ΚΡΗΤΗ

Παραμένει αποκλεισμένη από το μεταφορικό ισοδύναμο η Κρήτη

08-12-2018 11:38
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Παραμένει αποκλεισμένη από το μεταφορικό ισοδύναμο η Κρήτη

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΡΕΪΖΑΚΗ

Παραμένει αποκλεισμένη η Κρήτη από το μεταφορικό ισοδύναμο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα νησιά της χώρας – πλην ακόμα της Εύβοιας και της Λευκάδας – γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό έλλειμμα ισόρροπης μεταχείρισης για το νησί μας. Από τη στιγμή που το Υπουργείο Ναυτιλίας ψήφισε την εν λόγω απόφαση, υπήρξαν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία της Κρήτης, από την περιφέρεια και τους δήμους.
Φυσικά, την έντονη αντίδραση τους εξέφρασαν και τα επιμελητήρια της Κρήτης, που αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές συνέπειες που έχει αυτός ο αποκλεισμός στην ανταγωνιστικότητα των κρητικών επιχειρήσεων και ζητούν επιτακτικά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να επανεξετάσει την στάση του και να συμπεριλάβει το νησί στο μέτρο.
Σκληρή κριτική στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σαντορινιό άσκησε στην πρόσφατη συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) ο ρεθυμνιώτης αντιπρόεδρος του, Νίκος Ρεϊζάκης, ο οποίος κατηγόρησε επί της ουσίας τον κ. Σαντορινιό ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει το νησί ως …ηπειρωτική Κρήτη και επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των κρητικών επιχειρήσεων από τον αποκλεισμό από το μεταφορικό ισοδύναμο.
«Είναι γνωστό ότι έχει μείνει απέξω η Κρήτη, χωρίς να υπάρχει προοπτική να αλλάξει αυτό. Στην πρώτη συνεδρίαση στο Υπουργείο είχε δεσμευτεί ότι πιλοτικά θα μπουν κάποια προϊόντα της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο είναι το κόστος της διαφοράς που στοιχίζει ένα προϊόν ή και ένας επιβάτης να πάει από ένα νησί στην Αθήνα σε σχέση με ό,τι χρειάζεται στην ίδια χιλιομετρική απόσταση στην ξηρά. Δηλαδή αν ένα προϊόν χρειάζεται 1 ευρώ για να πάει από την Λαμία στην Αθήνα και από την Κρήτη 1.5 ευρώ, αυτά τα 50 λεπτά τα επιδοτεί το κράτος. Και επιδοτεί και τα εισιτήρια των νησιωτών για να είναι πιο ευέλικτοι. Σε αυτό το μέτρο, η Κρήτη έχει μείνει απέξω και μιλάμε για ένα νούμερο που στο πρώτο εξάμηνο του 2018 αφορά 1,8 δις, που θα επιδοτηθεί σε όλα τα άλλα νησιά, αλλά όχι στην Κρήτη», σχολίασε μιλώντας στον Team FM ο κ. Ρεϊζάκης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Είμαστε η δεύτερη μικρότερη εδαφική περιφέρεια της Ελλάδας, μετά τα Ιόνια νησιά. Αλλά παράγουμε το 5% του ΑΕΠ και σταθερά στα χρόνια της κρίσης έχουμε ανάπτυξη. Ποτέ η Κρήτη δε σταμάτησε να ανεβάζει το ΑΕΠ.
Δεν μας νοιάζει τόσο πολύ να επιδοτήσει τις μεταφορές μας ή των τουριστών, αλλά είπα πως κάθε μέρα από την Κρήτη φεύγουν γύρω στις 300 νταλίκες με προϊόντα για την Αθήνα, εκ των οποίων οι 240 μεταφέρουν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Αυτά μας «καίνε». Είπα χαρακτηριστικά ότι στην Κρήτη τα πορτοκάλια και το γάλα πωλούνται πιο φθηνά από το εμφιαλωμένο νερό. Αν δεν βοηθήσουμε τους παραγωγούς, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Και φυσικά υπάρχει ζήτημα και για το λάδι που εξάγεται το 60-70% του παραγόμενου. Για σκεφτείτε, όμως, με την Καλαμάτα να έχει 20-30 λεπτά διαφορά το λίτρο μας. Αν δεν ενταχθούμε, λοιπόν, σε αυτό το μέτρο για να μπορούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, μένουμε πολύ πίσω και δυστυχώς είμαι από τους λίγους που έχουν κυνηγήσει τόσο πολύ αυτό το μέτρο».
Οι επιμελητηριακοί φορείς του νησιού έχουν ζητήσει μία νέα συνάντηση με τον υφυπουργό το συντομότερο δυνατό.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Την δυναμική παρουσία του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και αντιπροέδρου του ΕΟΑΕΝ, Νίκου Ρεϊζάκη εξαίρει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ, Γιώργο Γιακουμάκη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος τάσσεται υπέρ της προσπάθειας ένταξης του νησιού στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.
«Το επιμελητήριο Καβάλας και εγώ προσωπικά θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την τοποθέτηση και την δυναμική παρουσία του μέλους του Δ.Σ. του επιμελητηρίου σας και αντιπρόεδρο του ΟΑΕΔ κ Νικόλαο Ρεϊζάκη, ο οποίος παρευρέθηκε στην 44η γενική συνέλευση του ΟΑΕΔ που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.
Ο κύριος Ρεϊζάκης μέσω της κυρίας τοποθέτησής του στην εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Σαντορινιού επεσήμανε τα πολύ σοβαρά προβλήματα του αποκλεισμού του νησιού της Κρήτης από το μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς και την ακτοπλοϊκή απομόνωση του Ρεθύμνου από το λιμάνι του Πειραιά και απαίτησε την άμεση επίλυσή τους.
Ως πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας, γνωρίζοντας την σημαντικότητα της ένταξης στο πρόγραμμα και τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το νησί της Θάσου, επικροτώ την άποψή σας ότι η ένταξη του νησιού της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο είναι μείζονος σημασίας.
Η Κρήτη ως ακρογωνιαίος λίθος στην στήριξη και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, με το εμπόριο προϊόντων πρωτογενούς τομέα αλλά και με τις χιλιάδες των τουριστών που συρρέουν στο νησί κάθε χρόνο είναι αναγκαίο και πρέπει να ενταχθεί στο εμπορικό ισοδύναμο ώστε να βγει από την απομόνωση και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της.
Για το λόγο αυτό τέτοιες τοποθετήσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων κρίνονται απαραίτητες και σας συγχαίρω ακόμα μία φορά για την παρουσία των εκπροσώπων σας στη γενική συνέλευση του ΕΟΕΑΝ.
Εύχομαι και ελπίζω τα στελέχη του επιμελητηρίου σας και εσείς προσωπικά να συνεχίσετε τις άοκνες προσπάθειές σας σε συνεργασία Βέβαια με όλους τους τοπικούς φορείς και τα επιμελητήρια της Κρήτης, ώστε να ξεπεραστεί αυτός ο Σκόπελος και να έχει η Κρήτη την αντιμετώπιση που της αξίζει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μινωικά ανάκτορα και Σπιναλόγκα στο επίκεντρο συζητήσεων της Περιφέρειας Κρήτης με την ΟΥΝΕΣΚΟ

Μινωικά ανάκτορα και Σπιναλόγκα στο επίκεντρο συζητήσεων της Περιφέρειας Κρήτης με την ΟΥΝΕΣΚΟ

Σειρά επαφών πραγματοποίησε στο Παρίσι στην UNESCO ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης κ.Δημήτρης Μιχελογιάννης στις 11 και 12 Απριλίου...
Σύσκεψη για την προετοιμασία υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, ΙΤΕ και ΕΟΕΣ Αμφικτυονία

Σύσκεψη για την προετοιμασία υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, ΙΤΕ και ΕΟΕΣ Αμφικτυονία

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την τραγωδία στον Γεροπόταμο

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την τραγωδία στον Γεροπόταμο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διερεύνηση της ανείπωτης τραγωδίας που γράφτηκε στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου όπου  χάθηκαν με άδικο και οδυνηρό τρόπο...
Με 7,5 κιλά κάνναβης συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στα Χανιά για διακίνηση ναρκωτικών

Με 7,5 κιλά κάνναβης συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στα Χανιά για διακίνηση ναρκωτικών

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ακόμα 4 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και το χρηματικό ποσό των 1.515 ευρώ ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών ουσιών...
Το Παρατηρητήριο Εργασίας στην Κρήτη πρώτος μηχανισμός για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα

Το Παρατηρητήριο Εργασίας στην Κρήτη πρώτος μηχανισμός για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα

Διαβούλευση για αγοράς εργασίας και τον μηχανισμό της στο πλαίσιο της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης RIS3 της περιφέρειας Κρήτης...
Μαρκογιαννάκης: «Περί ανέμων ο Σταύρος Αρναουτάκης»

Μαρκογιαννάκης: «Περί ανέμων ο Σταύρος Αρναουτάκης»

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος Λάζαρος, Λάζος