ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην εκατονταετηρίδα του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου 8 Νοεμβρίου 1966

08-11-2018 13:36
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην εκατονταετηρίδα του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου 8 Νοεμβρίου 1966

Από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο Αρκάδι το 1966 Φωτογραφία/ Αρχείο ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης

Ήταν λαμπρές εκείνες οι μέρες στο Ρέθυμνο του εορτασμού των 100 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, καθώς τιμήθηκαν με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κύπρου Μακαρίου. Παρέστησαν επίσης ο τότε Υπουργός Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κυπριανού, ο Νικήτας Βενιζέλος και άλλοι επίσημοι. Όπως περιγράφει ο τύπος εκείνης της εποχής την έναρξη των εκδηλώσεων σήμανε η Φιλαρμονική των Ενόπλων Δυνάμεων και ρίψη 21 κανονιοβολισμών από τη Φορτέτζα. Μετά την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη και την ενθουσιώδη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από πλήθος Ρεθεμνιωτών, πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης παρέλαση από τα σχολεία, τους παραδοσιακούς συλλόγους και τμήματα και των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τμήματα της Σχολής Χωροφυλακής και της ΣΕΑΠ, ενώ τα εμβατήρια απέδωσε η ΑΣΔΕΝ. Στη συνέχεια έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο σπίτι του οπλαρχηγού Παχλά στα Περιβόλια και του Γιαμπουδάκη στο Άδελε. Τις εκδηλώσεις κάλυψαν αντιπρόσωποι εκτός του τοπικού τύπου και αντιπρόσωποι του ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Μετά την πανηγυρική δοξολογία στο Αρκάδι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στον λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: << Εις τον βωμόν του Αρκαδίου προσέρχεται σήμερον και η μαχομένη Κύπρος καταθέτουσα ευλαβώς και τον ιδικόν της φόρον τιμής, προσέρχεται για να αντλήση έμπνευσιν και δύναμιν, πίστην και φως από τη φλόγα του ολοκαυτώματος δια την συνέχισιν του αγώνος της… Εις το παράδειγμα της Κρήτης, παράδειγμα αγώνος και θυσίας, στρέφεται πάντοτε και εμπνέεται η Κύπρος. Εις τον ιδικόν της μόχθον, μόχθον καταξιούντα, εις τον ιδικόν της πόνον, πόνον αποθεούντα, εις την ιδικήν της αιματίνην γραμμήν, γραμμήν επιψαύουσαν τα θεία κράσπεδα, ευρίσκει η Κύπρος την κατάφασιν του ασιγάστου πόθου της, δι’ ελευθερίαν, δια την Ένωσιν μετά της μητρός πατρίδος Ελλάδας, πατρίδος όλων των πατρίδων, κοιτίδος τω ευγενών ανθρωπίνων ιδεωδών; η οποία εγέννησε θεούς, δια της οποίας κατά την θείαν ρήσιν, εδοξάσθη ο υιός του ανθρώπου…
<<Η Κύπρος επαναβεβαιοί σήμερον εις το Αρκάδι τους εθνικούς οραματισμούς της, αντλεί δύναμιν από το ολοκαύτωμα του, και σφυρηλατεί την πίστιν της επί την τελικήν δικαίωσιν, την Ένωσιν μετά της Ελλάδος>>. Πριν αναχωρήσει από το Ρέθυμνο απεύθυνε και το εξής μήνυμα <<Προς τον Κρητικόν λαόν διαβιβάζω εγκάρδιον χαιρετισμόν αγάπης και τιμής μετά των εγκαρδίων ευχών μου δια πάσαν πρόοδον>>. Ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, πυρπολητή του Αρκαδίου, στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων.
Η τέλεση των 26ων Αρκαδίων
Η τέλεση των Αρκαδίων αγώνων που διεξήχθησαν επί δύο μέρες στο Εθνικό Στάδιο της Σοχώρας είχαν την προσέλευση πλήθους κόσμου. Συμμετείχαν αθλητές από σωματεία της Αθήνας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Κύδωνα Χανίων και φυσικά από το Ρέθυμνο ο Ατρόμητος και ο ΑΓΟΡ. Νικητές των αγώνων στα αθλήματα της δισκοβολίας, στο τριπλούν και τέλος στον Αρκάδιο δρόμο ήταν ο Μαράκης (δισκοβολία), ο Σουβλάκης (Κύδωνας Χανίων- τριπλούν), Βούρκος (ΠΑΟ) και Μαρκάκης (Πανιώνιος).
Γιώργος Λινοξυλάκης
Πηγές: Κρητική Επιθεώρηση
7, 8, 10 Νοεμβρίου 1966

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Φωτογραφική (ν)τροπολογία
Του Γιώργου Παπακωνσταντή, υποψήφιου δημάρχου Μυλοποτάμου
Ο Μυλοπόταμος αξίζει πολύ περισσότερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο του ο Σταύρος Βουρβαχάκης

Παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο του ο Σταύρος Βουρβαχάκης

Στις 10 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου οι ανακοινώσεις του υποψηφίου δημάρχου Ρεθύμνου...
Ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο του ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Θανάσης Χαριτάκης

Ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο του ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Θανάσης Χαριτάκης

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Άγιο Βασίλειο
Βαθύτατη συγκίνηση για την εκδημία του αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη

Βαθύτατη συγκίνηση για την εκδημία του αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη

Η τοπική εκκλησία θα τιμήσει τον μακαριστό Στυλιανό με απόφαση του μητροπολίτη Ευγένιου...
Σύλληψη ενός 18χρονου για κλοπή στο Ρέθυμνο

Σύλληψη ενός 18χρονου για κλοπή στο Ρέθυμνο

Έναρξη νέων τμημάτων Επαγγελματικής  Τυροκομίας στο ΙΙΕΚ GRANT

Έναρξη νέων τμημάτων Επαγγελματικής Τυροκομίας στο ΙΙΕΚ GRANT

H Τυροκομία, μια Τέχνη με Μέλλον στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη!
Ο εορτασμός της εθνικής επετείου στο Ρέθυμνο - Δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες (ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου στο Ρέθυμνο - Δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες (ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Θερμό χειροκρότημα στον μικρό Γιώργο Δάρρα που παρέλασε με το ΕΕΕΕΚ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φίλητος, Φιλήτα, Φιλήτη Λήδα, Λύδα Λυδία Μακεδόνιος, Μακεδόνας, Μακεδόνης, Μακεδονία, Μακεδονούλα, Μακεδονίτσα, Μακεδών Ματρώνα, Ματρόνα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ