ΚΡΗΤΗ

Παραμένει αποκλεισμένη από το μεταφορικό ισοδύναμο η Κρήτη

08-12-2018 11:38
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Παραμένει αποκλεισμένη από το μεταφορικό ισοδύναμο η Κρήτη

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΡΕΪΖΑΚΗ

Παραμένει αποκλεισμένη η Κρήτη από το μεταφορικό ισοδύναμο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα νησιά της χώρας – πλην ακόμα της Εύβοιας και της Λευκάδας – γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό έλλειμμα ισόρροπης μεταχείρισης για το νησί μας. Από τη στιγμή που το Υπουργείο Ναυτιλίας ψήφισε την εν λόγω απόφαση, υπήρξαν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία της Κρήτης, από την περιφέρεια και τους δήμους.
Φυσικά, την έντονη αντίδραση τους εξέφρασαν και τα επιμελητήρια της Κρήτης, που αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές συνέπειες που έχει αυτός ο αποκλεισμός στην ανταγωνιστικότητα των κρητικών επιχειρήσεων και ζητούν επιτακτικά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να επανεξετάσει την στάση του και να συμπεριλάβει το νησί στο μέτρο.
Σκληρή κριτική στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σαντορινιό άσκησε στην πρόσφατη συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) ο ρεθυμνιώτης αντιπρόεδρος του, Νίκος Ρεϊζάκης, ο οποίος κατηγόρησε επί της ουσίας τον κ. Σαντορινιό ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει το νησί ως …ηπειρωτική Κρήτη και επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των κρητικών επιχειρήσεων από τον αποκλεισμό από το μεταφορικό ισοδύναμο.
«Είναι γνωστό ότι έχει μείνει απέξω η Κρήτη, χωρίς να υπάρχει προοπτική να αλλάξει αυτό. Στην πρώτη συνεδρίαση στο Υπουργείο είχε δεσμευτεί ότι πιλοτικά θα μπουν κάποια προϊόντα της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο είναι το κόστος της διαφοράς που στοιχίζει ένα προϊόν ή και ένας επιβάτης να πάει από ένα νησί στην Αθήνα σε σχέση με ό,τι χρειάζεται στην ίδια χιλιομετρική απόσταση στην ξηρά. Δηλαδή αν ένα προϊόν χρειάζεται 1 ευρώ για να πάει από την Λαμία στην Αθήνα και από την Κρήτη 1.5 ευρώ, αυτά τα 50 λεπτά τα επιδοτεί το κράτος. Και επιδοτεί και τα εισιτήρια των νησιωτών για να είναι πιο ευέλικτοι. Σε αυτό το μέτρο, η Κρήτη έχει μείνει απέξω και μιλάμε για ένα νούμερο που στο πρώτο εξάμηνο του 2018 αφορά 1,8 δις, που θα επιδοτηθεί σε όλα τα άλλα νησιά, αλλά όχι στην Κρήτη», σχολίασε μιλώντας στον Team FM ο κ. Ρεϊζάκης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Είμαστε η δεύτερη μικρότερη εδαφική περιφέρεια της Ελλάδας, μετά τα Ιόνια νησιά. Αλλά παράγουμε το 5% του ΑΕΠ και σταθερά στα χρόνια της κρίσης έχουμε ανάπτυξη. Ποτέ η Κρήτη δε σταμάτησε να ανεβάζει το ΑΕΠ.
Δεν μας νοιάζει τόσο πολύ να επιδοτήσει τις μεταφορές μας ή των τουριστών, αλλά είπα πως κάθε μέρα από την Κρήτη φεύγουν γύρω στις 300 νταλίκες με προϊόντα για την Αθήνα, εκ των οποίων οι 240 μεταφέρουν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Αυτά μας «καίνε». Είπα χαρακτηριστικά ότι στην Κρήτη τα πορτοκάλια και το γάλα πωλούνται πιο φθηνά από το εμφιαλωμένο νερό. Αν δεν βοηθήσουμε τους παραγωγούς, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Και φυσικά υπάρχει ζήτημα και για το λάδι που εξάγεται το 60-70% του παραγόμενου. Για σκεφτείτε, όμως, με την Καλαμάτα να έχει 20-30 λεπτά διαφορά το λίτρο μας. Αν δεν ενταχθούμε, λοιπόν, σε αυτό το μέτρο για να μπορούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, μένουμε πολύ πίσω και δυστυχώς είμαι από τους λίγους που έχουν κυνηγήσει τόσο πολύ αυτό το μέτρο».
Οι επιμελητηριακοί φορείς του νησιού έχουν ζητήσει μία νέα συνάντηση με τον υφυπουργό το συντομότερο δυνατό.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Την δυναμική παρουσία του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και αντιπροέδρου του ΕΟΑΕΝ, Νίκου Ρεϊζάκη εξαίρει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ, Γιώργο Γιακουμάκη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος τάσσεται υπέρ της προσπάθειας ένταξης του νησιού στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.
«Το επιμελητήριο Καβάλας και εγώ προσωπικά θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την τοποθέτηση και την δυναμική παρουσία του μέλους του Δ.Σ. του επιμελητηρίου σας και αντιπρόεδρο του ΟΑΕΔ κ Νικόλαο Ρεϊζάκη, ο οποίος παρευρέθηκε στην 44η γενική συνέλευση του ΟΑΕΔ που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.
Ο κύριος Ρεϊζάκης μέσω της κυρίας τοποθέτησής του στην εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Σαντορινιού επεσήμανε τα πολύ σοβαρά προβλήματα του αποκλεισμού του νησιού της Κρήτης από το μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς και την ακτοπλοϊκή απομόνωση του Ρεθύμνου από το λιμάνι του Πειραιά και απαίτησε την άμεση επίλυσή τους.
Ως πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας, γνωρίζοντας την σημαντικότητα της ένταξης στο πρόγραμμα και τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το νησί της Θάσου, επικροτώ την άποψή σας ότι η ένταξη του νησιού της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο είναι μείζονος σημασίας.
Η Κρήτη ως ακρογωνιαίος λίθος στην στήριξη και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, με το εμπόριο προϊόντων πρωτογενούς τομέα αλλά και με τις χιλιάδες των τουριστών που συρρέουν στο νησί κάθε χρόνο είναι αναγκαίο και πρέπει να ενταχθεί στο εμπορικό ισοδύναμο ώστε να βγει από την απομόνωση και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της.
Για το λόγο αυτό τέτοιες τοποθετήσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων κρίνονται απαραίτητες και σας συγχαίρω ακόμα μία φορά για την παρουσία των εκπροσώπων σας στη γενική συνέλευση του ΕΟΕΑΝ.
Εύχομαι και ελπίζω τα στελέχη του επιμελητηρίου σας και εσείς προσωπικά να συνεχίσετε τις άοκνες προσπάθειές σας σε συνεργασία Βέβαια με όλους τους τοπικούς φορείς και τα επιμελητήρια της Κρήτης, ώστε να ξεπεραστεί αυτός ο Σκόπελος και να έχει η Κρήτη την αντιμετώπιση που της αξίζει».

Γνώμες

του Όθωνα Χριστουλάκη
Μείωση ΦΠΑ: Μια άλλη προσέγγιση
Νίκος Μολδοβανίδης
Το «ελληνικό» μαγαζί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 20χρονο Κοσμά

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 20χρονο Κοσμά

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 20χρονο φοιτητή Κοσμά Κακούρη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από τον “Κάμπο” Καβροχωρίου, όπου και...
Προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του και υπέστη εγκαύματα

Προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του και υπέστη εγκαύματα

Δύσκολες ώρες έζησε ένας άνδρας το βράδυ του Σαββάτου στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες το σπίτι του τυλίχθηκε στις...
Προώθηση Τοπικών Προϊόντων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα των Κρουαζιεροπλοίων: Ενημέρωση στα Χανιά

Προώθηση Τοπικών Προϊόντων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα των Κρουαζιεροπλοίων: Ενημέρωση στα Χανιά

Η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε Ενημερωτική Συνάντηση στα Χανιά, ως ο Συντονιστής του έργου «ΝΑΥΣ– Αξιοποίηση Ναυτιλιακών Πληροφοριών στη διαλειτουργικότητα...
Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής
Στη Γεωργιούπολη η Ντόρα Μπακογιάννη

Στη Γεωργιούπολη η Ντόρα Μπακογιάννη

H βουλευτής της ΝΔ και υποψήφια βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε χθες τη Γεωργιούπολη Αποκορώνου, όπου συζήτησε με επαγγελματίες του τουρισμού...
Εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2019 στην Περιφέρεια Κρήτης

Εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2019 στην Περιφέρεια Κρήτης

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φίληξ, Φήλιξ, Φίληκας, Φίληξα, Φιλήκη Ισμαήλ, Ισμαήλης, Ισμαήλος, Σμαήλης, Σμαήλος, Μαήλης, Μαήλος Αγίου Πνεύματος,Τριάδα, Τριάς, Κόρη, Κορίνα, Κορίνος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ