ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οικογενειακοί γιατροί «γύρισαν πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ

13-02-2018 19:44
Οι οικογενειακοί γιατροί «γύρισαν πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ

Από το απογοητευτικά χαμηλό ενδιαφέρον των γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίστηκε και η δεύτερη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αποκτήσει επαρκές «σώμα» οικογενειακών γιατρών που θα «τρέξουν» το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο ακριβής αριθμός όσων υπέβαλαν έως και χθες –ημέρα λήξης της σχετικής διορίας– αίτηση στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν μία από τις 2.800 θέσεις συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών, δεν ανακοινώθηκε από τον οργανισμό ή το υπουργείο. Ωστόσο οι εκτιμήσεις, με βάση και την εικόνα της προηγούμενης Παρασκευής, είναι ότι έχει καλυφθεί μόλις το 40% των θέσεων.

Οι θέσεις αυτές αφορούν οικογενειακούς γιατρούς που θα καλύψουν τον πληθυσμό στις περιοχές όπου δεν θα αναπτυχθούν τοπικές μονάδες υγείας του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το ίδιο χαμηλό ενδιαφέρον είχαν επιδείξει οι γιατροί και για την προκήρυξη του περασμένου Αυγούστου για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ. Τότε, για τις 956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων οι υποψήφιοι ήταν μόλις 364 και για τις 239 θέσεις παιδιάτρων είχαν καταθέσει αιτήσεις 219 ειδικοί. Η προσπάθεια του υπουργείου για συνεργασία με οικογενειακούς γιατρούς βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τους ιατρικούς συλλόγους. Η βασική ένσταση των συλλόγων αφορά τις αποδοχές των συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών που θα κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 2.000 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που θα εγγραφούν σε κάθε γιατρό, αλλά και –σε ένα επόμενο στάδιο– την ηλικιακή σύνθεση αυτού του πληθυσμού).

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η νέα προκήρυξη για τις θέσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ που δεν είχαν καλυφθεί από την προηγούμενη του περασμένου Αυγούστου. Θα ακολουθήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις νέες συμβάσεις με τους γιατρούς ειδικοτήτων (πλην παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, όχι στην προτεινόμενη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είπαν ξανά οι οπτικοί-οπτομέτρες, κατά την προχθεσινή έκτακτη συνέλευση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών. Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη από τον ΕΟΠΥΥ σύμβαση θα αλλάξει ο τρόπος χορήγησης των οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους. Οι πάροχοι θα αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ – οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο το ποσό που τους αναλογεί. Οι οπτικοί διαμαρτύρονται ότι θα πληρώνονται με καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ. Ενα μήνα μετά την πρόσκληση σύναψης συμβάσεων του οργανισμού, μόλις 150 πάροχοι οπτικών ειδών, από τους 2.500 που υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει στις πρώτες συμβάσεις με οπτικούς που έχουν υποβάλει αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Β. Κορκίδης: Τα μνημόνια φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι έρχονται

Β. Κορκίδης: Τα μνημόνια φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι έρχονται

Η 21η Αυγούστου για τους μικρομεσαίους είναι ημέρα απολογισμού και όχι πανηγυρισμού.
Βαρουφάκης στη Bild: Θα έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε

Βαρουφάκης στη Bild: Θα έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε

Την άποψη ότι το 2015 η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να σωθεί αλλά να χρεοκοπήσει εκφράζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε...
Τουρισμός: Με χαμηλή ταχύτητα η αύξηση κλινών στα καταλύματα

Τουρισμός: Με χαμηλή ταχύτητα η αύξηση κλινών στα καταλύματα

Παρά την εκτίναξη του εισερχόμενου τουρισμού, η ημερήσια ικανότητα φιλοξενίας αυξήθηκε μόνο σε 1,273 εκατ. επισκέπτες στο τέλος του 2017...
Κυβέρνηση: Το διάγγελμα και τα σενάρια αλλαγών και εκλογών

Κυβέρνηση: Το διάγγελμα και τα σενάρια αλλαγών και εκλογών

Με διάγγελμα, όχι από το βήμα του Μαξίμου, αλλά από κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας με ιδιαίτερο συμβολισμό που μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο, ο πρωθυπουργός...
Τραγωδία στο Μάτι: Τα νέα στοιχεία των ερευνών και η ολιγωρία των πρώτων λεπτών

Τραγωδία στο Μάτι: Τα νέα στοιχεία των ερευνών και η ολιγωρία των πρώτων λεπτών

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών λειτουργούν έχει μπει το θέμα της διαχείρισης κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος που επέτρεψε – σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων –...
Βόμβα για το ασφαλιστικό η γήρανση πληθυσμού

Βόμβα για το ασφαλιστικό η γήρανση πληθυσμού

Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, τη γήρανση του πληθυσμού και δη του εργατικού δυναμικού της χώρας, αναμένεται να βρεθεί η...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Χάρης, Χάρις Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα