ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στυλιανός Μιχ. Μαρκαντώνης: Ο ευεργέτης των Ελενών»

01-08-2019 10:20
«Στυλιανός Μιχ. Μαρκαντώνης: Ο ευεργέτης των Ελενών»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ελενών, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με Τοπικούς Φορείς με θέμα «Στυλιανός Μιχ. Μαρκαντώνης. Ο ευεργέτης των Ελενών».
Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητας Ελενών τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του προαύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου, όπου βρίσκεται η προτομή του Στυλιανού Μιχ. Μαρκαντώνη.

O Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε τη σημασία της ευεργεσίας και συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που με ανιδιοτέλεια οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν έργα ανάπτυξης βοηθώντας τον τόπο τους .
Ο Δήμαρχος Αμαρίου απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε: «Βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στη γενέτειρα του Στυλιανού Μιχαήλ Μαρκαντώνη, για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στον ευεργέτη των Ελενών. Μέσα από την σημερινή εκδήλωση μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε για την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς. Ο Αμαριώτης Στυλιανός Μαρκαντώνης, ήταν πρωτοπόρος στην εποχή του, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο τόπο του και παρήγαγε έργο με διαχρονική αξία για την κοινωνία. Ήταν ένας άνθρωπος που φεύγοντας άφησε πίσω του, ανεξίτηλο, το δικό του στίγμα. Μάλιστα το Δημοτικό Σχολείο όπου βρισκόμαστε αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της προσφοράς του καθώς σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με τα απαιτούμενα εποπτικά μέσα διδασκαλίας της εποχής με αποκλειστικά δικές του δαπάνες».
Ο κ. Νικόλαος Μαρκαντώνης, στην ομιλία του με θέμα: «Στυλιανός Μιχ. Μαρκαντώνης. Οράματα, πραγματώσεις, διαψεύσεις», μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: «Μιλώντας για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου ακατάσβεστης φλόγας για τον τόπο, τα οράματά του, όσα πραγματοποιήθηκαν ή διαψεύστηκαν πληγώνοντάς τον ως πατριώτη και ως άνθρωπο, επιτρέψτε μου, δειγματοληπτικά, να σημειώσω τα εξής:
Ο Στυλιανός Μαρκαντώνης αν και πλούτισε δεν λησμόνησε, δεν επαναπαύτηκε. Καλλιέργησε αγωνιστικά το ηρωικό, το κοινωνικό και καλλιτεχνικό φρόνημα που «κλώτσαγε» πάντοτε μέσα του. Να τονιστεί ότι δεν υπήρξε απλά ο πατριώτης, ο νοσταλγός, που χαρακτηρίζει συνήθως τον ξενιτεμένο Έλληνα και τον κρητικό μετανάστη! Οραματιστής και υψηλόφρων τιμούσε, αποδεδειγμένα τους φορείς της πολιτείας όπως και της Εκκλησίας. Τον γοήτευε εξάλλου η τέχνη και η καλλιτεχνική δημιουργία. Σκοπός του Στυλιανού δεν υπήρξε απλά το επιχειρείν και ο πλουτισμός, όσο η ανέλιξη μέσω της οικονομίας και η κοινωνική αλληλεγγύη» . Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ανέφερε: « Η σημερινή εκδήλωση του Δήμου μας και η ανταπόκριση των φορέων του στην απόδοση οφειλόμενου χρέους, είναι πράξη δικαιοσύνης, είναι δείγμα πολιτισμού! Και τούτο επειδή η ανταπόδοση έμπρακτης ευγνωμοσύνης σε κείνους που ανάδειξαν τον τόπο αγωνιζόμενοι, σε ειρήνη ή πόλεμο, μας καθιστά ηθικά άξιους της δικής του προσφοράς!»

 

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Περί απολύσεων ο λόγος
Nίκος Μολδοβανίδης
Πάλι ο ΒΟΑΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγάπη, Αγάπιος Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος Ελπίδα Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντία, Παντολεοντής, Παντολεοντή Πηλεύς, Πηλέας Πίστις, Πίστη Σόνια, Σώνια Σοφία, Σοφιανός, Σοφιανή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σόφη, Σοφίτσα, Σοφίνα