ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θα υπάγω εις τους κήπους. Επισκέψεις στο αστικό πράσινο του Ρεθύμνου

14-06-2019 10:01
Χάρης Στρατιδάκης - Δρ Παιδαγωγικής-Συγγραφέας
Θα υπάγω εις τους κήπους. Επισκέψεις στο αστικό πράσινο του Ρεθύμνου

Τι μπορεί να περιέχει ένα βιβλίο που έχει ως θέμα του το αστικό πράσινο του Ρεθύμνου; Το βιβλίο αυτό, που μόλις κυκλοφόρησε από τον υπογραφόμενο, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κατεξοχήν οικολόγου της πόλης Ιδομενέα Σταυρουλάκη.Καλύπτει ένα ευρύ θέμα, που περιλαμβάνει τον Δημοτικό Κήπο έκτασης 24,270 στρεμμάτων, όπως και 47 ακόμη μικρά ή μεγάλα πάρκα, που έχουν κι αυτά λίγο μεγαλύτερη έκταση. Αναλυτικότερα παρουσιάζονται και οι έξιδημόσιοι κήποι που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση αιώνα στο Ρέθυμνο, όπως και εκείνοι των τεκέδων Χασάν Μπαμπά και Βελή Πασά, και βεβαίως ο θρυλικός κήπος του Αλή Βαφή Σελιανάκη.

Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η αναφορά στους ιστορικούς κήπους της υπόλοιπης Κρήτης και στους πρωτοπόρους της δημιουργίας τους. Αναφορές υπάρχουνεπίσης για τους δυτικούς και στους ανατολικούς κήπους και για τις μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές, ενώ εξετάζονται και οι ιδιωτικοί κήποι του Ρεθύμνου, που έμειναν γνωστοί ως Περβόλες (Χαρακιών, Λυκούργου, Αγγελιδάκαινας, Πυθαγόρα και Ελιδακιού).

Στο βιβλίο παρουσιάζονται ακόμη πράσινες πλατείες και πλατώματα του Ρεθύμνου, οι βενετσιάνικες διπλές κούρτες (αυλές), με τα πηγάδια, τα μποντζάλε (επιστόμιά) τους και οι αυλές της περιόδου της οθωμανικής κατοχής, με τα αναβρυτήρια και τις κρήνες τους.

Δεν λείπουν ασφαλώς τα ιστορικά δέντρα της πόλης, από τους πλατάνους μαρτυρίου των Τεσσάρων Μαρτύρων και του Επισκόπου Ρεθύμνης ΓεράσιμουΠερδικάρη το 1822, μέχρι τις νεραντζιές που ονοματοδότησαν τις Επανορθωτικές Φυλακές και το τέμενος Γαζή Χουσεΐν Πασά και το σεμνό Ελιδάκι.Δίπλα τους έρχονται τα ιστορικά δέντρα της επαρχίας του Ρεθύμνου, όπως οι βελανιδιές του Γαράζου και του Αρκαδιού και ο φοίνικας της Φορτέτζας, αλλά και οι κατά καιρούς δενδροφυτεύσεις από ιστορικά σωματεία, όπως η «Φιλοδασική Ένωσις Ρεθύμνης» και ο «Σύλλογος Φίλων του Πρασίνου». Δεν παραλείπεται η αναφορά στους «Ρομπέν των Δασών» της πόλης Μενέλαο Παπαδάκη και Τίτο Πετυχάκη και στους συνεργάτες τους, Στυλιανό Γαλερό, Γεώργιο Μαμαλάκη, Δημήτριο Μανωλεσάκη, όπως και στον θρυλικό φύλακα του Κήπου Τσουμενή. Το έργο τους συνέχισαν επάξια η  Έλλη Βότζη και ο Γιώργος Κοκονάς, και συνεχίζει στις μέρες μας ο Μιχάλης Κουμνάς με τους εθελοντές του, όπως και άλλες μικρότερες ρεθεμνιώτικες κινήσεις.

Δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν οι κατά καιρούς καταστροφές πρασίνου και οι προσπάθειες για τη σωτηρία του. Και βέβαια υπάρχουν αναφορέςγια τους διαχρονικούς σχολικούς κήπους, από την «Αθηνά» της Αμαλίας Μανουσάκη και το «Παλλάδειον» του Γιάννη Σπανογιάννη, μέχρι το προπολεμικό σχολείο των Αγγελιανών αλλά και τα πιο πρόσφατα 15οΔημοτικό Σχολείο με τις χαρουπιές του, το 9ο Δημοτικό Σχολείο με τον Κήπο του Νεκτάριου Τσαγλιώτη και το Σχολικό Μουσείο της Αμνάτου, με το Αγροκήπιο και το Ζωοκήπιό του. Με την ευκαιρία αυτή γίνεται μια σύντομη περιήγηση και στο περιαστικό πράσινο της πόλης, όπως και στα υπολείμματα των δασών της υπαίθρου, με τη βοήθεια ενός παραστατικού χάρτη.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει επίσης αναφορές στο συμβολικό πράσινο των θυρωμάτων και των κτηρίων γενικότερα, στις νέες χρήσεις των αυλών, στη χλωρίδα και την πανίδα τους, στις ιστορικές αλέες της νέας πόλης, και στην διαχρονική εμμονή, από την περίοδο τουλάχιστον της βενετοκρατίας στη φύτευση εξωτικών δέντρων (φοινίκων και στη συνέχεια ουασιγκτονιών, αροκαριών και φίκων).

            Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται αποκλειστικά στον Δημοτικό Κήπο. Ερευνάται η ιστορία του, από τη μετατροπή του από μουσουλμανικό νεκροταφείο (Μεζάρια) σε κήπο, και από τον αρχικό σχεδιασμό του και την υποστήριξή του από το γειτονικό Αγροκήπιο μέχρι τις αγροτικές εκθέσεις που διοργανώνονταν στη δροσιά του. Κι ακόμη αναφέρεται στους παιανισμούς της Φιλαρμονικής κάθε Κυριακή, στα προπολεμικά «Ανθεστήρια» και τις μεταπολεμικές Γιορτές Κρασιού και -πιο πρόσφατα- Διατροφής. Δεν παραλείπονται αναφορές στον κατεξοχήν φωτογράφο του Κήπου Ανδρέα Λαγουδάκηαλλά και στον Σταύρο Αναστασιάδη. Παρουσιάζεται επίσης η χλωρίδα του Κήπου, από την οποία εξετάζονται αναλυτικότερα 19 φυτά και δέντρα. Κατά τα άλλα, καταγράφεται αναλυτικά το σύνολο των 113 φυτών που φυτεύτηκαν σε όλες τις περιόδους της εκατονταετούς ιστορίας του στον Κήπο, και παρουσιάζονται με μορφή ζωγραφικών αναπαραστάσεων 78 από αυτά. Δεν παραλείπεται η αναφορά στην πανίδα, η οποία παλιότερα περιλάμβανε και έγκλειστα ζώα στο τότε Κυνηγετικό Περίπτερο.Και βέβαια γίνεται αναλυτική αναφορά στους 13 συνολικά τιμώμενους Ρεθεμνιώτες στις προτομές των διαδρόμων. 

Αναφορά γίνεται και στους εργαζόμενους στον Κήπο, στις δροσιστικές κρήνες του και στην όμορφη παιδική χαρά, η οποία αποτελεί σήμερα το πιο ζωντανό σημείο του. Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας προτείνονται 27 εκπαιδευτικές δραστηριότητες.Το βιβλίο κοσμούν σχετικά λογοτεχνικά αποσπάσματα του Παντελή Πρεβελάκη, του Ανδρέα Νενεδάκη και του Γιώργου Καλομενόπουλου. Δεν παραλείπεται και η χιουμοριστική προσέγγιση ορισμένων πτυχών του θέματος, όπως του καφετζή του καφενείου του Κήπου του Νερού, Κόκκινου (κατά κόσμονΕμμανουήλ Χαμαράκη) καιτης αντιπαράθεσης του δημάρχου Τίτου Πετυχάκη με τις τοπικές αρχές για την αστυνόμευση του Κήπου. Το κλείσιμο γίνεται με τη σχετική βιβλιογραφία και την αναλυτική αναφορά των πηγών των εικόνων του, που φτάνουν τις 280.

Είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς «Ιστορικές περιηγήσεις στο Ρέθυμνο», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γραφοτεχνική, σε επιμέλεια Αγγελικής Βλαχοπούλου, μετά «Το Ρέθυμνο του τρόμου. Ιστορική πραγματικότητα και αστικοί μύθοι» (2017) και «Η τροφή του Ρεθύμνου. Διατροφικές συνήθειες και γευστικές μνήμες» (2018). Θα παρουσιαστεί, στα πλαίσια των Ημερών Ρεθύμνου 2019, την προσεχή Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στην Δημοτικό Κήπο, από την Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη,αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τονΜίνωα Αλεφαντινό, αρχιτέκτονα μηχανικό και αντιδήμαρχο Ρεθύμνου. Στις προσπάθειες  αύξησης του πρασίνου θα αναφερθεί ο συμπολίτης εθελοντής Μιχάλης Κουμνάς. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δική μου προβολή με «Τα παραλειπόμενα του βιβλίου». Την εκδήλωση θα συντονίσει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Πετρούλα Βαρθαλίτου και θα χαιρετήσει ο πρόεδρος Θωμάς Κρεβετζάκης. Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων θα διαβάσουν οι Κατερίνα Ξεκάλου, ο Γιώργος Ξενικάκης και η Κατερίνα Τσακάλη.Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης. 

Θα προηγηθεί σχετική ξενάγησή μου,με σημείο αφετηρίας την πλατεία της Νομαρχίας στις 7.00 μ.μ. Θα είναι η τρίτη στη σειρά, μετά από τις δύοτουΜαΐου του 2017, και κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία, εφόσον για την πραγματοποίησή της απαιτείται συντονισμός αρκετών συμπολιτών. Κι αυτό προκειμένου να γνωρίσουμε τις «περβόλες» και τις «κρυφές» αυλές της Παλιάς και της κεντρικής Νέας Πόλης. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Βαρθολομαίος, Μπαρθόλομιου Τιτος, Τιτης, Τιτα, Τιτη