ΡΕΘΥΜΝΟ

Πέρασαν 34 χρόνια χωρίς τον Παύλο

04-05-2018 21:15
Πέρασαν 34 χρόνια χωρίς τον Παύλο

Στις 14 του Φλεβάρη του 1925, πριν 94 χρόνια δηλαδή, γεννήθηκε στην Επισκοπή του Ρεθέμνους ο Παύλος -του Γιάννη και της Χρυσής- Βαρδινογιάννης, που έμελε να σημαδέψει αργότερα τα πράγματα και την πολιτική ζωή όχι μόνο του Ρεθέμνους και της Kρήτης, αλλά και της Eλλάδας ολόκληρης.

Στο σύντομο διάστημα της ζωής του έγραψε τέτοια ιστορία που ακόμη σε πολλά σπίτια του Νομού η φωτογραφία του υπάρχει από τους παλιούς Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες δίπλα στα εικονίσματα. Τέτοια ήταν η επιρροή που ασκούσε ο Παύλος στον απλό κόσμο με αποτέλεσμα να του αποδοθεί από τον ίδιο τον λαό, πράμα σπάνιο, ο τίτλος του «ανθρωπιστή»!

Πριν 34 χρόνια όμως, σαν σήμερα στις 4 του Μάη του 1984, ένας κεραυνός έπεσε στο Ρέθεμνος, στην Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα. Ήταν η είδηση του θανάτου του μεγάλου Ρεθεμνιώτη πολιτικού και ανθρωπιστή, Παύλου Βαρδινογιάννη.

Του ανθρώπου εκείνου που χωρίς να έχει καμία ανάγκη από αναγνώριση και προβολή στεκόταν σε καθημερινή βάση στο πλευρό του κάθε απλού πολίτη σκύβοντας στον πόνο και στο πρόβλημά του. Αλλά και σε συλλογικό επίπεδο στα προβλήματα του τόπου του, δίνοντας ακόμα και τη ζωή του, όπως αποδείχθηκε για όλους εμάς τους Ρεθεμνιώτες, για όλους εμάς τους Κρητικούς και όχι μόνο.

Σε όλες τις τελευταίες εκλογές σε ένα θολό τοπίο με ανίκανους πολιτικούς στην πλειοψηφία τους να ξαναζητούν την ψήφο μας όλοι αναρωτιόμαστε, αν ήταν ο Παύλος; Αν ζούσε ο Παύλος και είχαμε μερικούς πολιτικούς σήμερα του διαμετρήματός του δεν θα φτάναμε ώς εδώ, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Εμείς όμως οι μαθητές του που «στρατευτήκαμε» στο πλευρό του από έναν ενθουσιασμό στην αρχή, αλλά στη συνέχεια διδαχτήκαμε από αυτόν, με νοσταλγία και σεβασμό στη μνήμη του, στέλνουμε μήνυμα στις νέες γενιές για να ξέρουν ότι κάποτε υπήρξε στο Ρέθυμνο ένας μεγάλος δημοκράτης κεντρώος – Βενιζελικός πολιτικός, που στην εποχή του έδειξε το ύφος και το ήθος που πρέπει διαχρονικά να έχουν οι Έλληνες πολιτικοί για να πάει μπροστά ο τόπος και να προκόβουν οι άνθρωποι.

Χιλιάδες οι ιστορίες και τα παραδείγματα που ζήσαμε και μάθαμε κοντά στον Παύλο Βαρδινογιάννη και τα έχουμε αποθηκεύσει στο μυαλό και την καρδιά μας. Η απλότητα, η εντιμότητα, το ήθος και το πάθος για προσφορά του Παύλου μεταλαμπαδεύτηκε στους ανθρώπους που ήταν δίπλα του, που θα τον θυμούνται πάντα και θα τον έχουν παράδειγμα.
«Καλοχαιρέτα τσι πεζούς, όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις» μας έλεγε όταν τον ρωτούσαμε γιατί τα κάνει όλα αυτά για τους απλούς και για τους φτωχούς ανθρώπους, «ποτέ σου μην περιφρονείς, τα κάτω σκαλοπάτια, γιατί σ’ αυτά πρωτοπατείς ν’ ανέβεις στα παλάτια» ήταν η απάντηση του πάντα, όταν τον παρακαλούσαμε να αφιερώσει λίγο χρόνο και στον εαυτό του, λέγοντάς του ότι τα προβλήματα των ανθρώπων δεν τελειώνουν ποτέ.

Δεν μας άκουσε όμως, συνέχισε να ασχολείται υπέρμετρα με τους ανθρώπους του, μέχρι που επιβάρυνε την υγεία του μη αναστρέψιμα και το τέλος ήρθε, στις 4 του Μάη του 1984. Μια λαοθάλασσα βουβή στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. Εκεί που αναπαύεται αδιατάραχτα μέχρι και σήμερα. Εκεί που εμείς σαν Όμιλος Βρακοφόρων τιμούμε τη μνήμη του κάθε χρόνο.

Θέλω τώρα να αναφερθώ στους «όψιμους» Βαρδινογιαννικούς, τους μετά θάνατον δηλαδή ή τους «μετά Χριστόν Προφήτες», σ’ αυτούς δηλαδή που δεν πίστεψαν στον ίδιο όσο ζούσε και μάλιστα μερικοί από αυτούς τον πολέμησαν κιόλας και που γι’ αυτούς ο Παύλος -αν ζούσε- θα έλεγε αυτό που έλεγε πάντα για όσους δεν τον αγαπούσαν «Οσάν τα μάθια μου αγαπώ, αυτούς που με μισούνε, σκεφθείτε ’δα πως αγαπώ, αυτούς που μ’ αγαπούνε». Και φυσικά θα με μάλωνε γι’ αυτά που λέω τώρα.

Μπορεί να πέρασαν 34 χρόνια, αλλά ο Παύλος δεν θα πεθάνει ποτέ μέσα μας, υπάρχει και μας οδηγεί πάντα. Ήταν ένας και μοναδικός, η ζωή του, το έργο του και η προσφορά του μέχρι και σήμερα, αποδεικνύει ότι πολιτικός σαν τον Παύλο Βαρδινογιάννη στο «Παντέρμο Ρέθεμνος» θα βγαίνει κάθε 100 χρόνια! Εδώ ταιριάζει βέβαια η μαντινάδα του Κωστή Καλλέργη ΚΙ.Γ.Κ «Πολιτικούς – ανθρωπιστές η χώρα μας δε βγάνει, ήσουνα ο μοναδικός Παύλο Βαρδινογιάννη».

Τα λόγια αυτά είναι λίγα καθώς και οι φετινές εκδηλώσεις στις 4 και στις 5 Αυγούστου στην Πλατεία Μικρασιατών του Ρεθύμνου, για τα 45 χρόνια του Ομίλου Βρακοφόρων, θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Παύλου Ιωάννου Βαρδινογιάννη, (τα γνωστά πλέον και καθιερωμένα πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια) ο οποίος υπήρξε ο ηθικός αυτουργός για την ίδρυσή του. Εκτός των άλλων θα πραγματοποιήσουμε και πολιτικό μνημόσυνο, ενώ θα ψαλεί αρχιερατικό τρισάγιο στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Βρακοφόρων «Παύλος Ι. Βαρδινογιάννης» στην οδό Ηγουμένου Γαβριήλ 18, αύριο Σάββατο 5 Μαΐου στις 19:30 με ομιλητή τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Όλοι εμείς λοιπόν, στον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης δίνουμε μια υπόσχεση ότι θα τιμούμε τη μνήμη του για πάντα, θα προβάλλουμε, δε, το έργο του και την προσωπικότητά του, για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι!!!

Στέλιος Χ. Κιαγιαδάκης
Πρόεδρος
Ομίλου Βρακοφόρων
Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δερεδάκης: «Χρειάζεται έμφαση στους οικισμούς που κραυγάζουν ότι αργοπεθαίνουν»

Νίκος Δερεδάκης: «Χρειάζεται έμφαση στους οικισμούς που κραυγάζουν ότι αργοπεθαίνουν»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΝΙΝΟΥ
Ελευθερία Μιχάλα: Έμφαση σε πολιτισμό και καθημερινότητα

Ελευθερία Μιχάλα: Έμφαση σε πολιτισμό και καθημερινότητα

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ...
Γιώργος Ξηράκης: «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε συλλογικά για το καλό του Ρεθύμνου»

Γιώργος Ξηράκης: «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε συλλογικά για το καλό του Ρεθύμνου»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕ ΤΗ «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ»
Ντ. Φραγκάκος: «Ανανέωση,  ανοιχτές προοπτικές και δέσμευση για το μέλλον»

Ντ. Φραγκάκος: «Ανανέωση, ανοιχτές προοπτικές και δέσμευση για το μέλλον»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΖΕΙΣ» ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ»...
Γρηγόρης Τσιομπίκας: «Βασική προτεραιότητα  η κοινωνική μέριμνα»

Γρηγόρης Τσιομπίκας: «Βασική προτεραιότητα η κοινωνική μέριμνα»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΜΕ ΤΗ «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ»
Σταύρος Βουρβαχάκης: Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα όραμα και μια ελπίδα  για ένα καλύτερο μέλλον

Σταύρος Βουρβαχάκης: Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα όραμα και μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή