ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όταν η Ιατρική συναντά το «Star Trek»

23-06-2018 09:48
Όταν η Ιατρική συναντά το «Star Trek»

Ερευνητικές ομάδες διεθνώς αναπτύσσουν επαναστατικές ιατρικές τεχνολογίες βγαλμένες από το ιατρείο του... μέλλοντος 

Θυμίζει το περίφημο Tricorder, τη φορητή συσκευή στο «Star Trek» με την οποία ο γιατρός Μακ Κόι μπορούσε να κάνει μετρήσεις και ελέγχους σε κάποιον από απόσταση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Aston στο Μπέρμπινγχαμ στη Βρετανία ανέπτυξαν μια συσκευή η οποία χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ μπορεί να κάνει διαγνώσεις εύκολα, γρήγορα και, κυρίως, ανώδυνα.

Η συσκευή, η οποία αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσει πρέπει να συνδέεται με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, μπορεί να κάνει διάγνωση καρκίνου του δέρματος αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η συσκευή κάνει μετρήσεις της ροής του αίματος, των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα ενώ μπορεί να εξετάζει τον μεταβολισμό των κυττάρων. Η συσκευή δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο της πόλης Νταντί στη Σκωτία και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ομάδα που τη δημιούργησε έκανε γνωστό ότι συνεχίζει την προσπάθεια ώστε η συσκευή να… απαγκιστρωθεί από το PC και να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ενώ επίσης να μην έχει μόνο ιατρικές αλλά και κάποιες άλλες εφαρμογές.

Αποκλειστική (ψηφιακή) νοσοκόμα

Ονομάζεται Welbi, μοιάζει με συσκευή GPS και θυμίζει και αυτή το Tricorder. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επαναστατικό σύστημα το οποίο μπορεί να ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες όσων βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένο.

Κάνοντας χρήση ραδιοκυμάτων χαμηλής ισχύος, η συσκευή παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνευστική λειτουργία και άλλα ιατρικά δεδομένα όσων βρίσκονται εντός του βεληνεκούς της. Οι μετρήσεις εμφανίζονται στην οθόνη της αλλά ταυτόχρονα αποστέλλονται σε ένα «νέφος» (ψηφιακοί χώροι αποθήκευσης δεδομένων στο Internet) έτσι ώστε να έχουν άμεσα πρόσβαση σε αυτές οι γιατροί αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Στόχος όσων τη δημιούργησαν είναι να βοηθήσουν στην παρακολούθηση ηλικιωμένων ατόμων που ζουν μόνα τους.

Ακούγοντας τους όγκους

Μια ακόμα συσκευή τύπου Tricorder δημιούργησαν ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ και μπορεί να… ακούει τους καρκινικούς όγκους να αναπτύσσονται μέσα στο σώμα.

Η συσκευή δεν χρειάζεται καν να ακουμπά το δέρμα του εξεταζομένου και μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς της να εντοπίζει την ύπαρξη των όγκων όταν αυτοί βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους.

Η τεχνολογία της συσκευής βασίζεται σε εκείνη των συστημάτων εντοπισμού θαμμένων εκρηκτικών υλών. Η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να διεγείρει τους όγκους ώστε να διασταλούν και να προκληθούν συσπάσεις με αποτέλεσμα την παραγωγή υπερήχων τους οποίους μπορεί να «συλλάβει» η συσκευή που οι ερευνητές ονόμασαν μικρομηχανοποιημένες διατάξεις μετατροπής υπερήχου (CMUTS).

H συσκευή είναι χαμηλότερου κόστους και μεταφέρεται πιο εύκολα από άλλα συστήματα εντοπισμού καρκίνου όπως διαφόρων ειδών τομογράφοι (MRI, CT) και είναι επίσης πιο ασφαλής από τις ακτινογραφίες.

Βιονικά μάτια

Ενα επίτευγμα ερευνητών από το Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη υπόσχεται την ανάπτυξη «βιονικών ματιών» που θα χαρίζουν σχεδόν τέλεια όραση σε εκατομμύρια τυφλά άτομα.

Οι ειδικοί με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Σίλα Νίνερμπεργκ ανέφεραν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» ότι «έσπασαν» τον κώδικα τον οποίο χρησιμοποιεί ο αμφιβληστροειδής προκειμένου να στείλει εικόνες στα οπτικά κέντρα του εγκεφάλου και ενσωμάτωσαν τον κώδικα αυτόν σε ένα μικροτσίπ που μπορεί να εμφυτευθεί στο μάτι.

Πειράματα στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες τυφλών ποντικών έδειξαν ότι το «βιονικό» εμφύτευμα βελτίωσε σημαντικά την όραση σε σύγκριση με τα υπάρχοντα μικροτσίπ. Οι ερευνητές σημείωσαν μάλιστα ότι «έσπασαν» και τον κώδικα που αφορά την όραση των πιθήκων, γεγονός σημαντικό, αφού ουσιαστικώς ο κώδικας αυτός είναι ίδιος με εκείνον του οπτικού συστήματος των ανθρώπων.

Στόχος των επιστημόνων είναι να κατασκευάσουν φουτουριστικά εμφυτεύματα για τους τυφλούς, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνταν στο «Star Trek», ελπίζοντας ότι έτσι θα βελτιώσουν την όραση των περισσότερων από 25 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως οι οποίοι σήμερα πάσχουν από ασθένειες των οφθαλμών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι παθήσεις αυτές προκαλούν απώλεια των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα