ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 22 Ιουλίου η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του αφανούς δασκάλου

04-07-2019 09:35
Στις 22 Ιουλίου η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του αφανούς δασκάλου

Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Αμνάτο η μεγάλη ετήσια εκδήλωση του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης. Ως θέμα της θα έχει εφέτος την τίμηση των αφανών δασκάλων που αλφαβήτισαν υπό αντίξοες συνθήκες τον πληθυσμό της Κρήτης, από το 1795 μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει όπως πάντα με μουσική εισαγωγή, που τη φορά αυτή θα γίνει από την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου.Θα ακολουθήσουν καλωσορίσματα,από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου Βασίλη Βαμβακά, από τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μίνωα Αλεφαντινό και από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Γιώργο Κανακάκη. Την εισαγωγή στο θέμα θα κάνει ο Επιμελητής του Μουσείου δρ Χάρης Στρατιδάκης και η εκδήλωση θα συνεχιστεί με σύντομες ομιλίες. Ο συνταξιούχος δάσκαλος και μεγάλος Χανιώτης λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκηςθα σκιαγραφήσειαρχικά την προσφορά του μονοθεσίτη δασκάλου της κρητικής υπαίθρου. Τον λόγο θα πάρει στη συνέχεια ο Ηρακλειώτης συνταξιούχος σχολικός σύμβουλος δρ Γιώργος Πατεράκης, που θα περιγράψει τον Κρήτα δημοδιδάσκαλο του 19ου αιώνα και την προσφορά του.

Θα ακολουθήσει ο πατέρας Τιμόθεος Παναγιωτάκης, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Απλαδιανών και ηγούμενος της Μονής Βωσάκου, που θα μιλήσει για την προσφορά των Κρητών ιεροδιδασκάλων, μέχρι και τις μέρες μας.Για την προσφορά των διδασκαλισσών στον αλφαβητισμό της Κρήτης θα μιλήσει στη συνέχεια η Ρεθεμνιώτισσα συνταξιούχος δασκάλα Μαρία Αποστολάκη-Τσικνάκη, ενώ στην προσφορά των ελληνοδιδασκάλων του 19ου αιώνα θα αναφερθεί ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Λασιθίου δρ Μανόλης Μακράκης.

Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αφανούς Δασκάλου, το οποίο χαράχτηκε από τον γλύπτη Μανόλη Μανωλάκη. Το επίθετο αφανής επελέγη από τους υπεύθυνους του Μουσείου, με την έννοια του ανθρώπου  δεν έχει μια κοινωνική θέση ή δράση τέτοια που να του παρέχει φήμη. Πρόκειται για ένα σεμνό μνημείο, αντίστοιχο σε σεμνότητα με τους αείμνηστους εκπαιδευτικούς που θα τιμηθούνστην εκδήλωση της 22ας Ιουλίου. Η κατασκευή του ήταν μια ιδέα του συνταξιούχου δασκάλου Αντώνη Δαφέρμου, ο οποίος και την εισηγήθηκε στην Διαχειριστική Επιτροπή του Μουσείου, ως μνημείο του μονοθεσίτη δασκάλου, αρχικά. Η απόφαση του Σχολικού Μουσείου ήταν να διευρυνθεί η κλίμακα των τιμώμενων, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τους μονοθεσίτεςδασκάλους και δασκάλες, αλλά και τους γραμματοδιδάσκαλους, ελληνοδιδάσκαλους και ιεροδιδάσκαλους του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, που εγγραμμάτισαν τη χριστιανική κοινότητα της Κρήτης, όπως επίσης και εκείνους που με τις άοκνες προσπάθειές τους συντέλεσαν στο διδακτηριακό θαύμα της περιόδου 1928-1940, συνεγείροντας τις τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Δαφέρμος, μαζί με τον Κώστα Μυγιάκη και τον αείμνηστο Νίκο Τυροκομάκη, είχαν τιμηθεί το καλοκαίρι του 2017 από το Μουσείο για τις προσπάθειες εισαγωγής των φυσικών επιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Α. Δαφέρμος είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες για την ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου προ πολλών ετών, με τον Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» και τον τότε πρόεδρό του. Θα είναι λοιπόν ευχής έργον αν στο Ρέθυμνο η προσφορά των εκπαιδευτικών τιμούνταν με περισσότερα του ενός μνημεία.Στην κατεύθυνση αυτή είναι επίσης ευοίωνο το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί τιμώνται και με άλλες τελετές, όπως με εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων αλλά και του ίδιου του Μουσείου, το οποίο έχει διοργανώσει τιμητικές εκδηλώσεις επίσης για τηνΑμαλία Μανουσάκη-Τζανιδάκη και τις εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού σχολείου της, την Αργίνη Φραγκούλη, τον Νικόλαο Δρανδάκη, την Μαριέττα Ασημομύτη-Εκκεκάκη, τον, στην Ευγενία Σπαντιδάκη-Ζαμπετάκη, την Ελένη Φραγκούλη και τον Άγγελο Πατσιά με την παιδαγωγική ομάδα του, που έκαναν γνωστό στο πανελλήνιο το Σχολείο του Φουρφουρά.

Το Σχολικό Μουσείο αισθάνεται περήφανο που μπόρεσε να εκπληρώσει αυτόν τον στόχο του, έστω και είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία του. Θα ήθελε λοιπόν να ευχαριστήσει και από αυτή τη θέση όλους όσοι βοήθησαν στο αίσιο τέλος του εγχειρήματος, όπως και τους ομιλητές της εκδήλωσης, που θα έρθουν απ’ όλη την Κρήτη, προκειμένου να προσφέρουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν τη χαρά του. Η χαρά αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, όταν το παράδειγμάτου μιμηθούν με τον τρόπο τους οι τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, στις οποίες ο αφανής δάσκαλος προσέφερε από το πλεόνασμα της καρδιάς του, παίρνοντας ως μόνη ανταμοιβή την ικανοποίηση να τις βλέπει να προοδεύουν.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα