ΡΕΘΥΜΝΟ

Κοινωνική οικονομία και θεραπεία «διπλός» στόχος για τις ΚοιΣΠΕ

11-10-2018 08:35
Κωνσταντίνα Κλαψινού
Κοινωνική οικονομία και θεραπεία «διπλός» στόχος για τις ΚοιΣΠΕ

Επισημάνσεις για τον ρόλο και την σημασία  τους στην κοινότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ψυχικής υγείας

  • Αναπτύσσονται οι δράσεις του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου

Η κοινωνική οικονομία αλλά και η αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση  και κοινωνική ενσωμάτωση των ψυχικά ασθενών μέσα σε ένα περιβάλλον ανοιχτό στην κοινωνία αποτελεί τον διττό στόχο που επιτελούν οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης ΚοιΣΠΕ με πολύ θετικά αποτελέσματα και στο Ρέθυμνο.

Οι δράσεις του ΚοιΣΠΕ στο Ρέθυμνο εκφράζονται μέσα από τη λειτουργία μεζεδοπωλείου και υπηρεσιών καθαριότητας, ενώ αναμένεται να αναπτυχθούν περαιτέρω παρέχοντας ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους πολίτες και απασχολώντας άτομα με ψυχικές παθήσεις με στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση, την θεραπεία, την επαγγελματική ένταξη αλλά και την παροχή οικονομικής ανεξαρτησίας.

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο πρόεδρος του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου Αντώνης Χριστονάκης και ο Γιάννης Βασιλείου, μέλος ΔΣ του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου αναφέρθηκαν μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM στον ρόλο, τις δράσεις αλλά και την «επόμενη ημέρα» στον τομέα της ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου.

 

ΟΙ ΚοιΣΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΚοιΣΠΕ, όπως επεσήμανε ο κος Χριστονάκης, είναι κοινωνικοί συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας οι οποίες ξεκίνησαν το 1999 με το Νόμο 2716/99. Πρόκειται για εμπορικές παραγωγικές και κοινωνικές μονάδες που ταυτόχρονα λειτουργούν ως θεραπευτικές μονάδες και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας μέσω της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας. Όπως πρόσθεσε ο κος Χριστονάκης: «Σε αυτούς συμμετέχουν ως μέλη άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, το ποσοστό είναι τουλάχιστον 35%, είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έως του ποσοστού 45% και το υπόλοιπο ποσοστό έως το 20% είναι Νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικά συμμετέχοντας και με μια μετοχή. Στηρίζονται, όπως όλοι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Σκοπός των ΚοιΣΠΕ είναι  η κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση ατόμων με ψυχικές διαταραχές, η επαγγελματική τους επανένταξη και με τη δράση τους συμβάλλουν στην θεραπεία και την οικονομική αυτάρκεια των ατόμων αυτών».

Όπως επεσήμανε ο κος Βασιλείου στόχος είναι «να δούμε τους ανθρώπους αυτούς που ταλαιπωρούνται από ψυχική νόσο, να τους δώσουμε μια ευκαιρία στην αξιοπρέπεια, να εργάζονται, να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και αυτός είναι ένας από τους στόχους μας μέσω των ΚΟΙΣΠΕ».

 

 

«Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΟ ΑΝΙΑΤΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ»

Όπως επεσήμανε ο κος Χριστονάκης οι ΚοιΣΠΕ εντάσσονται στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με στόχο να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις στην απασχόληση των ψυχικά ασθενών. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν να αμφισβητήσει το ανίατο της ψυχικής νόσου και τη λάθος ασυλική πρακτική που στηριζόταν στο ότι ο ψυχικά ασθενείς είναι ανίατος, επικίνδυνος ή ανεύθυνος. Αυτό οδήγησε βέβαια και στο κοινωνικό στίγμα και την προκατάληψη απέναντί τους, αφού τους συνδέανε με τη βία και την ανικανότητα και οι ίδιοι οι ασθενείς το βίωναν σαν μια αρρώστια πάνω στην αρρώστια τους».

 

ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

 

Στο Ρέθυμνο έχουν αναπτυχθεί δύο δράσεις με θετικά αποτελέσματα δεδομένου ότι λειτούργησαν πρόσφατα. Πρόκειται για  το μεζεδοπωλείο «Η Φωλιά του Κούκου» στην οδό Κριάρη, το οποίο θα μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο κεντρικά της πόλης. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται και υπηρεσία κέτερινγκ που από τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμη και θα δώσει νέες καινοτόμες προτάσεις στον χώρο της εστίασης.

Παράλληλα, στις δράσεις του ΚοιΣΠΕ εντάσσεται και το συνεργείο καθαριότητας, το οποίο διεκδικεί το δικό του μερίδιο στην αγορά και έχει στόχο να αυξήσει τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται.

 

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα οφέλη από την απασχόληση ψυχικά ασθενών στις ΚοιΣΠΕ οι οποίες διαφαίνονται και μέσα από το παράδειγμα του Ρεθύμνου, είναι πολλαπλά τόσο για τους ίδιους τους ψυχικά ασθενής και την προσφορά τους, όσο και για την κοινωνία που πλέον, παρά τα προβλήματα που ακόμη υφίσταται, έχει κάνει σημαντικά βήματα ως προς την κατεύθυνση της αποδοχής. Άλλωστε και η λειτουργία τους εξυπηρετεί διπλό στόχο, αφού πρόκειται για παραγωγικές και εμπορικές αλλά ταυτόχρονα και θεραπευτικές μονάδες.

Μέσα από την εργασία των ψυχικά ασθενών στις ΚοιΣΠΕ επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η θεραπευτική προσέγγιση στους ασθενείς αφού μπαίνουν «σε μια διαδικασία εργασίας, δυνατότητας για οικονομική αυτάρκεια και επιπλέον δεν χάνουν το δικαίωμα για κάποιο επίδομα ή σύνταξη που παίρνουν παρ’ ότι πληρώνονται από τον ΚοιΣΠΕ. Μπαίνουν σε διαδικασία ομάδων υποστήριξης από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο αν χρειάζεται, ατομικές συνεδρίες με κοινωνικό  λειτουργό, ομαδικές συνεδρίες ενώ ένα σημαντικό στοιχείο είναι η συνεργατικότητα».

Παράλληλα, μέσα από το παράδειγμα του Ρεθύμνου και τη λειτουργία του μεζεδοπωλείου, η κοινότητα απολαμβάνει έναν χώρο φιλόξενο και προσεγμένο όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει  την έξοδό του διαπιστώνοντας μέσα από την επαφή με τους εργαζόμενους πως τυχόν προκαταλήψεις για την ψυχική νόσο μπορούν και οφείλουν να ξεπεραστούν. Σε ό,τι αφορά ωστόσο  την ανταπόκριση των πολιτών στο Ρέθυμνο, ο κος Χριστονάκης επεσήμανε πως υπάρχει ενδιαφέρον το οποίο αποτυπώθηκε στο μεζεδοπωλείο που λειτουργεί στην πόλη και για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα η λειτουργία του θα μεταφερθεί σε νέο, μεγαλύτερο χώρο.

 

«ΟΙ ΚΟΙΣΠΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ»

Πάντως, όπως επεσήμαναν τα μέλη του ΔΣ του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου, τα μέλη που αριθμεί είναι συνολικά 105 γεγονός που αφήνει περιθώρια βελτίωσης. «Εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος του στίγματος, υπάρχουν παιδιά λειτουργικά τα οποία θα μπορούσαν να δουλέψουν μαζί μας και δεν θέλουν γιατί φοβούνται μη στιγματιστούν. Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα φυσικά πρόσωπα και πάλι η συμμετοχή είναι περιορισμένη» ανέφερε ο κος Χριστονάκης.

Τα μέλη του ΔΣ στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των δράσεων του ΚοιΣΠΕ αφού, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΚοιΣΠΕ: «Οι συνεταιρισμοί είναι βιώσιμες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν διαφορετικές δράσεις. Κάθε ΚοιΣΠΕ μπορεί να αναπτύξει απεριόριστο αριθμό δράσεων με σκοπό το κέρδος που προκύπτει να επανεπενδυθεί και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Είναι συνεταιρισμοί που συνδυάζουν την ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών για να είναι βιώσιμοι και είναι το πάντρεμα της κοινωνικής οικονομίας με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και φαίνεται ότι μέσα στην κρίση καρποφορεί. Θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν είχαμε διπλάσια μέλη, είμαστε ακόμη νέοι όμως και οι δράσεις μας ξεκίνησαν πρόσφατα».

 

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ

Η αποτελεσματικότητα των δράσεων που αναπτύσσονται έχει δώσει μέχρι σήμερα θετικά μηνύματα, αφού οι ψυχικά ασθενείς καταφέρνουν να «μεταμορφωθούν», όπως επεσήμαναν τα μέλη του ΔΣ του ΚοιΣΠΕ.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι επεσήμαναν πως η ψυχική νόσος δεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση αφού έχει αποδειχθεί πως η έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία δίνουν σήμερα πολύ θετικά αποτελέσματα. Πλέον, άλλωστε, όπως επεσήμανε ο κος Χριστονάκης, υπάρχει διαθεσιμότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε αντίθεση με παλαιότερες δεκαετίες. «Μέχρι πριν από 20  χρόνια υπήρχε ένας ψυχίατρος στο Ρέθυμνο για έναν νομό με υψηλή νοσηρότητα μειζόνων ψυχικών διαταραχών και υψηλό δείκτη αυτοκτονικότητας. Το ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχει αύξηση δείκτη αυτοκτονικότητας σε αντίθεση με άλλες περιοχές Ελλάδος.

Όταν ο ψυχίατρος έρχεται σε επαφή με ένα περιστατικό θα πρέπει να έχει στο νου του όχι μόνο τα συμπτώματα και τη συνταγογράφηση αλλά και την αποκατάσταση. Η πλειοψηφία των ασθενών αυτών μπορούν να εργαστούν και να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Εδώ έρχονται οι ΚοιΣΠΕ για να βοηθήσουν σε αυτό».

 

Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟ

Σε ό,τι αφορά την «επόμενη ημέρα» στο σκέλος της ψυχικής νόσου ο κος Χριστονάκης επεσήμανε πως θα πρέπει να εστιάζει και να κινείται σε συγκεκριμένους άξονες. Συγκεκριμένα εξήγησε: «Η ψυχική νόσος συνεπάγεται πολλές απώλειες. Απώλεια του κοινωνικού κύκλου, της εργασίας και του ρόλου. Ο ρόλος ενός ανθρώπου όταν αντικαθίσταται από το ρόλο του ασθενούς χαμηλώνει πάρα πολύ τον πήχη των προσδοκιών μας και των δικών μας και της οικογένειας και της κοινωνίας. Ο σκοπός είναι να αμφισβητήσουμε το ρόλο που δίνεται από την κοινωνία και να αντικαταστήσουμε τους προηγούμενους ρόλους στο βαθμό που μπορούμε και συχνά αυτός ο βαθμός είναι και η πλήρης αποκατάσταση».

 

Προοπτική για ανάληψη εργασιών από το ΚοιΣΠΕ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Παρά το γεγονός πως η διεκδίκηση του ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου για λειτουργία αναψυκτηρίου εντός του χώρου του Νοσοκομείου δεν καρποφόρησε, ο κος Χριστονάκης επεσήμανε πως υπάρχει θετική πρόθεση από πλευράς της Διοίκησης να υπάρξουν άξονες συνεργασίες, ενδεχομένως και μέσα από τη λειτουργία του κέτερινγκ το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, έχει ανοίξει η συζήτηση και για άλλου τύπου εργασίες στο Νοσοκομείο που μπορούν να ενταχθούν στις δράσεις του ΚοιΣΠΕ.

Ερωτηθείς πάντως για την προσπάθεια που έγινε χωρίς τελικά αποτέλεσμα, για τη λειτουργία αναψυκτηρίου στο Νοσοκομείο από τον ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου ο κος Χριστονάκης εξήγησε: «Δεν μας αρνήθηκαν αυτήν την ευκαιρία ελαφρά την καρδία, υπήρξαν διαφωνίες στο ΔΣ, υπήρχαν μέλη που δεν ήθελαν να χαθούν θέσεις εργασίας από το ήδη υπάρχον κυλικείο. Στο μεταξύ στις 17 Ιουλίου υπεγράφη εγκύκλιος από τον Υπουργό η οποία προέτρεπε το δημόσιο τομέα να παραχωρήσει διαθέσιμα ακίνητα για αξιοποίηση από ΚοιΣΠΕ. Εδώ, στο Ρέθυμνο, δεν έγινε αλλά έχουμε την καλή προαίρεση του Διοικητή να αναλάβουμε άλλου τύπου εργασίες στο Νοσοκομείο».

 

Γνώμες

Στέλιος Ξεζωνάκης
«Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα»
Γιώργος Κουμεντάκης - Ελένη Χαμογεωργάκη
Aναγεννησιακό φεστιβάλ των τελευταίων ετών: και όμως υπήρξε…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία - Πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία - Πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

Στις κάλπες προσέρχονται συνολικά 72.631 εκλογείς του Ρεθύμνου για να εκλέξουν τους εκπροσώπους της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στην περιφέρεια, τους...
Εκτός λειτουργίας η γεφυροπλάστιγγα στο λιμάνι Ρεθύμνου

Εκτός λειτουργίας η γεφυροπλάστιγγα στο λιμάνι Ρεθύμνου

Η ώρα της κάλπης

Η ώρα της κάλπης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ...
Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η κάλπη θα αποτυπώσει πολιτικούς συσχετισμούς και θα δρομολογήσει εξελίξεις»

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η κάλπη θα αποτυπώσει πολιτικούς συσχετισμούς και θα δρομολογήσει εξελίξεις»

Ο βουλευτής Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας μιλάει για τις εκλογές, την Ευρώπη , την αυτοδιοίκηση και την «επόμενη ημέρα»...
Νίκος Κοτζαμπασάκης: «Σύνθεση στην αυτοδιοίκηση, νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη»

Νίκος Κοτζαμπασάκης: «Σύνθεση στην αυτοδιοίκηση, νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. για τις κρίσιμες εκλογές
Καθαρή εντολή ζήτησε ο Γιώργος Μαρινάκης

Καθαρή εντολή ζήτησε ο Γιώργος Μαρινάκης

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Θοδωρή Νίνο

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αλφαίος Καρπός Συνέσιος, Συνέσης, Συνεσία