ΚΟΣΜΟΣ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Το 2019 να νικήσει η αγάπη την αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, και να κυριαρχήσει η αλληλεγγύη

01-01-2019 06:26
Οικουμενικός Πατριάρχης: Το 2019 να νικήσει  η αγάπη την αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, και να κυριαρχήσει η αλληλεγγύη

Χαρακτήρισε την χορήγηση της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ολόκληρη την Ορθοδοξία, κατά το 2018

Τις ευχές του για το Νέο Έτος προς τα ανά την Οικουμένη τέκνα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην καθιερωμένη ομιλία του, στην Αίθουσα του Θρόνου, μετά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ.Βασιλείου, κατά την οποία χοροστάτησε το πρωί της Πρωτοχρονιάς, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

«Απευθύνομεν προς πάντας υμάς και πάντα τα εγγύς και τα μακράν τέκνα της Μητρός Εκκλησίας εόρτιον χαιρετισμόν επί τω Νέω έτει. Προσευχόμεθα, τούτο να αποδειχθεί, θεία ευδοκία και ευλογία, έτος ειρήνης και δικαιοσύνης, να νικήση η αγάπη την αδιαφορίαν διά τον συνάνθρωπον, και να κυριαρχήση η αλληλεγγύη», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρουσία Ιεραρχών και Αρχόντων Οφφικιαλίων του Θρόνου, της Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη, κυρίας Δανάης Βασιλάκη, Ομογενειακών παραγόντων και πλήθους πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό, και ευχήθηκε ο Θεός, «να μας αξιώσει, να τελέσωμεν, κατά τον προσεχή Αύγουστον, και πάλιν την Θείαν Λειτουργίαν εις την Παναγίαν Σουμελά του Πόντου».

Προηγουμένως ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας, κατά το προηγούμενο έτος.

«Και κατά το 2018, ηγωνίσθημεν διά την προώθησιν του διαλόγου με τον σύγχρονον κόσμον. Δεν εσιγήσαμεν απέναντι εις τας εξελίξεις, αι οποίαι φαλκιδεύουν το ανθρώπινον πρόσωπον. Η Εκκλησία του Χριστού δεν ζη διά τον εαυτόν της. Ακούει την κραυγήν των «κοπιώντων και πεφορτισμένων», των προσφύγων και των εξουθενωμένων, των θυμάτων της πολυκεφάλου βίας, της εκμεταλλεύσεως και των διακρίσεων, διακονεί, ανακουφίζει, αγωνίζεται διά την καταλλαγήν και την ειρήνην, τρέφει την ελπίδα, κρατά ανοικτήν την πύλην του ουρανού», σημείωσε και τόνισε ότι η Εκκλησία «συνεχίζει την μεκροχρόνιον παράδοσιν χριστιανικής φιλανθρωπίας, η οποία προκαλεί θαυμασμόν ακόμη και εις τους αρνητάς του χριστιανισμού».

Ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε την χορήγηση του Αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ολόκληρη την Ορθοδοξία, κατά το 2018.

«Η διαδικασία αυτή απησχόλησε την περί ημάς Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον από του παρελθόντος Απριλίου, και είμεθα έμπλεοι χαράς διά το γεγονός ότι αι προσπάθειαι ημών, αποκλειστικός σκοπός των οποίων ήτο η κανονικότης εν τη Εκκλησία της Ουκρανίας, η υπέρβασις των διασπάσεων και η ενότης, εκαρποφόρησαν, και ότι την πανέορτον ημέραν των Θεοφανείων θα δοθή επισήμως εν τω πανιέρω Πατριαρχικώ Ναώ ο σχετικός Τόμος εις τον Μακαριώτατον Προκαθήμενον της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιον».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό και το Μπάρι, και εξέφρασε την πεποίθηση, «ότι τοιαύται συναντήσεις, πρόσωπον προς πρόσωπον, ενισχύουν και τον επίσημον θεολογικόν διάλογον μεταξύ Παλαιάς και Νέας Ρώμης». Υπενθύμισε, επίσης, δύο σημαντικές επετείους, για την ανθρωπότητα και την Εκκλησία, κατά το 2018, της συμπληρώσεως εβδομηκονταετίας από της Οικουμενικής Διακηρύξεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από της ιδρύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Με αφορμή αυτές τις επετείους πραγματοποίησε σχετικές ομιλίες και συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις, ενώ το Πατριαρχείο διοργάνωσε, το περασμένο έτος, στο Μπουένος Άιρες, το δεύτερο Συμπόσιο για την αντιμετώπιση των συγχρόνων μορφών δουλείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή το Πατριαρχείο διοργάνωσε σχετικό Συμπόσιο στον Σαρωνικό ενώ ο Παναγιώτατος συμμετείχε και σε ανάλογη Ημερίδα στην Κορέα. «Μεθ’ ικανοποιήσεως διαπιστούμεν, ότι αι οικολογικαί πρωτοβουλίαι του Οικουμενικού Πατριαρχείου καρποφορούν, έχουν παγκόσμιον απήχησιν και αναδεικνύουν την δύναμιν της Ορθοδόξου μαρτυρίας έναντι των συγχρόνων μεγάλων προκλήσεων».

Στο επίκεντρο της μέριμνας της Μητρός Εκκλησίας, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, βρέθηκε η προάσπιση της ειρήνης και της δικαιοσύνης, για την προώθηση των οποίων, πρόσθεσε, οι χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες καθώς και όλες οι θρησκείες οφείλουν να αναλάβουν σημαντικό ρόλο και θαρραλέες πρωτοβουλίες.

«Αποτελεί πλάνην να πιστεύωμεν, ότι η κοινωνική συνοχή, η ειρήνη και η αλληλεγγύη είναι δυνατόν να επιτευχθούν διά μέσου της παγκοσμιοποιήσεως, της οικονομικής αλληλεξαρτήσεως, της ανόδου του βιοτικού επιπέδου ή του διαδικτύου και της ψηφιακής επικοινωνίας[...] Η ειρηνοποιητική δράσις των θρησκειών συναρτάται σήμερον με την ειρήνην των ιδίων των θρησκειών μεταξύ των, με τον διάλογον των θρησκειών και την συνεργασίαν των επ’ αγαθώ του ανθρώπου».

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, ως εκπρόσωπος της Ιεραρχίας του Θρόνου και ο Άρχων Ευταξίας Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος ευχήθηκε εκ μέρους των Οφφικιαλίων της Μητρός Εκκλησίας και της Ομογενείας της Πόλεως.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας, σημείωσε ότι επιβάλλεται η θετική και αποτελεσματική παρουσία της Ορθοδοξίας, «παρά την ολιγωρία και την αντίδραση ορισμένων αδελφών Εκκλησιών που κινούνται για μια θέση δεσπόζουσα χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν την τάξη, την ιστορία, τας εξελίξεις στη διαμόρφωσή τους».

«Είναι όντως λυπηρό», συνέχισε, «για μία Εκκλησία που περιβάλλεται και ενισχύεται από μία δυνατή πολιτική εξουσία, να διεκδικεί πρωτοκαθεδρίες εν μέσω Αδελφών Εκκλησιών χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν την πραγματική της θέση μεταξύ των λοιπών λησμονώντας τα ιστορικά, τα πολιτιστικά και τα κοινωνικά δεδομένα που την κατατάσσουν εις την θέσιν που ευρίσκεται σήμερον, χωρίς να αριθμήσωμε και τα προσκόμματα άνευ λόγου που προβάλλει εις την εξέλιξη άλλων αδελφών Εκκλησιών».

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μ.Εσπερινό που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό και ακολούθως, αφού δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο τις ευχές των Αρχιερέων και των μελών, κληρικών και λαϊκών,της Πατριαρχικής Αυλής, ευλόγησε στην Αίθουσα του Θρόνου την Αγιοβασιλόπιττα.

Στην ομιλία του, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις αντιδράσεις που προκάλεσε η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας τόνισε ότι αυτές δεν κλονίζουν τη Μητέρα Εκκλησία.

«Ο Θεός ευλόγησε πλουσίως το απερχόμενον έτος για την Μεγάλη Αυτού Εκκλησία. Τον δοξάζομε για όλα όσα καλά μας έδωσε και ιδιαιτέρως για το μεγάλο και ιστορικό γεγονός της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, πράγμα το οποίον θα κατακλεισθεί και θα ευλογηθεί την προσεχή Κυριακή με την παρουσία και του νέου Προκαθημένου αυτής της Αδελφής πλέον Εκκλησίας και την παρουσία του Προέδρου της χώρας, του Εξοχωτάτου κ. Ποροσένκο, εδώ εις τας Αυλάς της Μητρός Εκκλησίας, οπότε και θα παραλάβουν τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας. Υπήρξαν, ως γνωστόν, πολλές αντιδράσεις, σφοδρές αντιδράσεις, γι' αυτήν την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αυτά όμως δεν μας κλονίζουν, διότι εμείς βασίζουμε τις αποφάσεις μας επάνω στους Ιερούς Κανόνας, στα Προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Τάξη και στην Παράδοση της Ορθοδοξίας [...]Εύχομαι και οι Αδελφές Εκκλησίες, οι οποίες αδίκως αντιδρούν σε όσα αποφασίζει και πραγματοποιεί η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, και αυτές να σκεφθούν λογικότερα και δικαιότερα και με περισσότερο σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς την Μητέρα τους Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

 

 

 

Στη σελίδα Ecumenical Patriarchate στο FB μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες που πραγματοποίησε ο Παναγιώτατος, την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και εκείνες του Μητροπολίτη Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου και του Άρχοντος Ευταξία Μάριου Ηλιάδη

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Πολιτικά παιχνίδια
Νίκος Ανδρουλάκης
Ψήφος κατά της οπισθοδρόμησης
Νίκος Μολδοβανίδης
Με 1 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υλικές ζημιές και τραυματισμοί από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ στη νότια Καλιφόρνια

Υλικές ζημιές και τραυματισμοί από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ στη νότια Καλιφόρνια

 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τη νότια Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα, πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδας), προκαλώντας κάποιες ζημιές...
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το «κύμα καύσωνα» που φέρνουν οι άνεμοι από την Αφρική

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το «κύμα καύσωνα» που φέρνουν οι άνεμοι από την Αφρική

Συναγερμός για «κύμα καύσωνα» στη Ισπανία, «σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα» σε ισχύ στο Παρίσι, προειδοποιήσεις για «ισχυρό καύσωνα» στο Βέλγιο: η Ευρώπη...
Ουάσιγκτον: Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει «πραγματικές» επιπτώσεις για τους S-400

Ουάσιγκτον: Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει «πραγματικές» επιπτώσεις για τους S-400

Φρένο στα σενάρια για ενδεχόμενη πολιτική επέμβαση του προέδρου Τραμπ με σκοπό την αποφυγή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο...
Νέα εποχή στον ελληνισμό της Αμερικής

Νέα εποχή στον ελληνισμό της Αμερικής

Σήμερα η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου
Συνετρίβη ελικόπτερο σε κτίριο στη Νέα Υόρκη

Συνετρίβη ελικόπτερο σε κτίριο στη Νέα Υόρκη

Eνα ελικόπτερο συνετρίβη σε κτίριο της 7ης Λεωφόρου στο Μανχάταν το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος)....
Τρόμος σε λούνα παρκ στη Σεβίλλη με ρόδα που υποχώρησε

Τρόμος σε λούνα παρκ στη Σεβίλλη με ρόδα που υποχώρησε

Το απόλυτο χάος επικράτησε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο λούνα παρκ San José de la Rinconada στη Σεβίλλη, όταν ξαφνικά η ρόδα στην οποία επέβαιναν δεκάδες...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Μαρίνα, Μαρίνος