ΚΟΣΜΟΣ

Ώρα της κρίσης στην ΠΓΔΜ - Στη Βουλή η αλλαγή του Συντάγματος

15-10-2018 12:51
Ώρα της κρίσης στην ΠΓΔΜ - Στη Βουλή η αλλαγή του Συντάγματος

Ξεκινάει σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι βουλευτές της χώρας καλούνται να αποφασίσουν για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, ενώ η απόφασή τους αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη σε μία μάχη η οποία εκτιμάται ότι θα είναι στήθος με στήθος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι καθοριστικό για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς είτε θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να επικυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.  

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει έως 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Το σενάριο ωστόσο να βυθιστεί η ΠΓΔΜ σε μία νέα πολιτική αναταραχή φουντώνει, καθώς η δεξιά αντιπολίτευση δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για στήριξη στην κυβέρνηση του Ζάεφ. «Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων, μην το ελπίζετε», διεμήνυε από την προηγούμενη εβδομάδα ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Τη «νευρικότητα» με την οποία παρακολουθούν και στην Αθήνα την ψηφοφορία σχολιάζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επίσης βρεθεί αντιμέτωπος με διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία, κυρίως από τους μικρότερους συμμάχους του, τους εθνικιστές ΑΝΕΛ», σχολιάζει η «Guardian».

Πηγή: nauftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή