποχρεωτικό «χτίσιμο» ενός μέρους του αφορολογήτου μέσω καρτών και η υποχρεωτική εγκατάσταση POS απέχει πολύ ακόμη από ώριμες ευρωπαϊκές αγορές που έχουν περιορίσει κατά πολύ τη χρήση μετρητών. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι η δυναμική αυτών των μέτρων έχει εξαντληθεί και απαιτούνται πρόσθετα κίνητρα για την ταχύτερη διείσδυση του «πλαστικού χρήματος».

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
NO SMOKING
Νίκος Μολδοβανίδης
Οδηγώντας…
Νίκος Δερεδάκης
Νέα πλατεία στα Περιβόλια
Νίκος Μολδοβανίδης
Ευρωπαϊκές διαδρομές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαθέσιμες οι δύο πρώτες ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια

Διαθέσιμες οι δύο πρώτες ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια

Aνακοινώθηκαν απο το Υπουργείο Οικονομικών 
Ξεμπλοκάρουν 105.000 αιτήσεις για τα διπλώματα οδήγησης

Ξεμπλοκάρουν 105.000 αιτήσεις για τα διπλώματα οδήγησης

Στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση
ΑΝΕΚ LINES: Έκπτωση  έως 50%  στους νέους φοιτητές και τις οικογένειες τους

ΑΝΕΚ LINES: Έκπτωση έως 50% στους νέους φοιτητές και τις οικογένειες τους

Η ANEK LINES, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, υπερήφανα “επιβραβεύει” τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά...
Εντολή διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ για 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές

Εντολή διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ για 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές

Εντολή διακοπής ρεύματος σε 30.000 από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά οφειλής έχει δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε....
Μ. Σπυράκη: Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον επενδυτικό χάρτη

Μ. Σπυράκη: Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον επενδυτικό χάρτη

Την πεποίθησή της ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να ξαναβάλει την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη και θα το κάνει γιατί η χώρα εκπέμπει μηνύματα σταθερότητας,...
ΕΝΦΙΑ: Έρχονται την άλλη εβδομάδα τα μειωμένα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται την άλλη εβδομάδα τα μειωμένα εκκαθαριστικά

6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν 680 εκατ. λιγότερο φόρο

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜEΡΑ ΘYΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡIΟΥ ΣΚΛAΒΩΝ ΚΑI ΤΗΣ ΑΠΑΓOΡΕΥΣHΣ ΤΟΥ