ΡΕΘΥΜΝΟ

Οριστική η λύση για τα όρια του Αδελιανού Κάμπου

22-04-2019 21:28
Οριστική η λύση για τα όρια του Αδελιανού Κάμπου

ΠΗΡΕ ΤΟ «ΝΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

  • Τι λέει ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης για τη διαδικασία και για τους υπόλοιπους οικισμούς

Θέμα χρόνου είναι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη νομιμοποίηση των ορίων του οικισμού του Αδελιανού Κάμπου, αφού πλέον η εισήγηση έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο φάκελος έχει επιστρέψει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την υπογραφή του υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, που είναι το τελευταίο στάδιο για την υπογραφή του Π.Δ.

Η εξέλιξη ικανοποίησε τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος μιλώντας στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» περιέγραψε το πώς οδηγηθήκαμε στην θετική εξέλιξη, αλλά και το πώς η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για όλους τους οικισμούς, για τους οποίους πρέπει να νομιμοποιηθούν τα όρια τους. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι έχει καθυστερήσει και έχει αδιαφορήσει για τις πολεοδομικές διευθετήσεις στο δήμο Ρεθύμνου.

 

  • Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της νομιμοποίησης των ορίων των οικισμών. Ποιες είναι αυτές;

Έχουμε μία εξαιρετική εξέλιξη. Έχουμε στα χέρια μας άτυπα το πρακτικό συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος με προεδρεύοντα τον κ. Ράντο, τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, που αποδέχθηκε όλη την εισήγηση που είχαμε καταθέσει και έτσι πάει πλέον για την υπογραφή του υπουργού και μετά για την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Έτσι θα έχουμε τον πρώτο οικισμό, που θα τακτοποιηθεί, όπως θέλαμε και όπως έπρεπε. Είναι ο Αδελιανός Κάμπος. Αυτομάτως αυτό ανοίγει το δρόμο για όλους τους άλλους. Χρειάστηκε πολλή δουλειά και πάρα πολλές διαβουλεύσεις και πολλή τεχνοκρατική δουλειά, πέραν από αυτή  που έγινε από το δήμο μας, για να μπορέσει η διαδικασία να ολοκληρωθεί και εγώ νιώθω πολύ υποχρεωμένος σε όλους που έχουν βοηθήσει.

Το προεδρικό διάταγμα που θα βγει λέγεται επανέγκριση ορίων και όρων και περιορισμών δόμησης του οικισμού Αδελιανού Κάμπου. Περιλαμβάνει μέσα και μεταβατικές διατάξεις και διατηρεί σε ισχύ όλες εκείνες τις απόπειρες που έγιναν και έχουν εξασφαλίσει τους όρους δόμησης παλιότερα και τους έχουν χάσει με τις νομοθετικές μεταβολές που έγιναν στον ενδιάμεσο χρόνο.

Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις, αλλά και εκείνοι που είχαν εξασφαλίσει όρους δόμησης παλιότερα και μετά άλλαξε ο νόμος, μένουμε με τους παλιούς όρους.

 

  • Επειδή αυτή η υπόθεση έχει ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο, είναι πλεον ξεκάθαρο ότι πλέον δεν θα υπάρχουν άλλα εμπόδια ή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιας προσφυγής ή τροποποίησης;

Αυτό ακριβώς διασφαλίζει αυτή η διαδικασία. Όταν εκδίδεται προεδρικό διάταγμα, υπάρχει ήδη η γνωμοδότηση του ΣτΕ. Άρα δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. Τώρα αν θέλει κάποιος να ξαναβγάλει τα απωθημένα του και την κακοήθεια του, θα πάρει τις απαντήσεις του. γιατί εδώ υπάρχει πιστή εφαρμογή του νόμου. Ακολουθήσαμε κατά γράμμα αυτό που έπρεπε να γίνει. Να ξέρετε ότι για κάθε οικισμό χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και πολλή τεκμηρίωση. Δεν είναι μία τυπική διαδικασία. Ευτυχώς που δεν ακούσαμε την αντιπολίτευση να στείλουμε 62 οικισμούς μαζί, ακόμα στο υπόγειο του υπουργείου θα ήταν, αν είχαμε προλάβει να τους στείλουμε. Τώρα έχουμε έναν ασφαλή οδηγό. Ξέρουμε τι πρέπει να διαλαμβάνει ο κάθε φάκελος και προφανώς τα πράγματα θα είναι για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις πιο εύκολα.

Εμείς ήδη δουλεύουμε. Είναι έτοιμος και σε πολύ ώριμο επίπεδο και ο Πηγιανός Κάμπος, το Ατσιπόπουλο, η Λούτρα δουλεύονται επίσης. Όπου υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρέπει να πάρουν προτεραιότητα, εκεί θα δώσουμε προτεραιότητα. Όπως επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις σε διάφορα κτηνοτροφικά χωριά, όχι σε πολλά, που οι άνθρωποι δεν έχουν ενδιαφέρον να κάνουν αυτή τη διαδικασία.

 

  • Άρα σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να γίνει η διαδικασία;

Εμείς θα τους ρωτήσουμε όλους και ήδη είμαστε σε επαφή με τους προέδρους για να μας πουν ποια χωριά δεν θέλουν. Είναι κάπου που αυτή η ιστορία είναι υπερβολική. Όπως, να ξέρετε, το ΣτΕ ελέγχει και την ουσία της τότε ενέργειας, δηλαδή δεν μπορούμε να μιλάμε για επέκταση οικισμών εκεί που δεν υπάρχει οικισμός. Υπάρχουν διάφορα τεχνικά θέματα. Νομίζω ότι έχουμε πλέον την τεχνογνωσία και θα ακολουθήσουμε αυτή τη συνετή πολιτική ώστε να κάνουμε αυτές τις επεκτάσεις εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Γιατί κάπου δεν ήταν λύση να παίρνεις ένας διαβήτη και να κάνεις ένα κύκλο. Αυτό κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος. Δημιούργησε τρομερή ανασφάλεια και στις επενδύσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πραγματικά καταστραφεί.

 

  • Αυτό, όμως, δεν αφορούσε μόνο το Ρέθυμνο.

Όχι βέβαια. Όμως, νομίζω ότι είναι το πρώτο διάταγμα σε όλη την Ελλάδα, που έχουμε επανέγκριση των ορίων. Ανοίγεται πλέον ένας δρόμος και θέλω να ξέρετε πως όταν το 2009 συζητούσαμε στην τότε Νομαρχία πως πρέπει να γίνουν τα πράγματα, είχα εκφράσει την άποψη μου για να προστατεύσω και να μη γίνουν αυτά που έγιναν στη συνέχεια. Αλλά, ξέρετε, οι φωνές που προσπαθούν να είναι κόντρα στον λαϊκισμό δεν είναι αρεστές. Μας αρέσουν οι φωνές που λένε όλα ή τίποτα. Τους είχα τότε ότι αν περιφρονήσουμε το υπουργείο και πάμε απευθείας εμείς, θα το βρούμε μπροστά μας. Ένας θα βρεθεί και θα τινάξει το θέμα στον αέρα. Βρέθηκαν και το τίναξαν. Όπως επίσης ήταν λάθος που βάλαμε όλους τους οικισμούς μαζί, με αποτέλεσμα να αρκεί μία προσφυγή για να την πληρώσουν και οικισμοί που δεν ήταν το στόχαστρο εκείνων που έκαναν την προσφυγή. Γιατί εκείνο που τους ενοχλούσε ήταν οι παραλιακοί οικισμοί, όπως ο Αδελιανός Κάμπος, που τώρα λύνεται με τρόπο πανηγυρικό.

Οφείλω πραγματικά να ευχαριστήσω και την κυρία Κλαπατσέα αλλά και τον κ. Ψυχογιό, 0 οποίος τελικά έβαλε και την υπογραφή γιατί δεν την έβαζε ο υπηρεσιακός παράγοντας που είχε αναλάβει την υπόθεση. Ήταν εχθρικό το κλίμα σε επίπεδο υπηρεσίας στο υπουργείο και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το πρόβλημα που το γνώριζαν χρόνια δεν είχαν καν νομοθετήσει πώς να λυθεί.

 

  • Ποιος ο λόγος όμως να υπάρχει αυτή η εχθρική διάθεση για όλα αυτά τα χρόνια;

 

Εγώ θα το έλεγα ιδεοληψία. Δεν έχουν να κάνουν οι κυβερνήσεις. Έχει να κάνει με μία υπηρεσιακή νοοτροπία ότι αυτός ο τρόπος που έγιναν τότε οι οικισμοί δεν συνάδει με το νόμιμο τρόπο πολεοδόμησης και χωροθέτησης των νέων οικισμών.

Δεν έχουν άδικο, αλλά εμείς, όπως εξήγησα προς κάθε κατεύθυνση, ερχόμαστε να θεραπεύσουμε κάτι που όταν έγινε, δεν έγινε παράνομα. Το προέβλεπε ο νόμος και ο νόμος εκρίθη αντισυνταγματικός. Δεν ήταν δηλαδή παράνομες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης και τα όργανα. Απλώς υπήρχε ήδη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που αυτόν τον τρόπο δεν τον αποδέχονται.

Ήθελαν αυτά τα θέματα να περνάνε από τον έλεγχο του συμβουλίου της επικρατείας και να υπάρχει έκδοση προεδρικού διατάγματος.  Θεωρήθηκε δηλαδή ότι αυτά τα όρια εγκρίθηκαν από αναρμόδια όργανα και με μ σύννομο τρόπο.

Τώρα αυτό το πράγμα το κάνουμε σωστά και έτσι δεν θα έχουμε καμία άλλη περιπέτεια.

 

- Όλη αυτή η διαδικασία επηρεάζει καθόλου τα υπόλοιπα κομμάτια του σχεδίου πόλης και των επεκτάσεων του ή είναι εντελώς ξένη;

Τώρα με αναγκάζετε να πω ότι και εκεί προστατεύσαμε το σύστημα. Γιατί ακούω κάποιους να λένε διάφορα και να εκτίθενται γιατί δεν είναι τα πράγματα έτσι. Σύμφωνα με το νόμο εάν δεν γίνουν πρώτα τα τοπικά χωροταξικά σχέδια, των οποίων από ό,τι με ενημέρωσε ο κύριος Σταθάκης, εντός των ημερών ξεκινά η χρηματοδότησή τους, η οποιαδήποτε προσπάθεια για ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης είναι μη σύννομη και δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Όλοι εκείνοι είτε ιδιώτες είτε αντιπολιτευόμενοι που λένε γατί δεν προχωρήσαμε στα σχέδια πόλης, ας διαβάσουν και ας ενημερωθούν καλύτερα γιατί εκτίθενται και έχω και για αυτά χαρτιά και όταν πρέπει θα τα δώσω στη δημοσιότητα για να καταλάβουν και οι ρεθυμνιώτες, αλλά και οι ίδιοι ότι το να κάνεις αντιπολίτευση με άσφαιρα πυρά μάλλον σε εκθέτει.

 

- Και πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία;

Με τον τρόπο που σας λέω, ότι είναι θέμα ημερών η χρηματοδότηση των δήμων.  Θα γίνουν τα ΤΧΣ σε όλους τους δήμους της χώρας και στο Ρέθυμνο. Υπάρχει μία καταλυτική ημερομηνία ότι αυτά πρέπει να γίνουν εντός 36 μηνών και ότι πρέπει εντός 24 μηνών να γίνουν και οι επεκτάσεις. Βέβαια μακάρι να μπορούμε να πάμε ακόμα πιο γρήγορα και αυτό θα κριθεί από το πώς αυτή η πρόταση θα αντιμετωπιστεί από τις κοινωνίες.

 

Επιμέλεια: Αγγελική Καλλέργη

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή