ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μερικοί εκπαιδευτικοί μας κάνουν πολύ περήφανους!

08-11-2018 11:52
Μερικοί εκπαιδευτικοί μας κάνουν πολύ περήφανους!

Χάρης Στρατιδάκης
Δρ Παιδαγωγικής-Ιστορικός Ερευνητής-Συγγραφέας
strharis@yahoo.gr

Τον παραπάνω τίτλο έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, κινδυνεύοντας ίσως να γίνω κουραστικός. ‘Όμως και οι αναφερόμενες σήμερα νηπιαγωγοί τον αξίζουν και με το παραπάνω! Τον χρησιμοποίσηα καταρχήν όταν τιμήσαμε τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς Νίκο Τυροκομάκη, Αντώνη Δαφέρμο και Κώστα Μυγιάκη, για τις προσπάθειές τους εισαγωγής των φυσικών επιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πρόπερσι το καλοκαίρι στο Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης στην Αμνάτο. Τον χρησιμοποίησα επίσης τον περασμένο χειμώνα, όταν τιμήσαμε ως Μουσείο στο Σπίτι του Πολιτισμού τον πανεπιστημιακό καθηγητή Νικόλαο Δρανδάκη (μετά θάνατον) και τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς Μαριέττα Ασημομύτη-Εκκεκάκη και Γιώργο Τσιγδινό για τις έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει για την εκπαιδευτική ιστορία του τόπου μας. Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποίησα και το περασμένο καλοκαίρι, όταν τιμήσαμε στο Μουσείο την Ελένη Φραγκούλη-Κοτζαμπασάκη και την Ευγενία Σπαντιδάκη-Ζαμπετάκη για την εκπαιδευτική προσφορά τους. Τον είχα ξαναχρησιμοποιήσει όταν αποχώρησα από την υπηρεσία συνταξιοδοτούμενος, πρόπερσι στα Χανιά, όπου ως Σύμβουλος 21 δημοτικών σχολείων ξεχώρισα κάποια απ’ αυτά και τους αφιέρωσα μερικά από καρδιάς λόγια στα φιλόξενα «Χανιώτικα Νέα». Και τέλος τον έχω χρησιμοποιήσει με όλη του τη σημασία στην περίπτωση του Άγγελου Πατσιά και των άλλων εκπαιδευτικών του Φουρφουρά, όταν τους τιμήσαμε για την εξαιρετική εκπαίδευση που πρόσφεραν στους μαθητές τους αλλά στο παράδειγμα που προσέφεραν σ’ εμάς τους συναδέλφους τους.

Τον χρησιμοποιώ και σήμερα ανεπιφύλακτα, προκειμένου να εξάρω τις προσπάθειες 45 συναδελφισσών νηπιαγωγών στον τομέα της ανάπτυξης φιλαναγνωσίας στα νήπιά τους. Κι αυτό, με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου τους Μέσα από τα παραμύθια γνωρίζω τον κόσμο. Μια βιωματική προσέγγιση, την οποία είχα την τιμή να συντονίσω την περασμένη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Γράφω «συναδέλφισσες» επειδή ακριβώς τις αισθάνομαι ως τέτοιες, έστω κι αν δεν είχα τη χαρά και την τιμή να διδάξω στην προσχολική εκπαίδευση. Όμως, μαζί τους ήταν που σπούδασα στη Σχολή Νηπιαγωγών Χανίων, υπό την αξέχαστη κυρία Λαυρεντάκη, μαζί τους ήταν που παρακολούθησα τα μαθήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σ’ αυτή τη Σχολή, της Προσχολικής Αγωγής, ήταν που επέλεξα να κάνω τη διδακτορική μου διατριβή. Τις θεωρώ λοιπόν συναδέλφισσες και παντού, όπου μπορώ, λέω τα καλύτερα λόγια γι’ αυτές. Αυτό θα κάνω και σήμερα, αφού πραγματικά το αξίζουν.
Ας μου επιτραπεί να παραθέσω εδώ ένα απόσπασμα από ομιλία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, όταν, ερχόμενη στο Ρέθυμνο για να τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, είχε αναφέρει:
«Ρωτήσανε έναν νομπελίστα Αμερικάνο, όχι από αυτούς που γράφουν μυθιστορήματα, ποιο είναι το καλύτερο σχολειό που έκανε και από πού έχει μάθει τα περισσότερα πράγματα. Σκέφτηκε, ξανασκέφτηκε και απάντησε: από τον παιδικό κήπο, από το νηπιαγωγείο. Απόρησαν με την απάντηση του. Ναι ξανααπαντά, εκείνος. Γιατί εκεί μού έμαθαν να πλένω τα χέρια μου πριν φάω, εκεί μου μάθανε να μην παίρνω τα παιχνίδια του διπλανού παιδιού, εκεί μού έμαθαν ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και εκεί μού έμαθαν να δίνω το χέρι στο άλλο παιδί για να περάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Αυτό είναι το μεγάλο σχολειό»!
Θα αναρωτηθείτε τι ήταν αυτό το πρόγραμμα, από το οποίο προέκυψε το βιβλίο στο οποίο αναφέρομαι. Ήταν ένα πρόγραμμα διετές, που σκοπό είχε να αναπτύξει την φιλαναγνωσία των νηπίων. Για τον σκοπό αυτό επιλέχτηκε το παραμύθι, και πιο συγκεκριμένα έντεκα βιβλία παραμυθιών: «Ο βασιλιάς των ονείρων», «Ένα αστέρι πεέφτει στη γη», «Να σ’ αγαπούν και ν’ αγαπάς» και «Ένα παράξενο γαϊτανάκι» της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη, «Το αστέρι του γίγαντα» της Μαριβίτας Γραμματικάκη, «Το χειμωνόσπιτο» του Δημήτρη Κάσαρη, «Ο τρυφεράκανθος, «Φένια, η αγαπημένη των ήχων» και «Χάρης και Φάρις» της Ελένης Πριοβόλου, «Θέλω να γίνω μάγος» της Γιώτας Αλεξάνδρου και «Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται;» της Άννα Κοντολέων.
Καταλαβαίνουμε ότι τα βιβλία αυτά επιλέχθηκαν με πολλά κριτήρια: την εντοπιότητα των συγγραφέων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθούν τα νηπιαγωγεία του προγράμματος, τη θεματολογία τους, τις δυνατότητες οργάνωσης δραστηριοτήτων με βάση αυτά κ.ά. Γιατί, πρέπει να το διευκρινήσουμε εδώ, οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί δεν αρκέστηκαν στις όμορφες αφηγήσεις τους, ούτε και στις επισκέψεις των συγγραφέων, αλλά οργάνωσαν και μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων, που άπτεται μιας δεκαριάς τομέων του αναλυτικού προγράμματος της προσχολικής εκπαίδευσης. Όχι μόνο, δηλαδή, αξιομνημόνευτη ανάγνωση παραμυθιών, αλλά και γλώσσα, μαθηματικά, κοινωνική αγωγή, τέχνες, μέχρι και τεχνολογίες πληροφοριών!

Πρώτη έκανε επίσκεψη στα νηπιαγωγεία αλλά και στην εκδήλωσή μας η αξιαγάπητη Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη, που κατοικεί στα γειτονικά μας Χανιά. Γεννήθηκε στη Σαμοθράκη και σπούδασε Οικιακή Οικονομία και Νηπιαγωγική. Ως εργοθεραπεύτρια στο Ψυχιατρείο Χανίων για πολλά χρόνια εξέδιδε το μηνιαίο περιοδικό «Η Φωνή μας» με συνεργασίες αποκλειστικά των ασθενών. Επίσης, επιμελήθηκε και εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές, με ποιήματα και πάλι των ασθενών. Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τα γυμνασιακά της χρόνια. Ποιήματα, διηγήματα και χρονογραφήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Τα παιδικά βιβλία της είναι μέχρι σήμερα οκτώ, εκ των οποίων ο «βασιλιάς των ονείρων», που χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα, πήρε το Α΄ βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Είναι μέλος των Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Ακολούθησε στα νηπιαγωγεία του Ρεθύμνου, όπως και στην εκδήλωση η Άννα Κοντολέων, κόρης του επίσης γνωστού μας Μάνου Κοντολέων, που από το 2014 ζει στα Χανιά, μαζί με τον άντρα και τον γιο της. Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και σπούδασε Θεατρολογία και υποκριτική. Εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως δασκάλα θεατρικής αγωγής. Παράλληλα, σχεδιάζει και εμψυχώνει εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών. Από το 1993 ασχολείται με τη συγγραφή και τη μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων. Γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους και μεταφράζει βιβλία από τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Το 2012 τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο «Οι εφτά ζωές του Κόμπου», ενώ το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά.

Στη συνέχεια ο υποφαινόμενος είπα δυο λόγια, όχι τόσο για το πρόγραμμα, όσο για το βιβλίο που εκδόθηκε με βάση αυτό, του οποίου ήμουν και διορθωτής. Είπα δηλαδή ότι αυτό διακρίνεται για την πρωτοτυπία του, για το ευσύνοπτό του, για την εικονογράφησή του, με βάση επιλεγμένες δραστηριότητες από κάθε νηπιαγωγείο. Μίλησα και για την ανάγκη σήμερα, που οι οθόνες ήρθαν να αχρηστέψουν σχεδόν το βιβλίο στις νέες γενιές, να αναζητήσουμε νέους τρόπους προσέγγισης, όχι πια του βιβλίου, αλλά της ίδιας της ανάγνωσης. Άλλωστε οι άνθρωποι πάντα διάβαζαν και έγραφαν, και πριν την εφεύρεση του βιβλίου, που αποτελεί παρένθεση μόλις πέντε αιώνων στην ιστορία της γραφής. Διάβαζαν και έγραφαν σε περγαμηνές, σε πινακίδες πηλού σε παπύρους και σε άλλα υλικά, και το ίδιο πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν και με τις νέες τεχνολογίες. Εκείνο που επιβάλλεται να διατηρηθεί είναι το ενδιαφέρον για την ανάγνωση και αυτό βέβαια προσπαθούν με τις δραστηριότητες που οργανώνουν οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί (και λιγότερο οι συνάδελφοι δάσκαλοι, που δυστυχώς έχουν χαθεί πίσω από τις προτεραιότητες του αναλυτικού προγράμματος).
Δεν παρέλειψα να αναφέρω τιμητικά τα ονόματα των νηπιαγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Επιτρέψτε μου να το κάνω και από αυτή εδώ τη θέση. Δεν είναι, άλλωστε, συνηθισμένο το φαινόμενο 45 άνθρωποι στην Ελλάδα να συνεργάζονται για την επίτευξη ενός σκοπού! Ήταν οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων Αγκουσελιανών Ευτυχία Βαρδουλάκη και Ματίνα Λυτρίβη, Ανωγείων Ουρανία Σωπασουδάκη και Μαρία Πασπαράκη, Ατσιποπούλου Αικατερίνη Βασιλακάκη και Νεκταρία Βίγλη, Καλύβου Μάρθα Πετίδου, Μαργαριτών Βασιλική Σταυρακάκη, Μαρουλά Αργυρώ Χαβρεδάκη, Μιξορρούματος Ελευθερία Αποστολάκη και Μαρία Χρηστάκη, Μισιρίων Στυλιανή Μαντά και Σοφία Σαριδάκη, Πανόρμου Αικατερίνη Φυλακτάκη, Περάματος Δέσποινα Ηλιάκη, Ελένη Μετζάκη, Ειρήνη Ξυλούρη, Αθηνά Τασιώνα, Ευφροσύνη Κουνάλη, Ευαγγελία Ρυθιανού και Χρυσή Τζανακάκη, Πλατάνου Ευανθία Αψωκάρδου, Ρουμελί Μαριάνθη Προδρόμου, Σελλιών Ευτυχία Βαρδουλάκη, Σισών Ιωάννα Βλαστού, Σκεπαστής Αικατερίνη Ψωμά, Σπηλίου Κουμαντάνου Γεωργία, Φουρφουρά Ελένη Νικολουδάκη και Ρεθύμνου Σταματία Γερονάτσιου, Γαρυφαλλιά Κουτσουρούμπη, Αικατερίνη Ρεμπατσουλέα, Αντωνία Καλαϊτζάκη, Αικατερίνη Κανδυλίδου, Άννα Κατσοπρινάκη, Ευαγγελία Ταταράκη, Στέλα Αντωνακοπούλου, Ελένη Μετζάκη και Άννα Φανουργιάκη. Και βέβαια, η Μαρία Μπαδιεριτάκη. Μπράβο τους και πάλι μπράβο τους!
Ακολούθησε η ομιλία «Ένας συγγραφέας στο νηπιαγωγείο πυροδοτεί τα όνειρά μας» της καθοδηγήτριας του προγράμματος, Σχολικής Συμβούλου Μαρίας Μπαδιεριτάκη. Η σπουδές της είναι κι αυτής σπουδαίες: Σχολή Νηπιαγωγών Χανίων, Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, Μαράσλειο Διδασκαλείο, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδακτορικό Παιδαγωγικής στο ίδιο Τμήμα. Σήμερα είναι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών Νομού Χανίων, όπως μετονομάστηκαν οι Σχολικοί Σύμβουλου. Η Μαρία Μπαδιεριτάκη ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του προγράμματος και ειδικότερα τα μέλη της Ομάδας Συντονισμού. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην βοήθεια που προσέφερε στο πρόγραμμα ο αείμνηστος νηπιαγωγός Μανόλης Κυνηγάκης, στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο.

Ο Μανόλης Κυνηγάκης γεννήθηκε στις Καλάθενες Κισσάμου Χανίων και σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Ήταν πτυχιούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη Φιλοσοφία, την ποίηση, το θέατρο, τη μουσική και το διάβασμα. Δούλεψε σαν Νηπιαγωγός στη Ρόδο. Ήταν δραστήριο μέλος του παραρτήματος Ρόδου της ΟΜΕΡ (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής) και διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρόδου. Στις 24 Αυγούστου 2014 ένα τραγικό ατύχημα διέκοψε τη, γεμάτη δημιουργία και πάθος, ζωή του και βύθισε στο πένθος όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να πορευτούν μαζί του. Ήταν μέλος της Ομάδας Συντονισμού του προγράμματος. Στην εκδήλωσή μας μίλησε με πολύ συγκινητικά λόγια και η αδελφή του Ευανθία Κυνηγάκη.
Ακολούθησαν οι σύντομες εισηγήσεις των Συντονιστριών του προγράμματος. Πρώτη με θέμα «Έχουν φωνή τα παραμύθια;» μίλησε η νηπιαγωγός Βάγια Γιαννάκη, που γεννήθηκε στα Ιωάννινα και το 2000 αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2003 εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση παίρνοντας μέρος σε πολλά προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Γραμματισμού, Φιλαναγνωσίας κ.ά. Είναι εμπνευστής και συνδημιουργός του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής που λειτουργεί στον αύλειο χώρο του σχολείου των Αγγελιανών. Φέτος υπηρετεί για όγδοη χρονιά ως Προϊσταμένη στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αγγελιανών.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η έτερη Συντονίστρια, Ελένη Νικολουδάκη, που μίλησε με θέμα «Δημιουργικές δραστηριότητες μέσα από τα παραμύθια που αφορούν στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά και στις Τέχνες». Η Ελένη Νικολουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνεχίζει ακόμη να το επισκέπτεται τακτικά. Εδώ και 14 χρόνια υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση και τα τελευταία έξι χρόνια υπηρετεί με αγάπη στο πολύχρωμο νηπιαγωγείο του Φουρφουρά.
Την τριάδα των Συντονιστριών συμπλήρωσε η Αργυρώ Χαβρεδάκη, με θέμα «Δημιουργικές δραστηριότητες μέσα από τα παραμύθια που αφορούν στην Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, στις Φυσικές Επιστήμες και στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών».Η Αργυρώ Χαβρεδάκη αποφοίτησε από τη Σχολή Νηπιαγωγών Χανίων το 1985. Στη συνέχεια σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικεύτηκε στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και στη Θετική Ψυχολογία. Έκανε το μεταπτυχιακό της με τίτλο «Συγκριτική Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το 1993 μέχρι σήμερα εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση ως νηπιαγωγός.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ομάδα Συντονισμού είχε και τέταρτο μέλος, την Β. Σταυρακάκη, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και να χαρεί τη εκδήλωση εξαιτίας της εγκυμοσύνης της. Ακολούθησε ο αποχαιρετισμός της Μαρίας Μπαδιεριτάκη προς τις νηπιαγωγούς του Ρεθύμνου ως Σχολικής Συμβούλου του Νομού Ρεθύμνης. Η ομιλήτρια ευχαρίστησε όλες τις νηπιαγωγούς, τις οποίες καθοδήγησε επιστημονικά και διδακτικά επί έξι χρόνια, αλλά και τους παράγοντες της εκπαίδευσης που τη βοήθησαν στο δύσκολο έργο της και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση (Γιάννης Παρασύρης, Ευαγγελία Μαντά, Μιχάλης Κολιοραδάκης, Στέλιος Ορφανουδάκης, Γιάννης Μαρινάτος). Κι έκλεισε λέγοντας: «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ότι όλα αυτά που ζήσαμε στην εξάχρονη θητεία μου ήταν τόσο βαθιά που το Ρέθυμνο είναι το δεύτερο σπίτι μου. Επιθυμία μου ήταν να συνεχίσω να υπηρετώ εδώ και με το νέο μου ρόλο, όμως οικογενειακοί λόγοι με ανάγκασαν να μην το επιλέξω, παρά την επιθυμία μου αυτή. Σας θεωρώ όλους και όλες φίλους και φίλες και αυτό δεν αλλάζει επειδή σταματάει η επαγγελματική μας συνεργασία. Σας εύχομαι υγεία, και καλή συνέχεια στο εκπαιδευτικό σας έργο διαρκή δημιουργική πορεία, οικογενειακή και επαγγελματική ευτυχία».
Είναι γεγονός ότι οι νηπιαγωγοί του Ρεθύμνου, με Συντονίστρια την Μαρία Μπαδιεριτάκη ή την Αγγέλα Μάλμου παλιότερα, και την Ελευθερία Σιμιτζή-Δέλλα μετά από λίγες ημέρες, εργάζονται ευσυνείδητα και προσφέρουν πολύ περισσότερα απ’ όσα τους ζητούνται από τις εκπαιδευτικές αρχές αλλά και από την ίδια την κοινωνία. Ανάμεσά τους πρώτη και καλύτερη η Μαρία Μπαδιεριτάκη, με την γνωστή ανυστεροβουλία και ευθύτητα που τη διακρίνουν. Την προσφορά της οποίας αναγνώρισαν και εξέφρασαν στην εκδήλωση όχι μόνο οι νηπιαγωγοί αλλά κι απλοί γονείς, όπως για παράδειγμα εκείνοι του Νηπιαγωγείου Αγγελιανών, που την αποχαιρέτισαν (μέσω της νηπιαγωγού τους) με μια αγκαλιά λουλούδια. Μαράκι, σου ευχόμαστε να είσαι πάντα υγιής, ευτυχισμένη και δημιουργική!
Οι υπομονετικοί αναγνώστες και η φιλόξενη «Κρητική Επιθεώρηση» θα μου επιτρέψουν να κλείσω, προσθέτοντας κάτι που ανέφερα και στην εκδήλωση. Στον τόπο μας έχουν διδάξει νηπιαγωγοί πανελλήνιου διαμετρήματος. Ήταν η Αμαλία Μανουσάκη-Τζαννιδάκη που έφερε στην μικρή μας πόλη τη μέθοδο Froebel ήδη από το έτος 1899. Ήταν στη συνέχεια η Μαρία Αλεφαντινού που εισήγαγε τη μέθοδο Montessori, έστω και αν δεν πρόλαβε να δρέψει τα αποτελέσματά της, πεθαίνοντας πολύ νωρίς. Και είναι πολλές σημερινές νηπιαγωγοί, στο πολύχρωμο νηπιαγωγείο του Φουρφουρά, στο οραματικό «σπιτοσχολείο» της Κυριάννας αλλά και σ’ άλλα, λιγότερο γνωστά, νηπιαγωγεία, όπως τα 25 στα οποία αναφερθήκαμε είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σήμερα. Νηπιαγωγεία στα οποία υπηρετούν εξαιρετικά μορφωμένες νηπιαγωγοί και οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα επαγγελματικά τους όρια, προσφέρουν από καρδιάς και εξ ιδίων στη διαμόρφωση γενιών, που δεν θα καταστρέφουν τον τόπο τους, όπως το έκαναν οι δικές μας, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσουν να τον ανορθώσουν!

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Φωτογραφική (ν)τροπολογία
Του Γιώργου Παπακωνσταντή, υποψήφιου δημάρχου Μυλοποτάμου
Ο Μυλοπόταμος αξίζει πολύ περισσότερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ