ΚΡΗΤΗ

Τη Δευτέρα οι προσφορές για το καλώδιο της Κρήτης

04-08-2019 07:40
Τη Δευτέρα οι προσφορές για το καλώδιο της Κρήτης

Για την ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019 θα πραγματοποιηθεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Επειτα από αλλεπάλληλες αναβολές θα υποβληθούν οι προσφορές στον διαγωνισμό για την πόντιση του ενεργειακού καλωδίου που θα συνδέσει το Ηράκλειο της Κρήτης με την Πάχη Μεγάρων

Το καλωδιακό σύστημα μήκους 335 χλμ. θα αποτελείται από δύο αγωγούς μεταφοράς συνεχούς ρεύματος που θα λειτουργούν στα 500 kV. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και οι διαγωνισμοί για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, μέσω οπτικής ίνας και για την κατασκευή ενός χερσαίου ενεργειακού καλωδιακού συστήματος στη Δυτική Αττική μήκους 34 χλμ. Στην πράξη ο ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιήσει τέσσερις ξεχωριστούς διαγωνισμούς. Οι δύο πρώτοι αφορούν το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα μήκους 335 χλμ..

Ειδικότερα:

  • Ο πρώτος διαγωνισμός προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ αφορά το ένα υποθαλάσσιο καλώδιο παροχής συνεχούς ρεύματος μεταξύ Πάχης Μεγάρων και Ηρακλείου Κρήτης.
  • Ο δεύτερος διαγωνισμός προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ αφορά το δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο και συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση των ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια είναι η γείωση του συστήματος που θα καταλήξει σε ένα ερημικό νησί (Σταχτοροή) απέναντι από την Αίγινα.
  • Ο τρίτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, αφορά το χερσαίο καλώδιο που θα συνδέσει το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα με τον σταθμό μετατροπής του συνεχούς σε εναλλασσόμενο ρεύμα και που θα δημιουργηθεί στη Λίμνη Κουμουνδούρου.
  • Ο τέταρτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, αφορά την υποθαλάσσια οπτική ίνα που θα τοποθετήσει ο ΑΔΜΗΕ μεταξύ Αττικής και Κρήτης.

Ο ΑΔΜΗΕ επέλεξε να «σπάσει» το έργο σε μικρότερα, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο έργο που απαιτεί τεχνογνωσία. Κάθε καλώδιο έχει διάμετρο 15 εκατοστά και βάρος περίπου 50 κιλά ανά μέτρο. Το συνολικό βάρος τού κάθε καλωδίου ξεπερνά τις 15.000 τόνους και κανένα πλωτό μέσο δεν δύναται να το μεταφέρει και να το βυθίσει στη θάλασσα. Γι’ αυτό οι ανάδοχοι του έργου θα το βυθίσουν τμηματικά.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δύο θα είναι οι διεκδικητές του έργου. Η ιταλική Prysmian και η γαλλική με έδρα πλέον τη Νορβηγία Nexans. Είναι οι μόνοι παγκοσμίως που διαθέτουν τα τεχνικά και κυρίως τα πλωτά μέσα για την υποθαλάσσια αυτή ενεργειακή ζεύξη. Ανταγωνισμός από την εγχώρια αγορά δεν αναμένεται να υπάρξει, καθώς κανείς δεν διαθέτει τεχνογνωσία σε καλωδιακά συστήματα συνεχούς ρεύματος που λειτουργούν υπό τάση 500 kV.

Τα δύο υποθαλάσσια καλώδια θα τοποθετηθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, θα θαφτούν στον βυθό της θάλασσας μέχρι βάθους 600 μέτρων. Αυτό γίνεται για τη προστασία τους από τις ανεμότρατες και τα δίχτυα τους. Σε μεγαλύτερα βάθη τα καλώδια θα εναποτεθούν στον βυθό χωρίς να θαφτούν. Η εναπόθεση αυτή αφορά περίπου τη μισή διαδρομή μεταξύ Ατττικής και Ηρακλείου,  ενώ στην υπόλοιπη μισή τα καλώδια θα θαφτούν.

Το έργο της υποθαλάσσιας ενεργειακής ζεύξης έχει άμεση σχέση και με τη δημιουργία των δύο σταθμών μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Οι δύο σταθμοί θα δημιουργηθούν ο πρώτος στο Κέντρο Υψηλής Τάσης που βρίσκεται στη Λίμνη Κουμουνδούρου και ο δεύτερος στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των σταθμών έχει προγραμματιστεί για το τέλος Αυγούστου και το έργο έχει προϋπολογιστεί στα 315 εκατ. ευρώ.

Ετσι η μεγάλη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης –γνωστή και ως «Μεγάλη Κρήτη»– αναμένεται να κοστίσει πάνω από 900 εκατ. ευρώ και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης και της χώρας για περίπου 25 χρόνια. Σημειώνεται ότι υπάρχει και η «Μικρή Κρήτη», που αφορά το ενεργειακό καλωδιακό σύστημα μεταξύ Γυθείου Λακωνίας και Χανίων και το οποίο τώρα υλοποιείται.

 kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Kρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για τον καθηγητή Αλέξη Πολίτη

Kρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για τον καθηγητή Αλέξη Πολίτη

Συγχαρητήρια επιστολή απο την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης 
Κ. Καραμανλής: Διόδια και στον ΒΟΑΚ

Κ. Καραμανλής: Διόδια και στον ΒΟΑΚ

Ναι" στα διόδια ... για λόγους ποιότητας και ασφάλειας, είπε - ούτε λίγο ούτε πολύ - ο υπουργός Υποδομών Κ.Καραμανλής, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του...
Γιάννης Κεφαλογιάννης: Ο ΒΟΑΚ πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Ο ΒΟΑΚ πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση

Ο ΒΟΑΚ αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση δήλωση, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης....
Ολοκληρώθηκε η Τουριστική Καμπάνια από την Περιφέρεια για την μείωση των αποβλήτων που παράγονται από τον τουρισμό

Ολοκληρώθηκε η Τουριστική Καμπάνια από την Περιφέρεια για την μείωση των αποβλήτων που παράγονται από τον τουρισμό

Ολοκληρώθηκε η τουριστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης, που υλοποίησε τη φετινή σεζόν, μέσω του ευρωπαϊκού έργου BLUEISLANDS – Interreg Med, με μηνύματα για...
Στο επίκεντρο τα έργα ΕΣΠΑ στην Κρήτη

Στο επίκεντρο τα έργα ΕΣΠΑ στην Κρήτη

Στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης απο την Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κρήτης 
Αύξηση 7% των κρατήσεων στην Κρήτη το 8μηνο του 2019

Αύξηση 7% των κρατήσεων στην Κρήτη το 8μηνο του 2019

H Ελλάδα πέτυχε αύξηση κρατήσεων 8%, αύξηση διανυκτερεύσεων 5% και αύξηση εσόδων 9%.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία