ΡΕΘΥΜΝΟ

Μαίρη Λιονή: «Τετραετία των μεγάλων έργων η επόμενη τετραετία»

17-05-2019 08:27
Μαίρη Λιονή: «Τετραετία των μεγάλων έργων η επόμενη τετραετία»

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τους στόχους της επόμενης τετραετίας, την οποία χαρακτηρίζει τετραετία των μεγάλων έργων περιγράφει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Μαίρη Λιονή. Μίλησε στον Team FM και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που έχει γίνει από την σημερινή περιφερειακή αρχή, στην προοπτική λύσης του προβλήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αλλά και της δρομολόγησης των έργων του αμαριώτικου δρόμου και των δρόμων του Μυλοποτάμου. Η ίδια διεκδικεί την ψήφο των ρεθυμνιωτών, καθώς μετά την αλλαγή του νόμου και την εφαρμογή του Κλεισθένη στα ψηφοδέλτια ανά περιφερειακή ενότητα δεν υπάρχει επικεφαλής υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, αλλά και εκείνη όπως και οι υπόλοιποι 10 υποψήφιοι εκλέγονται με σταυρό προτίμησης.

 

  • Μία σειρά από έργα είναι σε εξέλιξη μετά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου. Ποια είναι η εξέλιξη μέχρι στιγμής;

 

Στην ΠΕΡ ήδη έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι, οι οποίοι είχαν πάρει έργα με κανονικές δημοπρατήσεις, προ των ζημιών, για επισκευές, συντηρήσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου, που τώρα εγκαταστάθηκαν εκεί όπου έγιναν ζημιές. Δεν ακολουθούμε, δηλαδή, επακριβώς τις μελέτες. Μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν οι εργολάβοι, γιατί ακόμα η γη και τα βουνά είχαν νερά και ακόμα υπάρχουν σε ορισμένα σημεία του Αμαρίου. Επομένως, τώρα σιγά σιγά πηγαίνουν οι εργολάβοι.

Σε ό,τι αφορά εργολάβους με την διαδικασία την γρήγορη του άρθρου 33, δηλαδή της διαπραγμάτευσης και της απευθείας ανάθεσης, αυτές οι διαδικασίες γίνονται τώρα, δηλαδή στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή και στη χθεσινή γίνονται κατακυρώσεις και θα εγκατασταθούν και θα αρχίσουν να εκτελούν τα έργα.

Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, δηλαδή το Κουρταλιώτικο Φαράγγι και το δρόμο προς το Ρουσσοσπίτι, οι εργολαβίες δεν σταμάτησαν καθόλου. Τώρα ξαναεγκαταστάθηκε ο εργολάβος στο κουρταλιώτικο, ο οποίος εργάζεται για να τελειώσει το έργο και θα ασφαλτοστρωθεί αμέσως, ενώ στο δρόμο της Αγίας Ειρήνης δώσαμε τον έναν κλάδο σε κυκλοφορία. Από τη μία πλευρά ήδη οι βράχοι έχουν πέσει και γίνονται εργασίες για να μπορούσε να βάλουμε τα πλέγματα. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και μεγάλο έργο. Από όταν εγκατασταθήκαμε στην περιφέρεια, ήταν ένα σημείο που μας απασχολούσε. Είχε συνεχώς κατολισθήσεις με την παραμικρή βροχή και τον αέρα έπεφταν πέτρες και μικροί βράχοι. Ήταν ένα έργο μεγάλο και ειδικά τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχαν χρήματα. Γι’ αυτό το έργο δεν φτάνουν τα 620 χιλ ευρώ και θα έχουμε συμπληρωματική σύμβαση. Τώρα που έχουμε τα χρήματα λόγω των ζημιών πρέπει να το φτιάξουμε και μάλιστα καλά και με ασφάλεια για να μην έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα.

Πριν από μία εβδομάδα ήταν εδώ και πάλι οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών. Κάναμε σύσκεψη όλες οι τεχνικές υπηρεσίες, στη συνέχεια ήρθαν και είδαν τα σημεία και τα έργα και αυτό να μην εκληφθεί ως προεκλογικό και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα έρθουν αρκετά χρήματα από 48 εκ. ευρώ στο νομό, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε και τα υπόλοιπα έργα που δε χώρεσαν στα 48 εκ. ευρώ.

 

  • Πως βλέπετε την επόμενη μέρα;

Εγώ τη βλέπω αισιόδοξα, γιατί έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε πάρα πολλά ζητήματα. Όλα αυτά χρόνια, παρά το ότι ήταν χρόνια κρίσης, έγινε ένας πολύ καλός σχεδιασμός από το σύνολο του περιφερειακού συμβουλίου σε συνεργασία με τους δήμους, που μας έχει οδηγήσει σε ένα σημείο ώστε η Κρήτη την επόμενη 4ετία, αν όλα πάνε καλά και φυσιολογικά , θα είναι 4ερτία μεγάλων έργων, γιατί υπάρχει προετοιμασία.

Θα δούμε τον ΧΥΤΥ στο νομό Ρεθύμνου, γιατί είναι ένα έργο χρηματοδοτημένο, έχει δημοπρατηθεί και προς το τέλος της επόμενης τετραετίας θα λειτουργεί. Επομένως, θα έχουμε λύσει το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, γιατί μέχρι τώρα ήμασταν απέξω κούκλα και από μέσα πανούκλα.

Η επόμενη τετραετία είναι τετραετία των μεγάλων έργων. Θα δούμε να τελειώνει ο σχεδιασμός και να γίνεται πράξη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Θα έχουν τελειώσει αρκετοί μεγάλοι βιολογικοί στο νησί μας και εδώ έχουν χρηματοδοτηθεί πάρα πολλοί από το ΠΕΠ Κρήτης. Έχουμε κάνει ένα μεγάλο σχεδιασμό και ήδη έχουν κατασκευαστεί αρκετά σχολεία στο νομό μας. έχει γίνει ένας πολύ καλός σχεδιασμός για την οδοποιία. Αναφέρομαι στο επαρχιακό δίκτυο. Ξεκινάει ο κάθετος άξονας, αν και καθυστερημένα. Θα έπρεπε να έχει γίνει ο αγιοβασιλιώτικος για να προχωρήσουμε στον αμαριώτικο και  στους δρόμους του Μυλοποτάμου. Έστω κι έτσι κάναμε τον χωροταξικό σχεδιασμό της Κρήτης. Ο αγιοβασιλιώτικος δρόμος έχει χαρακτηριστεί διευρωπαϊκό δίκτυο κι ευελπιστούμε και μάλιστα βάσιμα να φύγει από τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Κρήτης και να πάει σε τομεακό πρόγραμμα, ώστε να μείνει από το επόμενο χρηματοδοτικό ή από τα υπόλοιπα αυτού χρήματα στην Κρήτη για να χρηματοδοτηθούν δρόμοι όπως ο Αμαριώτικος και η μελέτη του Μυλοποτάμου Γαράζο – Αξός – Ανώγεια.

Τελειώνουμε τις μελέτες σε πάρα πολλά θέματα και ξεκινάμε τώρα μελέτες για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, όπως για διευθετήσεις σε ποταμούς και ρέματα, ενώ σε προτεραιότητα έχουμε και τη Σχολή Ασωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον ΒΟΑΚ, εμείς προσπαθούμε, πέραν της χάραξης, για τον δρόμο που μας αφορά σαν ρεθυμνιώτες, δηλαδή το κομμάτι Σούδα – αεροδρόμιο, να τον εντάξουμε στις κάθετες οδούς γιατί για μας είναι ζωτικός δρόμος.

 

  • Υπάρχει, όμως, πολύ μεγάλο ζήτημα με τις αρμοδιότητες…

Υπάρχει ένα έγγραφο την τελευταία εβδομάδα από το Υπουργείο, το οποίο αφαιρεί τις λίγες αρμοδιότητες που είχε ο ΟΑΚ και τις παίρνει όλες το Υπουργείο Υποδομών. Από εδώ και πέρα ό,τι γίνεται στο ΒΟΑΚ είναι αρμοδιότητα του Υπουργείο Υποδομών.

Εμείς σαν Περιφέρεια κάναμε μία μικρή εργολαβία. Εμείς θα καθαρίζουμε το τμήμα από τα σύνορα των Χανίων ως τα σύνορα του Ηρακλείου από κλαδιά κλπ, ακόμα κι αν γράψουμε ότι πρόκειται για επαρχιακό οδικό δίκτυο, γιατί είχαμε μία εργολαβία από παλιότερα για να εγκατασταθεί εργολάβος για τη σήμανση την οριζόντια. Αλλά πάντως οι μελέτες, ο σχεδιασμός και ό,τι γίνει από εδώ και πέρα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου.

 

  • Η Μαίρη Λιονή πως βαδίζει προς τις κάλπες;

Έχουμε πάρα πολύ σκληρή καθημερινότητα. Επειδή έχω και την ευθύνη του νομού, η καθημερινότητα είναι ακόμα πιο  δύσκολη μετά τις ζημιές, με τους εργολάβους, έχουμε την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας για να διεξαχθούν όλα ομαλά.

Μαζί με όλους τους περιφερειακούς συμβούλους έχουμε κάνει αρκετές επαφές στο νομό, μιλάμε με κόσμο και τη Δευτέρα καλούμε τον κόσμο στο Ωδείο στις 8 μ.μ. όπου ο περιφερειάρχης μας θα κάνει την παρουσίαση του συνδυασμού και θα μας αναλύσει τους στόχους και τις προτεραιότητες για το νομό μας.

 

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
NO SMOKING
Νίκος Μολδοβανίδης
Οδηγώντας…
Νίκος Δερεδάκης
Νέα πλατεία στα Περιβόλια
Νίκος Μολδοβανίδης
Ευρωπαϊκές διαδρομές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η άμεση αντίδραση του πολιτιστικού συλλόγου Ακτούντα

Η άμεση αντίδραση του πολιτιστικού συλλόγου Ακτούντα

Άμεσα και με ιδιαίτερη ευαισθησία αντέδρασε η διοίκηση και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακτούντα στο σχόλιο για την αφίσα που κάποιοι φρόντισαν να...
Τυχερή 59χρονη ρεθυμνιώτισσα που παρασύρθηκε από τα κύματα στο «Φωτεινάρι» του Πλακιά και σώθηκε από τους ναυαγοσώστες

Τυχερή 59χρονη ρεθυμνιώτισσα που παρασύρθηκε από τα κύματα στο «Φωτεινάρι» του Πλακιά και σώθηκε από τους ναυαγοσώστες

Εντοπίστηκε τρία μίλια ανοιχτά της ακτής
«Aνάχωμα» στις παραβάσεις στο ιστορικό κέντρο με την ενεργοποίηση των καμερών

«Aνάχωμα» στις παραβάσεις στο ιστορικό κέντρο με την ενεργοποίηση των καμερών

Επιχειρεί να βάλει ο δήμος Ρεθύμνης- Σε εξέλιξη οι διαδικασίες
Ημέρα μιτάτου και φέτος στο Πετρομούρι

Ημέρα μιτάτου και φέτος στο Πετρομούρι

Στο Πετρομούρι ψηλά στον Ψηλορείτη γιόρτασε και φέτος τη μέρα μιτάτου ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού Καλογέρου Αμαρίου....
Προσβολή για τους νεκρούς, για τους καλλιτέχνες, για το χωριό...

Προσβολή για τους νεκρούς, για τους καλλιτέχνες, για το χωριό...

Τι δουλειά μπορεί να έχουν οι κρητικοί καλλιτέχνες στα ταμπλό με τα αγγελτήρια μνημοσυνών και κηδειών;...
Τι γίνεται με τα έργα στην Αγία Ειρήνη;

Τι γίνεται με τα έργα στην Αγία Ειρήνη;

Τις τελευταίες ημέρες έχουν σταματήσει τα έργα στην Αγία Ειρήνη, στο σημείο όπου τον Φεβρουάριο σημειώθηκε η μεγάλη κατολίσθηση λόγω των ακραίων καιρικών...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜEΡΑ ΘYΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡIΟΥ ΣΚΛAΒΩΝ ΚΑI ΤΗΣ ΑΠΑΓOΡΕΥΣHΣ ΤΟΥ