ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΠΟΥ: Ψυχική διαταραχή η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά

16-07-2018 09:05
ΠΟΥ: Ψυχική διαταραχή η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά

Ο αμφισβητούμενος όρος «εθισμός στο σεξ» υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το αν υπάρχει πραγματικά τέτοιος εθισμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε την «ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά» ως ψυχική διαταραχή αλλά παραμένει ασαφές αν είναι εθιστική στον ίδιο βαθμό με τυχερά παιχνίδια ή την κατάχρηση ναρκωτικών.

Ο αμφισβητούμενος όρος «εθισμός στο σεξ» υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το αν υπάρχει πραγματικά τέτοιος εθισμός.

Στην τελευταία αναθεώρηση του καταλόγου των νοσημάτων και βλαβών που εξέδωσε ο ΠΟΥ έκανε ένα βήμα προς τη νομιμοποίηση της έννοιας, αναγνωρίζοντας την «ψυχαναγκαστική διαταραχή της σεξουαλικής συμπεριφοράς» ή ως ψυχική νόσο. Αλλά δεν παύει να την «συνθλίβει» ανάμεσα σε άλλες εθιστικές συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση ουσιών ή τα τυχερά παιχνίδια, επιμένοντας ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν περιγραφεί η διαταραχή ως εθισμός.

«Μιλώντας συνειδητά δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε ακόμα επαρκή στοιχεία… ότι η κατάσταση είναι αντίστοιχη με αυτή με το αλκοόλ ή την ηρωίνη», ανέφερε το Σάββατο ο Τζέφρι Ριντ, ειδικός του ΠΟΥ.

Στο αναθεωρημένο κατάλογο της Διεθνούς Κατηγοριοποίησης Νοσημάτων, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά «χαρακτηρίζεται από εμμένουσα αποτυχία για έλεγχο των έντονων, επαναλαμβανόμενων σεξουαλικών παρορμήσεων ή παροτρύνσεων … που προκαλούν έντονη δυσφορία ή βλάβη».

Αλλά αυτό δεν επιλύει την επιστημονική αντιπαράθεση για το «αν η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά αποτελεί εκδήλωση εξαρτητικής συμπεριφοράς».

Σύμφωνα με τον Δρ Ριντ, είναι σημαντικά που η Διεθνής Κατηγοριοποίηση Νοσημάτων περιλαμβάνει έναν συνοπτικό ορισμό της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα χαρακτηρίζονται από αυτή συμπεριφορά μπορούν να λάβουν βοήθεια.

«Υπάρχει ένας πληθυσμός ανθρώπων που αισθάνονται εκτός ελέγχου σε ότι αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά τους και που υποφέρουν εξαιτίας αυτού», λέει ο αξιωματούχος του ΠΟΥ εννοώντας ότι η σεξουαλική συμπεριφορά τους έχει μερικές φορές «πολύ σοβαρές συνέπειες. Πρόκειται για έναν μοναδικό κλινικό πληθυσμό που έχει μια νόμιμη υγειονομική κατάσταση και στους οποίους μπορούν να παρασχεθούν υπηρεσίες με νόμιμο τρόπο».

Παραμένει πάντως ασαφές του πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά αλλά ο Δρ Ριντ λέει ότι ο Κατάλογος θα προκαλέσει τη διάθεση για έρευνα επί της πάθησης και της συχνότητάς της, αλλά και τον καθορισμό των πλέον αποτελεσματικών θεραπειών.

«Μπορεί τελικά να πούμε, ‘ναι’ είναι εξάρτηση, αλλά επί του παρόντος δεν έχουμε φτάσει εκεί», συμπληρώνει.

Αλλά και χωρίς την «ταμπέλα» του εθισμού ο ίδιος πιστεύει ότι η νέα κατηγοριοποίηση είναι «καθησυχαστική» καθώς δίνει την αίσθηση στους πάσχοντες ότι έχουν μια «μοναδική κατάσταση» και μπορούν να αναζητήσουν θεραπεία.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για τους βιασμούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ισχυρισμοί για «εθισμό στο σεξ» έχουν πυκνώσει από τότε που διαδόθηκε το κίνημα #MeToo ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση.

Το κίνημα έχει ήδη οδηγήσει στην κοινωνική αποκαθήλωση πολλών «ισχυρών» ανδρών της βιομηχανίας του θεάματος στο Χόλιγουντ, με πρώτον τον Χάρβεϊ Γουάινστάιν που λέγεται ότι έχει περάσει αρκετούς μήνες υπό θεραπεία για τον εθισμό του στο σεξ.

Ο Τζέφρι Ριντ δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι η νέα λίστα της Διεθνούς Κατηγοριοποίησης Νοσημάτων θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για εγκληματικές συμπεριφορές.

«Δεν δικαιολογεί τον βιασμό κάποιου… όπως δεν δικαιολογείται κάποιος να οδηγεί μεθυσμένος. Έχει πάντα την ευθύνη της πράξης σου», εξηγεί.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα