ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χάρη Στρατιδάκη «Θα υπάγω εις τους κήπους»

07-06-2019 09:07
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χάρη Στρατιδάκη «Θα υπάγω εις τους κήπους»

Για την Τετάρτη 19 Ιουνίου προγραμματίζουν οι «Ημέρες Ρεθύμνου 2019» και οι «Εκδόσεις Γραφοτεχνική» την παρουσίαση του νέου βιβλίου της σειράς «Ιστορικές περιηγήσεις στο Ρέθυμνο». Όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία, «το Ρέθυμνο του τρόμου» και «Η τροφή του Ρεθύμνου», συγγραφέας του είναι ο Χάρης Στρατιδάκης και επιμελήτρια η Αγγελική Βλαχοπούλου.

Το νέο βιβλίο έχει τον τίτλο «Θα υπάγω εις τους κήπους. Επισκέψεις στο αστικό πράσινο του Ρεθύμνου» και αναφέρεται στο χτες και στο σήμερα του πρασίνου της πόλης του Ρεθύμνου. Προσπαθεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο πίσω στον χρόνο, ερευνώντας τις περιόδους της ενετικής και οθωμανικής κατοχής και κάνοντας προσπάθεια να πάει ακόμα πιο πίσω. Στηρίζεται σε δύο διαφορετικές περιηγήσεις, που ο συγγραφέας του έχει σχεδιάσει και εμψυχώσει, στα πλαίσια των Ημερών Ρεθύμνου η πρώτη, και της συνεργασίας του με τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων η δεύτερη.

Η πρώτη περιήγηση είχε τον τίτλο «Εις ποίαν κούρτην κάθεσαι κι εις ποίαν λόντζαν είσαι» καιη δεύτερη «Γνωριμία με τον Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου».Στο βιβλίο οι δύο περιηγήσεις ενώθηκαν και επεκτάθηκαν. Η προτεινόμενη από αυτό περιήγηση κινείται τόσο στην παλιά όσο και στη νέα πόλη του Ρεθύμνου. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, αφού επιχειρείται να καλυφθεί αντιπροσωπευτικά ένα θέμα που περιλαμβάνει έναν Δημοτικό Κήπο έκτασης 24,270 στρεμμάτων, όπως και 47 ακόμη μικρά ή μεγάλα πάρκα, και δεκάδες αυλές, που καλύπτουν ακόμα μεγαλύτερη έκταση.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κατεξοχήν οικολόγου του Ρεθύμνου Ιδομενέα Σταυρουλάκη, ενώ αναλυτικές αναφορές υπάρχουν και για τους εραστές του πρασίνου Μενέλαο Παπαδάκη, Τίτο Πετυχάκη, Έλλη Βότζη και Γιώργο Κοκονά. Σ’ αυτό παρουσιάζονται οι δημόσιοι και ιδιωτικοί κήποι που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση αιώνα στο Ρέθυμνο, όπως και εκείνοι των τεκέδων Χασάν Μπαμπά και Βελή Πασά.Εξετάζονται επίσης οι ιδιωτικοί κήποι, που έμειναν γνωστοί ως Περβόλες, όπως και οι βενετσιάνικες «κούρτες», με τα πηγάδια και τα μποντζάλε τους, και οι οθωμανικές αυλές, με τα αναβρυτήρια και τις κρήνες τους. Αναφορές γίνονται στα ιστορικά δέντρα της πόλης και της υπαίθρου,όπως και στις δενδροφυτεύσεις από ιστορικά σωματεία, αλλά και στις κατά καιρούς καταστροφέςτου πρασίνου. Δεν παραλείπονταιοι σχολικοί κήποι, το περιαστικό πράσινο, τα υπολείμματα των δασών της υπαίθρου και η χλωρίδα και πανίδα των ρεθεμνιώτικων αυλών.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται αποκλειστικά στον Δημοτικό Κήπο, τον οποίο ο συγγραφέας του εξετάζει ως ένα μνημείο του Ρεθύμνου: μνημείο ιστορικό αλλά ταυτόχρονα και φυσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και τοπιακό, ακόμη και μνημείοπολιτικό. Εξετάζεται η προϊστορία του, με τους πέντε προγενέστερους δημόσιους κήπους της πόλης, ο σχεδιασμός του και η πορεία του μέσα στον χρόνο. Παράλληλα ερευνάται η χλωρίδα του, από την οποία παρουσιάζονται αναλυτικά 19 φυτά και δέντρα και καταγράφονται συνολικά 113 είδη, τα οποία φυτεύτηκαν στην εκατονταετή ιστορία του. Δεν παραλείπεται η αναφορά στους απαθανατισμένους Ρεθεμνιώτες στις 13 προτομές που κοσμούν τους διαδρόμους,  στους εργαζόμενους στον Κήπο, στις δροσιστικές κρήνες του και στην όμορφη παιδική χαρά, ενώ προτείνονται 27 συνολικά εκπαιδευτικές δραστηριότητες, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.Το βιβλίο κλείνει με αναλυτική βιβλιογραφία και με αναφορά των πηγών των εικόνων του, που φτάνουν τις 280.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας–Οικολογίας του Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Κρήτης Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη και ο αρχιτέκτων μηχανικός και αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Μίνως Αλεφαντινός. Εκ παραλλήλου, ο γνωστός για τις προσπάθειές του για το πράσινο Μιχάλης Κουμνάς, θα αναφερθεί στις προσπάθειες διατήρησης και αύξησης του αστικού πρασίνου, ενώ ο συγγραφέας θα δείξει, με λόγο και προβολή, τα παραλειπόμενα του βιβλίου. Σχετικά με το θέμα αποσπάσματα του Παντελή Πρεβελάκη, του Ανδρέα Νενεδάκη και του Αργύρη Χιόνη θα διαβάσουν η Κατερίνα Τσακάλη, ο Γιώργος Ξενικάκης και η Κατερίνα Ξεκάλου. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο υπεύθυνος των Ημερών Ρεθύμνου -και από τον προσεχή Σεπτέμβριο Δημοτικός Σύμβουλος-Θωμάς Κρεβετζάκης και θα συντονίσει η αρχαιολόγος Πετρούλα Βαρθαλίτου. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ έχει παρακληθεί να συμμετάσχει σ’ αυτήν και η Δημοτική Φιλαρμονική, συνεχίζοντας την παράδοση των δεκαετιών του 1950 και 1960, κατά τις οποίες αδιαλείπτως μία φορά την εβδομάδαη Μπάντα σκορπούσε τις μελωδίες της στον Κήπο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία