ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην εκατονταετηρίδα του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου 8 Νοεμβρίου 1966

08-11-2018 13:36
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην εκατονταετηρίδα του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου 8 Νοεμβρίου 1966

Από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο Αρκάδι το 1966 Φωτογραφία/ Αρχείο ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης

Ήταν λαμπρές εκείνες οι μέρες στο Ρέθυμνο του εορτασμού των 100 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, καθώς τιμήθηκαν με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κύπρου Μακαρίου. Παρέστησαν επίσης ο τότε Υπουργός Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κυπριανού, ο Νικήτας Βενιζέλος και άλλοι επίσημοι. Όπως περιγράφει ο τύπος εκείνης της εποχής την έναρξη των εκδηλώσεων σήμανε η Φιλαρμονική των Ενόπλων Δυνάμεων και ρίψη 21 κανονιοβολισμών από τη Φορτέτζα. Μετά την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη και την ενθουσιώδη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από πλήθος Ρεθεμνιωτών, πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης παρέλαση από τα σχολεία, τους παραδοσιακούς συλλόγους και τμήματα και των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τμήματα της Σχολής Χωροφυλακής και της ΣΕΑΠ, ενώ τα εμβατήρια απέδωσε η ΑΣΔΕΝ. Στη συνέχεια έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο σπίτι του οπλαρχηγού Παχλά στα Περιβόλια και του Γιαμπουδάκη στο Άδελε. Τις εκδηλώσεις κάλυψαν αντιπρόσωποι εκτός του τοπικού τύπου και αντιπρόσωποι του ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Μετά την πανηγυρική δοξολογία στο Αρκάδι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στον λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: << Εις τον βωμόν του Αρκαδίου προσέρχεται σήμερον και η μαχομένη Κύπρος καταθέτουσα ευλαβώς και τον ιδικόν της φόρον τιμής, προσέρχεται για να αντλήση έμπνευσιν και δύναμιν, πίστην και φως από τη φλόγα του ολοκαυτώματος δια την συνέχισιν του αγώνος της… Εις το παράδειγμα της Κρήτης, παράδειγμα αγώνος και θυσίας, στρέφεται πάντοτε και εμπνέεται η Κύπρος. Εις τον ιδικόν της μόχθον, μόχθον καταξιούντα, εις τον ιδικόν της πόνον, πόνον αποθεούντα, εις την ιδικήν της αιματίνην γραμμήν, γραμμήν επιψαύουσαν τα θεία κράσπεδα, ευρίσκει η Κύπρος την κατάφασιν του ασιγάστου πόθου της, δι’ ελευθερίαν, δια την Ένωσιν μετά της μητρός πατρίδος Ελλάδας, πατρίδος όλων των πατρίδων, κοιτίδος τω ευγενών ανθρωπίνων ιδεωδών; η οποία εγέννησε θεούς, δια της οποίας κατά την θείαν ρήσιν, εδοξάσθη ο υιός του ανθρώπου…
<<Η Κύπρος επαναβεβαιοί σήμερον εις το Αρκάδι τους εθνικούς οραματισμούς της, αντλεί δύναμιν από το ολοκαύτωμα του, και σφυρηλατεί την πίστιν της επί την τελικήν δικαίωσιν, την Ένωσιν μετά της Ελλάδος>>. Πριν αναχωρήσει από το Ρέθυμνο απεύθυνε και το εξής μήνυμα <<Προς τον Κρητικόν λαόν διαβιβάζω εγκάρδιον χαιρετισμόν αγάπης και τιμής μετά των εγκαρδίων ευχών μου δια πάσαν πρόοδον>>. Ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, πυρπολητή του Αρκαδίου, στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων.
Η τέλεση των 26ων Αρκαδίων
Η τέλεση των Αρκαδίων αγώνων που διεξήχθησαν επί δύο μέρες στο Εθνικό Στάδιο της Σοχώρας είχαν την προσέλευση πλήθους κόσμου. Συμμετείχαν αθλητές από σωματεία της Αθήνας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Κύδωνα Χανίων και φυσικά από το Ρέθυμνο ο Ατρόμητος και ο ΑΓΟΡ. Νικητές των αγώνων στα αθλήματα της δισκοβολίας, στο τριπλούν και τέλος στον Αρκάδιο δρόμο ήταν ο Μαράκης (δισκοβολία), ο Σουβλάκης (Κύδωνας Χανίων- τριπλούν), Βούρκος (ΠΑΟ) και Μαρκάκης (Πανιώνιος).
Γιώργος Λινοξυλάκης
Πηγές: Κρητική Επιθεώρηση
7, 8, 10 Νοεμβρίου 1966

Γνώμες

Μανώλης Πετράκης
“Θάνατος”
Νίκος Μολδοβανίδης
Ιστορικές στιγμές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κοινή πορεία στο μέλλον» για τον Γιάννη Ταταράκη

«Κοινή πορεία στο μέλλον» για τον Γιάννη Ταταράκη

ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!...
Στο παλιό δημοτικό σχολείο της Ορνέ οι μετανάστες που εντοπίστηκαν νότια της Αγίας Γαλήνης

Στο παλιό δημοτικό σχολείο της Ορνέ οι μετανάστες που εντοπίστηκαν νότια της Αγίας Γαλήνης

Στο παλιό δημοτικό σχολείο της Ορνέ μεταφέρονται οι 29 μετανάστες, που εντοπίστηκαν σε μικρό πλοιάριο 40 μίλια νοτιοδυτικά της Αγίας Γαλήνης νωρίς το μεσημέρι....
Στην Αγία Γαλήνη μετανάστες που κινδύνευσαν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Γαύδο

Στην Αγία Γαλήνη μετανάστες που κινδύνευσαν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Γαύδο

Στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης μεταφέρθηκαν τα πιθανότατα 29 άτομα, που εντοπίστηκαν να πλέουν σε σκάφος νοτιοανατολικά της Γαύδου....
Εθελοντικός καθαρισμός στα Τρία Μοναστήρια

Εθελοντικός καθαρισμός στα Τρία Μοναστήρια

Αντιδρά στο οικονομικό αντίτιμο για τους Αρκάδιους Αγώνες ο Μανούσος Μανουσογιάννης

Αντιδρά στο οικονομικό αντίτιμο για τους Αρκάδιους Αγώνες ο Μανούσος Μανουσογιάννης

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου

24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φίλιππος, Φιλιππής, Φίλιππας, Φιλιππάκης Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ