ΡΕΘΥΜΝΟ

Το ελαιόλαδο σε πρώτο πλάνο

11-10-2018 15:15
Το ελαιόλαδο σε πρώτο πλάνο

Μέσα από τις εκδηλώσεις του ΣΕΔΗΚ

Βραβεύσεις Κρητικών ελαιοτριβείων, ομιλίες, εκθέσεις και γευσιγνωσίες ελαιοεδεσμάτων περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις για την ορθή χρήση του ελαιόλαδου στην μαζική εστίαση που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ στα Χανιά στα Πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2018 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και τους τοπικούς φορείς Εστίασης.

Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες θα τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, θα πραγματοποιηθούν στις 17 Οκτωβρίου στο ΜΑΙΧ, στα Χανιά και στις 24 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Grecotel Creta Pallas, στο Ρέθυμνο.

Χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι διοργανωτές απηύθηναν κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις. Όπως ανέφερε ο γεωπόνος, επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Ν. Μιχελάκης, στόχος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά είναι: η αξιοποίηση του ελαιολάδου σαν μέσου για την αναβάθμιση του επιπέδου μαζικής εστίασης και προσέλκυση υψηλής ποιότητας επισκεπτών, η χρήση των άφθονων αξιοθέατων της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομίας καθώς και επισκέψιμων ελαιοκομικών εγκαταστάσεων και εργασιών για την επέκταση της τουριστικής περιόδου χρονικά και γεωγραφικά στην Κρήτη.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στο ΜΑΙΧ στα Χανιά την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από γνωστούς Αρχιμαγείρους και Ειδικούς επιστήμονες, οι οποίες θα αναφέρονται στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου,  στον ρόλο της χρήσης του, στη βελτίωση του επιπέδου μαζικής εστίασης. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνεται και άσκηση οργανοληπτικής αξιολόγησης επώνυμων ελαιόλαδων και απονομή Βραβεύσεων σε ελαιοτριβεία που εφάρμοσαν ορθές και διαφανείς πρακτικές κατά τη διάθεση του ελαιολάδου. Παράλληλα, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στους χώρους έξω από την αίθουσα διαλέξεων του ΜΑΙΧ θα γίνει και έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου ειδικών για την μαζική εστίαση, δηλαδή επώνυμων φιαλιδίων μιας χρήσης, μη ξαναγεμιζόμενων, όπως ορίζει η νέα αγορανομική διάταξη που ισχύει από 1-1-2018.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές και απευθύνονται στους άμεσα ενδιαφερομένους με τα θέματα όπως ιδιοκτήτες, διευθυντές και προσωπικό επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (Ταβερνών, Ξενοδοχείων κ.λ.π.), διδάσκοντες και φοιτητές Σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης προσωπικού τουρισμού και εστίασης, αλλα και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Όμως για λόγους οργανωτικούς, απαραίτητο είναι να υπάρξει σχετική δήλωση του ενδιαφερομένου στο τηλέφωνο 28210 50800 μέχρι την παραμονή της εκδήλωσης Τρίτη 16 Οκτώβριου ώρα 10.00.

 

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Χανίων και μέλος του Δ.Σ. ΣΕΔΗΚ Ευτύχης Κονταξάκης, επεσήμανε ότι ο Δήμος υποστηρίζει τις εκδηλώσεις γιατί οι στόχοι τους συμπίπτουν με τους στόχους του Δήμου σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο αλλά και σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του τουρισμού στην περιοχή του. Μάλισταμ γνωστοποίησε ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης διενεργεί ελέγχους από τον Ιανουάριο του 2018 σε καταστήματα υγειονομικού ελέγχου για να παροτρύνει τους εστιάτορες να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο μίας χρήσης. «Βέβαια ως τώρα δεν το έχουμε καταφέρει. Γι’ αυτό προχωράμε σε συστάσεις. Ωστόσο στην δεύτερη περίοδο των ελέγχων θα αρχίσουν να μπαίνουν πρόστιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, επεσήμανε ότι το ελαιόλαδο είναι η “ναυαρχίδα” των προϊόντων της Κρήτης και σύμφωνα με έρευνες του Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε συνεργασία ΜΑΙΧ & Πολυτεχνείου Κρήτης, η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών άνω του 50% δοκιμάζει το κρητικό ελαιόλαδο κατά την παραμονή τους στο νησί ενώ το μεταφέρουν και στις πατρίδες τους. «Η Κρήτη παράγει το 4,8 της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι το 70% είναι έξτρα παρθένο, ωστόσο αυτό το πλεονέκτημα δεν έχουμε αξιοποιήσει και εκμεταλλευτεί σωστά μέχρι σήμερα» σημείωσε ο κ. Μπαουράκης.

ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεκαέξι σεφ δημιουργούν μαζεύοντας πρώτες ύλες από την ενδοχώρα της Κρήτης

Δεκαέξι σεφ δημιουργούν μαζεύοντας πρώτες ύλες από την ενδοχώρα της Κρήτης

Δεκαέξι μάγειρες απ’ όλη την Ελλάδα πήραν τα βουνά μαζί με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, για να μάθουν να μαζεύουν κρητικά χόρτα και μυρωδικά αλλά και να τα...
Γιάννης Κεφαλογιάννης:  «Άμεσα μέτρα για την προστασία των βοσκήσιμων γαιών»

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Άμεσα μέτρα για την προστασία των βοσκήσιμων γαιών»

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των βοσκήσιμων γαιών της χώρας και του πλαισίου που τις διέπει αναδεικνύει με παρέμβασή του ο...
Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου στηρίζει την κινητοποίηση της ΕΛΜΕΡ

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου στηρίζει την κινητοποίηση της ΕΛΜΕΡ

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕΡ που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο δημαρχείο Ρεθύμνου ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας εξέφρασε σε ανακοίνωσή του...
Ομιλία συζήτηση για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό από τα Εκπαιδευτήρια Πολυχρονάκη – Καπαϊδονάκη

Ομιλία συζήτηση για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό από τα Εκπαιδευτήρια Πολυχρονάκη – Καπαϊδονάκη

Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται ευρύτερα αντιληπτό το γεγονός ότι για την ανεργία των νέων επιστημόνων δεν ευθύνεται μονάχα η οικονομική κρίση, αλλά...
Νίκη Γουλανδρή: Μια σπουδαία προσωπικότητα που ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του

Νίκη Γουλανδρή: Μια σπουδαία προσωπικότητα που ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του

Το Παλαιοντολογικό μουσείο ορόσημο της αγάπης της Ν. Γουλανδρή για την πόλη του Ρεθύμνου...
Αναβάλλονται λόγω καιρού το Παιδικό και το Εφηβικό Κυνήγι Θησαυρού

Αναβάλλονται λόγω καιρού το Παιδικό και το Εφηβικό Κυνήγι Θησαυρού

Από το Σαββατοκύριακο 16-17 Φεβρουαρίου μεταφέρονται πιθανότατα για 2-3 Μαρτίου

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Παμφύλη, Παμφίλη Πάμφιλος Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη, Σελεύκεια