ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο μεγάλος πόλος της προοδευτικής παράταξης»

16-07-2019 08:10
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο μεγάλος πόλος της προοδευτικής παράταξης»

Ο Ανδρέας Ξανθός για το κεντρικό αποτέλεσμα, τα ποσοστά του Ρεθύμνου, αλλά και για τον Βασίλη Κικίλια

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία ενός μαζικού κόμματος είναι ο στόχος του κόμματος, όπως προέκυψε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο και επεσήμανε μιλώντας στον Team FM ο πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός σχολίασε το κεντρικό αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά έκανε κριτική και για το αποτέλεσμα στο Ρέθυμνο, ενώ τόνισε πως για την τοπική οργάνωση είναι σημαντικό να υπάρξει μία «αντιστοιχία» του ποσοστού και της τοπικής οργάνωσης των στελεχών.

«Αυτό που προέχει τώρα για εμάς είναι γρήγορα να υπάρξει μια ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, να γίνει ένας καταμερισμός ρόλων, έτσι ώστε να επιτελέσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια αυτό το οποίο μας έταξε ο ελληνικός λαός, δηλαδή ένα ρόλο ισχυρής, θεσμικής αντιπολίτευσης. Αυτό νομίζω είναι το κρίσιμο, παρακολουθούμε τις κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, νομίζω έχουμε κάποια πρώτα δείγματα γραφής τα οποία πρέπει να τα αποτιμήσουμε και να τα αξιολογήσουμε και μπροστά μας είναι η πιο σημαντική πολιτική αναμέτρηση αυτής της περιόδου, οι προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες ξεκινούν το Σάββατο, μια τριήμερη συζήτηση στη βουλή όπου θα παρουσιάσει η κυβέρνηση και οι υπουργοί της το πλάνο και εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για μια τεκμηριωμένη κριτική, η οποία θα υπερασπιστεί και το κυβερνητικό έργο το οποίο έχει παραχθεί στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας μας από τη μία, αλλά από την άλλη θα παρουσιάσει και ένα εναλλακτικό πρόγραμμα στις μεθοδεύσεις και στους σχεδιασμούς τους κυβερνητικούς», σχολίασε ο κ. Ξανθός.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σχολιάζοντας τους λόγους για τους οποίους, προέκυψε το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο κ. Ξανθός εκτίμησε πως είναι πολυπαραγοντικό. Είπε, δε, χαρακτηριστικά: «Πήραμε πάνω από το αποτέλεσμα των ευρωβουλευτικών εκλογών σχεδόν δύο μονάδες και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια ήττα μεν, αλλά μια ήττα αξιοπρεπή, μια ήττα που μπορούμε να την διαχειριστούμε πολιτικά, και κυρίως να μας δώσει την ευκαιρία να μας προχωρήσουμε στις αλλαγές, αναπροσαρμογές έτσι ώστε πραγματικά με σοβαρούς όρους και με αξιοπιστία να μπορέσουμε και να σκεφτούμε το ρόλο μας ως αντιπολίτευση, αλλά και να διεκδικήσουμε ξανά την εξουσία. Έφταιξε θεωρώ η παρατεταμένη κόπωση και επιβάρυνση ευρύτατων στρωμάτων της κοινωνίας στη διάρκεια συνολικά της μνημονιακής περιόδου και της κρίσης και συνήθως ανεξάρτητα από το ότι καταφέραμε να είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι κλείσαμε αυτή την περίοδο, και υπήρξε μια οριστική ας πούμε έξοδος από αυτό το φαύλο κύκλο της κρίσης των μνημονίων και λοιπά, υπάρχει μια τάση αυτός ο οποίος διαχειρίζεται την εξουσία στο τέλος αυτής της παρατεταμένης και επώδυνης περιόδου, να έχει πολιτικό κόστος. Νομίζω ότι αυτό ήταν η αντικειμενική βάση. Από κει και μετά βέβαια υπήρχαν και άλλα πράγματα τα οποία επηρέασαν και ενίσχυσαν ένα κλίμα ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ, που αναπαραγόταν και από τα μέσα ενημέρωσης, το οποίο ήταν και πολύ δύσκολο από ό,τι αποδείχθηκε να το διεμβολίσουμε. Υπάρχει η ιστορία του Μακεδονικού, μια ιστορία μη ελέγχου της ανομίας, παραβατικότητας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπήρξε το προσφυγικό, υπήρξε ακόμα και μια προσπάθεια που πήγαν να επανακαθοριστούν οι σχέσεις εξουσίας κράτους, υπήρχαν πολλά θέματα, υπήρχαν βεβαίως και θέματα ύφους και ενδεχομένως αλαζονικής συμπεριφοράς στελεχών της κυβέρνησης. Υπήρξε δηλαδή ένας συνδυασμός παραγόντων που πάνω στην αντικειμενική πραγματικότητα μιας κόπωσης και μιας επιβάρυνσης ευρύτερων κομμάτων της κοινωνίας κατά την άποψη μου παρήγαγε αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα».

 

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας: «Στο Ρέθυμνο τα πήγαμε αρκετά καλά. Είχαμε μία οριακή υπεροχή από τη Νέα Δημοκρατία. Καταγράψαμε ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 37% με μία σχετικά ισορροπημένη κατανομή μεταξύ πόλης και υπαίθρου. Το μεγάλο θέμα είναι ότι αυτό δεν αντιστοιχεί σε επιρροή σε διάφορους κοινωνικούς χώρους, όπως στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, σε φορείς που έχουν οργανική σχέση με την κοινωνία. Αυτό νομίζω ότι είναι το έλλειμμα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα.

Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε μία ανοιχτή νομαρχιακή επιτροπή, στην οποία θα αποτιμήσουμε συλλογικά το αποτέλεσμα. Θα παρακολουθούμε τις κεντρικές διεργασίες και θα συμμετέχουμε σε αυτό το εγχείρημα της αναδιοργάνωσης, ανασυγκρότησης του πολιτικού μας φορέα. Αυτό αφορά και το Ρέθυμνο, γιατί οι οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν αντιστοιχούν στην περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν στο 3%».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ»

Για τον κ. Ξανθό είναι σημαντικό πως πλέον το 31% καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τον μεγάλο πόλο της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής, κεντροαριστερής παράταξης». «Ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό της τάξης του 31% σε συνθήκες ήττας, είναι αναμφισβήτητα πια ο μεγάλος πόλος αυτού που λέμε ευρύτερη προοδευτική αριστερή, κεντροαριστερή παράταξη. Νομίζω ότι αυτό δεν αμφισβητείται. Το ΚΙΝΑΛ διατήρησε δυνάμεις και καταγράφτηκε σε ένα δείγμα του 8%, αλλά νομίζω δεν τίθεται θέμα ποιος ηγεμονεύει ας πούμε πολιτικά σε αυτό το χώρο και νομίζω το ΚΙΝΑΛ παρέμεινε σταθερό σε αυτό το επίπεδο, επειδή ακριβώς κατά την άποψη μου επέλεξε μια γραμμή στρατηγικής ήττας, όπως έλεγε, του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι καταλάβαμε ότι ουσιαστικά ενίσχυε την γραμμή της στρατηγικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα οι διαπιστώσεις για την ανάγκη ανασχηματισμού και ανασυγκρότησης αυτού του χώρου προκύπτουν από τα πάρα πολύ απλό γεγονός που λέει το εξής: ότι έχουμε ένα πολιτικό φορέα, ο οποίος έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό πλέον στην κοινωνία και ο οποίος έχει μια τραγικά αναντίστοιχη οργανωμένη βάση. Δηλαδή η αντιστοιχία ανάμεσα στους πολίτες πους ψηφίζουν και στηρίζουν αυτό το χώρο είναι τεράστια, είναι χαοτική η απόσταση ανάμεσα στους ψηφοφόρους και στη οργανωμένη βάση. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το μείζον έλλειμμα, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και άρα ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να κάνουμε ένα πολιτικό φορέα, ο οποίος θα είναι ανοικτός, θα είναι ένα μαζικό κόμμα, ένα κόμμα στο οποίο θα μπορούν να ενσωματωθούν πολίτες, προοδευτικοί πολίτες οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν, θέλουν να έχουν ας πούμε μια συνολική πολιτική λειτουργία, αλλά βεβαίως διατηρώντας, και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα, διατηρώντας ως κόρη οφθαλμού τα ταυτοτικά μας στοιχεία, τα αξιακά μας χαρακτηριστικά, τα στοιχεία δηλαδή μιας δύναμης της ριζοσπαστικής αριστεράς που δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη προς τους αδύναμους, που δίνει έμφαση στις ισότητες, που δίνει έμφαση στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, στο κράτος δικαίου και λοιπά. Αυτό νομίζω είναι το στίγμα, εκεί αρχίζει η συζήτηση πως θα γίνει αυτό, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό το άνοιγμα, με ποια φίλτρα θα έχουμε τη δυνατότητα να γίνει αυτό το άνοιγμα, γιατί προφανώς πρέπει να υπάρξουν φίλτρα γιατί δεν θέλουμε να υπάρξουν παθογένειες και στρεβλώσεις που υπήρξαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε κόμματα εξουσίας, τα οποία είχαν μαζική κοινωνική βάση αλλά τα οποία παρόλα αυτά δεν απέφυγαν τις παθογένειες και τα λάθη και ακόμα και φαινόμενα παραλυτικά και διαβρώθηκαν από τη λογική της εξουσίας και τους μηχανισμούς της.

Νομίζω λοιπόν ότι εμείς πρέπει να κρατήσουμε μια ταυτότητα αριστερή, κινηματική, υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας, υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών, αλλά ταυτόχρονα δίνοντας την δυνατότητα να εμπλακούν, να συμμετέχουν σε βασικές επιτροπές, να είναι συμμέτοχοι εν πάση περιπτώσει και στη παραγωγή της πολιτικής γραμμής αλλά και στην καλύτερη επικοινωνία στους πολίτες, γιατί αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό έλλειμμα το οποίο όλοι αναγνωρίζουν ότι υπήρξε, ότι πολλά πράγματα από αυτά που πραγματοποιηθήκαν θετικά, αναμφισβήτητα θετικά όπως αυτά τα πράγματα που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην κρίση δεν καταφέραμε να τα επικοινωνήσουμε όπως θα έπρεπε στους πολίτες ακριβώς γιατί θα έπρεπε να διαμεσολαβήθουν μέσα από ένα απροσπέλαστο, ας πούμε, σύστημα επικοινωνίας κυρίως των κεντρικών μέσων ενημέρωσης, το οποίο ίσως να κτιστεί και να συνταχθεί με μια σκληρή γραμμή αντιπολιτευτική, πρωτοφανή θα έλεγα εγώ για κόμμα εξουσίας και το οποίο ευνοούσε προφανώς το αντιπολιτευόμενο κόμμα. Αυτή είναι λοιπόν μια πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε και τις αναγκαίες αναπροσαρμογές, δηλαδή όταν διευρύνεις την κοινωνική σου βάση έχεις προσλαμβάνουσες, έχεις ερεθίσματα από ευρύτερα στρώματα κοινωνικά, αντιλαμβάνεσαι ποιες είναι οι αγωνίες, ποιες είναι οι πραγματικές δυσκολίες, ενδεχομένως ποιες είναι οι αδικίες οι οποίες υπήρξαν και οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, σίγουρα έχεις μια ανατροφοδότηση η οποία σε βοηθάει να κάνει πιο αποτελεσματικά αυτό το οποίο επιδιώκεις να κάνεις ένα νέο κόμμα προοδευτικό, αριστερό το οποίο θα μπορεί να αξιοπιστία να διεκδικήσει ξανά την εξουσία».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

Ο πρώην υπουργός Υγείας υποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα τον νέο υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για τα πεπραγμένα, αλλά και για τις εκκρεμότητες. Ο κ. Ξανθός τόνισε σχετικά με την παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Υγείας, ενώ σχολίασε και τις πρώτες δηλώσεις Κικίλιας: «Κάναμε το αυτονόητο και ήταν μία ένδειξη ότι μπορούμε να διαχειριστούμε και την ήττα μας με αξιοπρέπεια και να κάνουμε αυτό που είναι θεσμικά επιβεβλημένο. Και το κάναμε από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο υπουργό. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν είχε συμβεί την προηγούμενη φορά. Θυμάστε ότι ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να παραδώσει στον κ. Τσίπρα και δεν είχε πάει καν στο Μαξίμου.

Ζήτησα και βρεθήκαμε μισή ώρα νωρίτερα με τον κ. Κικίλια και τους συνεργάτες του, τους ενημερώσαμε για όλα τα κρίσιμα θέματα, ποιες είναι οι εκκρεμότητες, που υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με επείγοντα τρόπο, ποιες είναι οι βασικές δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και που υπάρχει μεταμνημονιακή επιτήρηση από τους θεσμούς, δηλαδή κάναμε το απολύτως απαραίτητο στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού.

Τα δείγματα γραφής από την πρώτη μέρα δεν θα έλεγα ότι είναι προβληματικά. Δεν είδα κάποια κίνηση επιθετική απέναντι σε μία γραμμή που είχαμε υλοποιήσει αυτά τα χρόνια, μία γραμμή εγγυημένης κάλυψης των πολιτών. Υπήρξαν κάποιες μικρές αστοχίες, όπως ότι είπε ο κ. Κικίλιας ότι είναι σημαντικό να δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας, το οποίο είναι σωστό, αλλά και ότι πρέπει να έχουν γάζες τα νοσοκομεία… Όφειλε να ξέρει ο κ. Κικίλιας ότι το θέμα της στοιχειώδους επάρκειας υγειονομικού υλικού, ιδιαίτερα φτηνού υλικού, αντιδραστηρίων και άλλων αναγκών στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, έχει λυθεί εδώ και τρία χρόνια.

Τα νοσοκομεία βέβαια έχουν περιορισμένα όρια πιστώσεων και δαπανών και αυτό είναι το μεγάλο θέμα και πλέον φεύγοντας από τη σκληρή επιτήρηση, στόχος είναι να διευρύνουμε τα όρια».

Ευχές για καλή θητεία στον Γιάννη Κεφαλογιάννη

Επιδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό, ως αποτέλεσμα άλλωστε και του χαρακτήρα του, ο κ. Ξανθός ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο έργο του έτερου βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη στα υπουργικά του καθήκοντα: «Θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Κεφαλογιάννη να έχει μία καλή και παραγωγική θητεία σε ένα κρίσιμο κυβερνητικό πόστο στο Υπουργείο Μεταφορών και μπορεί από τη θέση αυτή να συμβάλει στο να προωθηθούν και να επιλυθούν προβλήματα του τόπου μας, όπως οφείλει να κάνει καθένας από εμάς που έχει ένα κεντρικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας».

 

 

 

 

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
NO SMOKING
Νίκος Μολδοβανίδης
Οδηγώντας…
Νίκος Δερεδάκης
Νέα πλατεία στα Περιβόλια
Νίκος Μολδοβανίδης
Ευρωπαϊκές διαδρομές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η άμεση αντίδραση του πολιτιστικού συλλόγου Ακτούντα

Η άμεση αντίδραση του πολιτιστικού συλλόγου Ακτούντα

Άμεσα και με ιδιαίτερη ευαισθησία αντέδρασε η διοίκηση και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακτούντα στο σχόλιο για την αφίσα που κάποιοι φρόντισαν να...
Τυχερή 59χρονη ρεθυμνιώτισσα που παρασύρθηκε από τα κύματα στο «Φωτεινάρι» του Πλακιά και σώθηκε από τους ναυαγοσώστες

Τυχερή 59χρονη ρεθυμνιώτισσα που παρασύρθηκε από τα κύματα στο «Φωτεινάρι» του Πλακιά και σώθηκε από τους ναυαγοσώστες

Εντοπίστηκε τρία μίλια ανοιχτά της ακτής
«Aνάχωμα» στις παραβάσεις στο ιστορικό κέντρο με την ενεργοποίηση των καμερών

«Aνάχωμα» στις παραβάσεις στο ιστορικό κέντρο με την ενεργοποίηση των καμερών

Επιχειρεί να βάλει ο δήμος Ρεθύμνης- Σε εξέλιξη οι διαδικασίες
Ημέρα μιτάτου και φέτος στο Πετρομούρι

Ημέρα μιτάτου και φέτος στο Πετρομούρι

Στο Πετρομούρι ψηλά στον Ψηλορείτη γιόρτασε και φέτος τη μέρα μιτάτου ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού Καλογέρου Αμαρίου....
Προσβολή για τους νεκρούς, για τους καλλιτέχνες, για το χωριό...

Προσβολή για τους νεκρούς, για τους καλλιτέχνες, για το χωριό...

Τι δουλειά μπορεί να έχουν οι κρητικοί καλλιτέχνες στα ταμπλό με τα αγγελτήρια μνημοσυνών και κηδειών;...
Τι γίνεται με τα έργα στην Αγία Ειρήνη;

Τι γίνεται με τα έργα στην Αγία Ειρήνη;

Τις τελευταίες ημέρες έχουν σταματήσει τα έργα στην Αγία Ειρήνη, στο σημείο όπου τον Φεβρουάριο σημειώθηκε η μεγάλη κατολίσθηση λόγω των ακραίων καιρικών...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜEΡΑ ΘYΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡIΟΥ ΣΚΛAΒΩΝ ΚΑI ΤΗΣ ΑΠΑΓOΡΕΥΣHΣ ΤΟΥ