ΡΕΘΥΜΝΟ

Μετράει «πληγές» από την κακοκαιρία ο Νομός Ρεθύμνου - Ποια σημεία είναι απροσπέλαστα

26-02-2019 12:03
Μετράει «πληγές» από την κακοκαιρία ο Νομός Ρεθύμνου - Ποια σημεία είναι απροσπέλαστα

-Εκτεταμένες καταστροφές και συνεχείς κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο – καταστράφηκαν χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας

-Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Ρεθύμνου

-Καταγράφονται οι ζημιές- Επί ποδός όλα τα μηχανήματα στο οδικό δίκτυο

- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την διαδικασία καταγραφής πληγέντων από τα έντονα  καιρικά φαινόμενα

 

Τις «πληγές» του μετράει με το πρώτο φώς της ημέρας ο Νομός Ρεθύμνης μετά την κακοκαιρία που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της δημιουργώντας εκτεταμένες ζημιές σε οδικό δίκτυο και υποδομές.

Παρότι η κακοκαιρία φαίνεται να είναι σε ύφεση το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΡ και ο υπεύθυνος, Νίκος Βότσογλου είναι σαφείς: οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί είναι σίγουρο ότι οι κατολισθήσεις θα συνεχιστούν.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΡΟΜΩΝ

 • Στο φαράγγι πριν τους Αρμένους η κυκλοφορία έχει διακοπεί και η κυκλοφορία γίνεται μέσω Γάλλου, ενώ το σύνολο σχεδόν του Αρμενιώτικου Κάμπου έχει μετατραπεί σε λίμνη
 • Στη γέφυρα του Σταυρωμένου η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω της κατάρρευσης τμήματος της.
 • Ο δρόμος στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι είναι κατεστραμμένος και η κυκλοφορία γίνεται μέσω του φαραγγιού του Κοτσυφού
 • Λόγω επικίνδυνης καθίζησης του οδοστρώματος στο οδικό τμήμα «Γαράζο – Βενί» η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από Χουμέρι – Λιβάδια - Δισκούρι- Αξός.

Επίσης, εξακολουθούν να είναι απροσπέλαστα τα εξής σημεία:

 • Ρέθυμνο - Ρουσσοσπίτι στην Αγία Ειρήνη
 • Ζωνιανά - Κράνα,
 • Σταυρός – Μπαλί
 • Το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και
 • Παλαίλημνος – Σαϊτούρες

Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα τμήματα:

 • Ρέθυμνο - Φράγμα Ποταμών – Παντάνασσα-Απόστολοι,
 • Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγία Γαλήνη,
 • Παλέ - Σελλιά,
 • Ρέθυμνο - Ρουσσοσπίτι,
 • Πάνορμο - Πέραμα,
 • Καρέ - Σελί - Γουλεδιανά - Μύρθιο και
 • Επισκοπή - Αργυρούπολη – ΒΟΑΚ

Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕΡ για την κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακή Ενότητας  Ρεθύμνης  ενημερώνει τους πολίτες τα εξής:

 • Λόγω των έντονων συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, εκτεταμένα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στις περισσότερες επαρχιακές οδούς του Νομού Ρεθύμνης.
 • Παρακαλούνται οι πολίτες, για λόγους ασφαλείας, να περιορίσουν, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθούν, προς ενημέρωσή τους, τα δελτία τύπου της Π.Ε. Ρεθύμνης.
 • Οι οδηγοί να οδηγούν πολύ προσεκτικά και να παρακολουθούν την σήμανση των οδών, διότι ενδέχεται να παρουσιαστούν και άλλα επικίνδυνα σημεία.
 • Αναφορικά με την κυκλοφορία στην Ε.Ο. 3 «Ρέθυμνο-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», θα ακολουθείται η διαδρομή «Ατσιπόπουλο- Πρινές-Γωνιά-Άνω Βαλσαμόνερο-Κάστελλος-Αρμένοι-Φωτεινός-Παλέ-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», μέχρι νεωτέρας και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
 • Το φαράγγι «Κουρταλιώτη» είναι κλειστό λόγω καταστροφής της οδού στην είσοδό του από διακλάδωση για «Φρατί», λόγω υπερχείλισης του παρακείμενου ρέματος. Αντί του φαραγγιού «Κουρταλιώτη» να χρησιμοποιείται το φαράγγι «Κοτσιφού» για τα χωριά Σελλιά- Ροδάκινο και για τα χωριά Μύρθιος-Μαριού-Ασώματος.

Τα προηγούμενα δελτία τύπου, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Σήμερα Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαρία Λιονή και τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Παρασύρη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Ρεθύμνης  κ.κ. Νίκο Κακογιαννάκη και Μανόλη Χνάρη επισκέφτηκαν τη Γέφυρα Σταυρωμένου και την επαρχιακή οδό 14 προς Ρουσοσπίτι και Αγία Ειρήνη για να καταγραφούν οι ζημιές και να γίνει μια πρώτη αποτίμηση αυτών.

ΟΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

Συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να καθαρίσουν όσα τμήματα δρόμων είναι εφικτό να καθαριστούν ενώ το μεγαλύτερο ζήτημα που εντοπίζεται έως και αυτή την ώρα στο οδικό δίκτυο σε όλο το Νομό είναι οι διαρκείς καθιζήσεις και κατολισθήσεις που δυσχεραίνουν το έργο των υπηρεσιών.

Οι Δήμαρχοι στους Δήμους Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε αυτοψία σε σημεία του οδικού δικτύου ενώ εντός της ημέρας θα υποβληθεί αίτημα προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με εξαίρεση τον Δήμο Αμαρίου που από την Παρασκευή έχει ήδη κηρυχθεί.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο GOODnet ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης σε εξέλιξη είναι η καταγραφή των ζημιών στο Δήμο Ρεθύμνης προκειμένου να υποβληθεί ο φάκελος και ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έντονα προβλήματα υπάρχουν λόγω των καθιζήσεων σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου ενώ τμήμα της γέφυρας στην περιοχή του Σταυρωμένου έχει καταρρεύσει λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Πολλές είναι οι βλάβες που εντοπίζονται και στα δίκτυα ύδρευσης. Οι καθιζήσεις είναι συνεχείς, όπως επεσήμανε ο κος Μαρινάκης και μηχανήματα καθαρίζουν συνεχώς το οδόστρωμα ενώ γίνεται ανάθεση και σε ιδιώτες προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των συνεργείων του Δήμου.

 Ο Πλατανιανός ποταμός έχει υπερχειλίσει, ενώ χθες το βράδυ προληπτικά εκκενώθηκαν τα σπίτια της περιοχής και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο κεντρικό ΚΑΠΗ και στη συνέχεια διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο κεντρικά της πόλης.

Τόσο στην περιοχή του Πλατανιά όσο και σε άλλες περιοχές του Δήμου Ρεθύμνης οι εικόνες από κατοικίες που έχουν μετατραπεί σε λίμνες σοκάρουν, αφού το νερό φτάνει σε μεγάλα ύψη.

Ξεπέρασαν τις 150 οι κλήσεις που έλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου για αντλήσεις υδάτων από σπίτια. Μάλιστα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν χθες το βράδυ είχαν ως αποτέλεσμα πολλά υπόγεια κατοικιών να πλημμυρίσουν, αφού τα συστήματα άντλησης του νερού τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Η Πυροσβεστική υπηρεσία παρενέβη για την απομάκρυνση 10 δέντρων που είχαν κοπεί ενώ προχώρησε σε 15 διασώσεις ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα οχήματά τους υπό τον φόβο της παράσυρσης εν μέσω κακοκαιρίας.

Πιο συγκεκριμένα, περιστατικά σημειώθηκαν στον ποταμό του Πλατανιά, όπου παρασύρθηκε όχημα από το οποίο ευτυχώς ο οδηγός κατάφερε να βγει εγκαίρως ενώ στον Σταυρωμένο παρασύρθηκε όχημα. Στην περιοχή των Αρμένων περίπου 10 οχήματα παρέμειναν εγκλωβισμένα με τους οδηγούς να τα εγκαταλείπουν και να μεταφέρονται από την Πυροσβεστική υπηρεσία και την ΕΛ.ΑΣ σε ασφαλή σημεία.

Οι Διαδικασίες  Καταγραφής Πληγέντων από τα έντονα  καιρικά φαινόμενα

 Από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ( πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α.) των τελευταίων ημερών μπορούν να αιτηθούν την καταγραφή των καταστροφών στην ιδιοκτησία / επιχείρηση τους ως ακολούθως

 • Για την καταγραφή των ζημιών σε οικοσκευές και ιδιωτικά κτήρια να απευθύνονται στον οικείο Δήμο
 • Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις ( ζημιές σε κτήριο επιχείρησης και εξοπλισμό) στην Π.Ε. Ρεθύμνης / τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας , Πλ Ηρώων Πολυτεχνείου, Τηλ: 28313 40711, 40777)
 • Για τις καταστροφές σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο και εξοπλισμό στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον οικείο Δήμο

 

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση κατεστραμμένης / πλημμυρισμένης οικίας και επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης πριν προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής ( φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτηρίου, κατεστραμμένα υλικά), καθώς και να διατηρήσει τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την οικία  / επιχείρηση του.

Γνώμες

Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Αποχαιρετώντας τον σωτήρα του ευρώ Super Mario
Νίκος Μολδοβανίδης
Οι κρυφές μας ενοχές …2

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυρκαγιά σε κατάστημα εμπορίου στον Λατζιμά τα ξημερώματα

Πυρκαγιά σε κατάστημα εμπορίου στον Λατζιμά τα ξημερώματα

Πυρκαγιά σε κατάστημα εμπορίου, ξέσπασε λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα, στην περιοχή Λατζιμά του δήμου Ρεθύμνου.  ...
Μεγάλη υπόθεση εμπορίας όπλων και πυρομαχικών με έξι συλλήψεις εντός κι εκτός Κρήτης

Μεγάλη υπόθεση εμπορίας όπλων και πυρομαχικών με έξι συλλήψεις εντός κι εκτός Κρήτης

Εντοπίστηκαν σε φορτηγό που μετέφερε .... τριφύλλι
Εντοπίστηκε φορτηγό στο Ρέθυμνο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά

Εντοπίστηκε φορτηγό στο Ρέθυμνο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά

Την υπόθεση ερευνά η ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη
Επιγραφές στα σπίτια ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού αποφάσισε η δημοτική κοινότητα

Επιγραφές στα σπίτια ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού αποφάσισε η δημοτική κοινότητα

Περί της πρασιάς στην οδό Παπαναστασίου

Περί της πρασιάς στην οδό Παπαναστασίου

«Μοχλός» οι υποδομές για την τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη

«Μοχλός» οι υποδομές για την τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη

Ανάγκη και προτεραιότητα ο ΒΟΑΚ επισημαίνουν οι φορείς που συμμετέχουν στην παγκρήτια συνάντηση των ξενοδόχων στο Ρέθυμνο...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα Λουντμίλλα, Λουντμίλα Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ