ΚΟΣΜΟΣ

Ο κόσμος θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2019

27-12-2018 10:41
Ο κόσμος θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2019


Εξαιρετικά αισιόδοξες οι οικονομικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και των αναλυτών για το 2019 

Η παγκόσμια οικονομία θα γνωρίσει μια πολύ καλή χρονιά. Το 2019 θα μοιάζει αρκετά με το 2018 και το 2017, όπως μάλλον το 2020 και το 2021. Η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή στις περισσότερες χώρες. Οι πλούσιες χώρες ανησυχούν για μια αντικειμενικά αμελητέα επιδείνωση, αλλά οι φτωχοί κερδίζουν περισσότερη από την αξιοπρέπεια που συνοδεύει την απαιτούμενη υλική επάρκεια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί πως ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας όσοι δαπανούν λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 1950 το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζούσε με λιγότερα έφτανε στο 72%. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018 είναι πως το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,6%. Εχει υποχωρήσει από το 10% του 2015. Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα μειώνεται περίπου 0,3 εκατοστιαίες μονάδες τον χρόνο. Ο αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο μειώνεται περίπου 5 εκατ. ετησίως.

Ακόμη και στην Αφρική τα πράγματα βελτιώνονται. Το ποσοστό των παιδιών της Αφρικής που πεθαίνουν πριν από τα πέντε τους χρόνια μειώθηκε στο 8% το 2015 από το 21% στο οποίο έφτανε το 1975. Η αύξηση του πλούτου συνοδεύεται από βελτίωση της υγείας του κόσμου. Τα τελευταία 10 χρόνια το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκε κατά 40%. Ωστόσο, οι πόλεμοι και οι εμφύλιοι, κυρίως στην Αφρική, είχαν ως αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια να αυξηθεί κατά 0,2% το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που υποσιτίζεται. Και πάλι βέβαια ανέρχεται στο 11,9% και είναι κατά 2,2 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερο από το αντίστοιχο πριν από μια δεκαετία. Οι προβλέψεις μιλούν για περαιτέρω βελτίωση το 2019.

Εχουμε επίσης αρκετούς λόγους να πιστεύουμε πως θα είναι καλό και το 2019. Η οικονομική ανάπτυξη στις πολύ φτωχές χώρες φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Η μεγαλύτερη πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία παράγει καλύτερους εργαζόμενους που υποστηρίζουν ισχυρότερους θεσμούς και αυτοί με τη σειρά τους αποφασίζουν μεγαλύτερες επενδύσεις. Και οι επενδύσεις αποφέρουν τα χρήματα που απαιτούνται για το κόστος της καλύτερης παιδείας και υγείας. Η πορεία αυτή καταγράφεται στη μια χώρα μετά την άλλη, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Οι κακές κυβερνήσεις καθυστερούν πραγματικά την πρόοδο, αλλά για να αντιστραφεί πλήρως η θετική πορεία πρέπει να μεσολαβήσει πόλεμος ή απόλυτη αποτυχία όπως στην περίπτωση της Βενεζουέλας.

Η σχεδόν αδιάκοπη μείωση της παγκόσμιας δυστυχίας, ένδειας και άγνοιας αποτελούν σίγουρα την καλύτερη είδηση στην ιστορία της οικονομίας. Για την ιστορία της πολιτικής, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι εξίσου καλά. Φαίνεται να διαψεύδεται η πεποίθηση ότι με την αύξηση του πλούτου οι κοινωνίες γίνονται πιο ανοικτές. Σε πολλές χώρες, πλούσιοι και φτωχοί δείχνουν ευτυχείς όταν κυβερνώνται από αυταρχικές και ακραίες εθνικιστικές κυβερνήσεις. Η Κίνα είναι το κύριο παράδειγμα. Το αυταρχικό και διεφθαρμένο ΚΚΚ έχει επιτύχει ταχύτατη και εκτεταμένη αύξηση της ευημερίας. Εχει, όμως, φιλοδοξίες όχι μόνον πολιτικές αλλά και στρατιωτικές που επεκτείνονται πέραν των συνόρων της. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί ο πόλεμος είναι ίσως ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να ανακόψει την παγκόσμια πρόοδο.

kathimerini.gr

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Φωτογραφική (ν)τροπολογία
Του Γιώργου Παπακωνσταντή, υποψήφιου δημάρχου Μυλοποτάμου
Ο Μυλοπόταμος αξίζει πολύ περισσότερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Brexit: Σχέδιο για να “τελειώσουν” τη Μέι ετοιμάζουν 11 υπουργοί της κυβέρνησης

Brexit: Σχέδιο για να “τελειώσουν” τη Μέι ετοιμάζουν 11 υπουργοί της κυβέρνησης

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση για να πέσει η Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία  με αφορμή το Brexit.  ...
Εκκένωση ακυβέρνητου κρουαζιερόπλοιου με 1.300 επιβάτες ανοιχτά της Νορβηγίας

Εκκένωση ακυβέρνητου κρουαζιερόπλοιου με 1.300 επιβάτες ανοιχτά της Νορβηγίας

Ουτρέχτη: Πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία της πόλης με 3 νεκρούς και 5 τραυματίες

Ουτρέχτη: Πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία της πόλης με 3 νεκρούς και 5 τραυματίες

Νέα Ζηλανδία: Την ώρα του μακελειού εκδρομείς από την Κρήτη έκαναν ξενάγηση στην πόλη! Συγκλονιστική περιγραφή

Νέα Ζηλανδία: Την ώρα του μακελειού εκδρομείς από την Κρήτη έκαναν ξενάγηση στην πόλη! Συγκλονιστική περιγραφή

Καλά στην υγεία τους είναι οι Κρητικοί εκδρομείς, περίπου 30 τον αριθμό που βρίσκονται ταξίδι αναψυχής στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπου έγινε το...
Σαράντα εννιά νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία

Σαράντα εννιά νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δύο τεμένη στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας, στο κέντρο του Κράιστσερτς (τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας)....
Η «τηλεοπτική δίκη» του Τραμπ

Η «τηλεοπτική δίκη» του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο, κοιτάζει τις σημειώσεις του. Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να σφίξουν τον κλοιό γύρω του.  ...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φίλητος, Φιλήτα, Φιλήτη Λήδα, Λύδα Λυδία Μακεδόνιος, Μακεδόνας, Μακεδόνης, Μακεδονία, Μακεδονούλα, Μακεδονίτσα, Μακεδών Ματρώνα, Ματρόνα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ