ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων για «έξυπνα» σπίτια

17-01-2019 12:47
Ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων για «έξυπνα» σπίτια

Για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους με άνοια και άλλα προβλήματα, που ζουν μόνοι τους στα σπίτια τους, προορίζεται ένα ρομπότ που δημιούργησαν επιστήμονες του Washington State University.

Το Robot Activity Support System, ή RAS, χρησιμοποιεί αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί σε ένα «έξυπνο» σπίτι του WSU, προκειμένου να βλέπει πού είναι ο ένοικος του σπιτιού, τι κάνει και αν χρειάζεται βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες.

Το ρομπότ κινείται μέσα σε δωμάτια και γύρω από εμπόδια για να βρίσκει μόνο του τον ένοικο, παρέχει μέσω βίντεο οδηγίες για το πώς να κάνει απλές εργασίες και μπορεί να τον καθοδηγεί για να βρίσκει πράγματα όπως φάρμακα, τρόφιμα κ.α.

«Το RAS συνδυάζει τις δυνατότητες ενός αυτοκινούμενου ρομπότ με την τεχνολογία εντοπισμού δραστηριότητας ενός "έξυπνου" σπιτιού του WSU για να παρέχει βοήθεια επί τόπου, όποτε υπάρχει τέτοια ανάγκη» είπε ο Μπράιαν Μάινορ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο WSU School of Electrical Engineering and Computer Science.

Ο Μάινορ εργάζεται στο εργαστήριο της Νταϊάν Κουκ, καθηγήτριας ηλεκτρολογίας-μηχανολογίας και επιστήμης υπολογιστών στο WSU Center for Advanced Studies in Adaptive Systems. Την τελευταία δεκαετία η Κουκ και η Μορίν Σμίτερ Ετζκόμπε, καθηγήτρια ψυχολογίας του WSU, εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογιών «έξυπνων» σπιτιών που επιτρέπουν σε ηλικιωμένους με προβλήματα μνήμης να ζουν ανεξάρτητα.

Το RAS είναι το πρώτο ρομπότ που οι ερευνητές του CASAS προσπαθούν να ενσωματώσουν στο περιβάλλον «έξυπνου» σπιτιού τους. Πρόσφατα δημοσίευσαν έρευνα στο Cognitive Systems Research που επιδεικνύει πώς το RAS θα μπορούσε να κάνει τη ζωή ευκολότερη για τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να ζουν ανεξάρτητα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 26 φοιτητές ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν τρεις δραστηριότητες σε ένα «έξυπνο» σπίτι με βοηθό το RAS: Να βγάλουν βόλτα τον σκύλο, να πάρουν φάρμακα με νερό και τροφή και να ποτίσουν τα φυτά. Όποτε οι αισθητήρες του σπιτιού αντιλαμβάνονταν πως ο ένοικος δυσκολευόταν, το RAS λάμβανε μήνυμα για βοήθεια. Στη συνέχεια, το ρομπότ, χρησιμοποιώντας την κάμερα, τους αισθητήρες και το λογισμικό του, έβρισκε τον ένοικο και τον βοηθούσε. Μετά ο ένοικος υποδείκνυε μέσω ενός tablet interface πως ήθελε να δει βίντεο για το επόμενο βήμα της δραστηριότητας στην οποία επιδιδόταν ή βίντεο για τη δραστηριότητα στο σύνολό της ή ζητούσε από το ρομπότ να τον καθοδηγήσει σε αντικείμενα που χρειάζονταν για την ολοκλήρωσή της. Η αξιολόγηση των επιδόσεων του RAS ήταν ιδιαίτερα θετική από τους περισσότερους συμμετέχοντες στη δοκιμή.

Γνώμες

Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Αποχαιρετώντας τον σωτήρα του ευρώ Super Mario
Νίκος Μολδοβανίδης
Οι κρυφές μας ενοχές …2

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα Λουντμίλλα, Λουντμίλα Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ : ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ