ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαδέρι: ένας χώρος δημιουργίας, ταλέντου και φαντασίας για όλους

06-02-2019 11:34
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Μαδέρι: ένας χώρος δημιουργίας, ταλέντου και φαντασίας για όλους

ΟΙ 18 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΣ 

Είναι μία χρωματιστή όαση μέσα στη μουντή καθημερινότητα και τα έργα των ταλαντούχων και γεμάτων φαντασία δημιουργών τους δίνουν μία ξεχωριστή αίσθηση όπου βρεθούν. Είναι μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη 18 ανθρώπων να διοχετεύσουν το ταλέντο τους σε κάτι δημιουργικό και ταυτόχρονα παραγωγικό και τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν την ικανότητα τους να κάνουν τη διαφορά. Δεν μιλάμε για τίποτα άλλο πέρα από το «Μαδέρι», έναν χώρο διαφορετικό στην οδό Τιμολέοντος Βάσσου, πίσω από τον δημοτικό κήπο, όπου κανείς μπορεί να συναντήσει τους 18 ανθρώπους που το δημιούργησαν να εργάζονται και να εκθέτουν τα έργα τους στο πολύ ιδιαίτερο πωλητήριο. Η Κρητική Επιθεώρηση επισκέφθηκε το χώρο και είδε από κοντά τους δημιουργούς, με τους οποίους συνομιλήσαμε.
Το «Μαδέρι» είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης ανθρώπων, που αρχικά συναντήθηκαν το 2013, οι περισσότεροι άγνωστοι μεταξύ τους, μετά από κάλεσμα του δήμου για να αναβιώσουν το έθιμο των κεφαλών για το καρναβάλι. Η συλλογική δουλειά τους και το αποτέλεσμα τους ενθουσίασε, αποφάσισαν να κάνουν μία έκθεση λίγους μήνες αργότερα και κατέληξαν πως όλοι θέλουν να συνεργαστούν: προέκυψε το Μαδέρι.
Εκεί κανείς μπορεί να βρει ιδιαίτερες κατασκευές από χαρτοπολτό και άλλα οικολογικά υλικά, κοσμήματα, αντικείμενα ζωγραφισμένα με φαντασία και πράγματα για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Και πάνω από όλα πράγματα μοναδικά, που περιέχουν το μεράκι των ανθρώπων αυτών.
Πρόκειται για τους: Μαρία Αρχανιώτου, Ειρήνη Καυκαλάκη, Αιμιλία Σερδάκη, Χρύσα Δουλγεράκη, Αντιγόνη Αραμπατζόγλου, Μαρία Δασκαλάκη, Χάρης Χριστινάκης, Μανώλης Λουτριανάκης, Πόπη Μακρυδάκη, Σταύρος Περιστεράκης, Αμαλία Περάκη, Βαγγελιώ Γοργοράπτη, Στέλιος Τσακαλάκης, Βούλα Τσακαλάκη, Παυλάκη Χρυσούλα, Πέτρος Σταυρουλάκης, Γιώργος Φραγκιαδάκης, Βάγγη Μανδάλη.
«Το Μαδέρι είναι μία μάζωξη ανθρώπων και φίλων και δημιουργών, ανθρώπων που τους αρέσει να φτιάχνουν πράγματα. αυτά είναι τα έργα μας και οι ιδέες μας και όλα αυτά μαζί συνοψίζονται στο Μάδερι», μας λέει ο Χάρης Χριστινάκης, ενώ η Ειρήνη Καυκαλάκη και η Αιμιλία Σερδάκη συμπληρώνουν: «Το σύνθημα μας είναι η ποιότητα σε ό,τι κάνουμε. Δεν θέλαμε να διακινδυνεύσουμε την ποιότητα μας, τόσο στα μαθήματα γι’ αυτό είναι και ολιγομελή, όσο και στα έργα μας».
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Το Μαδέρι συνδυάζει μία σειρά από δράσεις. Γίνονται ανά διαστήματα μαθήματα χαρτοπολτού, ζωγραφικής, πέτρας, κοσμήματος, ερμηνείας τραγουδιού, μαθήματα χαρτοπολτού για παιδιά, κατασκευή κεριού, αλλά ταυτόχρονα οι άνθρωποι του αναπτύσσουν και έντονη εθελοντική δράση, καθώς κατά καιρούς κάνουν μαθήματα σε φορείς, όπως μουσική και τραγούδι στο Σύλλογο Αγάπη, μαθήματα παπιέ μασέ στην Ψυχιατρική Κλινική και χαρτοπολτού στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Εκτός από τα έργα που πωλούνται στον χώρο του «Μαδεριού», δημιουργίες των 18 αυτών ανθρώπων μπορεί κανείς να δει σε πολλά καταστήματα του Ρεθύμνου, που δικαίως τους έχουν εμπιστευθεί για την διακόσμηση τους, μόνιμη ή εποχιακή, όπως για παράδειγμα τις Απόκριες, τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα.
Αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς των στελεχών του «Μαδεριού», που αποδεικνύει ότι τελικά η ποιότητα ανταμείβεται και πως η ξεχωριστή δουλειά εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές έναντι του τυποποιημένου και βιομηχανοποιημένου. Μία επίσκεψη στο χώρο μπορεί να σας το αποδείξει!

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
ΜΛ ΚΚΕ ή ΚΚΕ (μ-λ)
Του Αντώνη Ρούλιου, Υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου ΚΚΕ
Νέα δεινά για τους αγρότες με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ 2020-2027

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Έρως, Έρωτας Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα, Φεύρα, Φεβρούλα, Φευρούλα, Φευρωνίτσα, Φεβρωνίτσα