ΡΕΘΥΜΝΟ

Μια «πράσινη» βόλτα με το ηλεκτρικό λεωφορείο στο Ρέθυμνο

12-07-2019 08:10
Μια «πράσινη» βόλτα με το ηλεκτρικό λεωφορείο στο Ρέθυμνο
  • Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης ξεναγήθηκε από τους υπευθύνους του ΚΤΕΛ στις δυνατότητες και τη γραμμή του πρώτου λεωφορείου
  • Μια δωρεάν , φιλική προς το περιβάλλον και ευέλικτη εναλλακτική επιλογή έχουν δημότες και επισκέπτες

Τα «πράσινα» δρομολόγια του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου αποτελούν πραγματικότητα την τελευταία εβδομάδα, αφού το νέο μεταφορικό μέσο που αποτελεί καινοτομία σε πανελλαδικό επίπεδο κάνει τις πρώτες του διαδρομές και βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες.

Τα πρώτα δρομολόγια του ηλεκτρικού λεωφορείου στο πλαίσιο του προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη 4 Ιουλίου και ήδη οι πρώτες εντυπώσεις είναι ενθαρρυντικές. Πρόκειται για μια οικονομική, φιλική για το περιβάλλον λύση μετακίνησης με τη δημόσια συγκοινωνία ενώ προς το παρόν και για ένα περίπου έτος οι μετακινήσεις για τους πολίτες θα είναι δωρεάν. Το ηλεκτρικό λεωφορείο χωρητικότητας περίπου 20 ατόμων , είναι ευέλικτο για μετακίνηση εντός του αστικού ιστού.

Χθες μάλιστα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, φορείς του Δήμου και τα στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΤΕΛ, καθώς και ο κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του συλλόγου της παλιάς πόλης,είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν στο λεωφορείο και να κάνουν μια… «πράσινη» διαδρομή στο δρομολόγιο που εκτελεί.

ΑΝΕΣΗ , ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Όπως διαπιστώθηκε το ηλεκτρικό λεωφορείο παρέχει στους επιβάτες άνεση, ταχύτητα και ευκολία σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους αφού είναι αθόρυβο, διαθέτει κλιματισμό, ελεύθερο WiFi, ηχητική ανακοίνωση των στάσεων καθώς και φορτιστή USB στο εσωτερικό του ενώ είναι εύκολο στην οδήγηση , όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι. Παράλληλα, αποτελεί μια φιλική λύση προς το περιβάλλον , είναι οικονομικό και έχει μηδενική εκπομπή ρύπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδρομή που εκτελεί το ηλεκτρικό λεωφορείο είναι κυκλική γύρω από την παλιά πόλη και περικλείει τις οδούς - Σοφοκλή Βενιζέλου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ι. Πετυχάκη, Αρκαδίου, Σαλαμίνος, Μελισσηνού, Λεωφ. Κεφαλογιάννη, ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, Βλαστού, Πρεβελάκη, Φεραίου, Ψυλλάκη, Πατριάρχη Γρηγορίου, Δημακοπούλου, Γερακάρη, Μακαρίου, Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Σοφοκλή Βενιζέλου. Σημείο εκκίνησης του ηλεκτρικού λεωφορείου είναι στη Σοφοκλή Βενιζέλου πλησίον της Μαρίνας Ρεθύμνου το οποίο αντιστοιχεί με την πρώτη στάση του λεωφορείου.

Το ΚΤΕΛ σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης εξετάζουν πλέον τις δυνατότητες επέκτασης της γραμμής προκειμένου να καλυφθούν περιοχές από την Καλλιθέα έως τον Κουμπέ αλλά και τη δημιουργία νέων με έμφαση στις γειτονιές που σήμερα δεν διαθέτουν συγκοινωνία.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στόχος της χθεσινής διαδρομής και της ξενάγησης , όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κος Μαρινάκης ήταν μεταξύ άλλων οι υπεύθυνοι να δουν και να γνωρίσουν τις δυνατότητες μέσα σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες και μάλιστα Πέμπτη , μια ημέρα με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο. Ο κος Μαρινάκης έστειλε μήνυμα προς τους δημότες καλώντας τους να επιλέξουν το νέο μέσο για τις μετακινήσεις τους και να αγκαλιάσουν την προσπάθεια.  

Αναφορικά με την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ρεθύμνης αναφέρθηκε σε μια «καινοτόμα δράση» και πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε την ηλεκτρική ενέργεια σε μια εποχή που είναι ζητούμενο και απαίτηση η προστασία του περιβάλλοντος. Είναι έντονη η κλιματική αλλαγή , τη βλέπουμε και τη διαπιστώνουμε κάθε μέρα και τη ζήσαμε και εμείς στα μέσα Φεβρουαρίου. Προσπαθούμε να προβάλλουμε τον τρόπο που κινείται αυτό το υπερσύγχρονο λεωφορείο το οποίο  δεν είναι ενεργοβόρο, και είναι  εξυπηρετικό στους χρήστες και  να το ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα των δημοτών μας. Επίσης, μπορούμε να το ενσωματώσουμε στη λογική των κατοίκων της παλιάς πόλης. Γι’ αυτό έχω καλέσει και τον πρόεδρο των κατοίκων της παλιάς πόλης ώστε να του ζητήσω να συνεγείρει αυτό το ενδιαφέρον. Αυτό το λεωφορείο δεν πρέπει να το αφήσουμε αναξιοποίητο».

Μιλώντας για το «επόμενο βήμα» σχετικά με την χρήση του ηλεκτρικού λεωφορείου ο κος Μαρινάκης υπογράμμισε: «Προφανώς αυτή είναι μια δοκιμαστική διαδρομή και έπεται η συνέχεια. Υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις να πάμε σε γειτονιές που δεν έχουν τη δυνατότητα αστικής συγκοινωνίας αυτή τη στιγμή, όπως είναι ο Μασταμπάς και  η Σαρακίνα. Αυτές οι γειτονιές δεν μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη μας επιλογή διότι είναι ένα νέο μέσο , πρέπει να δούμε τη διαθεσιμότητα της φόρτισης του , πόσο χρόνο χρειάζεται, πότε φορτίζει πότε ξεφορτίζει διότι είναι σχετικές οι οδηγίες που δίδονται από τις κατασκευάστριες εταιρίες. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμήσουμε».

Στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο κος Μαρινάκης συνέστησε «Να το δοκιμάσουν , να εξυπηρετηθούν, να το ενσωματώσουν στις λειτουργικές τους ανάγκες ιδίως των ηλικιωμένων κατοίκων της παλιάς πόλης, ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με αυτοκίνητα και δεν πρέπει να μετακινούμαστε με αυτοκίνητα για διαδρομές που μπορούμε να τις αποφύγουμε. Αυτό είναι και το νόημα της δημόσιας συγκοινωνίας και όταν μάλιστα είναι και δωρεάν γι αυτό το διάστημα είναι καλό να το δοκιμάσουμε».

Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ «ΕΠΕΝΔΥΕΙ» ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Ο Δήμος Ρεθύμνης, όπως εξήγησε ο κος Μαρινάκης «επενδύει» στις πράσινες λύσεις για το περιβάλλον και την βιώσιμη κινητικότητα που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποτελέσει ένα κυρίαρχο ζητούμενο και στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή ενώ πρόσφατα η πόλη  εντάχθηκε και στο  παγκόσμιο δίκτυο των πόλεων για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα, έχει ήδη βρει χρήστες και από το εξωτερικό που έχουν ενημερωθεί μέσω του δικτύου για την ύπαρξη φορτιστών στο Ρέθυμνο και έχουν χρησιμοποιήσει τα συστήματα για να φορτίσουν τα οχήματά τους.

«ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ»

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνης κος Γιώργος Χατζηδάκης τόνισε πως σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης στόχος είναι η εξέλιξη με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη στο σκέλος της κυκλοφορίας.  Μιλώντας για το ηλεκτρικό λεωφορείο και τις πρώτες εντυπώσεις από την κυκλοφορία του στο Ρέθυμνο ο ίδιος τόνισε: «Η διαφορά του λεωφορείου αυτού είναι αρχικά ότι είναι ηλεκτρικό , έχει μηδενική ρύπανση άρα είναι απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον, έχει μηδενικό κόστος και είναι ευέλικτο στην μετακίνηση μέσα στην πόλη. Η φόρτιση γίνεται κάθε 24 ώρες με ειδικό φορτιστή που υπάρχει στο Ρέθυμνο σε τρία σημεία. Ένα στα ΚΤΕΛ και δύο σε παρκινγκ του δήμου. Είναι το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο στην Ελλάδα και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν στη συνέχεια αναβαθμίσεις και σε μεγαλύτερου τύπου λεωφορεία. Είναι η εξέλιξη του μέλλοντος. Είμαι αισιόδοξος ότι η  Ελλάδα θα μπορέσει να περάσει στο μοντέλο αυτό αλλά το χρόνο θα τον προσδιορίσουν οι υποδομές γιατί δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει ακόμη υποδομές που θα στηρίξουν το εγχείρημα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Ξανθός

Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Ξανθός

Τον τομέα που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα στον ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός κατά την κατανομή των υπευθύνων που έγινε χθες από τα...
Η πανηγυρις του ιερου ενοριακου ναου Αγιας Μαρινης Κούφης

Η πανηγυρις του ιερου ενοριακου ναου Αγιας Μαρινης Κούφης

Το τραπέζι του Κρητικού γάμου!

Το τραπέζι του Κρητικού γάμου!

Το τραπέζι του Κρητικού γάμου είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την επιτυχία ενός γαμήλιου γλεντιού....
Εθιμοτυπική επίσκεψη του ΔΣ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης

Εθιμοτυπική επίσκεψη του ΔΣ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα  Μαρία Λιονή, πραγματοποίησε σήμερα το ΔΣ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης, παρουσία και του...
Ενδυνάμωση του έργου της Πυροσβεστικής

Ενδυνάμωση του έργου της Πυροσβεστικής

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΕΠΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ- ΤΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ *Επισημάνσεις στο ΣΤΟ για μεγάλη προσοχή από τους πολίτες...
Δύσκολη χρονιά για τα τουριστικά καταστήματα του Ρεθύμνου

Δύσκολη χρονιά για τα τουριστικά καταστήματα του Ρεθύμνου

Τι λένε ιδιοκτήτες στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Διός, Δίας Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά Μακρίνα