ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη ημέρα για την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

12-06-2019 08:58
Κρίσιμη ημέρα για την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

Τις επόμενες ώρες κρίνεται –εκτός απροόπτου– η συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων μετά και τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία άφησε ένα μικρό «παράθυρο» ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης. Εν τω μεταξύ, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα παραμένουν για τρίτη ημέρα κλειστά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες παρά μόνο εάν απευθυνθούν σε δημόσια νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, στα οποία γίνεται το «αδιαχώρητο».

 

Σήμερα στις 10 π.μ. αναμένεται να συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα συζητήσει τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, τους προτάθηκε η αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ του 2019 για διαγνωστικές εξετάσεις. Ειδικότερα, ο υπουργός δεσμεύθηκε για ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρους του οποίου θα διατεθεί για την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο κλειστός προϋπολογισμός για το 2019 είχε αυξηθεί κατά 9 εκατ. ευρώ, φθάνοντας από τα 357 εκατ. ευρώ το 2018 στα 366 εκατ. ευρώ το 2019. Ενα μικρό μέρος των 30 εκατ. ευρώ –το ύψος του οποίου δεν διευκρινίστηκε χθες– θα διατεθεί για την αύξηση του προϋπολογισμού για φυσικοθεραπείες. Ο υπουργός ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων ότι δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του 2018 και επανέλαβε την πρότασή του για «δικαιότερη» ανακατανομή του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής ποσών που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) του β΄ εξαμήνου του συγκεκριμένου έτους, παραπέμποντας τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων σε νέα συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι η κόκκινη γραμμή των εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων ήταν να απαλλαγούν από το claw back του β΄ εξαμήνου του 2018, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 55 εκατ. ευρώ.

Οπως δήλωσε ο κ. Ξανθός μετά τη συνάντηση, «παρουσιάσαμε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που έχουμε δώσει ως προσαύξηση για το 2019, θα ενισχύσουμε με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για το ίδιο έτος. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο γιατί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή έχει κλείσει».

«Οφείλω να πω ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και συνέχισε: «Εγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, την οποία θα μεταφέρουμε στα μέλη μας και θα λάβουμε υπόψη μας και την περίοδο που διανύουμε. Δεν υπάρχει Βουλή και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα, αλλά μπορούν να γίνουν από τώρα κάποιες κινήσεις». Πάντως, δεν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι της εργαστηριακής ιατρικής που τηρούν σκληρή γραμμή. Είναι ενδεικτική η στάση του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργου Βουγιούκα, ο οποίος χαρακτήρισε προσχηματικές τις δηλώσεις του υπουργού, σημειώνοντας ότι, εφόσον γνώριζε το υπουργείο ότι χρειαζόταν νομοθετική παρέμβαση, γιατί δεν έδωσε λύση νωρίτερα, με δεδομένο ότι οι κινητοποιήσεις ήταν γνωστό ότι θα ξεκινήσουν εδώ και ημέρες.

kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΑΕΔ – Εποχικό επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται

ΟΑΕΔ – Εποχικό επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται

Βάσεις: Τι προβλέπεται για 30 δημοφιλείς σχολές

Βάσεις: Τι προβλέπεται για 30 δημοφιλείς σχολές

120 δόσεις: Πώς μειώνεται το ποσό για κάθε δόση

120 δόσεις: Πώς μειώνεται το ποσό για κάθε δόση

Eυχάριστα είναι τα νέα για όσους πολίτες έχουν μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς από τον Σεπτέμβρη και χωρίς καμία ενέργεια από τους ίδιους, θα δουν το...
Στα 1,7 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο – Αύξηση εσόδων τον Ιούλιο

Στα 1,7 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο – Αύξηση εσόδων τον Ιούλιο

Τριπλάσιες οι μεγάλες πυρκαγιές φέτος στην Ευρώπη

Τριπλάσιες οι μεγάλες πυρκαγιές φέτος στην Ευρώπη

 Στάχτη έγιναν 2,7 εκατ. στρέμματα γης
ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τέλος Αυγούστου τα εκκαθαριστικά στο Taxis

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τέλος Αυγούστου τα εκκαθαριστικά στο Taxis

Έως τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxis τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)....

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Λευκοθεα, Λευκοθεη Μύρων, Μύρα, Μίρκα Στράτων, Στράτος, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα