ΚΡΗΤΗ

«Πράσινο φως» για το σχέδιο διαχείρισης υδραυλικών έργων στην Κρήτη

21-08-2018 06:29
«Πράσινο φως» για το σχέδιο διαχείρισης υδραυλικών έργων στην Κρήτη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Το «πράσινο φως» έδωσε ο ΟΑΚ.ΑΕ για το σχέδιο διαχείρισης υδραυλικών έργων στην Κρήτη, ένα έργο το οποίο χωρίζεται σε δυο τμήματα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΚ, το πρώτο τμήμα του έργου αφορά την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου ύδρευσης και άρδευσης το οποίο θα περιλαμβάνει απογραφή της υφιστάμενης υποδομής του νησιού και ειδική διαχειριστική μελέτη, ενώ στο δεύτερο στάδιο περιλαμβάνεται ο γενικός διαχειριστικός σχεδιασμός έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΚ εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου: «Σχέδιο Διαχείρισης (Master Plan) των υδραυλικών έργων Νήσου Κρήτης» με συνολικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ο φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ τα κονδύλια προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 (Κωδικός Έργου/MIS ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: 2016ΣΜ07600002 / 00 10 – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (MASTER PLAN) ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ).

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται:
«Το έργο χωρίζεται σε δυο τμήματα:

1. TMHMΑ Υ1: «Τεχνικός σύμβουλος για την υποβοήθηση της Δ/σης Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Α.Ε. στην εκπόνηση Γενικού Διαχειριστικού Σχεδίου (Master Plan) Ύδρευσης - Άρδευσης νήσου Κρήτης». Το αντικείμενο περιλαμβάνει δύο στάδια: την απογραφή της υπάρχουσας υποδομής σε υδραυλικά έργα και την ειδική διαχειριστική μελέτη για τη νήσο Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα:
• Το πρώτο στάδιο αφορά στην σύνταξη Έκθεσης Αποτίμησης Έργων, με σκοπό την καταγραφή της σημερινής υποδομής εκμετάλλευσης υδατικών πόρων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η κατάρτιση διαχειριστικών προτεραιοτήτων και η σχετική προώθηση των απαιτούμενων μελετών και έργων. Ο στόχος των έργων αυτών θα είναι η βέλτιστη διαχείριση υδατικών πόρων του νησιού, που θα επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών του νησιού, τηρώντας τους απαραίτητους όρους βιώσιμης χρήσης, περιβαλλοντικά αποδεκτής και ταυτόχρονης προστασίας του νερού ως πολύτιμου αγαθού,
• Στο δεύτερο στάδιο προβλέπεται η σύνταξη της ειδικής διαχειριστικής μελέτης. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να εξετάσει το υδατικό ισοζύγιο της νήσου Κρήτης, να καθορίσει τις δυνατότητες προσφοράς ύδατος οποιουδήποτε είδους (υπόγειο, επιφανειακό, άλλο) και για όλες τις χρήσεις (ύδρευση, άρδευση, λοιπές). Να καθορίσει τις ανάγκες ύδατος σήμερα και στον ορίζοντα σχεδιασμού των τεχνικών έργων. Κατόπιν, να σχηματοποιήσει σε μορφή διαχειριστικού ομοιώματος την παρούσα κατάσταση και να εκτιμήσει τα ελλείμματά της.

2. TMHMΑ Υ2: «Τεχνικός σύμβουλος για την υποβοήθηση της Δ/σης Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Α.Ε. στην εκπόνηση Γενικού Διαχειριστικού Σχεδίου (Master Plan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας νήσου Κρήτης»
• Το σχέδιο έχει στόχο να εντοπίσει και να ιεραρχήσει τα απαιτούμενα Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας σε επίπεδο Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης. Σχετίζεται άμεσα με την υλοποίηση των μέτρων περί (α) Σύνταξης Στρατηγικών Σχεδίων (Master Plan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας και (β) Δημιουργίας Εθνικής Βάσης Τεχνικών Δεδομένων Αντιπλημμυρικών Έργων, τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες μέτρων προστασίας και πρόληψης αντίστοιχα.
• Προβλέπεται (μεταξύ άλλων) καταγραφή και αξιολόγηση: της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων, συμπεριλαμβανομένων των έργων ορεινής υδρονομίας και των υπό σύνταξη σχετικών μελετών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και συλλογή πληροφοριών για πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Α.Κ. Α.Ε. Φώτη Καζάση: «…Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου θα είναι 12 μήνες. Όταν ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, θα ακολουθήσει εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να προκύψουν τα τελικά παραδοτέα. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν την πρώτη οργανωμένη προσέγγιση στην υλοποίηση της στρατηγικής της ενιαίας διαχείρισης. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη θωράκιση της Κρήτης σε ό,τι αφορά τα αναγκαία έργα, πρώτον για την κάλυψη της ζήτησης με ποσοτικά αξιόπιστη, ποιοτικά και περιβαλλοντικά ασφαλή και οικονομικά βιώσιμη αξιοποίηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων, και δεύτερον για τον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας».

Γνώμες

του Όθωνα Χριστουλάκη
Μείωση ΦΠΑ: Μια άλλη προσέγγιση
Νίκος Μολδοβανίδης
Το «ελληνικό» μαγαζί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 20χρονο Κοσμά

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 20χρονο Κοσμά

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 20χρονο φοιτητή Κοσμά Κακούρη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από τον “Κάμπο” Καβροχωρίου, όπου και...
Προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του και υπέστη εγκαύματα

Προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του και υπέστη εγκαύματα

Δύσκολες ώρες έζησε ένας άνδρας το βράδυ του Σαββάτου στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες το σπίτι του τυλίχθηκε στις...
Προώθηση Τοπικών Προϊόντων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα των Κρουαζιεροπλοίων: Ενημέρωση στα Χανιά

Προώθηση Τοπικών Προϊόντων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα των Κρουαζιεροπλοίων: Ενημέρωση στα Χανιά

Η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε Ενημερωτική Συνάντηση στα Χανιά, ως ο Συντονιστής του έργου «ΝΑΥΣ– Αξιοποίηση Ναυτιλιακών Πληροφοριών στη διαλειτουργικότητα...
Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής
Στη Γεωργιούπολη η Ντόρα Μπακογιάννη

Στη Γεωργιούπολη η Ντόρα Μπακογιάννη

H βουλευτής της ΝΔ και υποψήφια βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε χθες τη Γεωργιούπολη Αποκορώνου, όπου συζήτησε με επαγγελματίες του τουρισμού...
Εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2019 στην Περιφέρεια Κρήτης

Εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2019 στην Περιφέρεια Κρήτης

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φίληξ, Φήλιξ, Φίληκας, Φίληξα, Φιλήκη Ισμαήλ, Ισμαήλης, Ισμαήλος, Σμαήλης, Σμαήλος, Μαήλης, Μαήλος Αγίου Πνεύματος,Τριάδα, Τριάς, Κόρη, Κορίνα, Κορίνος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ