ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο «μετρά» 240 πυρκαγιές

10-08-2018 13:18
Το Ρέθυμνο «μετρά» 240 πυρκαγιές

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
• Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς κυρίως στα Νότια του Νομού
• Αναγκαία η πρόληψη από πλευράς των πολιτών επισημαίνει ο Διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου Ν. Λαγουδάκης

Στις 240 ανέρχονται οι πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου στο Νομό Ρεθύμνης, την ίδια ώρα που η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου βρίσκεται επί ποδός, αφού ο Αύγουστος αποτελεί κάθε χρόνο μια από τις πιο δύσκολες περιόδους με αυξημένη επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιάς.

Πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν η πυρκαγιά το μεσημέρι της Τετάρτης που έφτασε πολύ κοντά στον οικισμό του Άη Γιώργη και δημιούργησε μεγάλη ανησυχία και ισχυρή κινητοποίηση δυνάμεων των υπηρεσιών του Νομού.

Μάλιστα, τόσο τις προηγούμενες ημέρες όσο και σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κρήτη παραμένει υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3).

Ιδιαίτερη μέριμνα από πλευράς της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου υπάρχει στα νότια του νομού, λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται στην περιοχή σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας της εποχής που αυξάνουν αισθητά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

ΕΧΟΥΝ ΚΑΕΙ 74 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στο Νομό Ρεθύμνου έχουν σημειωθεί 240 πυρκαγιές και έχουν καεί συνολικά 74 στρέμματα δασικής έκτασης.

Παρά το γεγονός πως ο αριθμός στρεμμάτων που έχουν καεί έως και σήμερα διατηρείται χαμηλός, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναμένεται τα αναλυτικά στοιχεία που θα φανούν στη διάρκεια του συνολικού ετήσιου απολογισμού στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Π.Υ Ρεθύμνου έχει στη διάθεσή της συνολικά 34 πυροσβεστικά οχήματα και 160 πυροσβέστες ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των υπηρεσιών των Δήμων του Νομού και των εθελοντών που συνδράμουν στο έργο της υπηρεσίας.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η Πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου που από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου καλείται να παρέμβει καθημερινά σε περιστατικά φωτιάς, εφιστά την προσοχή στους πολίτες επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, αφού με τον τρόπο αυτό η πρόληψη καθίσταται αποτελεσματική.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Πύραρχος Νίκος Λαγουδάκης είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα που μπορεί να δημιουργήσει σπίθα ή φωτιά στην ύπαιθρο. Επεσήμανε μάλιστα πως η έγκαιρη ενημέρωση της υπηρεσίας από πλευράς των πολιτών , αν αντιληφθούν το οτιδήποτε, είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του περιστατικού. «Η έγκαιρη ειδοποίηση της υπηρεσίας μας και η άμεση κινητοποίηση αποτελούν το 70% της επιτυχίας σε κάθε συμβάν. Γι’ αυτό μεγάλη σημασία έχει να μας καλούν και να μας ενημερώνουν οι πολίτες για οτιδήποτε αντιλαμβάνονται έτσι ώστε να το διερευνούμε», επεσήμανε ο κ. Λαγουδάκης.

ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ


Παρά τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στην Αττική που συγκλονίζουν τη χώρα αλλά και τις συνεχείς ενημερώσεις και προειδοποιήσεις από πλευράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου ορισμένοι φαίνεται να επιμένουν σε λανθασμένες πρακτικές που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Παρά το ότι η καύση αλλά και οι δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν φλόγα στην ύπαιθρο απαγορεύονται αυστηρά στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αρκετοί αγνοούν τις προειδοποιήσεις και προχωρούν σε αντίστοιχες ενέργειες στην ύπαιθρο.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Λαγουδάκης: «Ορισμένοι εξακολουθούν να πειραματίζονται με την φωτιά. Τα περισσότερα περιστατικά πυρκαγιάς που έχουν σημειωθεί δεν θεωρούνται από την υπηρεσία τυχαία και είναι ανακριτικά ελέγξιμα». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως η προστασία των δασών είναι όχι μόνο ευθύνη της υπηρεσίας αλλά και των ίδιων των πολιτών που θα πρέπει να συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας αλλά και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία άμεσα για τυχόν περιστατικό που αντιλαμβάνονται.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Γνώμες

Δημήτρης Ζ. Αρχοντάκης
Η διάσωση της Παλιάς Πόλης
Νίκος Μολδοβανίδης
Τα δυο φαινόμενα
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Καλές οι βραβεύσεις αλλά έχουμε δρόμο ακόμα…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διακοπή κυκλοφορίας στα τμήματα Ρέθυμνο – Ρουσσοσπίτι και Κράνα - Ζωνιανά

Διακοπή κυκλοφορίας στα τμήματα Ρέθυμνο – Ρουσσοσπίτι και Κράνα - Ζωνιανά

Ανακοίνωση από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνου
Η έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού μέσα από φωτογραφίες και βίντεο

Η έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού μέσα από φωτογραφίες και βίντεο

Φαντασμαγορική έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (ΦΩΤΟΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

Φαντασμαγορική έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (ΦΩΤΟΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟ, ΠΟΛΥ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝΥ ΣΦΗΝΟ
Το καρναβαλικό και εθελοντικό DNA των ρεθυμνιωτών

Το καρναβαλικό και εθελοντικό DNA των ρεθυμνιωτών

Η γιγάντωση του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού δεν είναι τυχαία.
Πρώτη συνάντηση γνωριμίας

Πρώτη συνάντηση γνωριμίας

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας των υποψηφίων του συνδυασμού Ρέθυμνο Αξίζεις του Θοδωρή Νίνου έγινε προχθές βράδυ στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου....
Στον τουρισμό…  τα ακίνητα του Ρεθύμνου

Στον τουρισμό… τα ακίνητα του Ρεθύμνου

TO AIRBNB «ΠΝΙΓΕΙ» THN KΡΗΤΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ Αυξάνονται οι οικοδομικές άδειες, πολλαπλασιάζονται μικρές...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Ανθούσα, Ανθούση Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θαλασσία, Θάλασσα, Θαλασσινή