ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ρέθυμνο γέμισε από «έναν ουρανό με αστέρια»

17-07-2019 12:16
Νίκος Δροσανάκης
Το Ρέθυμνο γέμισε από «έναν ουρανό με αστέρια»

ΟΙ ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΒΡΑΔΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

Εβδομάδα θερινού σινεμά ξεκίνησε στον κινηματογράφο «Αστέρια» με διοργανωτές την ομάδα «Εμείς και Εμείς».

Με χρώμα και άρωμα από μια άλλη εποχή, με την μυρωδιά του γιασεμιού να πλανιέται στην ατμόσφαιρα, με τον ήχο από το χαλίκι να ξυπνάει παιδικές μνήμες και με την μυρωδιά των «κινηματογραφικών» εδεσμάτων να γαργαλάει τα ρουθούνια των παρευρισκόμενων ξεκίνησε η εβδομάδα προβολών παλιών ελληνικών κωμωδιών.

Βράδια που έχουν ως στόχο πέρα από την ψυχαγωγία των θεατών, να δημιουργήσουν μια γλυκιά νοσταλγία στους παλαιότερους, να ταξιδέψουν σε μια μακρινή εποχή τους νεότερους και να συγκινήσουν τους πάντες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα βράδια χωρίζονται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι η προβολή επίκαιρων από το αρχείο της ΕΡΤ, τα οποία αποτελούν ένα κομμάτι της νεότερη πολιτισμικής ιστορίας της χώρας αυτής.

Τα διαδέχονται τα «Τοπικά επίκαιρα». Στιγμιότυπα της πόλης του Ρεθύμνου μιας άλλης εποχής, ντυμένα με την μουσική του αειμνήστου Νίκου Μαμαγκάκη που φέρνουν στο προσκήνιο μια γλυκιά νοσταλγία για την αθωότητα και την απλοϊκότητα της πόλης μας πολλά χρόνια πίσω, τα οποία καταφέρνουν να συγκινήσουν και να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους.

Τέλος, σειρά έχει η προβολή των ταινιών όπου τα μεγάλα «αστέρια» της Φίνος Φιλμ παίρνουν και πάλι ζωή κάτω από τον καλοκαιρινό έναστρο ουρανό του Ρεθύμνου.

Μετά από την «αγρανάπαυση» ενός έτους οι «Εμείς και Εμείς» επέστρεψαν πιο οργανωμένοι από ποτέ, ενώ η Όλγα Πλαΐτη αναφέρει ότι είναι καλύτερο να αναζητάς κάτι παρά να το θεωρείς δεδομένο. Πιο χαρακτηριστικά λέει: «Οι «Εμείς και Εμείς» λέμε ότι είναι καλύτερα να λένε πού’ ωτονε παρά να λένε να’ τονε. Μετά λοιπόν από έξι χρόνια είπαμε να κάνουμε μια ανάπαυλα, να δούμε τον κόσμο αν το θέλει, να πάρουμε και δυνάμεις γιατί αυτό έχει πάρα πολλή δουλεία, πολύ κόπο. Αυτό όμως που είδαμε είναι ότι έλειψε πάρα πολύ, είναι συγκινητικό για εμάς και μεγάλη ευθύνη, οπότε φέτος χωρίς να σκεφτούμε καθόλου είπαμε ξεκινάμε ξανά, με την βοήθεια των Ρεθεμνιωτών που μας εμπιστεύτηκαν αρχεία, με τη συμβολή τους με κάθε τρόπο, με την μεγάλη συνεισφορά της ΕΡΤ που μας δίνει επίκαιρα από το αρχείο της όπως τότε. Τα τοπικά επίκαιρα τα δημιουργήσαμε εμείς. Επίσης, με την Φίνος Φίλμ βεβαίως που χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε, με την οικογένεια Μαμαγκάκη που συνεχίζει να μας προσφέρει την μουσική του αλησμόνητου Νίκου Μαμαγκάκη του συμπολίτη μας που έφυγε, και μπορούμε και ντύνουμε τα τοπικά επίκαιρα με την δική του μουσική και είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή για εμάς. Φέτος η εκδήλωση μας είναι αφιερωμένη στο Βαγγέλη Καφφάτο, που είναι ο άνθρωπος που το 1964 ίδρυσε αυτό τον κινηματογράφο, που έχει αλλάξει ελάχιστα έως καθόλου, κρατάει το χρώμα εκείνων των εποχών και από αυτό τον κινηματογράφο πήραμε το ερέθισμα για να φτιάξουμε όλα αυτά. Για τα τοπικά μας επίκαιρα αλιεύσαμε γεγονότα από τις τοπικές εφημερίδες που διατηρούνται στη δημόσια βιβλιοθήκη μας. Ευχαριστούμε και το κινηματογράφο «Αστέρια» που μας προσφέρει το χώρο βεβαίως». Ακόμα τονίζει ότι «σε αυτήν εκδήλωση συμμετέχουν όλες οι ηλικίες. Από μικρά παιδιά που δεν έχουν ούτε μνήμες άρα δεν μπορούν να έχουν νοσταλγία, από μεσήλικες, από εφήβους, από μεγάλους ανθρώπους, όλες οι ηλικίες μαζί γινόμαστε μία παρέα, κάτι γίνεται που δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε και γίνονται όλοι μια παρέα, μια όμορφη βεγγέρα και διασκεδάζουν. Επιλέγουμε κωμωδία, γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει. Άλλο είναι να γελάμε στην τηλεόραση στο σπίτι μας και άλλο είναι να γελάμε σε ένα κινηματογράφο γιατί το γέλιο του ενός γίνετε γέλιο όλων, είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα που δημιουργείται, είναι τεράστια η χαρά και τεράστια η συγκίνηση και η ευθύνη μας και ευελπιστούμε να δώσουμε αυτό που θέλει ο κόσμος. Ο στόχος μας είναι να σμίξουμε όλοι μαζί να πάρουμε χαρά ο ένας από τον άλλο και όλοι μαζί».

Τη βραδιά απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι που έσπευσαν να πάρουν μια γεύση από το μακρινό 1968 και την ταινία «Η Αρχόντισσα κι ο αλήτης» το βράδυ της Δευτέρας.

Η Αγνή έχοντας ακούσει θετικά λόγια για την διοργάνωση αποφάσισε να παρακολουθήσει τη βραδιά λέγοντας: «Άκουσα ότι η βραδιά έχει να κάνει με παλιές ελληνικές ταινίες, ακούσαμε ότι μαζεύει συχνά κόσμο, οπότε για να μαζεύει κόσμο θα έχει και καλό αποτέλεσμα για αυτό και μαζεύονται και ελπίζουμε να είναι όντως κάτι πολύ καλό». Ενώ η Βαλεντίνα γνωρίζοντας το έργο των «Εμείς κι Εμείς» από την καρναβαλική περίοδο αποφάσισε να στηρίξει και αυτή τους την προσπάθεια: «Επειδή συμμετείχα στην ομάδα στην καρναβαλική περίοδο και άκουσα ότι διοργανώνουν μια βραδιά με βάση τις παλιές ελληνικές ταινίες και επειδή το αποτέλεσμα που βλέπω σαν ομάδα με ικανοποιεί πάρα πολύ ήθελα να συμμετάσχω και να δω περί τίνος πρόκειται».

Ο Γιάννης, παλιό μέλος των «Εμείς κι Εμείς» επισκέπτεται την εκδήλωση κάθε χρόνο όπως μαρτυρεί και ίδιος: «Ερχόμαστε κάθε χρόνο, εμείς δεν μένουμε πια εδώ, παλιά μέναμε όταν ήμουν καθηγητής στο πανεπιστήμιο και ήμασταν στην ομάδα. Έχουμε διατηρήσει τις φιλίες μας και κάθε χρόνο ερχόμαστε διακοπές στο Ρέθυμνο και φυσικά ερχόμαστε και στο σινεμά». Για την Ελένη πάλι έχοντας μεγαλώσει στην Αυστραλία, η εβδομάδα αυτή είναι μια ευκαιρία για να δει τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που ως παιδί δεν είχε την δυνατότητα: «Εγώ γεννήθηκα στην Μελβούρνη της Αυστραλίας από γονείς Έλληνες αλλά δεν μεγαλώσαμε με τα ελληνικά τα έργα, και έτσι είναι ευκαιρία για μένα να δω τα έργα από το 60 και μετά, και είναι ωραία έξω με παρέα εδώ το καλοκαίρι, είναι πολύ ωραία».

Για την Αμαλία αυτές οι βραδιές είναι νοσταλγικά ταξίδια όπως καταθέτει και η ίδια: «Επειδή είμαι μέλος της ομάδας που το διοργανώνει, τώρα και αρκετά χρόνια που γίνονται αυτές οι προβολές, για μένα είναι αναμνήσεις παλιών χρόνων περισσότερο με τα τοπικά επίκαιρα που έχουμε δικά μας άτομα, δικές μας αναμνήσεις και αρώματα της εποχής εκείνης όπως ζούσαμε παλιά τον κινηματογράφο με τη μυρωδιά του γιασεμιού και όλα αυτά. Μου φέρνουν νοσταλγία και είναι αυτό που αγαπούμε και θέλουμε να το αναβιώσουμε και να το ζήσουνε και οι νέοι, να δουν πως ήταν εκείνα τα χρόνια και για να μην ξεχαστεί αυτό το είδος διασκέδασης».

Σημαντικό κομμάτι που μαρτυρεί την φιλοξενία της διοργανώτριας ομάδας είναι ότι και πριν και μετά την θέαση υπήρχε μπουφές με χειροποίητα κεράσματα και δροσιστικά ροφήματα για να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι.

Ο «ουρανός με αστέρια» θα φέγγει στη πόλη μας για πέντε ακόμα βράδια. Εάν θέλετε να περάσετε ένα βράδυ ντυμένο με το χρώμα και τη αθωότητα μιας άλλης εποχής δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το σινεμά «Αστέρια».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Τετάρτη 17-7-2019 : Η Βίλλα των οργίων. (1964)

Πέμπτη 18-7-2019: Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ 1966

Παρασκευή 19-7-2019: Ένα κορίτσι για δύο (1963).

Σάββατο 20-7-2019 : Η γυναίκα μου τρελάθηκε (1966).

Κυριακή 21-7-2019 Ο φίλος μου ο Λευτεράκης. (1963)

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αριάδνη, Αριάνα Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία