ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο θησαυρός του Ρεθύμνου που αναδείχθηκε από τη Νίκη Γουλανδρή

25-06-2019 09:10
Ο θησαυρός του Ρεθύμνου που αναδείχθηκε από τη Νίκη Γουλανδρή

Ο ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΣ

Την οφειλόμενη τιμή στην Νίκη Γουλανδρή απέδωσε το Ρέθυμνο στην μεγάλη αυτή κυρία που έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες, αφήνοντας όμως παρακαταθήκη στην πόλη μας ένα σημαντικό μνημείο και μία συλλογή παλαιοντολογικού θησαυρού. Η εκδήλωση έγινε στο Παλαιοντολογικό Μουσείο στο τζάμι του Βελή Πασά, τον χώρο που η Νίκη Γουλανδρή αποφάσισε να κάνει παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Για την μεγάλη κυρία και την προσφορά της στον τόπο μίλησε ένας άνθρωπος που είχε στενές σχέσεις με την Νίκη Γουλανδρή, η Φαλή Βογιατζάκη, καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ Ευγένιος καθώς και ο επιχειρηματίας και ιδρυτής της Grecotel Νίκος Δασκάλαντωνακης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δήμος Ρεθύμνης έχει ονομάσει ήδη την πλατεία μπροστά από το παλαιοντολογικό μουσείο σε πλατεία Αγγέλου και Νίκης Γουλανδρή.

Μιλώντας για τη Νίκη Γουλανδρή, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή σημείωσε: «Τιμούμε έναν άνθρωπο, ο οποίος για την οικολογία και το περιβάλλον έχει δώσει πολλά και από την προσωπική του ζωή, αλλά και από την περιουσιακή του και ένας λόγος παραπάνω από τον τιμάει σήμερα το Ρέθυμνο, είναι διότι και η συγκεκριμένη είχε τιμήσει το Ρέθυμνο, καθώς παράρτημα του μουσείου φυσικής ιστορίας έχει ιδρυθεί και εδω στο παλαιοντολογικό μουσείο. Επομένως είναι μία οφειλόμενη τιμή σε μία μεγάλη κυρία της Ελλάδας, που έχει φύγει».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης τόνισε: «Το Ρέθυμνο είναι ευγνώμον προς την Νίκη, αλλά και τον σύζυγό της, τον Άγγελο Γουλανδρή, διότι ήταν εκείνοι, που αυτό το χώρο που σήμερα είναι ένα στολίδι και ένα εξαιρετικό μουσείο και ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να το αναδείξουν με δικές τους  δαπάνες επί δύο χρόνια, μετά επακολούθησαν άλλες βοήθειες, όπως είναι και του δήμου Ρεθύμνου, αλλά και τα ΜΟΠ (μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα) και ευρωπαϊκά προγράμματα και σήμερα πλέον βρισκόμαστε σε έναν χώρο, ο οποίος συνδέει την παλαιοντολογία που το Ρέθυμνο θεωρείται η Κνωσός της παλαιοντολογίας με την σύγχρονη αντίληψη για την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Αν σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι –η Νίκη και ο σύζυγός της- από το 1964 εμπνεύστηκαν την ιδέα να δημιουργήσουν το πρώτο μουσείο φυσικής ιστορίας στην Ελλάδα, δείχνει το πρωτοποριακό του πνεύματος και την σύλληψη των προβλημάτων που σήμερα η ίδια η ανθρώπινη δραστηριότητα δημιουργεί. Και μην ξεχνάμε ότι τελικά λένε ότι πολιτισμός είναι ο τρόπος με τα μέσα που απαντάμε στα προβλήματα που κάθε φορά αναφύονται στην συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και αυτό έκανε η Νίκη. Προσπάθησε να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση. Η ίδια ήταν εξαιρετική ζωγράφος και με εξαιρετική επιμέλεια και επιστημοσύνη έχει μόνη της αποτυπώσει 800 φυτά από τα βότανα της Κρήτης. Ως γυναίκα είχε μία μόρφωση σπάνια για την εποχή της και είμαστε τυχεροί που χάρη στον Παντελή Πρεβελάκη και την σχέση της με την κα Φαλή Βογιατζάκη, ήλθε στο Ρέθυμνο και έκανε το συγκεκριμένο χώρο παράρτημα του μουσείου που βρίσκεται στην Αθήνα. Εμείς σαν δήμος Ρεθύμνου έχουμε ήδη αποφασίσει ομόφωνα να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή. Ο χώρος εδώ, αυτή η εξαιρετική ανάπλαση της πλατείας έχει το όνομα του Άγγελου και Νίκης Γουλανδρή και ελπίζουμε σε αυτόν το χώρο, που ήταν και το όνειρό της να γίνει και ένας βοτανικός κήπος, να μπορέσουμε όλοι μαζί με την βοήθεια και άλλων φορέων να ξεδιπλώσουμε αυτό το όνειρο και να το κάνουμε πραγματικότητα».

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ Ο ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με αφορμή την εκδήλωση για τη Νίκη Γουλανδρή, τόσο ο κ. Γιώργος Θεοδώρου, ομότιμος καθηγητής παλαιοντολογίας πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος για τις συλλογές του παλαιοντολογικού μουσείου Ρεθύμνου όσο και ο υπεύθυνος του μουσείου, Βασίλης Σιμιτζής μίλησαν για τον παλαιοντολογικό πλούτο που έχει το Ρέθυμνο.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδώρου από την πόλη του Ρεθύμνου ως το Γεράνι «η περιοχή είναι ένας θησαυρός» και μιλώντας για το μουσείο σημείωσε: «Η αξία είναι ότι προβάλλεις στο ευρύ κοινό ένα παλαιοντολογικό θησαυρό, ευαισθητοποιείς στον κόσμο και του δίνεις τα ερεθίσματα ότι κάποτε πρέπει να σκεφτεί ότι εκτός από την προστασία του και την ανάδειξη προς όφελος του, παρόλο που δεν είναι ωραίο να το λέμε αυτό. Και κυρίως οι περιοχές που έχουν βρεθεί, πρέπει να αναδειχτούν

Έχουμε άλλες περιοχές;  Οι περιοχές που έχουν ενδιαφέρον είναι από την πόλη του Ρεθύμνου μέχρι και το Γεράνι. Όλη αυτή η ακτή είναι θησαυρός -ξεχνάω την επιστήμη- και τονίζω ότι μπορεί να φέρει χρήματα στην πόλη με ήπια ανάδειξη. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αυτή την στιγμή για να το κάνει κανείς. Δηλαδή, αν έλεγε αύριο ο δήμαρχος θέλω να το κάνω, δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο να το κάνει.

Πώς μπορεί να αναδειχτεί; Πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Δηλαδή, με ένταξη σε γεωτόπους. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας νόμος, αλλά λείπουν κάποιες υπουργικές αποφάσεις και όχι μόνο.

Αυτή την στιγμή περνούν τα καΐκια απ’ έξω (δηλαδή από Ρέθυμνο προς Γεράνι) που πηγαίνουν τους τουρίστες στα Χανιά και από απόσταση 50 έως 100 μέτρα από την ακτή φαίνονται οστά ελεφάντων. Αυτός είναι θησαυρός για τον τόπο και μπορεί να διατεθεί ως τουριστικό προϊόν».

«Πιστεύω ότι είναι ένα από τα άκρως σπουδαία μνημεία του Ρεθύμνου, εκτός παλιάς πόλης. Έχει μια ιστορία πάνω από 350-400 χρόνια. Είναι φτιαγμένο από την αρχή και οριοθετεί την περίοδο ακριβώς του τέλους της βενετσιάνικης περιόδου και την αρχή την οθωμανικής περιόδου. Εάν δεν υπήρχε λοιπόν η καθοριστική συμβολή του ιδρύματος Γουλανδρή από το 1972, όπου παραχωρήθηκε αυτός ο χώρος σίγουρα δεν θα είχαμε αυτό το στολίδι σήμερα στο Ρέθυμνο, το οποίο μπορεί να δώσει και να «πει» πολλά, αρκεί να το αγκαλιάσουμε με τον δέοντα τρόπο», κατέληξε από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Σιμιτζής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχαν κάνει τις κλοπές...επαγγελμα

Είχαν κάνει τις κλοπές...επαγγελμα

Σύλληψη δυο ατόμων 18 και 26 ετών στο Ρέθυμνο
Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου: Η φύση «οδηγός» για την προαγωγή της υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος

Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου: Η φύση «οδηγός» για την προαγωγή της υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος

ΠΛΗΘΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΥΓΙΗ ΠΡΟΤΥΠΑ
Γνωστοί καλλιτέχνες τραγουδούν και ενώνουν την κοινωνία για καλό σκοπό!

Γνωστοί καλλιτέχνες τραγουδούν και ενώνουν την κοινωνία για καλό σκοπό!

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ
Από τη Δευτέρα θα απομακρύνονται τα υλικά εκσκαφής στην Αγία Ειρήνη

Από τη Δευτέρα θα απομακρύνονται τα υλικά εκσκαφής στην Αγία Ειρήνη

Άμεση ήταν η απάντηση από την Π.Ε. Ρεθύμνου για το έργο στην Αγία Ειρήνη, για το οποίο υπάρχουν διαμαρτυρίες από κατοίκους ότι εκτελείται με αργούς ρυθμούς....
Ηλεκτροκίνητα πατίνια: ανησυχία και προβληματισμός για τη νέα μόδα

Ηλεκτροκίνητα πατίνια: ανησυχία και προβληματισμός για τη νέα μόδα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ
Βραβεύτηκαν οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου που έσωσαν πολίτες από τις πλημμύρες

Βραβεύτηκαν οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου που έσωσαν πολίτες από τις πλημμύρες

Τους αστυνομικούς που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έσωσαν πολίτες από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου στην Κρήτη, βράβευσε χθες ο Γενικός...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Βαρθολομαίος, Μπαρθόλομιου Τιτος, Τιτης, Τιτα, Τιτη