ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλανήσεις στο κόσμο της Φυσικής

12-01-2019 09:54
Περιπλανήσεις στο κόσμο της Φυσικής

ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Οι περιπλανήσεις στο κόσμο της Φυσικής συνεχίζονται και την νέα χρονιά! Ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, διοργανώνει εσπερίδα για το ευρύ κοινό με θέμα «Περιπλανήσεις στον κόσμο της Φυσικής» στο Ρέθυμνο.
Καλωσορίζουμε το 2019 στο Ρέθυμνο με μια εκδήλωση που φιλοδοξεί να φέρει στον ίδιο χώρο μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες με ενδιαφέρον για την Φυσική και τις εφαρμογές της. Οι περιπλανήσεις θα ξεκινήσουν με δύο ομιλίες από το ερευνητικό Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και LASER του ΤΕΙ Κρήτης πάνω στο επίκαιρο (βραβείο Nobel Φυσικής 2018) θέμα της Φυσικής και των εφαρμογών των ισχυρών και υπερβραχέων παλμών LASER και θα συνεχιστεί με ένα ταξίδι στο διαστρικό νέφος Musca που «τραγουδά», από την ομάδα Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το φως των LASER στο φως των αστεριών!
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 12 Ιανουαρίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού» , ώρα 19:00 – 21:00 και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομιλίες:
1. " Ισχυρά και Υπερβραχέα LASER: Το 1/2 του βραβείου Nobel Φυσικής 2018 στους Gerard Mourou και Donna Strickland", Καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης, Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και LASER (CPPL), ΤΕΙ Κρήτης
2. "Ακραίες συνθήκες ύλης στο εργαστήριο με τη χρήση υπερ-ισχυρών παλμών LASER", Καθηγητής Μιχάλης Ταταράκης, Διευθυντής CPPL, Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και LASER (CPPL), ΤΕΙ Κρήτης
3. Το “τραγούδι" του διαστρικού νέφους Musca, Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Τάσσης, Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΧΕΙ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

Η φυσική έχει εφαρμογή στην καθημερινότητά μας, κι όμως ο πολύς κόσμος αυτό δεν το αντιλαμβάνεται. Και αυτό, γιατί διαχρονικά το υπουργείο παιδείας αδυνατεί να εντάξει στα αναλυτικά προγράμματα της φυσικής στο σχολείο νέες εξελίξεις, όπως σημείωσε μιλώντας στον Team FM ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, Μιχάλης Καραδημητρίου.
«Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό και στόχος της είναι να φέρει κοντά στην κοινωνία αυτά που γίνονται σήμερα μέσα στα εργαστήρια τόσο του πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ Κρήτης.
Οι τίτλοι των ομιλιών μπορεί να φαίνονται επιστημονικοί, όμως στην πραγματικότητα οι ομιλίες ασχολούνται με βαθιά επιστημονικά θέματα, τα οποία όμως θα αναλυθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί κάποιος άνθρωπος που δεν έχει πανεπιστημιακές γνώσεις φυσικής να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.
Εμείς ως σύλλογος φυσικών Κρήτης προσπαθούμε να φέρουμε τη φυσική μέσα σε αίθουσες πέρα από τα σχολεία και να φέρουμε έγκριτους επιστήμονες όπως είναι οι ομιλητές μας να μιλήσουν με απλά λόγια στον κόσμο για αυτά που κάνουν στα εργαστήρια για να μην νιώθει ο κόσμος ότι η φυσική είναι ξεκομμένη από την πραγματική ζωή και από πράγματα που βλέπουμε τριγύρω μας καθημερινά», σχολίασε ο κ. Καραδημητρίου καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετέχουν.
Συμπλήρωσε, δε: «Απαξιώνεται η διδασκαλία της φυσικής στα λύκεια και τα παιδιά έχουν μία τελείως διαφορετική εικόνα και λάθος αντίληψη για το τι σημαίνει φυσική και κατ επέκταση απομακρύνονται από αυτές τις σπουδές.
Το βασικό πρόβλημα είναι τα αναλυτικά προγράμματα ότι έχουμε αναλυτικά προγράμματα που είναι λίγο απαρχαιωμένα. Η φυσική που διδάσκεται σήμερα στα σχολεία είναι η φυσική που τελείωσε το 1900. Από το 1900 μέχρι σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης και η σύνδεσή της με τεχνολογικά επιτεύγματα δεν υπάρχουν καν στα σχολεία. δηλαδή τα παιδιά θεωρούν ότι ασχολούμαστε με μία νεκρή επιστήμη ενώ την ίδια στιγμή κάθε μέρα έχουμε καινούργιες ανακαλύψεις. Άρα η ευθύνη ανήκει στα αναλυτικά προγράμματα και στη δουλειά που έχουν οι προϊστάμενοι του υπουργείου Παιδείας και σήμερα και τα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσουν σε αλλαγές και να εμπλουτίσουν τα αναλυτικά προγράμματα να τα κάνουν πιο σύγχρονα και να καταλάβουν ότι οι θετικές επιστήμες είναι ζωντανές επιστήμες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Μεθόδιος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ