ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέλλα Σειραγάκη: η αγάπη της για το κρητικό τραγούδι, η τυχαία αρχή και η «Χαραμάδα»

31-07-2019 12:00
Στέλλα Σειραγάκη: η αγάπη της για το κρητικό τραγούδι, η τυχαία αρχή και η «Χαραμάδα»
  • Συνέντευξη της ρεθυμνιώτισσας καλλιτέχνιδας στo GOODnet

Τραγουδούσε από μικρή, αλλά στο επαγγελματικό τραγούδι μπήκε …σχεδόν τυχαία. Και παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε να συνεχίσει, έμεινε στο χώρο και αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές στο παραδοσιακό κρητικό τραγούδι.

Η Στέλλα Σειραγάκη από το 2004 ήρθε για να μείνει στην μουσική σκηνή της Κρήτης και δηλώνει παρούσα στο παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο αγαπά ιδιαιτέρως. Πάντως, τα πρώτα χρόνια φρόντισε να διευρύνει τους ορίζοντες της, κάνοντας πράξη κάτι που δεν είχε κάνει μόλις τελείωσε το σχολείο. Έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις το 2007 και πέρασε στην Φιλοσοφική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε με το πτυχίο της φιλολογίας. Περιγράφοντας την προσπάθεια, θυμήθηκε πως εκείνη τη χρονιά δούλευε στο «Άστρο» και στα διαλείμματα του προγράμματος της διάβαζε προετοιμαζόμενη για τις εξετάσεις!

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες του χώρου, όπως ο Κώστας Βερδινάκης, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Αντώνης Ζαχαράκης έχοντας κάνει συμμετοχές στις προσωπικές τους δουλειές, ενώ σήμερα πλέον ετοιμάζει τον πρώτο προσωπικό της δίσκο, για τον οποίο συλλέγει υλικό.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κυκλοφορήσει η «Χαραμάδα», το νέο της τραγούδι, σε μουσική Γιώργου Λουκάκη και στίχους Ερασμίας Πεδιαδιτάκη, που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία "Αεράκης - Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον".

Η Στέλλα Σειραγάκη μίλησε στην Κρητική Επιθεώρηση, παραχωρώντας μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

  • Χαραμάδα: το νέο σου τραγούδι. Τι είναι αυτό που σε τράβηξε και αποφάσισες να το πεις;

Τη Χαραμάδα μου την έστειλαν μαζί με άλλα έξι – εφτά τραγούδια στο e-mail μου πέρυσι. Το είχαν παίξει με ένα λαούτο και μόλις το άκουσα, χωρίς να ακούσω τα υπόλοιπα, είπα αυτό θέλω. Και γιατί; Γιατί είναι πολύ επίκαιρος ο στίχος. Έχει στίχο που νομίζω ότι μας εκφράζει όλους. Ζούμε σε μία εποχή της απόλυτης πληροφορίας και της απόλυτης παραπληροφόρησης. Της απόλυτης ελευθερίας και του απόλυτου «εγκλεισμού»  στον εαυτό μας. Όλοι ψάχνουμε την χαραμάδα, να βγούμε προς τα έξω, να δούμε το φως μας. Έχουμε κλειστεί πάρα πολύ στον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε όλη μέρα ανοιχτοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  •  Τα τελευταία χρόνια έχεις «γυρίσει» στο παραδοσιακό κρητικό τραγούδι. Για ποιο λόγο έχεις επιλέξει, αν και γυναίκα, να τραγουδάς κρητικό – έντεχνο;

 Τα πρώτα χρόνια τραγουδούσα κυρίως λαϊκό τραγούδι. Τα τελευταία χρόνια όμως τραγουδάω παραδοσιακό. Μεγαλώνοντας γύρισα προς αυτό. Έχω μεγαλώσει με ήχους παραδοσιακούς. Ως παιδί άκουγα κρητικά στο σπίτι, ήμουν σε χορευτικά συγκροτήματα, κάναμε παρέες με τέτοια τραγούδια, συμμετείχαμε σε γάμους, συνεστιάσεις πανηγύρια, έχω μεγαλώσει με αυτά. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το τραγουδάω επαγγελματικά. Όμως βρίσκω ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναικείες φωνές στο κρητικό τραγούδι. Είμαστε πολύ λίγες…

  •  Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί ο χώρος είναι ανδροκρατούμενος λόγω των οργάνων. Έχουμε συνδυάσει ότι κάποιος παίζει λύρα και τραγουδάει. Ενώ στα υπόλοιπα νησιώτικα, η γυναικεία παρουσία είναι πολύ έντονη. Βέβαια, τώρα τελευταία έχει αρχίσει η γυναικεία φωνή και μπαίνει και νομίζω ότι θα μας αφήσουν χώρο. Άλλωστε, υπάρχουν πολλά παραδοσιακά τραγούδια που «πρέπει» να τα πει γυναίκα… Απλά δεν το έχουμε συνηθίσει.

  •  Έχοντας τραγουδήσει και σε κοινωνική εκδήλωση, γάμο, βάφτιση, πως αντιμετωπίστηκες;

Ποτέ δεν άκουσα αρνητική κριτική για την γυναικεία φωνή στο παραδοσιακό. Δεν ξέρω αν άρεσα ως φωνή, αλλά ότι τους άρεσε μία γυναικεία φωνή στο πάλκο, παραδοσιακή, που σπάει και τη μονοτονία, τους άρεσε. Και υπήρξε και εποχή με τον Κώστα τον Βερδινάκη, που βγάλαμε πολλές βαφτίσεις και γάμους.

  •  Υπάρχουν εκείνοι που λένε πως δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν σύγχρονα όργανα στην κρητική μουσική. Πως το βλέπεις εσύ;

 Θεωρώ ότι αυτό είναι η εξέλιξη. Γιατί η μουσική είναι …παραδοσιακή και εμείς πρέπει να την παραδώσουμε. Όταν κάτι δεν αλλοιώνεται, είναι προφανώς δεκτό και έχει και ενδιαφέρον.

  •  Ποια θεωρείς καλύτερη δουλειά σου;

 Δεν θα ξεχωρίσω καμία. Γιατί με όλους τους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί, ήταν όλοι ξεχωριστοί, ο καθένας στο είδος του, ταλαντούχοι και μου έδωσε ο καθένας κάτι διαφορετικό. Το τελευταίο, βέβαια, επειδή είναι το πιο πρόσφατο, το αγαπάω πάρα πολύ. Ίσως και το πρώτο που έγραψα δικό μου, το «Μου είναι δύσκολο», σε μουσική του Μανώλη Βερδινάκη και σε στίχους Όλγας Μιχελή, επειδή ήταν το πρώτο προσωπικό…

  •  Ξεκίνησες τυχαία. Δεν είχες σκοπό να ασχοληθείς επαγγελματικά με το τραγούδι….

 Εντελώς τυχαία. Το έκανα, αλλά ενώ το έκανα, δεν το ήθελα και έλεγα, θα τελειώσει η σεζόν και θα σταματήσω.

  •  Και γιατί δεν σταμάτησες;

 Δεν ξέρω… Με κέρδισε. Έκανα, βέβαια, ένα διάλειμμα  2-3 χρόνων, από το 2010 ως το 2013 είχα σταματήσει. Μάλλον τότε έγινε η μετάβαση και ένας επαναπροσδιορισμός θα έλεγα. Άρα τώρα που το βλέπω από μακριά, καλώς σταμάτησα. Καλό είναι να αποστασιοποιούμαστε από τα πράγματα και αυτά μόνα τους ή θα μας καλέσουν ή δεν θα μας καλέσουν, αλλά ό,τι και να γίνει, θα είναι αυτό που πρέπει να γίνει.

  •  Ετοιμάζεις κάποιο δίσκο;

 Ετοιμάζω, πράγματι, την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά. Μαζεύουμε υλικό, θα κινηθώ βέβαια σε αυτούς τους ήχους, τους παραδοσιακούς και έντεχνους. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω, γιατί δεν έχω κατασταλάξει στα τραγούδια.

 

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ

Πάντως, η Στέλλα Σειραγάκη δεν παρέλειψε να μιλήσει κι εκείνη για το σοβαρό πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους, ζητώντας από όλους να σέβονται τη ζωή τους και τη ζωή των υπολοίπων. «Πρέπει η πολιτεία να λάβει σοβαρά μέτρα επιτέλους. Βέβαια, η πολιτεία από μόνη της δεν μπορεί να κάνει πάρα πολλά αν εμείς οι ίδιοι δεν το βάλουμε στην παιδεία μας και δεν πείσουμε τα νέα παιδιά να μην καταναλώνουν υπερβολικό αλκοόλ και να οδηγούν. Δεν μπορεί πια αυτό το πράγμα να συνεχιστεί, να κλείνουν σπίτια. Είναι αδικία, είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη και δεν γίνεται η Κρήτη να χάνει κάθε χρόνο ένα χωριό στο δρόμο. Πρέπει να σεβαστούμε και την ζωή μας, αλλά και την ζωή των υπόλοιπων στον δρόμο».

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Στις 27 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη συναυλία στον Δημοτικό Κήπο για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, χωρίς εισιτήριο, αλλά με τη συλλογή τροφίμων.

Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι Στέλλα Σειραγάκη, Βούλα Στρατάκη και Δημήτρης Σπυριδάκης.

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία